Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 804
  • 837
  •   1
Отговори
# 390
масово майки взимат по 4 години за две бебета едно след друго.

Това е много интересно! Наистина ли масово българката ражда по две деца, и то едно след друго? Нали имаме силно отрицателен прираст, наскоро пак излезе някаква статистика в тази насока, мисля, че на Евростат беше. Ако е така, значи има светлина в тунела на мрачните прогнози как нацията ни ще се стопи.

# 391
  • Melmak
Въпросът не е за демографията. Едно е да родиш две деца едно след друго, а съвсем различно с по-голяма разлика. Има майки и с 1 година майчинство и се връщат, но със сигурност са по-малко. Като забременееш при един работодател и родиш два пъти, няма те общо 4 години, какви индексации, какво увеличение??

# 392
Е като те няма 4 години, как какви индексации, като тя заплатата ти особено след последните 4 години, се е стопила? Точно пък, ако си родила две деца и те е нямало 2-3 години, на още по-голямо основание следва да се направи индексация на заплатата /максимум до 2-3 месеца от реалното завръщане на работа/. Защото за работодателя пък не е толкова лошо, че си родила две деца едно след друго, тъй като се преподлага, че по-вероятно повече няма да излизаш майчинство. Другият вариант, в който се връщаш на работа и след 6 месеца пак забременяваш, не смятам, че е по-добър за работодателя /той тъкмо ти е освободил мястото, респ. ако е имало човек да те замества, вече го няма/ и айде пак наново.
А по въпроса от къде да се вземат тези пари или това, че не са те предвидили в бюджета? Хм...ами нали е имало човек досега да те замества, неговата заплата от къде е бюджетирана? Той би следвало да е нает по заместване или бъркам? Ако междувременно са решили да го назначат на постоянен договор, завръщащата се майка няма никаква вина, че работодателят не си е направил сметката в бюджетирането.

# 393
hechicera_, разбирам гледната Ви точка във връзка с четиригодишното отсъствие, но си позволявам да задам страничен за темата въпрос, защото е от значение за друга много важна за обществото тема, а именно демографската ситуация.

Казвате, че българката ражда "масово" по две деца едно след друго. За каква масовост се отнасят Вашите наблюдения - за колко на брой такива жени знаете, че са родили така, и за какъв период от време са наблюденията Ви?

# 394
Те не са много и тези с две деца, че чак и породени, но този факт някак не обслужва наратива.
Точно злоба и двоен аршин си е как на мене ми се полагат 20 дни отпуск, ама на майката откъде-накъде се полагат две години платено майчинство. През които две години тя не е ходила на Бахамите да си почива все пак.

И отново се пропуска основното - майката се връща на работа и започва да си заработва заплатата. Да, нормално е в максимално кратък порядък заплатата са се актуализира, защото жената работи. А вие в момента искате фактически да няма увеличение, защото има дете.

# 395
  • Melmak
Има разлика между увеличение и индексация. Обясни се вече какво е едното и другото. Ако за 4 години заплатите на останалите служители са вдигнати с 15% (измислям си %) ок, нормално ще е да се индексира. Увеличението е за постижения и не е обвързано със стаж, инфлация и подобни. Съответно не знам какво увеличение се коментира в последните страници.

Stlvanova, аз работя все в големи международни фирми. И тук виждам точно такива модели. Не казвам, че нашата фирма и още 5 подобни са оправили демографската криза. Сигурно е, че в София живеят най-много хора на територията на страната и раждаемостта е по-висока в сравнение с други области и това е нормално. Ако отида в някое село сигурно няма раждаемост. В големите градове доходите са по-добри. И това обуславя да се раждат и повече деца. Вие гледате статистики за България, а не за региони. Аз коментирам София и там, където съм работила и работя. Масово хората по тези фирми сме млади, 20-40 като диапазон и например нямаме колеги в предпенсионна възраст. За 10 г стаж не съм имала възрастни колеги, нито пенсиониращи се. Или въобще такива над 50. Съответно работя с млади хора, фертилна възраст в сектор с по-читави заплати, добър като за бг социален пакет и живея в София. Нормално е да откриваш разлики от средната статистика за бг.

Нарциса, не е злоба. Наистина ли смяташ, че е нормално работодателят да плаща 2 месеца отпуск за своя сметка, които реално не са изработени? Ако социалната система има механизъм да покрие това, ок. Но работодателя?! Добре го каза чс, с чужда пита се прави помен.

# 396
А, почна оттеглянето от твърденията за заплащането, добре.
Отпуската се плаща за времето, в което си във фирмата, а не което си изработил практически в нея. Ако е за изработено време, внезапно ще влезем в параграф 22 да губиш ден отпуска, защото си взела отпуска и този ден не ти е отработен.
Много ми хареса колективното мълчание за платената отпуска на американците и кой, аджеба, ги гледа тези 3месечни сукалчета, докато мама и татко работят.

# 397
Това с бабите, които гледат децата само в България го има, на запад бабите изобщо не се чувстват длъжни да го правят.
Тук работодателите очакват едва ли не да имаш беба, която да се грижи ако детето е болно. Тя, майката, не отсъства защото е отишла на шопинг или на почивка по време на болничния, а защото има болно дете. Ами ако има 2 деца? Ами ако са повече от 2? Освен децата може и тя самата да се разболее. И възможността тези 2 деца да се разболеят не едновременно, а едно след друго? И тя каква вина има, нали всеки има право на този болничен. Не, майката трябва да прави някакви магии да е 100% на работа, защото иначе се скатавала. Нямало я по половин месец. Каква вина има тя че детето е болно?

Който е работил у дома с малки деца, които те прекъсват на всеки 10-20 минути знае как е. Нито внимание за тях, нито работата съвършена.

Обаче като нямаш дете, вършиш си всичко съвестно, сам си си отдел и нямаш заместник проблем е отпуската. Тези 20 дни, в които се очаква да си починеш, да презаредиш батериите. Обаче колегите звънят, че няма кой иначе. Ако отговаряш и поработваш по малко през отпуската, осъзнаваш, че през повечето дни по 5-6 часа си работил, семейството ти се сърди. Не успяваш да си починеш. Естествено, никой не го отчита като заслуга, извънреден труд или бонус . Ако не вдигаш телефона, след отпуск идват няколко човека, всеки със спешна задача и започват да прехвърлят вина ако се забавиш. А то физически е невъзможно за ден да наваксаш работата за 2 седмици.

И каквото и да направиш, колкото и да се стараеш, все тая е. Когато си позволиш някое човешко право като отпуск или да останеш у дома при болест все си санкциониран.

И да, за това много хора пренареждат приоритетите и търсят спокойно място или нещо тяхно да започнат.

# 398
  • София
Аз искам да попитам за внасянето, подсетена от поста на Слънчезара.
Че внасяли по 6 месеца максималното, за да взимат  макс майчинство.

Следната хипотеза - ако в последните 24 месеца назад ти се получи дупка от месец при смяна на работа да кажем, можеш ли да си внесеш колкото желаеш, или не стои такава алтернатива?

# 399
  • София
Чакайте малко. Никой не е казал, че майката няма право да си гледа болното дете, нито, че е враг номер 1 на Тутраканската селищна система. Опитах практически да обясня защо понякога 6 м забавяне се случва, а не че трябва да е така.

Не мисля, че някой спира майката да гледа болното си дете, нито да си ползва отпуска. Това са права, които майката има по закон. Обаче пак казвам - иска се разбиране от работодателя, но и моментално индексиране на заплащането, защото има инфлация. Разбирам това - обаче компаниите също не ринат постъпленията си с лопата в левия ъгъл на директорските кабинети, случва се и компанията да не може да си позволи таква увеличение. Поне според мен - ако искаш разбиране и изключения - трябва да си готов на компромис със заплащането, а ако искаш заплащане, то трябва да си гъвкав. Това е.

И не, отново, никой не е зле настроен към майките. Стискам палци колежките ми да имат много деца, да не им боледуват и да се наслаждават. А аз затова съм сложена - да намеря варианти всички да са щастливи и да се чувстват добре.

# 400
Те не са много и тези с две деца, че чак и породени, но този факт някак не обслужва наратива.
Точно злоба и двоен аршин си е как на мене ми се полагат 20 дни отпуск, ама на майката откъде-накъде се полагат две години платено майчинство. През които две години тя не е ходила на Бахамите да си почива все пак.

Не за платеното майчинство ставаше дума, а че за тези две години, когато е била в майчинство, и се полагат 40 дена (или повече) платен отпуск, който трябва да и плати работодателят без тя да е работила за него. Виждаш ли разликата с написаното от теб?

# 401
hechicera_  Ами всъщност се коментираше индексация, което в ума на много хора, както и на работодатели е същото като увеличение. Аз поне не съм попадала на работодател, който да различава двете неща, респ. в неговия ум индексация = повишение/увеличение на заплатата. Така че според мен и тук се коментира именно индексацията и това дали е редно завръщаща се майка да получи такава, в случай че всички останали са я получили, докато тя е била майчинство и отговорът масово е не, което е тъжно и жалко.

# 402
Точно за индексация беше моят въпрос, от където тръгна и дискусията.
Иначе, натрупалата се отпуска ми я платиха, защото ме преназначиха. Относно разразилата се дискусия да кажа, че болничен не съм ползвала в живота си, но в момента, като детето е болно и го върнат от градина е нормално да взема, защото напук на посоченото горе, че само у нас гледали бабите децата, то моите родители още работят, а на мъжа ми са надалеч.
От друга страна, със сигурност не бих правила някакви схемаджийски изпълнения, защото това съм аз, но разбирам и знам, че има и друг тип майки. По повод двете деца, ние искаме да имаме и второ дете и ако се случи също няма да пресмятам как ще е по-добре за работодателя и дали ще си намери заместник, след като тамън махна тази, която ме заместваше мен.

П.П. Забравих да вметна, че една служителка напусна на сходна на моята длъжност и нейната работа се прехвърли на мен. Нито съм измрънкала за увеличение, както някои хора направиха за сходен случай, нито нищо. От една страна, защото за пари не обичам да говоря, а от друга знам, че като майка ще ми се налага доста да отсъствам.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 15:17 от Rimmona

# 403
Аз искам да попитам за внасянето, подсетена от поста на Слънчезара.
Че внасяли по 6 месеца максималното, за да взимат  макс майчинство.

Следната хипотеза - ако в последните 24 месеца назад ти се получи дупка от месец при смяна на работа да кажем, можеш ли да си внесеш колкото желаеш, или не стои такава алтернатива?
От поне 3 години доходът се гледа за 24 месеца назад, така че тези 6 месеца на макс осигуровки, променят много малко. При дупка се пресмята като на МРЗ и не може просто така да си довнасяш за тях. На база на какво?

# 404
Това дето му викате индексация в България го има само и единствено в 2 случая - при държавните служители и при колективно трудово договаряне. И в двата е разписано на хартия как се прави и няма място за индивидуални решения на мениджъри.
Всяко друго увеличение на заплатата е на база на индивидуални преговори и се решава човек по човек. Това дали някой мениджър е решил да раздаде на всички по равно си е негово решение за конкретния единичен случай. Инфлация, печалби и т.н. са просто оправдания и реално не задължават никого с нищо.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 04:57 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт