Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 730
  • 837
  •   1
Отговори
# 585
А овчари ли да станат с икономическото образование? Работата им е офисна, не разбирам какво е странното.

Класическата реализация по специалноста е професия като икономист/икономически анализатор или подобна роля. Може да се работи например в банки, централни банки, други финансови институции, или инвестиционни компании. А и да не забравяме академичната реализация все пак.

Не бъркайте икономика с бизнес, счетоводство, финанси и прочее. Икономиката си е икономика.

Следване икономика не е задължително, за да стане човек ръководен кадър.

# 586
.....Ако аз трябва да избирам между добре платена, но несигурна работа (като сервитьорка, например) или сигурна, но неособено високо платена като офис асистент, бих избрала втората - все пак утре, ако забременея, бакшишите и осигуровките на МРЗ няма да ми плащат майчинството.
....
А аз бих предпочела да съм сервитьорка. Поне ще се движа активно, а няма да седя по цял ден. Доколкото знам и сервитьорите ги осигуряват на 1200лв, така че разлика в осигуровките за майчинство няма. Разказваха ми за близко момиче, студентка, която се мръщи на под 100лв чисти бакшиши на ден, без парите за таксито вечерта. Е, вярно, че в офиса може и да понаучиш някои бизнес неща, дори и ексел хах Един бивш колега, пресен дипломиран Бизнес мениджър, се шокира като отказах да му кажа как се прави една справка и го пратих да си отвори учебника. Това беше по време на предизвестието ми. Те въобще учат ли такива неща във въпросната бизнес администрация?

# 587
  • Melmak
Икономическо образование е доста общо. Едно е счетоводител, друго е макроикономист. В банките търсят хора с релевантно образование. Рейна е описала добре.

За мениджър са нужни и други качества, в нашата фирма не се става мениджър от днес за утре. Минава се вътрешна академия. Учат се доста неща, в рамките на няколко години се преминават обучения и чак тогава се става мениджър. Не е ей така, от нищото днес си пчеличка-работничка, утре си мениджър.

Сервитьорстването е до време. Осигуряват ги на възможно най-малко, някои и на 4 часа. Бакшиши взимат, да, пари изкарват, но и много работят. В заведенията, в които се изкарват пари, работата си е тежка. Млад човек издържа. След време вече става трудно. Ако нямам работа и пари и това ще работя, защото сметките не се плащат сами и хладилникът не се пълни сам. Срамна работа няма, но не бих я предпочела. Носи пари на момента, но развитие няма и изхабява много.

# 588
Работа с ексел ли дали се учи в бизнес администрация? Аз това съм завършила и по мое време и в моя университет (чужбински) имахме някакъв курс за някакви основни неща, май без оценка беше даже. Иначе тук таме покрай разни задачи за предаване. Научих се да работя с ексел като започнах да работя. А щеше да е много по-смислено да ни научат хубаво на ексел, как се правят и структурират презентации и се говори пред публика - извън там няколко семинара, и да ни направят някоя друга консултация по професионално ориентиране, за да знаем кое какво е наистина. Че представите ми за някои неща доста драматично се разминаха с реалността след следването.

# 589
Добре ще задам въпроса си на обратно, разбирам, че за офис работа не се изисква висше образование. Тогава какви са позициите, които изискват висше икономическо. Аз съвсем се загубих в обявите в Джобс. Относно банките, там пък са толкова ниски заплатите, че по-добре да си изгоря дипломата.

# 590
На кое викаш висше икономическо? В България има един милион специалности в посока бизнес и икономика, но както ти казах вече - икономиката си е икономика и не е същото като финанси, които пък не са същото като счетоводство например. Ако работиш като икономист не можеш автоматично да заместиш някой финансист (а то и там са 1000 направления дето не са взаимнозаменяеми), и никой от двамата не може да седне на стола на някой счетоводител и да му свърши работата само като я погледне. Всичките тези работят в офис.

Ако си завършил икономика и искаш наистина да се реализираш по специалността ставаш икономист в някаква финансова институция примерно. Какво те обърква?

ПП: може би си студентка и затова се объркваш. Ако си току що завършила им стига да си учила коя да е от тези специалности, защото им е ясно, че нищо не знаеш Simple Smile аз говорех, че не са взаимнозаменяеми в смисъл, че работата е различна в тези професии и не можеш неограничено да се местиш от една сфера в друга и с всичко да си наясно понеже си работиш нещо си “с икономическа насоченост”.

Пп2: понеже споменаваш банки, моля не бъркай финансист с касиерка в банка или човек, който дава ипотечни кредити. Има си и много добри заплати в банковия сектор, просто логично не за тези позиции.

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 22:57 от Анонимен

# 591
  • Melmak
Добре ще задам въпроса си на обратно, разбирам, че за офис работа не се изисква висше образование. Тогава какви са позициите, които изискват висше икономическо. Аз съвсем се загубих в обявите в Джобс. Относно банките, там пък са толкова ниски заплатите, че по-добре да си изгоря дипломата.

В банките се плаща малко само на начинаещи, които най-често са в клоновете и работят каса/ФО. Особено в по-малки градове знам, че наистина плащат малко.

Но това е работа за хора, които едва сега стартират кариерата си и нормално като джуниъри да не взимат много.

Ти за банките какви позиции гледаш?

# 592
Всъщност да, права си за банките, току що прехвърлих една обява в банка, където висшето образование не беше задължително.
Искам да се реализирам, но не мога да подбера добре обявите, притеснява ме, че не изискването на висше образование няма да ми доведе развитие, т.е. че позицията е посредствена. А аз искам добър старт.

# 593
Човек може да се реализира в много направления. С какво искаш да се занимаваш, кое ти е интересно, какъв тип работа предпочиташ, работи ли ти се с клиенти, трябва да си отговориш на тези въпроси и ще си подбереш подходящи позиции. А и все пак няма да се пенсионираш на първата ти работа, ако не ти харесва просто сменяш. Прави стажове, за да видиш в различните отдели какво точно правят в ежедневието си.

Аз започнах в консултантска фирма след следването. Оттам наистина на много места можеш да смениш, ако имаш късмет с проектите виждаш различни неща и ти е разнообразно. А ако ти харесва можеш да си останеш в консултантския бизнес, разбира се. Но не е за всеки, според мен.

# 594
[Объркването идва от неправилно написаните обяви:
,,Търсим счетоводител с икономическо образование и стаж по специалността Х години"
,,Офис сътрудник с висше икономическо образование и .....език", ама тоя офис сътрудник с какво ще се занимава отделен въпрос.

# 595
  • Melmak
Фрейда, с какво искаш да се занимаваш? Какво си завършила? Дай повече инфо и ще получиш по-конкретни насоки

# 596
  • Mars Hotel
Някой има ли случайно информация за big4 (KPMG, PwC, Deloitte, EY) в София и условията там? Конкретно за консултантския бизнес става дума, не одит или данъци. Заплати, култура, реалистични възможности за развитие, часове, типове проекти, пътуване в чужбина налага ли се или проектите са си основно в България, колаборация с колеги в други държави? Питам за ниво синиър/мениджър.
Познавам двама в KPMG - единият е мениджър, другият - редови служител - и двамата са доволни, но не знам подробности. За PWC по-скоро отрицателни неща съм чувала също.

# 597
За консултантския бизнес на PWC имам инфо от преди няколко години, че проектите са много интересни и има страшно много работа. Че се работи ако се налага и по много часове допълнително. Нямам конкретика за заплати, но според моят източник не са били никак лоши. Но сега как са, нямам представа.

И в моята фирма рамките за мениджърски заплати са били чудесни за преди 5 години, само дето не са променяни от тогава 😅

# 598
  • София
Freyda, ако си търсиш първа работа, според мен не пречи да започнеш на позиция, която не изисква висше образование - както казахме, офис администратора върши доста неща, с които ще можеш да си обогатиш СВ-то след година-две - бизнес комуникация, планиране на срещи, административни задачи, добро владеене на офис пакет. Това не са маловажни знания, а и рядко се учат в университета.
А какво работят хората, завършили икономика - ами, различни неща. Позната завърши икономика на туризма, работи в различни хотели като административен мениджър. Друга позната завърши "икономика на търговията" и работи известно време като търговски представител в голяма компания вносител на алкохол. Смени няколко позиции в компанията, последно май беше бранд мениджър (може и да греша). След това беше управител на заведение, а сега има собствено такова и доколкото знам, тя се занимава от-до с всички административни неща покрай него.
Познат завърши "икономика на отбраната" и работи в Министерство на отбраната (съвсем не нагласено, момчето имаше късмет малко след дипломирането да се отвори позиция). Друг познат завърши "бизнес икономика" и работи като риск анализатор във финансова компания. Разбира се, познавам и хора, които са завършили икономика и не работят нищо, свързано със специалността.

# 599
Те и много обяви, които искат "просто някакво икономическо образование" не са върхът на успеха. Всъщност, ако не ти харесват обявите, в които не се търси висше, то и тези няма да ти се нравят. Но това е положението, за начални позиции, а дори и за ниски нива мениджъри, се търси НЯКАКВО икономическо образование, не защото издирват икономиста на века, а защото работата предполага, че трябва да си минал първи курс и общите предмети, за да има някаква идея от материята. Под тази шапка са всички нови и завъртяни икономически образования. Ясно, че ако се търси главен счетоводител, няма да се класира всеки икономист.

Много зависи какво ти харесва и в какво имаш опит или в какво искаш да се развиваш. Работа с икономическо образование има, най-малкото, защото всеки втори е икономист (и аз така Grinning). Като не знаят какво им трябва - икономическо образование се търси. Банките на гишета дават малко пари, така е, но пък и без да си работила в банка/финансова институция, няма как да те преместят в отдел Операции (примерно), ако тепърва ще трябва да те запознават с продукти и процедури. Икономиката в университета е много далеч от практиката.

Общи условия

Активация на акаунт