Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 249
  • 775
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря много за напътствията!

На 08.03 влизам в болницата и са ми назначени всички тези изследвания.
До тогава трябва да е излязъл и резултата от патологията в Плевен.
Отказах да ми правят директна операция, буквално на сляпо в Благоевград.
Благодаря отново, че Ви има и давате тези ценни съвети и кураж.
Скрит текст:
Привет с пожелание за хубав ден, с това хубаво слънце, хубав трябва да е, какъв да е, дет се вика ще си гонаправим готЯн Simple Smile
Elenaf1980, от двете находки ли ти взеха проба?
Здравейте.
Много съм объркана все още и незная.
Едва днес си взех резултата и в момента чакам за второ мнение и обяснение от лекар.
Знам само, че все още не ми е направено изследване дали това чудо е хормоналнозависимо. Вчера са пратили пробата за изследване и се чака резултат след около 10 дни.
Ще пиша за съвети след прегледа.
Благодаря Ви, момичета, давате ми сили.

elenaf1980, в случай, че имаш повече от едно образувание, е добре да се изчака имунохистологията и тогава да се решава какво точно  ще бъде лечението. Добре е да се направи допълнително образно изследване. (ЯМР, КТ или ПЕТ КТ). Ако туморът се окаже мултифокален при органосъхраняваща операция може да останат клетки...

Здравейте, мили дами.
И аз вече съм във Вашата група.
В началото на месеца си напипах бачка, на 14.02 ми направиха биопсия и монограф - оказаха се 2 бр. Малка, около 2 мм и по-голяма 4-5 мм. Вчера ми каза доктора, че биопсията е положителна. Днес ми даде направление да постъпя утре в болницата за допълнителни изследвания и ми насрочи операция за понеделник.
 Незнам какво да правя. Имам ли право на второ мнение и при кой да отида? Намирам се близо до София, ако може някой да ме насочи.
Благодаря Ви предварително.

А какви допълнителни изследвания правиха в болницата? Туморни маркери и други кръвни изследвания? Образна диагностика? Какви са резултатите от тях?

На твое място бих се въздържала от операция преди да се определят точните характеристики на тумора и без допълнителни образни изследвания.

Добре е да изгледаш двете видеа от линковете на Моли. Ще добиеш яснота и ще си отговориш на доста въпроси.

https://www.youtube.com/watch?v=lZiugUZy1iA
https://www.youtube.com/watch?v=pwFw93Wb6iE

# 541
  • Добрич
...
Благодаря много за напътствията!

На 08.03 влизам в болницата и са ми назначени всички тези изследвания.
До тогава трябва да е излязъл и резултата от патологията в Плевен.
Отказах да ми правят директна операция, буквално на сляпо в Благоевград.
Благодаря отново, че Ви има и давате тези ценни съвети и кураж.
...

Успех, elenaf1980!

Станалото, станало.  Приемаме го и продължаваме напред.

Когато имаме вяра и правим информиран избор нещата се случват по най-добрия възможен начин.

# 542
  • Варна
Момичета здравейте,може ли да коментирате мамографиятя.Доколкото разбирам има само един тумор,който се е уголемил.Преди биопсията беше 3 на 2,8.Ние мислим че от това е пораснал,защото я бяха предупредил,че може да се подуе.Др Иванов искаше да види,дали има и други фокуси.А товаТ3 на заключението какво е.

Последна редакция: пн, 26 фев 2024, 13:50 от Alatea

# 543
Не бива да се прави извод "уголемило се е" при сравняване на ехография и мамография с контраст, при второто се вижда цялата зона с натрупване на контраста.

# 544
Здравейте, премина операцията на мама, хистологията след операция е почти същата с разликата в големината на тумора е съответно стадия, след биопсия беше под 2 см и се водеше 1 стадий, а сега след операцията, която е модифицирана радикална масектомия излиза, ме е над 2 см 2а стадий, трябва ли това да ни притеснява? Реално от биопсията до операцията 2 месеца има щета , извадени са и лимфни възли от първо и второ ниво общо 5 на брой всички са без метастази, Er+,PR+,Her2 - , G3, PT2N0 нискодеферан инванзивен дуктуален карцином луминален тип б това е окончателното след операцията. Препоръчва се химиотерапия, лъчетерапия и ендокринна,симптоматично лечение. Можете ли да ми дадете съвет къде е по-добре да се направят, къде не се чака чак толкова,живеем в София.Тревожа се доста и за този стадий, за такова кратко време... дайте ми препоръки. Благодаря ви.

# 545
Стадия не се е променил за това време, никое образно изследване не може да го измери, както след операция, не се тормозете излишно Hands V
Сестра ми направи химията в Дървеница, операцията после пак там, лъчето в Панагюрище.
Нека да кажат момичетата в момента как е натоварването по клиники в София.

# 546
Стадия не се е променил за това време, никое образно изследване не може да го измери, както след операция, не се тормозете излишно Hands V
Сестра ми направи химията в Дървеница, операцията после пак там, лъчето в Панагюрище.
Нека да кажат момичетата в момента как е натоварването по клиники в София.
Благодаря ви! Така пише в епикризата,че от биопсията до операцията  се наблюдава промяна,преди операцията за премахване на гърдата имаше хирургична отворена биопсия без да се маха целия тумор.

# 547
Alatea, първото образно изследване ехография ли беше? При мен на ехограф 1,4 -1,8, на ЯМР 2,4-3. Не се е уголемил тумора от биопсията, а по скоро ако сте го гледали с ехограф, ехографа не е дал много точни данни.
Пипилота, стадия е начален, аз съм 2Б, ето жива съм, пиша, мърдам, боря се 🤗 Не му се притеснявайте, 2ри стадий се води ранен, има добри прогнози за пълно възстановяване.
Момичета, бях писала че имам подутина и болезненост на другата мишница, не на болната, Ганчева ме прегледа и каза че възлите не са подути и е реакция от лечението вероятно, да не се тревожа.

# 548
Alatea, първото образно изследване ехография ли беше? При мен на ехограф 1,4 -1,8, на ЯМР 2,4-3. Не се е уголемил тумора от биопсията, а по скоро ако сте го гледали с ехограф, ехографа не е дал много точни данни.
Пипилота, стадия е начален, аз съм 2Б, ето жива съм, пиша, мърдам, боря се 🤗 Не му се притеснявайте, 2ри стадий се води ранен, има добри прогнози за пълно възстановяване.
Момичета, бях писала че имам подутина и болезненост на другата мишница, не на болната, Ганчева ме прегледа и каза че възлите не са подути и е реакция от лечението вероятно, да не се тревожа.

Не говорим за ехографи и прочие.Става дума за хирургическа биопсия, там беше 1 стадий, операцията беше два месеца след биопсията и след операцията вече беше 2 стадий хистологията. Бъдете здрава, знам че е ранен и вероятно лечим, притеснявам се затова колко бързо се е променил, надявам се чистите лимфни възли да са добър показател за пълно излекуване, ако мога така да го нарека без да рецедивира занапред при нея, пожелавам го и на всички вас.

# 549
  • Добрич
Pipilota-93, размерът се определя с образно изследване, не при биопсия.
Колко е ki67? Най-общо то е показател за скоростта на нарастване на тумора.

# 550
Пипилота, коментарът за ехографа беше насочен към друг потребител.
Майка Ви, при определяне на стадия мина ли ЯМР или мамограф? Те дават висока достоверност за размера, но се случва и те да са неточни и да дават разлики. Може на ЯМР да ви измери 2,4, а на операцията да се окаже 2, или обратния случай, разликите са в мм, като най пълна достоверност има операцията. Възможно е да е измерен 1, 7 и при операцията да се окаже 2,1 което е 4 мм разлика, практически нищо, но променя стадия.
Т.е. размерът се определя не от биопсия, а от образно изследване, което дава отклонения, колкото и да е точно.. Тъй че е напълно в рамките на нормалното да се промени стадия. Няма за какво да се тревожите.

# 551
Стадия не се ли определя от това дали има разсейки?
Или и от размера зависи?
Според мен туморът не се е променил, просто при биопсиято няма как да са измерили колко е целия, защото не са го извадили целия.
Наистина G3 показва агресивен рак, но не ми се вярва да е чак толкова агресивен, че да расте за дни.
На мен патолозите са написали G2, но д-р Консулова ми каза, че според нея е G3, даже се учуди, че проф. Христова не го е забелязала, а е написала G3.
И пак даде доста добри прогнози, а аз имам и разсейка.
Не мисля, че много се е влошила диагнозата след операцията, даже напротив, това че няма разсейки е много добра новина.

# 552
Опосум, ако е под 2 см без разсейки е 1 стадий, ако е над 2 см е 2 стадий. Ако е без поразени лимфни възли е 2А, аз съм 2Б, щото имам светнал един възел на ЯМР. Определянето на стадия зависи  и от размера, освен от поразените лимфни възли и дали е метастазирал.

# 553
  • Добрич
Опосум, ако е под 2 см без разсейки е 1 стадий, ако е над 2 см е 2 стадий. Ако е без поразени лимфни възли е 2А, аз съм 2Б, щото имам светнал един възел на ЯМР. Определянето на стадия зависи  и от размера, освен от поразените лимфни възли и дали е метастазирал.

Точно така. И аз съм 2А, чисти лимфни възли и тумор над 2 см.

Ето малко по-подробно за стадирането.

# 554
Ки67 е 20℅ и при двете хистологии.Благодаря ви, имате ли впечатление за онколога д-р Здравка Валерианова в Дървеница, дали е подходящо да се насочим там за химиотерапията ,има ли отзиви за нея?

Последна редакция: пн, 26 фев 2024, 22:22 от Pipilota-93

Общи условия

Активация на акаунт