Любители на рози 4

• 33 256
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Така си беше пръстта, не съм я посипвала с нищо...
Мога още малко да й насипя, колкото позволява саксията, но тя даже беше по-открита в тяхната и за това не съм я слагала по-надълбоко...
Да кажем мога да пробвам и да я посадя просто, обаче не знам дали няма да я "шокирам" още повече... Моята пръст е далеч от хубава градинска, но шипки и къпини се чувстват прекрасно, може би няма да й е зле...

# 526
От разсадника идват с открита присадка, като пресаждаш тя трябва да остане на 5см под повърхността. От присадката избиват нови клони, ако я оставиш отгоре да изсъхне ще си имаш само тези клони, с които си получила розата.
Аз тази бих я пресадила в земята, там ще се възстанови според мен. Вече е достатъчно изтормозена, а отглеждането в саксия е компромис дори за съвсем здраво и силно растение.

# 527
  • София
Ами... Добре🤗 ще я сложа... И ще й стискам палци... И по-надълбоко...

# 528
Стискам и аз. Като израсте, наесен можеш да си вкорениш клонче за саксията догодина.

# 529
  • София
Отивам да копам😁 абе тя да оцелее, саксията е лесна😘

Ами готово, то  пък там се оказа по-хубава и по-малко камениста пръст, обърках я малко с тази от саксията и с малко пръст с гюбре, което се моташе по двора... Дано да й хареса...

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 21:04 от Angel_Dust

# 530
Здравейте, чистихме с детето градината днес и забелязах, че две от розите са готови да цъфтят, но имат въшки. Има ли нещо домашно, с което да пръскам?

# 531
Аз изчистих с често пръскане през 3-4 дни с това -
https://semenata.shop/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D1%8 … D0%B5%D1%82%D1%8F

Иначе вода със сапун и капка мазнина четох, че ги махало успешно, но според мен мазнината после ще остане върху листата, като запече слънце си мисля, че няма да е ОК. Тютюнева вода също бях чела, че помага, ама ако са много по-добре вземи препарат някакъв. Този, който показах е слаб, има и по-силни, но това имах налично и с него действах.

# 532
Аз нямам нокакво налично. Сега четох вода+сода+олио/ или течвн сапун/. Тогава да го направя със сапуна, а не с олио? Но рецептите, които намирам са за с.л. олио или сапун и 2 чаши вода

# 533
Не, не, не съм се изразила правилно, течен сапун с олио, олиото се слага да е прилепител, да не могат да се  движат и умират. Направи си някакъв разтвор 1 сл сапун, 1 чл олио, аз така бих процедирала, за содата не знам. Цигари ако имаш добави пепел от изпушена цигара, смачкай скилидка чесън също няма да навреди.

# 534
Няма проблем да остане мазнина по листата, аз моите само с това ги лекувам. Не слагам сода, тя може да изгори листата ако предозираш. Само олио и веро. И при мен са плъзнали вече, но все не намирам време да напръскам когато няма слънце.

# 535
Значи колко олио и веро? Без вода?

# 536
  • София
С вода.

# 537
Добре, чакам да ми кажете пропорции. Вече и слънцето намаля, така че млга да пръскам

# 538
На око, може би по 1 супена лъжица от двете, и разтръскай добре да се смесят.

# 539
Примерно на литър вода.

Общи условия

Активация на акаунт