Нашите цветя - обща тема 22

• 35 360
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Азалията не обича топло, нали? Много искам да си купя, но се опасявам, че удома ще ѝ е топло. На майка ми съм купувала няколко пъти през годините, все ѝ умират. Вие как ги отглеждате?

# 136
  • Стара Загора
Азалията не обича топло, нали? Много искам да си купя, но се опасявам, че удома ще ѝ е топло. На майка ми съм купувала няколко пъти през годините, все ѝ умират. Вие как ги отглеждате?
Да,и аз мисля че топлината не и харесва. Отглеждам я на терасата през цялата година. Изложението е изток. През лятото я скривам в сянката на една голяма саксия. Не обича директно слънце. И се старая пръстта да не изсъхва,винаги да е влажна. Това е.

# 137
Да споделя и аз опита си с пролетните цветя. Преди 2 години си бях накупила саксийки с минзухари, кокичета, нарциси, зюмбюли. Лятото извадих луковиците, съхранявах в мазата зимата и се сетих за тях януари миналата година. Насях ги, кокичетата и минзухарите направиха огромни листа, но така и не цъфнаха.
Другите нацъфтяха.
Кокичета и минзухари.

Другите

Миналата година не вадих луковици, стояха си по сандъчетата, полях 2-3 пъти през това време и дъжд понякога ги наваляваше.
Започнах да поливам октомври редовно. И сега си имам кокичета.

# 138
Моята азалия е в стаята, в което работи нон стоп климатик. На прозорец е на където не е пряка светлината. Развива се добре. Но си мисля дали да не я изкарам на по светло. На някой вече им цъфтят.

# 139
Моята Шефлера геройски си заминава, без да разбера какво й е. Смених пръста, едни в клон го отрязах, беше увяхнал.
Скрит текст:
Режете я смело отгоре. Орязаното слагате в чашка с вода, за да пусне коренчета. Това предизвиква с времето разклоняване настрани. Не става за 2 седмици. Понякога трябват 2 месеца, за да тръгнат нови листета, клонки. Но с врамето ще получите по-богато растящо настрани растение. Инак започва да става много дълго, но не така кичесто. Когато отрязаното пусне коренчета може да го сложите в същата саксия ако има място. За да става по-богата, като храстче, а не така изморено нагоре и да се чудите как да държите растението изправено.
Много бързо се захваща. Иска и доста водичка. И по възможност добра светлина, но не пряко слънце.

# 140
  • София
Аз устнових,че шифлерата се чувства по-добре на по-хладно място.
И аз така мисля.Моята беше малка,кекава,едвам креташе.Занесох я на свекървата на село.Лятото  я изнася навън под асмата,зимата прибрана в една от стаите(тя не живее там зимата).Стана огромна,разкошна шефлера.Ако не забравя на пролет ще я снимам.

Моята през цялата година живее на остъклената тераса.Не я пече.И както написаха много вода иска,само зимата ограничам поливането.

Лятото извадих луковиците, съхранявах в мазата зимата и се сетих за тях януари миналата година. Насях ги, кокичетата и минзухарите направиха огромни листа, но така и не цъфнаха.
Другите нацъфтяха.
На някои луковици им трябва да преминат стратификация.Въпреки това и при мен минзухарите не цъфтят.Единствено което ми идва на ум е,че са хибридни и затова няма цъфтеж.

# 141
Беше много красива шефлетата. ЗавРих я в апартамента през Септември, но вероятно е била скоро купена! Днес ще я окастря. Преди да са се схумнали и другите клончета. 4 отделни стъбла са всъщност…

# 142
Елиа, красота...особено кокичетата🥰

# 143
Шафлерата много бавно пуска корени. Сложила съм едни от поне два месеца. Миналият път сях в саксия и се хвана. Така е по добре.

Защо на азалията листата за светлозелени. Какво не и достига?

# 144
На коя азалия? Дай да видим или кажи кой пост. Азалиите си сменят листата поетапно, та може затова да има по-светли и по-тъмни.
Моите азалии са точно до парното (друг е въпросът, че рядко го пускам точно този радиатор) и до прозорец, но със спуснати щори. Винаги имат вода в чинийката - доливам ежедневно (без почивните дни, но заради тях съм им сложила доста по-големи чинийки) и цъфтят непрекъснато. Предполагам цъфтежът се дължи на лимонтозуто във водата - някъде прочетох да се поливат така и това е резултатът.

# 145
Днес погледнах моята. Имаше 6 7 цвята и забелязах светло зелените листа. Ще я снимам утре.

Наистина ли слагате лимонтузу. Колко слагате?

# 146
Включвам се и аз с моята шефлера- от две години е на остъклена северна тераса, защото стана много голяма и няма място и за нея в къщи - тази е от лятото

а тук е от днес. И според мен обича хладно място и не много слънчева светлина.

# 147
  • гр.Пловдив
Разкош е шефлерата,а пред нея в саксията как се казва-спомням си го от комунизма,че баба ми имаше няколко такива ?Blush

Тогава 80-те бяха актуални
Мъката на художника-май аспарагус се казваше
Фикус-обикновен зелен
Трилистник
Филадендрон
Бегония

# 148
Нат, тази папрат всеки път много ме радва.
Заради теб си купих една. Не че не вирее, но не стигнах красотата на твоята.

# 149
Teddy, папрат е Simple Smile, Мъката на художника е това

Общи условия

Активация на акаунт