Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 793
  • 837
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Разбрах, и аз знам, че не може, но явно тя пише за довнасяне, а аз питам за дупка.
Благодаря.

# 406
Скрит текст:
Те не са много и тези с две деца, че чак и породени, но този факт някак не обслужва наратива.
Точно злоба и двоен аршин си е как на мене ми се полагат 20 дни отпуск, ама на майката откъде-накъде се полагат две години платено майчинство. През които две години тя не е ходила на Бахамите да си почива все пак.

Не за платеното майчинство ставаше дума, а че за тези две години, когато е била в майчинство, и се полагат 40 дена (или повече) платен отпуск, който трябва да и плати работодателят без тя да е работила за него. Виждаш ли разликата с написаното от теб?
Изкоментирах я даже. Разликата не променя факта, че се гледа в канчето на майката и че тази майка не отива на почивка нито в тези два месеца, нито в доста редките случаи на явно ужасно вбесяващата хипотеза на породени деца. Майката си гледа детето/ата.

# 407
Що да е лицемерно тезата за това, че се отглеждат бъдещи данъкоплатци?! То си е точно така.
Фирмите имат и социални ангажименти - освен своите си бизнес цели. Не говоря за рекламните кампании за засаждане на дръвчета и боядисване на пейките в парка. Държавата атака е преценила - яко на някого не му изнася, да прави бизнес другаде.

# 408
Изкоментирах я даже. Разликата не променя факта, че се гледа в канчето на майката и че тази майка не отива на почивка нито в тези два месеца, нито в доста редките случаи на явно ужасно вбесяващата хипотеза на породени деца. Майката си гледа детето/ата.

Това е много похвално, но каква полза има за работодателят от това, че да трябва той да поема разходите?

Държавата атака е преценила - яко на някого не му изнася, да прави бизнес другаде.

Така е, законът си е закон, няма място за сантименти. Но в такъв случай защо се сърдите ако и работодателят не проявява сантименти и прави само това, което казва законът?  Ето по-напред една мама писа:

По повод двете деца, ние искаме да имаме и второ дете и ако се случи също няма да пресмятам как ще е по-добре за работодателя и дали ще си намери заместник, след като тамън махна тази, която ме заместваше мен.

И е права, децата са и с приоритет, а не чуждата фирма, работодателят да се оправя, така е по закон. Но на работодателя пък фирмата му е приоритет, а не чуждите деца, и той също има право да действа по закон, а майката да се оправя ...

Според мен нещата най-често са "танто за кукуригу" и "каквото повикало, такова се обадило". Когато майката не е използвачка, а ценен работник, никой работодател не се цигани. И обратното.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 16:31 от Черна станция

# 409
Това е много похвално, но каква полза има за работодателят от това, че да трябва той да поема разходите?
А защо да не ги поеме? Краси правилно спомена социална функция. Социалната функция на работодателя не е благотворителност, а грижа за доброто състояние на служителите с цел възстановяване и запазване на тяхната работоспособност, от което работодателят печели. Отпуската е част от тази социална функция.
Да, работодателят може да се опита да процедира като американски плантатор от Гражданската война или древен римлянин, когато робите са се разглеждали като нещо на нивото на сърпа, само дето се самозадвижва, но не съм сигурна докога ще му се получи.
Освен това, явно се забравя, че да се ограничи социалната функция на работодателя само за избрани групи, които съвсем случайно са всички без тази, в която съм аз, е леко нереалистично гледане на парче. Цялата картина ще е всичко да е в максимален интерес на работодателя, което означава всякакви неприятни явления - от 100% осигуровки за сметка на служителя през намаляване/премахване на ПГО до увеличаване на работното време. Убедена съм, че това на никого няма да се хареса.
(Аз лично не бих нарекла точно социална функция това нещо, защото думата 'социална' действа като червено на бик на някои хора, но вярвам ми се разбира мисълта.)

# 410
Нормално, социалността е работа на държавата, не на работодателите. Всеки трябва да си гледа своята работа. И за отпуската си права - дава се за да може служителите да се възстановят и после с нови сили да работят за фирмата. Това е съвсем нормално. Ненормално е да се иска отпуск не за това, че се работи за фирмата. НО, какъвто законът, такъв. Никога не съм пледирала да не се спазва. Но и не може хем така, хем онака - като ще е по закон, по закон да бъде. Ако се очаква нещо отгоре, то трябва да е взаимно.

# 411
Точно тия, които имат социални ангажименти ( да се чете като задължения), са избягали отдалеч по-високи разноски (данъци, осигуровки и т.н.) в друго държави. Както и умело използват дупките в законодателството ни и лавират, където могат.

Допълвам: относно данъкоплатците - точно за такива говорим. Защото нали платеното майчинство и отпуск коментираме, т.е. иде реч за официални доходи н работещи хора, които също ще отгледат такива.

# 412
Hechicera, съвсем друга песен ще запееш като забременееш Simple Smile

Относно практиката да се раждат “масово” по 2 деца с малка разлика, аз имам 2 такива колежки в екипа, но (о, изненада!) повечето колеги са или с 1 дете или без деца. Това, че около теб има няколко такива примера, изобщо не може да се отнесе към всички - картинката на демографското развитие е плачевна. Твоите заключения са пример за availability heuristics.

Относно социалната функция на работодателите (плащат първите 2 дни болничен, платена отпуска по време на майчинството). Казвате, че не сте против “социалното”, а против това фирмите да плащат сметката. Ами тогава каква е алтернативата? Да премахнем тези допълнителни разходи за работодателя обаче да вдигнем данъците, зя да може държавата да ги плаща? Особено корпоративния данък 😀 Не съм сигурна, че фирмите ще са съгласни.

# 413
  • София
Е как да няма - сутринта го гледа майката, следобяд бащата. На пълно работно време означава 40 ч/седмица.

# 414
Аз работя в частния сектор в чужбина. Няма натрупване на отпуск по време на майчинство, няма (в моя случай) колективни договори и вдигането на заплатата винаги е на база лична уговорка. Ходенето на работа не гарантира увеличение на заплатата само по себе си, заплатата е възможно години наред да не мръдне. Та в тази връзка не виждам защо някой ще се сърди, ако се върне след няколко години и не получи увеличение.

Имам в обкръжението си много майки, които след майчинство бяха повишени дори. Но никоя от тях не е стояла години наред вкъщи. Работодателят им може да разчита на тях, не е да отсъстват половината време, взимат си бавачки и си работят. Бавачката е скъпо удоволствие, но дългосрочно се изплаща. Естествено, че някой трябва да гледа децата ако са болни или градината е затворена, и естествено, че децата трябва да са обгрижени и приоритет. Но който си стои вкъщи и си ги гледа, вместо да ходи на работа, не би трябвало да очаква да му дават увеличение колкото на другите дето опъват всеки ден Simple Smile

# 415
Допълвам: относно данъкоплатците - точно за такива говорим. Защото нали платеното майчинство и отпуск коментираме, т.е. иде реч за официални доходи н работещи хора, които също ще отгледат такива.

Платеното майчинство си е ОК - това е осигурителен случай, за него се плащат осигуровки, при това солидарно (небременеещите също плащат за бременните, тези с едно или без деца плащат колкото тези с две, три и повече) и не видях някой да го оспорва. Много е, май никъде не е колкото у нас, ама е по закон и уж е пресметнато. Но спорът е за това доколко е оправдано за времето на отпуска по майчинство да се начислява и платен отпуск за сметка на работодателя. И колко е оправдано върналата се от отпуск майка веднага да иска увеличение на заплатата.

# 416
  • Melmak
Герка, не ми казвай каква песен ще пея. Аз съм доста съвестен служител и съм била такава от първия си ден на работа. Няма как да ми обясняваш каква песен ще пея. Защото съм последния човек, който скатава.

Чс го каза добре, въпросът са двата месеца натрупана отпуска, която е за сметка на работодателя.

Относно заключението ми, не претендирам да е представителна извадка. Не съм евростат, нито нси. Но казах, че наблюденията ми са базирани върху моето работно място и моят град. Ако отворим статистиката за сф дали тук се раждат малко деца? Едно е да гледаш националната статистика с отрицателния прираст, друго е столицата.
Освен това не е работа на работодателя да покрива дупките в социалната система с подобни абсурдни натрупвания на отпуски. Защото както и да го гледаш 2 месеца отпуск за 2 г са си две заплати. Идват ти ей така от нищото.

# 417
Но и не може хем така, хем онака - като ще е по закон, по закон да бъде.
Точно това казвам и аз. Гледам, че има известно неразбиране на тема отпуска. Тя не е награда за отметнати ХХХ брой работни дни, поне засега де, а се полага за това, че си нает на ТД от Алфа ООД вече за УУУ период. Иначе ти в този период може да си бил ууу дни болничен, но това няма значение.
Дори да се въведе това ограничение за майките, то ще има алинея как работодателят може да предостави по свое усмотрение отпуск. И винаги ще има фирми, които го предоставят. Както сега има фирми, които дават повече дни отпуск или бонус за сключен брак и раждане, или добавки за дете/деца, или мултиспорт, или ДЗО, или имат ясна финансова поощрителна схема...или просто плащат по-големи заплати. То и сега всеки иска да работи за тези фирми и се чуди как тъй в едната има ДЗО, а в другата няма, подиграват ли се. Майките пак ще драпат за фирмата с екстри, касаещи детето. Тогава ще има ли кой да си обижда работодателя, при положение, че сам е там И за да се ползва от същата екстра?
Аз не питам защо някои потребители с плътност от час отработено време в работен ден взимат цяла заплата, вместо разумната 1/8 и получават всички екстри на служител на пълен щат от отпуска до ваучери.

# 418

Аз не питам защо някои потребители с плътност от час отработено време в работен ден взимат цяла заплата, вместо разумната 1/8 и получават всички екстри на служител на пълен щат от отпуска до ваучери.

Не знам кои са, но ако им се дават такива привилегии, при това не по закон, явно работодателят им много ги цени или пък му доставя удоволствие да го прави. Той си знае.

# 419
  • Somewhere far away
В настоящата ми работа отвъд океана, в капитализма, колежките ми са с бебета на по 3 месеца и си работят на пълно работно време, без децата им да са в ясла, защото това е изключително скъпо удоволствие. Организацията е вкъщи между 2 родители, лично съм ги питала. Разказвам им как е в Бг, изумени са. Така както съм изумена и аз за тяхната действителност. Това обаче изобщо не ги спира да имат по няколко деца.

Казвате, че тези майки и бащи с 3-месечните бебета се връщат на пълно работно време, но  това пълна 5-дневна работна седмица и пълен 8-часов работен ден ли означава? Някак не мога да си го представя. Ако и двамата родители са от понеделник до петък на работа по цял ден, бебето ще стои вкъщи само, което е невъзможно!
Ключовата дума е - бавачки. Wink Grinning

Общи условия

Активация на акаунт