Любители на рози 4

• 33 265
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
А защо в саксийка, Angel? Ще чакаш есента, за да я засадиш в двора или тя е за отглеждане вътре?

# 466
  • София
Защото имам една голямичка бяла керамична саксия, която ми се освободи и си купих розата, за да я запълня, пише, че този вид достига макс 80см и мисля, че, ще й е добре. Навън ще седи, може би на терасата. Даже обмислям и някое и друго мини храстче рози да си купя по-натам да й правят компания.

Да си призная обмислям и едни други идеи за едни шипки тук, дали не мога да се опитам да им присадя рози на тях.... Но ще го помисля това известно време. 😅

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 12:21 от Angel_Dust

# 467
И аз така правя, когато ми се освободи саксия. Grinning Само че още не съм слагала рози. Не съм голям разбирач, но си мисля, че ще цъфне тази година. Виждам по-дебела пръчка и тя ме води на тази мисъл. Бях орязала една роза много, защото се беше заплела в друга и си цъфна. Е, не стана много висока същата година, но имаше цвят.

# 468
  • София
Аз не съм никакъв разбирач и това ще ми е първата роза евър... 🤣 Поне съобразих да избера по-дребен храст, то имаше и 40-60см,може би щяха да са още по-добре, но мога да си я поддържам предполагам и по-дребна..
Аз питам наистина само каква псих настройка да си сложа... Защото като новак винаги имам огромни очаквания, а почвам да забелязвам, че резултатите в градинарството рядко са бързи  и уау от раз😂😅

# 469
Обявената височина е най-голямата, която може да достигне растението. Ти може да си я поддържаш и по-ниска.
Да, и аз стигнах до този извод. Grinning

# 470
Саксията е хубаво да е 40см висока, 30-50литра. За мини рози може и 20 литра.

# 471
  • София
26/33см е... Е ако не се чувстват щастливи ще ги пресадя. 🤷‍♀️ 😂 То това ми беше тук първият въпрос, но за съжаление вече я свърших работата...

# 472
Ами то ще си покаже, но корена на розата, когато е присадена, като тази на снимката е на шипка и той винаги търси дълбочина за да се развива.

# 473
Ще цъфте, те бързо дърпат. Аз си бях купила една съвсем обикновена за 1,79 от Бриколаж преди време, насадих я и лятото ми изкара цвят, беше страхотна и ароматна, но просто явно си й трябваше почва, а аз в саксия я бях засадила. Сега имам мини роза в саксия и цяло лято цъфтя, но не е ароматна.

Ейнджъл, от къде я купи и кой вид е, аз имам също празни големи саксии и бих си взела да си сложа още рози. Благодаря предварително Flowers Rose

# 474
  • София
https://www.sortovisemena.bg/roza-gartenspass-1-broy тази...
Но може би трябваше по-дребно храстче да си избера, за саксия.. Имаше в подобни цветове и по-диски, май назад пусках някакеи линкове докато се колебаех и много ми се забиха в главата онези съвсем минижуните розички... Cutie Pie

А за шипките не знам колко дълбочина искат, аз имам (запазих) 2големи шипки в двора, ами те за на най-каменистото място, в смисъл там като съм копала за друго  една педя надолу почва скала... Ами живеят си радостно.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:07 от Angel_Dust

# 475
Здравейте,
Моля за мнение. Абсолютно начинаеща съм. Засадих гол корен на катереща роза в началото на Март. Не обезопасих срещу студ и реших, че е мъртва. Днес забелязах филизи или пъпки. Въпросът ми е , според Вас, те от присадката ли са или ще отглеждам шипка?

# 476
Аууу, Ейнджъл, много в красива! Дано наистина те зарадва с цвят още тази година 👌

# 477
Имам подарък от миниатюрите розички в саксия. Цветът и пъпките увяхнаха(пъпките преди дори да са разцъфнали), но има много нови листа и малки стръкчета.
Кога и как да я пресадя? Влияе ли температурата. Това ми е първата оживяла розичка, не искам да я загубя.

# 478
Светкавица, засади я навън ако може. Дори да е в саксия, да е навън, розата не е стайно растение. Колкото по-голяма саксия, по-добре.
Ейнджъл, че ще цъфне-ще цъфне. Но 80см роза няма да е щастлива в тази миниатюрна саксия, наесен я пресади на по-широко. От моя опит, зададената височина е по-скоро минималната, имала съм такива уж 80 сантиметрови, които още на първата година станаха над два метра високи. Но това се случва при отглеждане в 80 литра саксия, в малката няма да растат чак толкова.
И още нещо, не можеш да я поддържаш "малка" с рязане през сезона. Потърси си дребен сорт следващия път. Розите цъфтят по върховете на новите клони, ако ги подрежеш-няма цвят. Не случайно розите се режат само на есен или напролет, а не безразборно по всяко време.

# 479
  • София
Ясно, мерси Флокс - не не съм мислела през сезона, а точно ако на есен я режа, за да няма време за един сезпн да избуи прекалено... Но да ще я видя това лято и ще я мисля наесен за по-голям съд евентуално или ще й мисля междувременно къде в градината бих я сложила. 🤗🤗

Общи условия

Активация на акаунт