Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 340
  • 775
  •   1
Отговори
# 330
  • Русе
Красива, съжалявам за мама Sad.
Ракът изглежда с хубави показатели, но или химията не е подбрана правилно или наистина не й действа. Има и такива случаи, за съжаление.
Относно ЛВ и ръката: аз съм с 23 извадени и след началната адаптация от 2-3 месеца никога до сега съм нямала проблеми с ръката. Чинно си правя упражненията по три пъти на ден. Отначало със сълзи на очите, но свикнах, ръката и тя се адаптира, но чинно правя упражнения всеки ден. Сега ходя на фитнес, вдигам тежести и даже още по-добре се чувствам. Все едно нищо й няма на ръката.
Има хапченца и мазила за спомагане на лимфата, ръкави и много упражнения. Нито много горещо, нито много студено - това е много важно за спазване. Има някой малки тънкости, но си на правилното място и ще помагаме със съвети. Нека първо мине операцията.

И напомняне към всички новобранки: ако имате застраховка живот: отделна или към ипотека, прочетете си клаузите и може да забогатеете Simple Smile

# 331
Аз минавам да споделя и да се похваля. Вчера ми се обадиха с резултатите от хистологията след операцията. Сентинелни лимфни възли са чисти. Образуванието е само в гърдата и всичко е напълно отстранено. Сега ще гледат резултатите на онкокомисия и в понеделник ще знам дали ще се прави друга терапия.
До тук добре.

Krisivi и мен ме беше много страх от махане на лимфни възли - крайно неприятно е, но тялото се адаптира. Просто се иска дисциплина с упражненията и с отношението към себе си.  Ще се справите.

Прекрасен ден на всички ви!

# 332
Krisivi, аз имах метастази в 2 лимфни възела и имам махнати поне 18 бр. по спомен. Както много добре го е описала Ели_дечкин, има какво да се направи за да се избегне или облекчи лимфедема.

# 333
Благодаря ви много, наистина четейки темите се изпълнихме с надежда. Ще пиша като мине и операцията. Прекрасен ден на всички!

# 334

И напомняне към всички новобранки: ако имате застраховка живот: отделна или към ипотека, прочетете си клаузите и може да забогатеете Simple Smile

Ех….. Как не слушах аз на 20 като ми казваха “направи си застраховка, хубаво е”. Все си казвах, за какво ми е, на 20 съм, за какво да давам такива пари годишно Grinning Да си бях направила, да изкарам за почивки след лечението Grinning

П.п Трети ден след химиотерапията съм си супер, бяхте прави за всичко, леко гадене сутринта след химията, а днес лека болка в очите все едно ще ме хваща някой вирус. Но няма нищо страшно, сравнение с това което беше в моята глава. Взех си някои билкови добавки, казаха че няма проблем стига да нямало гъби Flushed и няма и диета, но аз изключих сладкото и ще наблягам на протеини, предимно сирене, яйца и кисело мляко.

Аз също съм с проблем в лимфните възли, Close преди операцията питах хирурга ще се махат ли, той беше уверен каза, че ще прецени. След операцията питах махнати ли са, каза “нямаше нужда”  и след това светнаха на скенера  и първия въпрос на лекуващите ми онколози беше “Защо хирургът не ги е махнал?”. Но пък гледаме напред, ще поправяме чуждите грешки и така.

# 335
  • София
И от двете страни са ми махнати ЛВ, нямам проблеми, но и аз правех упражненията, а сега ходя на фитнес - тежести, гирички, лицеви опори - няма проблем. Не съм виждала чак толкова жени с лимфедем, тук сме много - 1-2 да са се оплакали през годините,  по принцип правят операциите доста по-щадящи вече.

Момичета, вчера бях на консултация с проф. Иван Щерев (Донев) в клиника Надежда - исках да разбера мога ли да приключа с Резелигото една година по-рано, защото тази ще е 8 поредна - първо заради първия рак и после за още 5 години за втория.
Мога само да кажа - дано има повече такива специалисти в Бг - не ми се беше случвало да попадна на толкова компетентен и в същото време държащ се човешки лекар. Спокойно ми обясни всичко, разпечата ми последните гайдлайни от 01.2024, на всеки мой въпрос отговаряше и после разпечатваше насоките, не знам аз ли мнителна му се видях или той така си процедира, не подцени нито един мой въпрос или притеснение. Дори когато го попитах за добавките, които пия за безсъние - дали няма проблем за терапията отговори, че по този въпрос не е компетентен, но ме свърза с Марияна Енева, която отговаря за болничната аптека и има интереси в тази област, чакам сега нейният отговор. Много впечатлена съм и от двамата, респект и браво на Клиника Надежда, че е събрала такива специалисти! На фона на Сити Клиник, която се превърна в един конвейр за пари…, съжалих, че не си проведох диспансера в Надежда. Сигурно и те имат някакви проблеми, но аз бях приятно впечатлена този път.
И между другото и двамата ме попитаха защо онколозите в Сити не са ме насочили за изследване на BRCA1/2 след втория случай, носех изследването от Университета в Плевен за генетични мутации, но според Щерев в него не са изследвани тези мутации, сега ще звъня на Камбурова от там, защото вече се обърках какво е изследвано точно. Кой още беше участвал в проучването в Плевен?

# 336
  • Sofia
Олив, изследвани са от Камбурова. Говорих с нея след втория рак. Това, което не е изследвала е за големи геномни пренареждания, но не съм задълбавала повече. Говорих тогава и с доктора от Геника, към който ме насочи, но засега се въздържам да правя ново изследване. При положение, че си е статистика, не знам доколко има смисъл да го правя и доколко всъщност съм склонна да се доверя. Иначе се чуй с Камбурова и моля те, сподели какво ти е казала.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 10:56 от Child of June

# 337
Мадам Фрапина, подведена от никнейма ти, си те представях като някаква възрастна сериозна мадам, пък ти си била млада готина мадама.
Страхотна усмивка имаш, дано да имаш много поводи за нея, пък и без повод да си радостна и щастлива! Hug
Свекърва ми тази сутрин каза, че нещо ми стърчи по главата. Расте значи наистина някаква перушина. Сега остава да видя ще падне ли, няма ли да падне, ще го стрижа ли или ще го оставя да расте отровно. Thinking

Olive, такъв си е професор Щерев, не е защото ти си мнителна.
И той е единствения лекар, при когото при първоначалните прегледи не платих никакви пари.

Krisivi, не се разстройвайте предварително. Образните изследвания не са винаги точни. Може и да е намалял туморът. А и нали лв се е повлиял.
Нека да мине майка ти операцията, след нея ще се знае най-добре какво е положението. Дано всичко да мине успешно и възстановяването да е бързо. Наистина упражненията помагат, колкото и да е трудно в началото да се правят.

Малинче, браво! Много е хубаво това. Вече нямаш рак. Hug

# 338
  • София
Олив, изследвани са от Камбурова. Говорих с нея след втория рак. Това, което не е изследвала е за големи геномни пренареждания, но не съм задълбавала повече. Говорих тогава и с доктора от Геника, към който ме насочи, но засега се въздържам да правя ново изследване. При положение, че си е статистика, не знам доколко има смисъл да го правя и доколко всъщност съм склонна да се доверя. Иначе се чуй с Камбурова и моля те, сподели какво ти е казала.

Чайлд, току-що говорих с нея, оказа се, че са изследвани, отзад на резултатите има един прикачен много дълъг списък с всички изследвани гени/мутации и там наистина ги има. Но, и това тя ми го каза още когато си го взимах резултата и също е написано в резултата, но аз не обърнах внимание тогава - не са изследвани именно големи геномни пренареждания. Тя каза, че при 95% от популацията пренарежданията са малки нарушения, които именно те са изследвали, и е почти сигурна, че няма да има големи геномни пренареждания, щом няма малки, но ако искам да съм сигурна на 100% - мога това да изследвам. Даде ми координати на човек в Майчин дом, където може да изследваме точно това за сумата от 300-350 лв., и тогава ще имаме 100% сигурност. Ако искаш да го направиш - ще споделя. Аз за всеки случай вероятно ще го направя, когато имам малко повече време. Но определено се успокоих, явно с проф. Щерев въобще не сме погледнали списъка, прикачен отзад.

Опосум - да, и на мен каза, че нищо не дължа за тази консултация при него, много се изненадах и попитах няколко пъти - отказа, нямало нужда, радвал се да помогне. Това още повече ме впечатли.

# 339
  • Северозапада
И аз само в Надежда до сега не съм плащала нищо. Вчера бях на консултация при Красимир Шопов за мастектомия и реконструкция. Каза, че ще стане, дори сам го предложи преди да питам за реконструкцията. Понеже ЛВ са ми чисти на скенера, щял да направи само сентинелна (дано го пиша правилно) биопсия, няма да маха наред. Мислех за консултация с д-р Хатър, ама според мъжа ми нямало за какво. Още не съм решила.
На мен ми е доста странно, че резултатите на скенера и туморния маркер са ми добри. При тройно негативен с КИ 80%, и предвид че половин година се мотах преди да ме оперират, си мислех само лоши неща. Моля се да ми е така и занапред 🤞

# 340
Ant G , Шопов каква реконструкция предлага?
С имплант или със собствена тъкан?
Момичета, някой имал ли е киселини след химиотерапия, направо ще откача, такова чудо не ми се е случвало Sad

# 341
  • Северозапада
Ant G , Шопов каква реконструкция предлага?
С имплант или със собствена тъкан?
Момичета, някой имал ли е киселини след химиотерапия, направо ще откача, такова чудо не ми се е случвало Sad
С импланти.
Аз имах доста неприятни болки в стомаха и гръдната област във вторник, деня след вливката. Не ми се беше случвало до сега. Четвърта ми е тази.

# 342
  • Русе
Ужасни киселини имах аз и то дълго след химията. Получавах ги дори от минерална вода. Ама и те минаха.
Бях изкупила всички хапчета от аптеката, от чужбина ми носеха... само содата облекчаваше.

# 343
Момичета, да питам, моля, дали някоя знае нещо. От декември чакам ред за контролен ПЕТ скенер в Токуда. Насрочиха ми дата за миналия понеделник и я отмениха, защото им се е счупил скенера. Притесних се да не са ме забравили. Звъня от сутринта и никой не вдига? Някоя друга дама като мен или по-запозната?
haidi, киселини и аз имах. Не помня нещо да е помогнало, но все пак знаеш, че следва да избягваш пикантно, пържено, мазно и т.н. дразнещи стомаха и червата храни.

# 344
  • ПЛОВДИВ
За киселини взимах "Омепразол" след всяка ХТ.

Общи условия

Активация на акаунт