Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 670
  • 837
  •   1
Отговори
# 720
Е, то не е казано, че това не е изморителен труд. Въпросът е кой има полза от него. Ти казваш, че служителите. Нека е така. Но аз не виждам Reina да вижда някаква полза за себе си, освен че в нея се е породило едно чувство, че я прецакват.

# 721
И имаше една схема, подобна на координатна система, базирана на постиженията и знанията

А как точно бяха измерени знанията?
Постиженията лесно се измерват - с обема на продажби, с броя на обработените запитвания, ако е такъв отделът, но да се измерят знанията е много по-трудно. Тест за решаване  ли пуснаха на всички служители?

Не са пускали тест, имаше разни сертификати, които трябваше да се изкарат и отделно по време на годишното ревю питаха хората дали те самите искат някакви обучения. На ревюто набелязваха и разни цели, неща които служителя би искал да подобри и да се развие в тях и назначаваха свързани с тях обучения. Изобщо, поне веднъж годишно всеки имаше някакво обучение, а някои хора и по повече.

# 722
Слънчезара, не е нужно да го приемаш лично. Освен това имам право на свои виждания.

# 723
  • София
Слънчезара, не е нужно да го приемаш лично. Освен това имам право на свои виждания.

О, никак не го приемам лично, Тина Simple Smile
Просто давам гледна точка от другата страна.

# 724
И имаше една схема, подобна на координатна система, базирана на постиженията и знанията

А как точно бяха измерени знанията?
Постиженията лесно се измерват - с обема на продажби, с броя на обработените запитвания, ако е такъв отделът, но да се измерят знанията е много по-трудно. Тест за решаване  ли пуснаха на всички служители?
То и да се измери обема не е толкова лесно в някои сфери. Ако аз например разработвам цяла година проект със разгъната застроена площ 40 хиляди квадрата, но той се бави с взимане на разрешение за строеж, защото е цял комплекс с много сгради специфика на терена и на документите, а колежката за тази една година издаде 10 блока, всеки с площ 1000 квадрата, и всичките са взели разрешение за строеж, коя е свършила повече работа? Така че всичко е много специфично и е трудно да направиш такава съпоставка само на база брой нещо си, защото си има различни специфики за всяка една дейност и всяка една сфера.

# 725
Доколкото разбирам, тук се коментира паралелна йерархия с корпоративни обозначения (или титли), която не е свързана с реално заеманите от служителите позиции, но определя заплатите и бонусите им.

Това на теория би било полезно за някой добър експерт, който не желае да върви нагоре в йерархията като мениджър. На практика обаче, доколкото тази паралелна рамка може да се наглася по усмотрение на ръководството, тя е по-вероятно да се използва за натискане надолу на възнагражденията на тези, заемащи по-високи позиции.

# 726
Всяка една такава схема може да е и добра, и лоша. Зависи с каква цел е замислена, но и как точно се прилага. Ако искат да я използват като извинение да не повишават заплатите и бонусите - ще го правят, ако искат реално да поощряват добрата работа - ще правят това. Ако е просто отчитане на дейност на някой в ЧР отдела, то нищо особено няма да се промени.
Просто зависи какво ръководството иска да направи, защото във всяка една такава система винаги има субективен елемент в решенията, няма как да се избегне при работа с хора.

И във всяка една система има вратичка за изключения при нужда. Щом сега се въвежда винаги могат да нагласят нешата питащата да отиде на по-горно ниво и без да е изтекло необходимото време. Стига да мислят, че е достатъчно ценна и тя да преговаря достатъчно умело. Щом са ѝ показали разлика от 2 нива, то най-вероятно ще се споразумеят за нивото по средата.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 20:24 от bboiko

# 727
Цялото това нещо беше в отговор на критиките, че фирмата няма ясна структура за развитие на кадрите, особено млади хора. Не съм много на център тея дни и може би не мога добре да обясня.

Ако забравим нивата под мен, си го представете така:

Оператор Водопад (ниво 1)
Старши Оператор Водопад (ниво 2)
Началник Водопад - мениджър или Експерт Оператор Водопад - експертна позиция (ниво 3)

Идеята е в бъдеще нивата да кореспондират на позицията. В миналото нивата са се раздавали много щедро, има ги от много време, позициите също, и не винаги съвпадат. В моя случай - имам титла Началник Водопад, но съм на ниво 1. Няма как да знам така ли е или не, но тогава предполагам, че колегите Оператори Водопад на ниво 1 взимат същата заплата и бонус, но с по-малко отговорност. Така или иначе очаквах повишение за ниво 2, но всъщност освен мен и още 2ма колеги всички други Началници на Водопади са на ниво 3.

Още докато обясняваха си пролича по въпросите, че доста хора не са доволни от новата система, макар и да не знам какво им е основанието - може би защото казаха, че за разлика от преди, повишенията нямало вече да се случват автоматично и трябвало да си го заслужат и прочее.

Макар всички да знаят на каква позиция съм, вероятно ще подразни да видят как колега с повишенията прескача ниво. От друга страна някак не ми е ок хем да де очаква от мен повече, хем да ме сложат на едно ниво с човек, към когото има по-ниски изисквания заради ролята му.

Дали ще ми кажат ниво 2 или 3, това ми е все тая, въпросът е по-скоро дали смятате, че е реалистично да се опитам да договоря финансови параметри над ниво 2?

Естествено като не знам какво са заплатите на колегите трудно, но казаха, че ще публикуват рамките за бонусите по нива. Та аз ще се опитам като минимум да договоря бонус за ниво 3, пък иначе няма нужда да дразнят колегите, да ме сложат ниво 2 за пред хората. Но се чудя дали такъв подход има шанс, все пак тъкмо я обявиха тази схема.

# 728
Не става ясно на какъв принцип си ги раздавате тия титли и нива, но като цяло те са нещо виртуално, което могат да си го дефинират както си поискат.
Важно е не каква е титлата, тя може да казва всичко, дори че си Господ Бог. Важно е какво е съдържанието зад тази титла в новата система. Какви компетентности и отговорности отговарят на всяко ниво. Намираш най-високо ниво за което покриваш изискванията и настояваш за него. Ако ти откажат, искаш мениджъра ти, ЧР и който още там участва в процеса, ясно да ти обяснят какво не ти достига и да ти разпишат план за развитие за да доатигнеш това ниво. Ако се опитат да си измият ръцете, че не зависи от тях - питаш от кой зависи и искаш среща с тях.

Предвид че е нова системата, тези изисквания за години между смяната на нивата нв трябва да са проблем, трябва да се разглежда случая като на новопостъпил човек. Ако все пак настояват на това, то може да кажеш, че ще вършиш само работа за твоето ниво докато изтече нужното време. И през това време спокойно да ходиш по интервюта.
Прецени колко да си настоятелна според това колко ти е важно да останеш там. Но в никакъв случай гледай да не си изпуснеш нервите.

# 729
Ами не ги раздавам аз 😂 според мен досега е било просто автоматично, някак проформа и за самочуствие са ги раздавали, повече на база прослужено време отколкото друго, и сега искат да въведат някакъв ред в това.

Точно това казвам, че всеки на мениджърско ниво като моето според новата система съответства в моя случай от примера на ниво 3. Буквално това пише. Не става въпрос за интерпретация дали съм за това ниво или не, или че аз си мисля, че заслужавам, защото новата система казва съвсем ясно и конкретно - който е на тази позицията в йерархията, попада в съответното ниво (с прилежащите заплата/бонус). НО при представянето си оставиха вратичка тип, че можело да се случи да ти вдигнат отговорностите, но трябвало да имаш търпение за останалото…

Като цяло каквото са писали, че били изискванията са нещо от сорта: да се работи добре в екип, да работите здраво за благото на фирмата, да внасяте нови идеи и още няколко такива неща, които не всички са добре и обективно измерими.

Няма опасност да си изпусна нервите Simple Smile

Истината е, че за моите около 4г във фирмата са ме повишавали и са ми вдигали добре заплатата (с по около 10% всяка година), така че като цяло съм доволна от работодателя. Възможно е просто първоначално да съм се спазарила твърде ниско и затова да съм в ситуацията.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 20:29 от Анонимен

# 730
Здравейте,
Не съм сигурна че въпроса ми е за тук, ако не е, извинете ме.
Започвам нова работа от пон до петък, като понякога ще се работи събота/ неделя. Като когато се наложи, се дава компенсация - не работиш през седмицата, когато си избереш.
Искам да си пусна отпуск една седмица, но няма да ме има и уикенда, а точно през него, ще има нужда от работа. В такъв случай трябва да си пусна 5 дни платен отпуск или 7? ( вкл. Събота и неделя)

# 731
Ако сега започваш и искаш седмица отпуск, не знам кой би ти разрешил.. питай първо какво е възможно и ще ти кажат колко дни.

# 732
По график ли работите през уикенда или го пишат извънреден труд в последствие?
При всички положения до колкото знам не може по закон да имаш график със 7 последователи работни дни, та би трябвало отпуска да се брои за 5.

# 733
Ако сега започваш и искаш седмица отпуск, не знам кой би ти разрешил.. питай първо какво е възможно и ще ти кажат колко дни.

Благодаря. Да, говорила съм. Не става въпрос за веднага след като започна. Ще ме пуснат и разбира се, ще попитам колко дни трябва да пусна. Беше ми любопитно, някой дали знае.
По график ли работите през уикенда или го пишат извънреден труд в последствие?
При всички положения до колкото знам не може по закон да имаш график със 7 последователи работни дни, та би трябвало отпуска да се брои за 5.
Не съм убедена как ще се води, знам само, че е 7-8 уикенда в годината и се знае предварително в началото на годината, както и че не плащат, а се дава компенсация после.

# 734
Ами виж си първо графика и прецени. Но ако си пуснеш отпуска навреме, няма как да те планират в събота. Пускаш си 5 работни дни. А в графика маркираш цялата седмица, за да знаят да не те броят на работа през уикенда.

Общи условия

Активация на акаунт