Любители на рози 4

• 33 254
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Свърши вече. Напръскани са. По една супена лъжица олио и веро и в пръскалката вода до горе. Около 200мл.
Няма да ме има седмица и не искам да се размножат още. Основно са върху пъпките на розите.

# 541
При мен са точно под пъпката на дръжчицата, но са в два реда една върху друга. Успях след пръскания през ден два и сега гледам, че пак са почнали да заформят колонията. Има мравчици из розата, как не ги изяждат не знам.

Дано се повлияят твоите, Ред, ще споделиш после впечатления.

# 542
Дано! И дано нещо не ги разваля. И при мен бяха на два реда и беше лепкаво. Ние имаме много птици, но може би не се интересуват от такава храна.
Щамбовата роза умря. Преместих я в по-голяма саксия и след ден-два увяхна. Днес я извадих, за да я хвърля и не видях корен. Възможно ли е изобщо такова нещо?
Обаче, понеже е Денят на Майката, дъщеря ми подари рози-букет и саксия.
Преместих я в по-голяма саксия. Дано не се развали, докато се върна. Че тук едни жеги са тия дни, да не вярваш😊

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 22:48 от red soul

# 543
Сипвай вода и сега и утре преди тръгване и в чинийката. Аз забелязах, че много обичат водата и на мен миналата година хем че я спасих увяхнала и много зле три пъти ми даде цвят, цяло лято, до късна есен, моята е минирозичка, че сме в апартамент и нямаме къща/вила.

Много в хубав букета, дълго да те радва 💕
За елхички без корен съм чувала/чела, за рози не…

# 544
Против съм сеенето на рози в саксия . Това са градински растения , които си искат своите условия за живот . Розите правят дълбоки корени , които саксията няма как да им осигури място . Е ако е някой дребен сорт да , но щамбова роза в саксия ? Садете цветята си с градинска пръст , а не с разни боклуци от магазина . Тор трябва съвсем малко , другото което е торта бързо изсъхва, докато пръста държи влага . Не мъчете цветята си с купени торове . Резници най - добре е да се слагат на есен , презимуват и на пролет ви радват с листенца . Аз шише не им слагам .

# 545
Ако не си купя тор, няма от къде да си го набавя, Алиса. Всяко растение се нуждае от храна. Как да му я осигуря според теб, ако не му купя тор?

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 09:08 от Minnie.Mouse

# 546
Алиса не е проследила, че някои потребители не живеят в БГ и условията в естествена среда са твърде различни от нашите. В Нидерландия напр. не е пръст, а смес от пясък и раковини и трябва да се сложи закупена почвена смес и да се прибавят съответни торове.

# 547
Разбира се , че всяко растение се нуждае от храна , но не цялата почва да е тор , а да е смес . Казвам го защото не винаги торта вместо да помогне вреди и много често растенията боледуват от това. В цветарския магазин е едно , но вече купим ли растение е съвсем друго . Не го казвам с лоша умисъл .

# 548
  • София
Понеже се припознавам да си кажа, гузен негонен бяга.😝😁
Никога не съм имала село и жени цветарки в рода, нищо не разбирам, почнах да опитвам да гледам по някое цвете миналото лято на 40+...
Имах една саксия, в която исках нещо да сложа, което да ми цъфти цяло лято, сетих се за роза, подбрах си уж дребна, даже питах тук, но за съжаление отговора дойде късно. В градината ни почвата е ужасно камениста, не е хубава градинска, реших, че купувайки почва - така се наричаше - за рози й правя услуга... Явно не... Съжалявам, че растението си го отнася от моето незнание и експерименти, но това е положението... Никой не се е родил научен и безгрешен.

Сега си мисля, че ако реша  втора роза за саксията да купя, тя ще е cutie pie която си е декоративно джудженце или ще помисля за друго растение изобщо, но може би съм позакъсняла....

# 549
Явно не съм те разбрала. Не видях, че имаш предвид цялата почва да е тор. Благодаря за уточнението.

# 550
От градината вадя мидички и пясък. Опитах няколко години да сея малки рози, хортензии и дори мушкато. Всичко умря. Единствено бръшляна расте и не му смогвам.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 13:33 от red soul

# 551
Тоя бръшлян е голяма напаст за мен . Миналата година след обилно кастрене остана само пръчки , но сега изби и има много хубави лъскави листа .

* Аз 29 години съм на село . Събота и неделя кой кво прави аз все нещо сея, разсаждам и копая . Не мога и не искам живот без градина . Макар и да ми дотежава понякога , че на 2 места е малко трудно да угодиш , но такъв е живота . Хората си ходят с маникюри , нежни и меки ръчички . Аз със засякани и нацепени пръсти .

И преди съм писала , че никога не сея само в тор . Винаги смесвам . Тия купешките рядко са хубави , повечето са боклуци . За мен на растението му трябва тор само в корена за да може да го подхранва , а когато е само тор му е множко .
Мушки можете по всяко време да чупите и да бучкате и поливате . За тях няма период . С мама ги поливаме и с йод - на една малка лейка мисля 2 ли 5 ли литра беше капим 4 5 капки йод и поливаме . Редуваме ги . 1 път чиста вода , мая, йод и така .

# 552
Говори ми за бръшляна хаха. И повече съм го кастрила, след два месеца все едно нищо не ми се е случвало. Но, пък е единственото свежо зелено в градината.
Калво е мушки?

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 22:49 от red soul

# 553
Моята мини роза става за кашпа. След като ми цъфтя цяло лято, считам че се чувства добре, номера съда да е достатъчно голям, за да се развива растението.

Мушки - мушкато

# 554
Отклонение, но е важно - има вид бръшлян със сърцевидни листа - силно токсичен - закара приятелка до токсикологията, с тежък обрив и задух.  Не само с ръкавици трябва да се подкастря, но и с маска.

И за да не е само спам: купих преди половин месец от Бриколаж бракувани рози - х 3 лв. Хванаха се и четирите. Ако цъфнат тази година (надали), ще кача снимки. А тази красавица не си е на мястото, но не смея да я местя, за да не я изгубя.

Общи условия

Активация на акаунт