Любители на рози 4

• 33 245
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Понеже се припознавам да си кажа, гузен негонен бяга.😝😁
Никога не съм имала село и жени цветарки в рода, нищо не разбирам, почнах да опитвам да гледам по някое цвете миналото лято на 40+...
Имах една саксия, в която исках нещо да сложа, което да ми цъфти цяло лято, сетих се за роза, подбрах си уж дребна, даже питах тук, но за съжаление отговора дойде късно. В градината ни почвата е ужасно камениста, не е хубава градинска, реших, че купувайки почва - така се наричаше - за рози й правя услуга... Явно не... Съжалявам, че растението си го отнася от моето незнание и експерименти, но това е положението... Никой не се е родил научен и безгрешен.

Сега си мисля, че ако реша  втора роза за саксията да купя, тя ще е cutie pie която си е декоративно джудженце или ще помисля за друго растение изобщо, но може би съм позакъсняла....
Хич не им се тревожа аз на цветята в саксия. Купувам, гледам, умират, повод да купя нови. Не ща да им ставам слуга, на градина на село - също. Отглеждам доста успешно роза в саксия вече трета година. Пуска по някой цвят, събира въшки като за световно. Дори не е от минитата. Купих от разсадник корен, подходящ за саксии.
Купувам в началото на сезона по някоя саксия мушкато, петунии, фухсия. Есента изхвърлям и на следващото лято - пак нови. Оранжериите нали също трябва да живеят.
Най-общо казано всички знаем, че кокошките са най-щастливи на свободно отглеждане, но ядем бройлери от магазина. Подобно е и с цветята в градски условия.

# 556
Може и да цъфнат. Досега бракувано цвете от Брико ми се е отблагодарявало подобаващо. Имам мушкато сьомга около 80 см, до метър, на кой ли не дадох, расте като диво, като го чистя се счупи, сложа във вода, пуска корен и цъфти, ако го бодна пак се хваща лесно, розата се скъса да цъфти, едни Калиопета червени бях набарала по 1 лев, еййй страхотни бяха, при едно чистене дадох към кашон на една колежка, тя ги насадила навън, показваше ми снимки, като бордюр бяха и едни едри и красиви, по-хубави от моите, вероятно заради това, че са в почвата. Сакъз във висяща бях взела за 90 ст. И той пощуря, но аз купувам само външни, балконски и само цъфтящи, чисто зелени, стайни не ме кефят.

# 557
Алиса, недей да наричаш купешката пръст "тор", не за първи път стават недоразумения и излишни дискусии. "Тор" е оборската тор, т.е. животински изпражнения, или купешка тор - във вид на течност, прах, гранули и т.н., които се добавят в малко количество към пръстта.

За въшките и мравките е точно обратното, мравките отглеждат въшки, разнасят ги по растенията и се хранят с лепкавата течност, която въшките отделят. Калинките изяждат самите въшки.

# 558
  • при късмета
Според мен купешката пръст е в пъти по-добра от градинската. На балкона гледам вече втори люляк и двата съм ги отгледала в купешка пръст. Имам и сандъчета с диви ягоди и виолетки 3 разцветки, всички в това ги гледам. И на вилата имам и виолетки и диви ягоди, тези на балкона са много по-гъсти и цъфтят повече, а ягодките имат повече плод тук. Там е повече шума отколкото раждащи коренчета.
Веднъж направих грешката да си донеса градинска пръст (отдавна беше и ме убедиха, че е по-добра) и си пресадих всички стайни саксии. Малеее, ужас, като хукнаха едни червеи из къщи, та 2 пъти го правих това упражнение с пресаждането на всичко до едно. Никога повече.
Сега на вилата ще правя алпинеум. Подготвила съм си мястото и растенията, но за него ще взимам купешка пръст и ще я сложа отгоре в/у разкопаното. То не, че няма да избие нищо диво, но при всички случаи няма да е толкова много и няма да е толкова бързо.
Една нова храстовидна роза май изпуснах, непредвидено не ходихме на вилата и не бяхме включили още поливната система и май водата ѝ е била малко точно тогава.
Втората трицветна щамбова роза, която си поръчах от разсадник Иванови, също остана без един от цветовете. Твърдяха, че опаковани ги изпращат, а опаковането им се състои в хартия около короната, хваната с телбод. С телбода обаче бяха захванали едно от петлистните разклонения за хартията и като я свалих, присадката цялата остана на хартията. Като им се обадих най-нахално с руския си акцент, госпожата ми обясни, че аз съм била търсела кой да ми е виновен. Казах, че съм снимала защипаното с телбод листо, не аз съм слагала теловете, тя не пожела да ги изпратя. Каза на края да върна розата, но координати не даде, нито дали ще възстанови сумата или куриерски и затвори телефона.
Иначе ми се е хванал резника от казънлъшката. Старата има вече пъпки, новата не, но важното е, че се е хванал

# 559
Много мразя груби и нахални продавачи, а иначе реват по групите, че хората не си вземат пратките. Ужасни хора има и от двете страни.

# 560
Чакам пратка утре от Оакплантс. Но не с рози, все пак ще споделя впечатления, за да видя дали да поръчам рози от тях.

Поръчвали ли сте от Недеви и доволни ли сте?

# 561
Рози в саксии успешно години наред отглеждат жените в една фейсбук група
 Имат количества от такива рози, единственото, което почти всички споделят, че нямат пищен цъфтеж като градинските. Съветват саксиите да са дълбоки заради коренота им система и да имат дренаж.
Миналата година и аз купих 5-6 рози от Иванови. Аз останах доволна от тях, жената много подробни ми обясни всичко за тях, каза ми и под кои номера-коя роза се крие. За съжаление 2 изгубих, но проблема си беше в мен,а не в тях. Всичките са ми в саксии без 1 катереща. Сега пак мисля да си поръчам няколко от тях и пак в саксии ще ги садя.
Градинската пръст не винаги е хубава. Аз нашата градинска не я харесвам. Спича се, сбива се, никаква вода не задържа изобщо не харесвам растения в саксии само с такава почва как се развиват. Често не попадам и на хубава купена и пак ми страдат цветята, защото бързо изсъхва.
За Недеви съм попадала на оплаквания във фейсбук,  в момента си смениха името там и според мен това е причината заради негативните мнения из цветарските групи. В момента се кръстиха rozi bg,досущ като rozi.bg. Хората ги хванаха и започнаха навсякъде да ги питат - дали не мислят, че подреждат и заблуждават хората, те или се правиха на луди, че не знаят за какво става въпрос или триеха коментари. Сега ги потърсих във една фейсбук група не излизат или пак ще си сменят името или дългодишните производители rozi.bg са се свързали с тях.

Алиса, коректора на телефона ли ти прави торф, тор или ти сама пишеш тор. Много пъти и аз съм забелязала, че пишеш тор за купената почва за цветя. В нея може и да има тор, но количеството е минимално. Само в тор няма как да вирее нещо, защото изкуствената е от цветни топчета нищо общо с пръст. Трябва да си тотално хахав, че да тръгнеш да садиш в такова нещо.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 21:53 от Morkovelka99

# 562
Ако имаш снимки на розите в саксия може ли да помоля да ги качиш Simple Smile обожавам рози, за съжаление само в саксия мога да гледам. Извинявам се ако е нахално 😚 Трендафили също харесвам, обилни са и са красиви ❤

# 563
Според мен купешката пръст е в пъти по-добра от градинската. На балкона гледам вече втори люляк и двата съм ги отгледала в купешка пръст. Имам и сандъчета с диви ягоди и виолетки 3 разцветки, всички в това ги гледам. И на вилата имам и виолетки и диви ягоди, тези на балкона са много по-гъсти и цъфтят повече, а ягодките имат повече плод тук. Там е повече шума отколкото раждащи коренчета.
Веднъж направих грешката да си донеса градинска пръст (отдавна беше и ме убедиха, че е по-добра) и си пресадих всички стайни саксии. Малеее, ужас, като хукнаха едни червеи из къщи, та 2 пъти го правих това упражнение с пресаждането на всичко до едно. Никога повече.

Може ли да покажете балконските люляци? От къде купите растенията.

Моята бяла роза банкси

И розовата Банкси

Едва сега започват да цъфтят. Много е студено времето. Жълтата се е загубила, но ще я търся наесен.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 23:03 от dariVale

# 564
Имам жълта, мога да дам резници на есен, чакам розова. Бяла нямаха в момента. Оше не е цъфнала жълтата. Моят най-голям проблем са бодлите на розите, защото компостирам изрязаните стъбла, а шиповете не се разграждат.

# 565
Ще ги снимам и ще ги кача. Но аз не съм опитен розар. Те са ми от лятото  миналата година, тази за първа цъфтят и както казах ми останаха само 3 в саксии, като едната не цъфти още и имам опасения, че може и тя да пострада.
Влез в тази група, ако имаш фейсбук и ще се наглеждаш на всякакви рози в саксии.
https://www.facebook.com/groups/rozite/?ref=share
Аз заради нея се пристрастих към розите и искам всяка втора, която видя. Жените са с огромен опит имат по стотици рози, а като нямат вече място в гранитен си започват в саксии да ги гледат.

# 566
  • при късмета
  Може ли да покажете балконските люляци? От къде купите растенията.
Ето го първия, лилав

Съсипах го с една вода от аквариума
Това е втория

На практика е трети, защото по-стария от него го пренесох на вилата и оставих тук издънка. Не съм ги купувала, и двата са ми от дадени издънки. Белия се пресели от Асеновград в София и пътува с куриер, лилавия си го взех веднага след вадене на издънката. В малката саксия  в ляво от него, също е люляк, лилав е. Трябва да го преместя, че тази му е малка, не цъфти, ама живее

# 567
Имам люлякови издънки. Мога да подаря. Още е сезон за засаждане. Ако някой иска, да пише на лични.

# 568
Благодаря за линка и за снимките и карамфилчетата ми харесват, те от купени ли са или от семена?

# 569
  • при късмета
И карамфилчетата са ми дадени. Гледам ги на балкона двайсетина години вече. Външните растения съм ги избирала по аромат. Виолетките, карамфилите и люляка, нямам нито едно мушкато или петуния примерно, дето са на всеки балкон. Лесно се разпространяват, чепка директно в земята. Само е хубаво да не го грее директно слънцето докато се захване, иначе цъфти повече, ако е на слънце. После вирее при всякакви условия и зимата зелените листа си остават.
На вилата има лилав люляк, пренесох и от белия, чакам белия малко да дръпне и мисля да направя двуцветно дърво. Виждала съм калеми от един да се пренасят на друг, само трябва да се науча и да опитам.

Имам люлякови издънки. Мога да подаря. Още е сезон за засаждане. Ако някой иска, да пише на лични.
Много трудно се хваща люляк, като вече е разлистен. Есента като е бодната издънката е по-лесно.

И на вилата си принесох карамфили

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 10:21 от ма ко

Общи условия

Активация на акаунт