Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 267
  • 775
  •   2
Отговори
# 465
  • Северозапада
И при мен е отстранено цялото образувание, но Шопов от Сити клиник Младост каза, че ще направи сентинелна биопсия при мастектомията.

# 466
Здравейте, момичета! Днес бях на преглед при гръден хирург, тъй като забелязах вдлъбване на зърното на лявата гърдата. Откри бучка- 2, 25см и ме праща на биопсия другата седмица. Има ли някакъв шанс да е доброкачествено образуванието? Защото по всичко, което изчетох, мисля, че присъдата е ясна... Та, има ли надежда?

# 467
Надежда винаги има! И да е злокачествено- пак! Рака отдавна не  е присъда! Тук сме се събрали много жени, дето от години  сме  с диагнозата, но сме живи, почти здрави и  се радваме на живота и му се наслаждаваме! И ние, в началото сме били обезнадеждени и уплашени и сме мислили най- лошото, ама като сме влезли в режим "оцеляване" и най- вече в лечение и  бързо сме си наместили чакрите...
Съжелявам, че има нови попълнения, но  предвид масовото разпространение на РМЖ, не съм изненадана... Важното е да си намерите доктор на който да вярвате и  да си направите план за изцеление( прочетете първа страница на темата и ако Ви се занимава- поне няколко страници от последните теми и със сигурност ще Ви се поизясни поне малко какво, как и къде)!
За д-р Иванов не е  уточнено, но съм сигурна, че е старши. За сентинелна биопсия се ходи при сина му.

# 468
  • Burgas, Bulgaria
Четах .... обаче такива мънички като моето ,какво ги правят ? Днес докторката беше все едно е видяла нещо огромно  , а то е милиметри .

# 469
Здравейте, момичета...
Казвам се Мария ,на 38години съм .
Днес отидох на профилактични прегледи, първо на Аг . Изненада 4 миомни възли, два от които големи ..
Слизам на ехо на млечни и казвам на докторката - Ако сега и вие ми откриете нещо ,направо този ден ще ми е ....
След дълго мълчание ,обърна монитора и ми показа нещо . Обясни ,че кистите са овални и гладки ръбове . Моето не било .
Описано е :
Кистична лезия с нехомогенно съдържимо и негладки очертания в горен медиален квадрант  до ареолата  с д 8мм/5мм. Bi RADS 4C
Каза  , че до 4 мм ги водят доброкачествени ,това по специфика е злокачествено.
Втори ехограф потвърди ....
Тя каза ,че трябва да се махне . Ама това не е ли много малка киста?
Малко съм в шок - миоми , гърдата ...
Офффф

Здравей, Мария! При мен също беше ръбестото 4мм образование при ехографа, е, не ми казаха в прав текст, че е злокачествено, но аз го прочетох в очите на доктора. Последва веднага мамография, корбиопсия, после хистология, операция и лъче.. сега сякаш съм добре.  Доктора бе категоричен, дори да е доброкачестмено, махаме го - лимфите още на ехото бяха чисти, вярвах му и така и се оказа. В понеделник съм на PET скенер, че днес ми беше първото диспансерно наблюдение, много странен ден, ще я видим тая работа Simple Smile Всичко ще се подреди!
Кураж, ей, на всички Simple Smile

# 470
  • Добрич
От Бургас съм. Утре имам час при онко хирург.

При д-р Спасов в националната онкологична болница на Дева Мария ли ще ходиш?

Моя позната на възраст почти 70 г. беше с образувание малко по-голямо, 7 мм. Отстраниха го, имаше лъчетерапия, в момента е на хормонална терапия и се чувства чудесно.

Образуванието ти е малко, дано е и доброкачествено. Това може да се разбере със сигурност след вземане на проба и последвалата хистология.

За гърдата най-добър вариант за вземане на проба според съвременната медицина е кор биопсията (дебелоиглена под ехографски контрол).

Материалът се изследва и се определя какъв е тумора и с какви характеристики.

В случай,  че е злокачествено образувание се прави образно изследване - едно или няколко (ЯМР, скенер, ПЕТ скенер) и едва тогава се определя терапията ( операция, химиотерапия, хормонална и пр.).

При наличие на карцином в гърдата задължително се изследват лимфните възли. Там  според съвременната медицина най-добрият вариант е сентинелна биопсия, защото при лимфна дисекция после се препоръчва пазене на ръката до живот.

Медицината е много напреднала, прилага съвременни методи за диагностика и лечение и успешно лекува рак даже в напреднал стадий.

Образуванието ти е малко и дори да се окаже злокачествено, най-вероятно е хванато още в началото.

Първите дни всички сме били в шок, но после човек се амбицира и всичко се нарежда по най-добрия възможен начин.

Разгледай последните страници на темата, коментарите сугурно ще са ти полезни с информацията. Особено поста на Mollly с линковете:

Има две фундаментални (за мен) видеа на фондацията на Нана, в което участват всички лекари, които  лично за  мен са най-добрите специалисти за момента у нас и си горят в работата: Доц. Консулова, д-р Факирова, доц.Бочев, д-р Виктор Йорданов и основен гост в едното- д-р Вълкан Иванов. Ще сложа линкове в скрит текст, понеже многократно сме ги поствали и коментирали.
Препоръчвам на новите момичета да ги изгледат много внимателно. Аз лично съм ги гледала поне по 5 пъти и за мен бяха изключително полезни за вземане на решение след кашата, която ми забъркаха в главата различните специалисти, при които бях ходила. Казвала съм и друг път- ходенето по много доктори за второ-трето-пето мнение за мен се оказа не  много полезно.  Както и четенето на статии от съмнителни източници.
Там, на едно място в едното видео д-р Вълкан Иванов  с ирония казва "Само в България раковите клетки "прескачат" стражевите ЛВ и отиват на следващо ниво". Това мен много ме беше впечатлило.
Д-р Факирова и доц. Бочев обясняват, че в техните болници разполагат с всичко необходимо за извършване на сентинелна биопсия , процедурата се покрива от ЗК и не могат да си обяснят защо масово не се прилага от хирурзите?

Познавам жена, с която се оперирахме в един и същи ден и си станахме близки, на която й беше направена сентинелна биопсия, след като вече беше оперирана. Хирургът извадил образуванието и й казал да дойде след два месеца да "изчисти" и ЛВ? Знам и името на хирурга и  никога не бих отишла при него, въпреки че до скоро минаваше за един от капацитетите в тази област.
Изваденият възел се оказа чист и при чисти резекционни линии и ниско Ки67 й беше препоръчана само лъчетерапия. Това по повод дали може и дали не да се прави сентинелна биопсия след изваждане на тумора
Нека не забравяме, че ние сме само форум и единственото, което можем да направим е да си помогнем със съвети от личен опит.  Както казват лекарите "В медицината 2+2 не винаги е равно на 4"

# 471
  • Burgas, Bulgaria
Минах онколог.  Каза ,че двете находки от  двата ехографа са различни. Едното е снимано под зърното   , а другото горе в ляво . Долното било по- благоприятно .
Каза , че абсолютно  нищо не опипва и ме праща  на още едно място ,за да центрирали и да ме нарисуват - това в сряда заедно с предоперативна подготовка.  Четвъртък операция . С пълна упойка било и няма страшно  , просто трябвало да се махне .

# 472
Мадам тиква,дано всичко мине добре и се окаже ,че си се притеснявала напразно.Успех❤

# 473
Минах онколог.  Каза ,че двете находки от  двата ехографа са различни. Едното е снимано под зърното   , а другото горе в ляво . Долното било по- благоприятно .
Каза , че абсолютно  нищо не опипва и ме праща  на още едно място ,за да центрирали и да ме нарисуват - това в сряда заедно с предоперативна подготовка.  Четвъртък операция . С пълна упойка било и няма страшно  , просто трябвало да се махне .
Минала си на хирург онколог, а не на "онколог" което е специалност "Клинична онкология" Hands V
Значи реши директно операция и на нея да се прави хистология без биопсия? Дано всичко е наред и да няма нищо притеснително след операцията и да се приключи до тук Flowers Hibiscus

При сестра ми изглеждаше на фиброаденом, операцията от "премахване на фиброаденом" стана "оперативна биопсия" с частично извадено образувание (визуално му се сторило проблемно), което се оказа злокачествено... Последва лечение.Предварително не я насочиха за друго образно изследване, освен ехографа... и хич не беше добра идея. ПЕТ скенер прави преди започване на химия.

# 474
Мадам тиква, може ли да ви попитам, как изглеждат образованията на ехо? ПЛътни, сиви, бели , черни ? Имате ли снимка от ехо да добия представа?/ ако е удобно разбира се/. Не ви ли предложиха биопсия първо преди операцията? Кой е лекарят ви? Извинявам се за многото въпроси, но и аз все още се лутам какво да правя.

# 475
  • Burgas, Bulgaria
Никой нищо не ми предложи . Просто каза - махаме .

Ехото на това ,което е горе в ляво с оценка  Bi rads 4c

Ехото на другото Bi rads 2  което е под зърното и било благоприятно

# 476
Минах онколог.  Каза ,че двете находки от  двата ехографа са различни. Едното е снимано под зърното   , а другото горе в ляво . Долното било по- благоприятно .
Каза , че абсолютно  нищо не опипва и ме праща  на още едно място ,за да центрирали и да ме нарисуват - това в сряда заедно с предоперативна подготовка.  Четвъртък операция . С пълна упойка било и няма страшно  , просто трябвало да се махне .
Онкологът е този, който назначава химиотерапия, вие вероятно сте била при хирург.
ЯМР няма ли да правите, там се вижда много ясно какво е образуванието, ехографията не е толкова надежден източник. Хирургът не Ви ли предложи биопсия?
Обикновено, редът е ехография, ЯМР, биопсия, ако се окаже злокачествено, пет скенер и Онкомисия, която решава какво ще се прави.
Успех, дано се окаже доброкачествено! 🙏

# 477
  • Добрич
мадам тиква, предполагам, че не сте гледали видеата от линковете на  Моли. Това, което Ви е препоръчано със сигурност не е от лекар със специалност медицинска онкология,  а от хирург онколог. Това са две различни специалности.

Отделно от това първо операция се прави от лекарите, които все още работят по старата школа и не прилагат съвременна медицина.

Съветвам Ви все пак да изгледате двете видеа преди операцията.
Дано образуванията са доброкачествени.

# 478
Моето беше по-кръгличко и благоприятно от снимката. Даже искаха само да го следим. Аз настоях за операция!  
Правете биопсии или направо махайте. Но в никакъв случай само следене!

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 06:03 от DZ

# 479
Мадам тиква благодаря ти .Моето е доста по-различно, но пак не могат да го определят.
Гледах видеата на Нана и разбрах, че е най-добре да се направи кор биопсия първо. Също доктор Факирова каза ,че блокчето е достатъчно да е с големина 4 мм на сантиметър, сантиметър и половина ,а моето образование като цяло е пет на осем милиметра и реално ако му направят кор биопсия то няма да остане нищо от него. дали е по-добре да го махна или все пак да се направи биопсия?
Мадам Тиква дръж ни в течение какво се случва с теб.

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 20:14 от Една Такава 737236

Общи условия

Активация на акаунт