Лечебно гладуване по метода на Лидия Ковачева

• 28 046
  • 184
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Попаднах случайно на темата и понеже съм от привържениците на лечебното гладуване с плодове и го практикувам още от 2001 година реших да се включа, за да помогна, ако мога. Прочетох всички мнения до тук и виждам няколко грешки, които почти всички допускате. Започвам с първата: няма нищо по-важно от това да поддържате дебелото си черво чисто! Можете и 100 дни да сте на плодове, вода и чай, ако не посещавате тоалетната Всеки ден поне по веднъж, вместо да си помагате вие си вредите. Организмът преработва храната и излишното трябва да се изхвърли. Ако се задържи в червата започва да гние и да трови. Вместо да се изчиствате и да изхвърляте отровите вие си ги произвеждате и си ги складирате. Условията да посещавате тоалетната редовно са: приемане на необходимите количества плодове ( минимум 800-1200 г дневно), поне 2 л течности и движение - разходки, леки упражнения. В случай, че пропуснете ден за тоалетната - сини сливи, круши и в краен случай билки за разхлабване. Не помня точно кое препоръчваха в клиниката, върти ми се в главата Alexa forte, но в аптеките има голям избор от билкови комбинации - изберете си и не допускайте да се задържат отрови в дебелото черво.
Втората грешка, която виждам е, че не спазвате часовете за хранене и за приемане на течности. Режим на хранене означава определени часове, в които тялото ви получава храна или вода/течност, а не само определена по вид и количество храна . Ако спазвате стриктно часовете за хранене няма да изпитвате глад през нощта и да обикаляте в кръг хладилника. Stuck Out Tongue Winking Eye
Трета грешка - очаквате да смъквате килограми само с гладуване, но нещата се получават, когато има и движение. Йога, Пилатес, танци, дълги разходки - всичко това сериозно подпомага метаболизма и свалянето на килограмите.
Сега по отношение на храненето - кафето е разрешено, добре е да е след първия за деня чай, но не е задължително. В сезона на доматите спокойно можете да замените плодовете от последното хранене с хубави градински домати.  Динята е чудесна през този сезон и можете да останете само на диня цял ден без други плодове и чай. Не поглеждайте, обаче, в тоалетната, ако сте били само на диня! SmileySmileySmiley
Когато не искате да смъквате килограми и да губите мускулна маса - количеството плодове се увеличава според вашите желания и е между 1кг и 2 кг за деня. В този случай можете да добавите и авокадо към някое от храненията.
Много полезно е да пиете пробиотици, помагат за регулиране на функцията на червата. При дефицити на Д3, B12, магнезий или някой друг витамин/минерал - няма забрана за приеманети им по време на лечебното гладуване.
Тук не се споменава често за зеленчуковия бульон, който започва да се пие от 10 ден от гладуването и е задължителен! Приготвя се по следния начин: 1 морков и 1 малък картоф  / може и малко целина/ се нарязват на кубчета, заливат се с 300-400 мл Студена вода и се вари до омекване на зеленчуците. Прецежда се, добавя се прясно изцеден лимонов сок на вкус и се пие, обикновено вместо чая в 16 ч. Той доставя на организма минерали - за разлика от плодовете, които доставят предимно витамини. И дава много енергия.
Лечебното гладуване регулира дейността на хормоналната система. Преди 2 години с негова помощ прекратих горещите вълни и си спомних какво е да живееш нормално. Препоръчвам го за дами в и около менопаузата.
Успех, момичета! Ако имате въпроси ще помагам с каквото мога. Flowers Hibiscus

# 76
  • Русе
Alleks, благодаря за допълнителната информация. За мен е полезна и ме заинтересува ефективността при менопауза. Колко дена правиш плодолечение и колко пъти в годината/кои месеци предпочиташ. Аз съм в този неприятен за жената период и искам да изчистя проблем с млечните жлези.

# 77
  • София
Alleks, благодаря за допълнителната информация. За мен е полезна и ме заинтересува ефективността при менопауза. Колко дена правиш плодолечение и колко пъти в годината/кои месеци предпочиташ. Аз съм в този неприятен за жената период и искам да изчистя проблем с млечните жлези.

Обикновено съм на пълната програма - 20 дни плодове и чай, 10 дни захранване. В случая с топлите вълни го правих първо един февруари от зор, че не се траеше вече Smile, иначе предпочитам да е май или септември, когато има пресни плодове. Обикновено гладувам по веднъж годишно, но тази година ще е два пъти, защото имам да смъквам и излишни килограми, заедно с висок холестерол. Предпочитам глад пред статини Smiley

# 78
  • Русе
Благодаря Alleks, мисля да стартирам от тази събота.Hug

# 79
Здравейте, дами!

И аз искам да пробвам гладолечението.
На първо място за да сваля няколко килограма и да нормализирам щитовидната жлеза.
И в този ред на мисли бих желала да попитам дали някоя от вас знае дали си този метод се препоръчва с Хашимото?
Към момента от около 2 месеца съм спряла Л-ТИРОКСИНА и минах на билки от синът на Еньо Миланов.
Дали според вас лечебният глад ще ми помогне да намаля TSH и антитела?

Благодаря предварително за отговорите.

# 80
Здравейте, дами!

И аз искам да пробвам гладолечението.
На първо място за да сваля няколко килограма и да нормализирам щитовидната жлеза.
И в този ред на мисли бих желала да попитам дали някоя от вас знае дали си този метод се препоръчва с Хашимото?
Към момента от около 2 месеца съм спряла Л-ТИРОКСИНА и минах на билки от синът на Еньо Миланов.
Дали според вас лечебният глад ще ми помогне да намаля TSH и антитела?

Благодаря предварително за отговорите.
Не мога да отговоря на въпроса Ви, защото не съм медицинско лице, но Ви препоръчвам преди да предприемете нещо да направите онлайн- консултация с доктор Емилова или някой от лекарите от нейния център. Те имат опит в това отношение и когато видят резултатите от изследванията Ви, ще дадат препоръки.

# 81
Здравейте, ден 6 от плодуването ми завърши. За първи път ми е.
Започнах в момент на тежък УНГ вирус и до днес не спират ужасни храчки и хрема. Струва ми се, че сега вечерта положението се подобри. Дано от утре вече да го няма този проблем. Дали е нормално? Може би е заради изчистването...
Иначе се чувствам много добре, както бях болна изобщо не ми се ядеше. Някак си отвътре го почувствах да направя този режим. Без да съм го мислила никога до сега. От днес за утре.
Ям около 800 гр плодове - ябълки, круши, грозде, сини сливи. Сутрин пия чай с мед, започвам с храната след 11 ч. Понякога хапвам по половин лъжичка мед, ако ми прималее. Интересното е, че съм бодра и не ми се пие кафе, а съм силно пристрастена по принцип. Чак на обяд изпивам едно кафе.
Аз имам хернии на врата, шипове и ужасна болезнена скованост постоянна на гърба. И постоянно главоболие. Особено се беше изострило и от вируса. Пиех много болкоуспокояващи, почти всеки ден. Ходя на фитнес и всеки ден се раздвижвам сутрин, помага ми, но все пак не на 100%. От 4 ден на плодуването усетих ОГРОМНО облекчение. Главата не ме боли, гръбнака ми като цяло се отпусна и е по-подвижен. Това за мен е прекрасно, нещо, което много рядко ми се случва и то без хапчета и мазила! Така че съм силно обнадеждена и продължавам!
Изслушах книгата на Лидия Ковачева, но никъде не се споменава за зеленчукови бульони от 10ти ден. Да не съм пропуснала, не знам. Но и в един сайт за метода също нямаше такава информация. В сайта съветват да си правим фибри хуск всеки ден. Спомагали за изчистването на червата. Аз опитах 2 дни, но не видях някаква разлика. Ходенето до тоалетна за сега е почти редовно, с малко прекъсване, но май сливите помогнаха, не знам. Сега е ок.

# 82
Действително няма никакви зеленчукови бульони в книгата на Лидия Ковачева.

# 83
  • София
В клиниката на Д-р Емилова се препоръчва зеленчуковият бульон след десетия ден до започване на захранването. Действително дава енергия, това от личен опит. В крайна сметка - всеки решава какво да прави, нищо не е задължително.
Sunshain#,  само сутрин ли пиеш чай с мед? Ако е така, нали все пак пиеш достатъчно други течности? Защото течностите са тези, които спомагат да се изхвърлят отровите от организма - важно е поне 1,5 литра течност на ден минимум да поемаш.
Аз също имам дискови хернии на шийни прешлени и след последната протрузия, когато почти не можех да движа лявата си ръка се възстанових напълно още на десетия ден след началото на лечебното гладуване. Така че, много добре знам какво облекчение е Grinning
По отношение на фибрите - когато започна гладуването не ползвам фибри - те понякога дразнят червата и предизвикват тъпа болка ниско долу, а това е последното, което бих искала да си причиня. Щом имаш редовен стомах в момента - нямаш нужда от тях. Сините сливи и крушите са чудесни за перисталтиката, освен, че доставят на организма куп полезни неща - наблягай на тях Wink
И последно - храчките и хремата са в резултат не само от УНГ възпалението, но и от изчистването на организма. При първо гладуване може да се обложи езика (хваща бял налеп), да варира кръвното, да се появи главоболие, да се отделя неприятна миризма от устата и от кожата - при всеки е различно. Щом си пила мнооого обезболяващи е хубаво да се види черния дроб на ехограф - моят беше порядъчно омазнен преди първото гладуване някога, след него се беше изчистил от слоя мазнина, в който беше обвит. Това е хубавото да се отиде за няколко дни в началото в клиниката - след всички прегледи, изследвания и ехограф си наясно с какви екстри стартираш и целта за финала е по-ясна. При последното ми ходене тази пролет установих, че съм се сдобила с камъче в жлъчката, та се оказа, че не отивам  само като придружител, ами трябва и да поработя сериозно върху себе си Smiley
Желая ти успех в начинанието! Flowers Hibiscus

# 84
Камък в жлъчката има ли премахване чрез гладуване? При мен не се получава.

# 85
  • Sofia
Аз ги получих след гладуване 😏
Правих две дълги плодувания заради кожен проблем,свалих доста кг,излекувах проблема..качих пак килата и след няколко месеца получих първата криза 🥺

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 16:31 от Doli

# 86
  • София
Камък в жлъчката има ли премахване чрез гладуване? При мен не се получава.

Не мога да отговоря още на този въпрос. Може би малко повече от месец след гладуването тъпата болка в дясно изчезна и нямам никакво усещане за дискомфорт, както беше преди. Според мене от едно гладуване не може да изчезне, трябва си време, разумен режим на хранене и поне още едно гладуване. Но фактът, че нямам никакви неприятни усещания като преди 4-5 месеца ме кара да се надявам на положителен резултат.

Doli, странна ми е логиката ти. Гладувала си два пъти, напълняла си отново (което значи неправилен хранителен режим), но камъните са от гладуването, а не от неправилното хранене, така ли? Аз,например, последно съм гладувала преди 2-3 години и сега, 3-4 месеца преди да започна пролетното гладуване се появиха болките и тежестта в дясно и откриха камъка. Сигурна съм, че причината е в безразборното хранене в последните 2 години - нямам никакви съмнения по този въпрос. За повече от 20 години периодични гладувания съм видяла единствено полза и никаква вреда, затова ми е странно заключението, което правиш.

# 87
В клиниката на Д-р Емилова се препоръчва зеленчуковият бульон след десетия ден до започване на захранването. Действително дава енергия, това от личен опит. В крайна сметка - всеки решава какво да прави, нищо не е задължително.
Sunshain#,  само сутрин ли пиеш чай с мед? Ако е така, нали все пак пиеш достатъчно други течности? Защото течностите са тези, които спомагат да се изхвърлят отровите от организма - важно е поне 1,5 литра течност на ден минимум да поемаш.
Аз също имам дискови хернии на шийни прешлени и след последната протрузия, когато почти не можех да движа лявата си ръка се възстанових напълно още на десетия ден след началото на лечебното гладуване. Така че, много добре знам какво облекчение е Grinning
По отношение на фибрите - когато започна гладуването не ползвам фибри - те понякога дразнят червата и предизвикват тъпа болка ниско долу, а това е последното, което бих искала да си причиня. Щом имаш редовен стомах в момента - нямаш нужда от тях. Сините сливи и крушите са чудесни за перисталтиката, освен, че доставят на организма куп полезни неща - наблягай на тях Wink
И последно - храчките и хремата са в резултат не само от УНГ възпалението, но и от изчистването на организма. При първо гладуване може да се обложи езика (хваща бял налеп), да варира кръвното, да се появи главоболие, да се отделя неприятна миризма от устата и от кожата - при всеки е различно. Щом си пила мнооого обезболяващи е хубаво да се види черния дроб на ехограф - моят беше порядъчно омазнен преди първото гладуване някога, след него се беше изчистил от слоя мазнина, в който беше обвит. Това е хубавото да се отиде за няколко дни в началото в клиниката - след всички прегледи, изследвания и ехограф си наясно с какви екстри стартираш и целта за финала е по-ясна. При последното ми ходене тази пролет установих, че съм се сдобила с камъче в жлъчката, та се оказа, че не отивам  само като придружител, ами трябва и да поработя сериозно върху себе си Smiley
Желая ти успех в начинанието! Flowers Hibiscus

Благодаря, Alleks, за чая имах в предвид, че сутрин съм само на чай, без храна. Иначе и следобед пия чай, а също и вода през целия ден.
Не съм си правила изследвания преди да започна, то всичко беше толкова импулсивно... Последните ми изследвания са от преди близо година. Скоро пак ще имам профилактични прегледи. Чудя се дали да не си пусна кръвна картина сега, или ще е безмислено?
Освен това ме наплашиха, че се получавали много страшни липси в организма от плодуването на минерали, на желязо... Някакъв ендокринолог казал на моя позната, че много вредни последствия имало... Това малко ме разколебава...  Някой имал ли е проблеми заради този режим?
Иначе днес, 7ми ден беше,  нямам вече храчки и хрема почти, усещам доста изчистени дихателните си пътища. Чувствам се добре, имам енергия и не съм гладна.

# 88
  • София
Sunshain#, на 1 май 2003 г започнах първото си гладуване в клиниката на Емилова. От тогава до сега съм правила поне 10 -12  пъти плодолечението. От тогава до сега съм се наслушала на всякакви нелепи обяснения как било вредно. По тази логика трябваше вече да съм без черен дроб, щото видиш ли, той се топял и умирал след десет дни гладуване. Сега нови теории ли вадят?
Личната ми статистика е следната: зверската мигрена, заради която 2003г отидох в клиниката изчезна изцяло след първото гладуване; постоянната задна хрема и сополивене изчезнаха още в първата седмица на гладуването, а сълзящите с месеци очи се оправиха в рамките на 3-4 дни - толкова бях свикнала с тези гадни усещания, че чак се изненадах, че ги няма вече Blush Прекрасните горещи вълни на специалната ми възраст не успяха да оцелеят при последните две гладувания Smiley ; цели 11 години не се активира дисковата херния на шийните прешлени, а преди 3 години, когато се активира и лявата ръка буквално се парализира, без никакви хапчета, само с 5-6 процедури с лазер и на финала с гладуване - ужасните болки си заминаха. С последното гладуване се успокои проблема с жлъчката, ще видим дали ще успея да стопя камъка. Преди да замина в края на март за клиниката изкарах месец по-рано много тежък Ковид с разни екстри като ужасно високо кръвно и пулс, отпадналост, ПКК-то изглеждаше като след бомбандировка... - месец по-късно, когато приключих и захранването всичко беше в норма, включително хемоглобина и желязото. Нямам дефицити на витамини и минерали. Толкова от мене за ползите от гладуването и напъните на някои медици за вредата му. Само ще кажа за финал, че с очите си видях как млад мъж с тежък диабет и на високи дози инсулин само след седмица беше пълна свежарка и беше намалил драстично инсулина. Запознах се и с жена, която трябваше вече да е сляпа, но с гладуването е спряла развитието на глаукомата и живееше пълноценен живот. И с други хора с тежки диагнози се срещнах, които въпреки прогнозите на лекарите се бяха преборили със заболяванията си. В този ред на мисли, ти си тази, която трябва да вземе информирано решение и да прецени какво да прави със здравето си, респективно с живота си. Желая ти успех!

# 89
Много благодаря отново, Alleks.
Възможно е хората, които имат проблеми да не са направили правилно захранване. Може ли да споделиш в клиниката кака протича захранването?
А след плодуването как се храниш? Правиш ли гладни дни или нещо подобно периодично?
И още нещо - има ли случаи на рязко падане на кръвната захар и припадъци по време на режима?

Общи условия

Активация на акаунт