Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 51 563
  • 775
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря ви. Кой е бащата? Валентин Иванов в КОЦ ли?

# 226
За Пловдив- Ваня Балева-  във вторник и четвъртък следобед, приема в частния си кабинет на ул. Костаки Пеев 5( след 16 часа, отиваш и чакаш....може и с предварително запазен час по телефона, но пак ще чакаш доста). Същата работи и оперира и в КОЦ Пловдив и ако се наложи, ще те насочи натам. Другият за когото напоследък чувам добри отзиви е младият Валентин Иванов, но му нямам координатите. Баща му- не препоръчвам, от личен опит( добър специалист е, но е прегорял, работи на конвейр  и е доста комерсиален).
за Д-р Балева препоръчвам с две ръце . Чудесен човек е.  Точен диагностик и добър хирург.  Тя оперира мама.  Биопсия задължително преди каквото и да е друго лечение или операция . Никакво изрязване на образуванието преди да се знае какво е и ако е нужно хистология да се направи.

# 227
  • Добрич
Една Такава 737236, дано образуванието е доброкачествено. Това ще се разбере със сигурност след хистологията.

Според съвременната медицина се прави  кор биопсия ( дебелоиглена, под ехографски контрол), хистология, образни изследвания (скенер, ЯМР, ПЕТ скенер, едно или няколко) и едва тогава се определя лечението ( операция, химиотерапия и т.н., зависи от вида на тумора, размера и стадия).
В случай, че е карцином, задължително се изследват лимфните възли. За тях най-щадяща е сентинелната биопсия.  Д-р Иванов младши прави такава, за д-р Балева не знам, момичетата да кажат.

Малко по-нагоре коментирах точно за лимфните възли.

Ели_дечкин, при мултифокален най-добре е мастектомия. Еа_ вече е обяснила, винаги може да остане някой фокус.

Ant G., има значение при кои лекари си ходила. Масово в България хирурзите махат лимфни възли наред и по този начин после до живот трябва пазене на ръката, заради евентуални усложнения (лимфедем). Ако на образните изследвания лимфните възли изглеждат чисти най-добрият вариант е сентинелна биопсия, при която се махат само сентинелните лимфни възли (1-2-3 обикновено). Това запазва функционалността на ръката в бъдеще. Когато говориш с хирурга директно питай за сентинелна биопсия и дали той прави такава.
Когато образуванието е карцином, задължително се прави биопсия на лимфни възли. Въпросът е да изберем най-малкото зло и с най-малко странични ефекти, а в случая за лимфните възли сентинелната биопсия е най-щадяща.

Мастектомия с едномоментна реконструкция също се прилага на малко места, затова уговаряй навреме операцията с хирурзите.
Моя позната уговорила операцията и чак в деня на самата операция разбрала, че избраната лекарка не прави едномоментна реконструкция, а на по-късен етап. Дамата си тръгнала от болницата със скандал. Така, че случаи разни...

# 228
Една такава - доктор Валентин Иванов младши - има познания, апаратура, умения и ще те поведе по пътя според последните утвърдени медицински стандарти. Приема в клиника Медикус Алфа всеки понеделник (там има супер ехограф) и на още места. Провери в Супердок, на по-предната страница Mimache е публикувала и телефона му.. или се обади директно в Медикус да ти запазят час за когато може, успех!

# 229
Една такава, важното е сега да не се паникьосаш. Може да е нещо доброкачествено.
Също така не бързай с операция в никакъв случай или с отворена биопсия, каквото и да ти говорят лекарите.
Дори да е рак, този вид се развива бавно и една седмица, че и повече не е от значение. Важното е да се постави правилна диагноза.
Така че Вела правилно ти е написала - сега се прави първо кор биопсия (не тънкоиглена и не отворена). И вече хистологията от нея ще покаже за какво става въпрос.
Ако биопсията покаже доброкачествено образувание, моето мнение е, че пак трябва да го махнеш, но първо направи биопсия и тогава ще го мислиш. Стъпка по стъпка.
За сряда има часове при д-р Валентин Иванов младши в супердок:
https://superdoc.bg/lekar/valentin-ivanov

Има и телефона му на скрийншота, може да му се обадиш и да попиташ лично за час.
Прегледът в частния кабинет е 90 лв. Не знам дали преглежда някъде по здравна каса.
Аз съм доволна от отношението му, от обяснения, при него правих и кор биопсия, и операция. Ходих при още трима хирурзи, но или не ми допадна отношението, или работеха по остарели методи.
Няма страшно, в тази тема пишат хора от доста години, всичките живи и здрави.
Късмет, успех и пиши какво е станало или ако имаш нужда от още помощ. Heart

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 04:45 от Opossum

# 230
То и моето на ехографа не можаха да го разберат какво е.
Изглежда на киста, но не е киста...
Най-важното вече е минало, а именно, че си го открила! Следвай стъпките, които ти пишат момичетата 🤗
Аз се лекувах по старите методи и минах първо операция.

# 231
Благодаря ви с цялото си ❤️. Не съм очаквала толкова бързи реакции и подкрепа. Благодаря!

# 232
Здравейте,

Отдавна не съм влизала и много се надявах да не ми се наложи, НО отново имам нужда от малко кураж и вашите мнения.

Здравей, направете рентген на бял дроб, ехограф на корем. Ако е чисто костна сцинтиграфия. Бях така и аз на 4 - тата година, с повишен маркер. Оказа се бял дроб, лекувам се вече четири години с таргетна терапия, добре съм, живея си напълно нормален живот, ходя на работа и прочие...  Спокойно, не се хвърляйте на Пет скенер, според мен, само да се облъчва , това е много тежко изследване, времеемко и енергоемко. Графия на бял дроб и ехограф може да направите и утре и веднага ще имате яснота.

# 233
На хормонална съм, да
Работата ми не е физическа, но интелектуално изискваща 8ч да съм супер концентрирана и това страшно изморява

# 234
За Пловдив- Ваня Балева-  във вторник и четвъртък следобед, приема в частния си кабинет на ул. Костаки Пеев 5( след 16 часа, отиваш и чакаш....може и с предварително запазен час по телефона, но пак ще чакаш доста). Същата работи и оперира и в КОЦ Пловдив и ако се наложи, ще те насочи натам. Другият за когото напоследък чувам добри отзиви е младият Валентин Иванов, но му нямам координатите. Баща му- не препоръчвам, от личен опит( добър специалист е, но е прегорял, работи на конвейр  и е доста комерсиален).
Биопсия задължително преди каквото и да е друго лечение или операция . Никакво изрязване на образуванието преди да се знае какво е и ако е нужно хистология да се направи.
При майка направо го изряза д-р Иванов. Очаквах, че ще прави биопсия, а след това разбрах, че е направена операция. Очаквах, че може да е нещо различно, доброкачествено, но се оказа царцином. Фатално ли е, какъв е риска?

# 235
Може ли да се направи сентинелна биопсия, след като вече е направена отворена биопсия на гърдата? Нито ЯМР нито дори скенер не е правен. Докторът я отвори направо и изпрати материал за хистологичен анализ. Благодаря за мнението, помагате ми изключително много.
Може да се направи сентинелна биопсия на лимфни възли след отворената биопсия на гърдата. Аз съм такъв случай. Настоявайте за ЯМР преди това.
Къде ви направиха сентинелната? Къде се лекувате? Какво излезна на хистологията? Благодаря ви! Успех и мн усмивки! 😊

# 236
Биопсия задължително преди каквото и да е друго лечение или операция . Никакво изрязване на образуванието преди да се знае какво е и ако е нужно хистология да се направи.
При майка направо го изряза д-р Иванов. Очаквах, че ще прави биопсия, а след това разбрах, че е направена операция. Очаквах, че може да е нещо различно, доброкачествено, но се оказа царцином. Фатално ли е, какъв е риска?
Не е  фатално разбира се .  Бъди силна и с положителни мисли . Задължително хистология на видът карцином . За да се знае по нататъшното лечение с какво точно трябва да е.

# 237
Juli, видя ли, че тук мацките са огън?
Огромни благодарности!! Добрите хора често имат нелека съдба, но при тях всичко е истинско и силно. Искрено и от цялото си сърце ви желая дълъг живот, радостни мигове, успехи и безброй усмивки. Вие често сте там, където има нужда от лъч надежда, от усмивка и няколко успокояващи думи. За няколко дни, без да ме познавате, направихте не малко за мен- отделихте от времето си, за да говорите с мен, за да прочетете постовете ми и за да ми отговорите, за да ми пишете дори на лични. Благодаря ви, без вас светът щеше да бъде пустиня! ❤

# 238
  • София
На хормонална съм, да
Работата ми не е физическа, но интелектуално изискваща 8ч да съм супер концентрирана и това страшно изморява

Вероятно е от това - хормоналната терапия променя много неща, вкл. когнитивните способности, за съжаление, изпитала съм го на собствен гръб. Ние сме в един много фин физикохимичен баланс и да промениш драстично хормоните се отразява на всичко.

В тази връзка, понеже ми се струва, че в Сити си карат на конвейр по въпроса за хормоналната - спазват си протокола да е мин. 5 години, а при мен заради рецидива се натрупаха вече 7 дотук /3 заради първия рак и 4 заради втория/, пуснах си хормони и ми се иска да се консултирам поне още с някой специалист евентуално за спиране на Резелигото /имам и Екземестан Акорд освен него/. Знам, че остава още една година, но много ми писна, а според мен съм на години, при които би трябвало да съм влязла вече стабилно в менопауза. Обнадеждена съм от спирането на Ели Дечкин, тя е доста по-млада от мен.

Как ви се струва проф. Иван Щерев /защо в Супердок излиза като проф. Иван Донев всъщност - да не се бърка с другия проф. ли?/ от Надежда за консултация? Подходящ ли е за това?

# 239
Ами то май не зависи от годините.
На мен първо казаха пет години точно в Надежда, а посре Ендопредикта показа, че от  7 ще има по-голяма полза и д-р Щерев и д-р Консулова казаха, че 7 е по-добре.
А ставам на 48 тази година. След пет години ще бъда над 50 а въпреки всичко ме гласят за 7 години терапия.
П.П. Това, че в супердок д-р Щерев е Донев, е полезна информация. А аз се чудех защо всички други лекари от там ги има, а него не и звънях по телефона, макар през сайта да ми е по-удобно.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 09:27 от Opossum

Общи условия

Активация на акаунт