Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 747
  • 837
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Интересно..за оставане след работно време, не се ли полагат 25 дни отпуск вместо задължителния минимум от 20

https://www.jobs.bg/job/7232606

И как да не се прехласнеш по следните "придобивки":
 -Отпуск 20 дни и почиване на официални празници;
- Възможност за платени болнични дни, както и неплатен отпуск;
-както и на няколко пъти повтореното "осигуровки"

25 дни се полагат при договор на ненормирано работно време, като 20 дни са отпуск по Кодекс + 5 дни допълнително заради ненормираното работно време. По това, което са написали, няма да е ненормиран работния ден, но когато се налага да се полага извънреден труд, той ще се заплаща. Като цяло, извънредният труд се полага със съгласието на работника.

Аз пък мисля, че не е лоша обявата. За начинаещ е супер, защото се опитват да се представят като коректна фирма, която спазва кодекса и ще осигурява на реални пари. Казват, че ще уважават болнични листове (както се полага по закон), както и че при нужда, са склонни да одобрят неплатен отпуск.

# 526
  • София
Здравейте, от няколко месеца работя за фирма, където се оказа че редовно се подменят данни, лъже се на хартия, правят се врътки. Това страшно взе да ми тежи, касае човешко здраве. Аз ли съм се сбъркала, или повечето хора, не се впечатляват особено от нелоялните практики в работата.

# 527
Интересно..за оставане след работно време, не се ли полагат 25 дни отпуск вместо задължителния минимум от 20

25 дни се полагат при договор на ненормирано работно време, като 20 дни са отпуск по Кодекс + 5 дни допълнително заради ненормираното работно време. По това, което са написали, няма да е ненормиран работния ден, но когато се налага да се полага извънреден труд, той ще се заплаща. Като цяло, извънредният труд се полага със съгласието на работника.

Аз пък мисля, че не е лоша обявата. За начинаещ е супер, защото се опитват да се представят като коректна фирма, която спазва кодекса и ще осигурява на реални пари. Казват, че ще уважават болнични листове (както се полага по закон), както и че при нужда, са склонни да одобрят неплатен отпуск.

Всъщност дълбоко се съмнявам, че се касае официално за извънреден труд, защото има доста специфики при полагането на извънреден труд, той се отчита и пред Инспекцията по труда и много други изисквания има.
Когато си назначен на работно време с 5-дневна работна седмица, а не се изчислява сумирано /например ако си на смени и тн,/ дори при ненормирано работно време, работодателят отново дължи увеличено възнаграждение, в случай че се работи събота или неделя, независимо от допълнителните 5 дни отпуск, които също се дължат, но да не се отплесваме

# 528
  • Melmak
Такива неща ме побъркват! За известно време работех във фирма, която лъжеше клиентите си. Беше важно да се усвоят парите и да се направи там нещо, като се разчиташе на това, че клиентите нямат компетенции да проследят резултата. Също така се криеха част от бюджетите. Примерно клиентът х иска услуга за 1000 лв. Ние ползваме 700 и 300 си прибираме в джоба, отделно ни се плащаше за услугата, която извършваме. Тези 1000 лв бяха само за да се плаща към подизпълнител за самия продукт. Много неприятно ми беше това и не издържах. Разбирам, че при теб е по-сериозно щом касае и човешко здраве. Не знам как го правят това, аз имам съвест и тя ми пречи.

# 529
Съгласна съм със Слънчезара. Изобщо не са лоши условията - заплатата е прилична и се покачва на 2 месеца, извънредният труд се заплаща по закон, всичко е легално - както знаем, тези неща в България далеч не се подразбират. Картата за паркиране на автомобил в зона и особено картата за градски транспорт са доста готини придобивки. И доста по-полезни от голяма част от безсмислените "придобивки", които много фирми предлагат, като корпоративни отстъпки например.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 15:00 от GerKa99

# 530
Обявата е супер, извадените от контекста неща са без коментар. Хората си описват, че се спазва законодателството, работното време също е добро.
Колко от вас работят за чисти 3000?

# 531
Съвсем наред си е обявата, за Асистент  МК е. Някои не четете внимателно и бързате със сарказма.

# 532
Ако наистина условията отговарят на обявата.....

# 533
Това няма как да знаем, но звучи изключително детайлна, за да се знае какво се очаква от бъдещия служител.

В нашата фирма поради разрастване наеха няколко човека. Обявите съвсем не звучат лъскаво и привлекателно, обявените заплати са по-скоро ниски и дори не са на нивата от преди 4-5 години, когато бяхме наети няколко човека.  Нямат и нищо общо с политиката за финансова удовлетвореност на персонала. Нямам представа реално колко са предложили на одобрените кандидати и защо са били обявени толкова ниски заплати, но дойдоха много читави хора.
Няма как да не отбележа  и нещо друго: стана доста шумно в офиса и то не заради присъствието като присъствие, а заради смол толкс, говоренето на висок глас и т.н.

# 534
Ако се работи на трудов договор на половин работен ден, може ли да се започне паралелно и на трудов договор на пълен работен ден?

# 535
Няма как да не отбележа  и нещо друго: стана доста шумно в офиса и то не заради присъствието като присъствие, а заради смол толкс, говоренето на висок глас и т.н.
е, ти пък как може да си такъв темерут да не те интересува какво е яла колежката снощи и да не можеш да мултитаскваш между промоции, най- важният разговор на най- гръмогласния колега и твоята текуща, нещастна, проста работа 😛

# 536
е, ти пък как може да си такъв темерут да не те интересува какво е яла колежката снощи и да не можеш да мултитаскваш между промоции, най- важният разговор на най- гръмогласния колега и твоята текуща, нещастна, проста работа 😛
Отнеха ми ролята на офисния словоблудец и сега ревнувам, темерутствайки 😆😆😆

Извън шегата, млади момичета и момчета, имайте предвид, че цикълът ви може да не интересува още n на брой хора, нито пък за колко сте заредила дизел на Еко с отстъпка.

# 537
Много зависи от самия офис и разпределението на местата, но мен лично ми е все тая кой какво ще си говори. Като не ми се слуша, слагам си слушалки. Пък те нека си споделят.

# 538
По темата за ползването на отпуските, правят ли ви коментар, ако планирате някакви неща месеци напред? В сегашната ми фирма оставам с впечатление, че не се гледа никак с добро око на дългосрочно планиране, едва ли не трябва да стоим на разположение и можем да си пускаме молба максимум 2 седмици преди нещото, а пък най-добре в  деня преди да излезем. Дори системата ни не позволява в момента да пускаме заявления за дата след 30.04. Работата ни не е някаква невероятно отговорна или свързана с договорни срокове и ми е малко странно, но може пък аз да съм в грешка. Коментари се правят не само от началството, но и от колеги. Как така съм си била планирала отпуската за морето (1 работна седмица, плюс имам служебен лаптоп и телефон и винаги ги нося с мен, когато отсъствам и при нужда съм на разположение), напрягала съм я с това планиране толкова надалеч?! Имаме билети за концерти в чужбина, ще ми трябва 2 пъти по 1 ден в средата на седмицата през май и юни и това също е проблем, как така решавам еднолично. Не ми ги отказват като дойде време, но цялостно е тегаво и ми е неприятна и непонятна цялата драма, която се създава от това, дето уж ни било право. Има ли и на други места такава фирмена култура по този въпрос?
Между другото, командировки се налагат рядко, но и за тях ни се казва в последния момент. Иначе се говори с месеци как да не си правим планове за еди кои си седмици, някои от тях са с празници тук, но в чужбина не и има събития, и аз чинно нищо не планирам за тогава, до последно чакам информация ще пътувам ли, кога точно, защото съм с две малки деца, има все пак някаква логистика да си подготвя отсъствието, нищо не се казва до последно и накрая, ами ти няма да ходиш.

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 09:17 от Melusine

# 539
При нас е обратното. До края на януари ни искат поне приблизителен график за годината. Имам спомен, че беше упоменато и някъде из правилници. Моят график е горе-долу готов. Е, винаги има хора, които не се занимават с такива глупости, има и други, които се правят на ударени и не се съобразяват с подадените графици.

Общи условия

Активация на акаунт