Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 272
  • 775
  •   2
Отговори
# 435
Литъл, една дама тук от форума беше ходила с дъщеричката си и бяха чакали без час. Споделяше, че като разбрал, че цяла нощ са пътували от София до Варна, ги приел и прегледал. Така съм чувала и от други пациенти. Лично аз, когато бях на първия преглед, пред вратата му стоеше един човечец, който беше дошъл от Добрич без час и д-р Иванов му каза да седи и да чака, че ще го приеме, но не  може да е за сметка на някой с час. Та вероятно така практикува,  но дали е сигурно....?

# 436
# 437
  • Варна
И ний имаме час за 20.02 11,40.Ако освобаждавате часа,се обадете.Ще питам дали приема без час.

# 438
Ами според д-р Марков, ако се махнат само сентинелни, имало вероятност ракът да ги бил заобиколил и да отидел нагоре. За него не било сигурно това нещо. Помолих го да ме прегледа, защото имам болка в гърдата и той го направи, но без ехограф. Явно там този уред не е на особена почит Grinning Все пак гърдата била травмирана и било нормално. Снощи четох, че се образували някакви цикатрикси и ми се струва, че и при мен е така.
Според проф. Дудов, били загубили достатъчно време, сентинелна трябвало да се направи на първата операция. Сега не виждал смисъл - това било свързано с цял екип от хора, размотавали ме четири месеца и затова не ме съветвал да почвам танца със сентинелния лимфен възел, а да маха, да чисти подмишницата и максимално бързо да започвам лъчетерапия. Неговата препоръка е да се извърши аксиларна лимфна дисекция. Не знам това да се махнат лимфните от първо ниво ли означава или нещо друго?
По напред в постовете ми,точно това имах предвид под НЕ БЪРЗАЙ ,изведнъж след цялото размотаване от докторите ,всички те започват да ти обясняват ,как бързо трябва да  се оперираш,как много време си изгубила и тн.Но да знаеш ,изгубеното време до сега ,е изгубено вече и нищо в момента не е толкова спешно ,че да не може да се изчака една сентинелна/ако искаш такава/ или да се направят още консултации.И при мен така се получи ,размотаваха ме толкова дълго,а щом излезе злокачествено веднага се оказа ,че бързаме ,отдавна трябвало да съм оперирана и тн.което влияе адски много психически и пречи на вземането на правилно решение ,а истината е ,че имах време ,но не го използвах ,защото се доверих ,че бързаме.

# 439
  • Добрич
Относно натоварване на ръката в бъдеще  д-р Хатър каза, че при сентинелна биопсия тази ръка се натоварва, като здравата.
Аз нямам още внучета, но живот и здраве някой ден ще имам и се радвам, че ще мога да ги нося...

Ако при сентинелната биопсия се открие заразен възел следва отстраняване на още възли. В Уни Хоспитал говорих с две дами, при които за съжаление точно така се бяха случили нещата.

Но пък има и много дами с отстранени доста лимфни възли и всичките чисти. Съответно за най-сигурно следва пазене за цял живот от претоварване.

И действително са малко.лекарите,  които обясняват и разкриват пред пациентите всички възможни  варианти, даже ако трябва препращат към подходящ колега.

Тъжно е, че най-често от форуми, блогове и публикации научаваме повече, отколкото от лекуващия/преглеждащия лекар...

# 440
The little, сложна ситуация. На базата на моя опит (една операция плюс втора за доизчистване на рака), бих казала, че щом двама хирурга са на мнение, че няма нужда от сентинелна биопсия, вероятно наистина няма. Аз така правя - чуя ли две сходни мнения, слушам. За второто мнение относно хистологията, да не пропускаме възможността такава да се пусне при втората операция. Ако има тази възможност, не бих губила още време. Може би това трябва да се пита оператора - може ли да се направи повторна хистология с материал от операцията. Аз имам две имунохистохимии - от биопсия и от самата операция, които дадоха разлики, но не кой знае какви. За втората сама питах преди операцията за всеки случай. Относно лимфедема - не е болка за умирачка, така че не се стресирайте предварително.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 15:37 от Calm

# 441
Другата седмица имам и среща с д-р Кръстева и д-р Вълкан Иванов като за последния се обадих отново днес, имаше освободен час за 11 ч, но няма как да се телепортирам толкова бързо до Варна. Някой има ли информация, ако отида да чакам на място, дали ще ме приеме след всички записани пациенти?
Мен ме прие без час след като лекарят образна диагностика, при когото ходих се усъмни в ехографа и му се обади да ме приеме, но търпеливо си изчаках да минат пациентите с час.
Успех!

Скрит текст:
Е, после отидох при проф.Ненков, на когото ще съм благодарна до края на живота си (надявам се да е още много, много години...), но не това е питането.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 15:32 от tortoise

# 442
И аз съм с изчистени ЛВ на първо и второ ниво. И при мен се наложи втора операция за ревизия на първата (отстраняване на киста) и лимфна дисекция. Но аз имам пълно доверие на хирурга си, не съжалявам за пълната дисекция, не мога да кажа, че пазя ръката си кой знае колко - спортувам, нося тежко, когато се налага. Не съм имала проблеми до сега, надявам се и така да продължава. Мисля, че значение имат и уменията на опериращия. И за протокола всички ЛВ бяха чисти, слава богу.
Мисълта ми е, че всеки сам трябва да прецени за себе си с кой избор може да живее и кой няма да му дава мира. Както и да има пълно доверие на лекаря, че ще направи най-доброто в случая.
Успех на всички. И това ще мине.

# 443
Привет момичета ,тук съм като у дома си и мога да споделя всичко -и хубаво и лошо Heart
Днес малко се смахнах ,но Wine Glass ми пооправи самочувствието .Затова имам няколко питания .
Първо към лобуларните мултифокални с  мастектомия /едно-или дву-/ с чисти лимфни възли - Назначавали ли са ви химиотерапия ? Е не преди 5-10 години....
Второ ,искам да си занеса блокчетата за второ ,ако трябва и трето мнение /по скоро ми трябват телефони ,координати / Има ли някой ,който е изпращал за мнение  в друга държава ?
Трето,мисля да си направя теста Ендопредикт .Ако някой е правил наскоро интересува ме цената и взема ли се въобще под внимание от онкокомисиите ?
Четвърто ,искам друга онкокомисия ,може и две .Не знам къде  е добре от гледна точка на последваща диспансеризация ?/Става въпрос за гр.София/.Чела съм ви за Сити и др. но ме интересуват по-скоро мнения за  Надежда.
Пето....хм,бели петна /сигурно е чашата Wine Glass /,но ако се сетя ще питам...или ще изпия още една Rolling Eyes

P.S.Може и на лични съобщения .

# 444

Моят е от 12.40. Вие от Варна ли сте?

# 445
  • Варна
Да от Варна съм.Сега се притеснявам,дали до тогава ще излезе биопсията.Четох в ценоразписа на патологията,спешна обработка на материала,цена 150лв.Някой знае ли дали е така и къде трябва да отида.

# 446
  • Добрич
An_Mary, лобуларен мултифокален. Естроген 5, прогестерон 7, Her2 негативен, ki67 е 5. Чисти лимфни възли. Двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция и само хормонална терапия.

# 447
Здравейте, аз да попитам отново… По време на ХТ цикълът ми спря. Възстанови се сега два месеца след операцията като на първия месец имах само леко зацапване за 1 ден и нищо повече, а сега си дойде нормален цикъл. Само дето този “нормален цикъл” е твърде обилен за мен и продължава вече над седмица. Аз съм на таргетна терапия в момента и ми предстои включване и на хормони, с които ще спрат цикъла. Въоросът е, дали се е случвало същото нещо на някоя дама и живот и здраве след приключване на хормоналната терапия и възвръщане на цикъл, пак ли се очаква такова чудо…. Наистина е различно. Аз имах къс период от два по-тежки дни и после всичко спираше, беше и силно болезнено, сега това чудо е огромно количество и нямам никакви болки и дискомфорт. Все едно съм в чуждо тяло… на 38 съм, нераждала и се надявам след хормоналната терапия да успея и да забременея …. ти да видиш… не съм загубила надежда за пълноценен и щастлив живот, какъвто си имах преди половин година…

# 448
Да от Варна съм.Сега се притеснявам,дали до тогава ще излезе биопсията.Четох в ценоразписа на патологията,спешна обработка на материала,цена 150лв.Някой знае ли дали е така и къде трябва да отида.
Здравей, при мен имунохистологията от корбиопсията излезе някъде за 7-8дена от даването на материала при Емил Кънчев. Платих веднъж 80лв, после още 100лв, че правиха допълнителни някакви изследвания, тъй като материала беше оскъден и искаха да са сигурни в констатацията. Но при мен беше 4мм измерено образованието при образните ехография и мамография, а след операцията го измериха 6мм, което е и по-точното предполагам. Пожелавам всичко да се нареди по план, но дори и да се забави малко, няма страшно Simple Smile

Мимаче, хубаво е нещо е надеждата Simple Smile ще видиш, ще се случат нещата Simple Smile

# 449
Здравейте, имам подут лимфен възел от другата страна на болната гърда, болна ми е дясната гърда,отляво се поду подмишницата и е болезнена. ЯмР, скенер бяха чисти преди месец отляво, има ли шанс да имам рак и там, който да се развие за месец.Чудя се да звъня ли в Онкологията да кажа, не знам вече какво да правя. Уморих се.

Общи условия

Активация на акаунт