Любители на рози 4

• 33 220
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
С виртуална карта не рискуваш. В Тему има попадения (не дрехи - боклуци са). Разни полезни домакински джаджи облекчават живота.

За вкореняване мед се разтваря в хладка вода. Той има и антибактериално действие, а същевременно е храна.

Морковелка, вкореняването не е ли на есен - когато е приключил бурният растеж? Сега с буркан няма ли да се задушат? Никога не съм се справяла с вкореняването. Пробвала съм клематиси, хризантеми и рози - нищо.

# 646
Явно съм късметлийка или от по-ранен етап на "бизнеса" на Градина роза. Избрах, поръчах, платих и чак после разбрах, че поръчките за "гол корен" се изпълняват есента. А беше месец май. Есента жената ми се обади и ми изпрати поръчаното. Бях пила студена вода вече за парите. После не съм контактувала. Дори и темата не бях чела. Сега възобнови интереса си и ми стана чудно защо тя вече не пише. Явно нещо се е променило при нея в годините след нашия кратък контакт. Много жалко.
Сега се връщам от долината на розите. За пръв път мирисах маслодайна роза. Няма такъв уникален аромат. Но вие сигурно вече го знаете 😀

# 647
Жените в розарските групи пишат, че целогодишно успешно вкореняват рози. Лятото пишат,че трябва да са някъде на сянка и да се поливат често, ако се поливат често може и без шише. Заради техните коментари реших да пробвам миналата година май месец. Сложих във две големи саксии страшно много пръчки и ги оставих на сянка. 4 от тях успяха да се вкоренят и тази пролет ги прехвърлих в земята. Името на розата не го знам от съседите е. Помислих си, че ще умре, защото не живеят там и съответно никой не се грижи за тях и не виждат вода. Те пък за моя изненада и тая година пак са страшно нацъфтяли и са живи след това лято с температура 40 градуса и без капка вода.
Заради миналогодишния експеримент пак си отчупих по 1 клонче от две рози сега. Обаче ги сложих в пясък и торф и дъжд ги е валял и са много мокри, затова си мисля, че ще изгният и няма да стане.
За мед забравих и аз бях го чела това. Ползвах този път чесън. Пак в някоя група една жена го беше дала като съвет. Той предотвратявал загниването на резниците. Обсъждаха тогава вкоренителя на Лактофол и много жени пишеха, че не са доволни и въпросната също и тогава беше писала, че с чесън и се получат на 100 % нещата, а с вкоренителя и гният.
Аз преди няколко месеца опитах лавандула да вкореня пак я намазах  с чесън всичко изсъхна 😆. Не знам чесънът може ли да има връзка. Ако не забравя пак ще опитам следващият път с мед да намажа нещо.

# 648
Аз вчера сложих моите в медена вода. Моите са на южна тераса, но на пода и, където е сянка, но пък терасата е остъклена и това вдига градусите. Поне месец няма да мога да ги наблюдавам. При тази ситуация, да им слагам ли бутилка или не?
Вчера изгледах доста съвети. Имаше един, който сравни три начина на вкореняване и каза, че директното поставяне в почва, без подготовки и с бутилка, е най-добрият.

# 649
Моят съвет е за нищо да не давате пари предварително. Зимата направих едно разчистване и продадох за ниски суми някои от нещата. Видях в групите, че е пълно с хора, които са измамени.
А в групите за растения все повече хора се оплакват от производители и търговци на цветя.

Това са моите резници от роза на 20г. които захванах зимата, януари месец. Розата беше окастрена, без мое желание, когато се наложи смяна на захранващия кабел от ел. таблото до вътрешния електромер. Реших да пробвам и това са резултатите. Да видим дали ще ги бъде, просто са бучнати, без вкоренител и без мед.

# 650
Листенца изкарват, но трябва да имат и добри коренчета преди да ги засадиш на постоянно място.

# 651
Тъкмо пристигна:

# 652
Честито Simple Smile веднага пресаждай и изрежи всички цветове и пъпки. Да се прихване добре, да тръгне да се развива и чак тогава да цъфти.

# 653
Коя е розата и от къде? Може да сте споделили и да съм пропуснала.

# 654
Розата е купена от Оакплантс, сортът е Souvenir de Baden Baden, селекционер Kordes.

# 655
Розата е разкош, голяма и цъфтелива да ти порасне. Изненада ме, по снимките в нета е наситено розова, твоята снимка ми хареса много повече. Нежна като фея.

# 656
Мисля, че розата ще стане по-наситено розова, когато се отвори повече. Не съм имала друга роза от този сорт, затова съдя само по снимки из нета и на хора във фейсбук групите. Ще споделя и по-напреднал цъфтеж и да видим каква ще стане.

# 657
Здравейте 😊
Видях, че има и тема специално за розите и реших и тук да питам.
Какви рози мога да отглеждам в сандъчета или саксии на терасата?

# 658
  • в страната на чудесата
Бордюрни Simple Smile

# 659
Колко големи сандъчета имаш предвид? Розите имат нужда от голяма дълбока саксия, по-дълбока отколкото широка. В нормални балконски сандъчета ще е голям компромис за растението, даже и най-дребните сортове са с дълбок корен.

Общи условия

Активация на акаунт