Нашите цветя - обща тема 22

• 34 740
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, имам едно зокумче (захванато от миналата година) може ли вече да го извадя на терасата? Неустаклена югоизток в София

Можеш без никакъв проблем,гледам на съседите са изкарани вече,нашите цяла зима стоят в гаража,този уикенд ще ги извадим

В саксии ф25 ли ги гледаш? Чудя се на моите какви саксии да им взема. В момента са в ф25 , стават ли постоянно отглеждане или ще се наложи да им взема по-големи следващата година.

# 451
Много харесвам зокумите, но знам, че са отровни. Имам малко детенце и това ме спира. А и те стават доста големи, май не са удачни за балкона. Или бъркам?

# 452
  • гр.Пловдив
Здравейте, имам едно зокумче (захванато от миналата година) може ли вече да го извадя на терасата? Неустаклена югоизток в София

Можеш без никакъв проблем,гледам на съседите са изкарани вече,нашите цяла зима стоят в гаража,този уикенд ще ги извадим

В саксии ф25 ли ги гледаш? Чудя се на моите какви саксии да им взема. В момента са в ф25 , стават ли постоянно отглеждане или ще се наложи да им взема по-големи следващата година.

В каквото ги виждате в това се гледат,не разбирам от саксии,от много години са ,обожават навън и жеги,при нас в пловдивско село е 43 градуса ,не им дреме за саксиите като гледам-цъфтят от април до ноември и цяло село ги гледа..

СЛАДКОДЪВКА ,дъщеря ми е на 1г и 9м почти,постоянно щъка и пипа всичко ,последния ми проблем са зокумите Smiling Imp Какво значи отровни? Тя е нон сто сред тях,кучета,гълъби и живот на село...

# 453
Отровни означава отровни. На олеандъра (зокум) са отровни всички части - листа, клони, цветове, нектар на цветовете. Отравянето стара при поглъщане, или ако от незнание се ползват клоните за шишчета например. Казват, че насекомите умират от нектара.
Може би е добре да обърнете внимание.

# 454
Над 10 олеандъра имам, само един закупен, останалите съм ги вкоренявала аз. Миналото лято с изцапани от клонче ръце си пипнах окото. Наложи се лечение, така се възпали. Преди седмица единият цъфна. Но времето не е много топло и не очаквам да отвори всички пъпчици. Саксиите сменям с по-големи в зависимост от размера на растението. Но аз ги подрязвам да не стават прекалено високи.

# 455
  • гр.Пловдив
Над 10 олеандъра имам, само един закупен, останалите съм ги вкоренявала аз. Миналото лято с изцапани от клонче ръце си пипнах окото. Наложи се лечение, така се възпали. Преди седмица единият цъфна. Но времето не е много топло и не очаквам да отвори всички пъпчици. Саксиите сменям с по-големи в зависимост от размера на растението. Но аз ги подрязвам да не стават прекалено високи.

Аууу,звучи ужасно пристеснително,значи ще ги направя забранена зона за малката ми дъщеря No Mouth

# 456
Теди, аз имам куче, което редовно ги обикаля, но за разлика от останалите ми цветя не ги пасе. Но е добре да внимавате малката да не чупи клончета и да не ги поставя в устичката си. Аз просто си пипнах окото за секунда. Поне седмица капах капки - не беше приятно.
И да ни ги покажеш като цъфнат. Какви цветове са?

# 457
  • гр.Пловдив
Теди, аз имам куче, което редовно ги обикаля, но за разлика от останалите ми цветя не ги пасе. Но е добре да внимавате малката да не чупи клончета и да не ги поставя в устичката си. Аз просто си пипнах окото за секунда. Поне седмица капах капки - не беше приятно.
И да ни ги покажеш като цъфнат. Какви цветове са?

МагниМ,благодаря за съветите Hug
Ще ги снимам -те са бели,жълти,розови и цикламени-най-издръжливите и непретенциозни цветя.
Само да им е яко слънчево и горещо .
Цялото ни село е залято със Зокуми-във всяка къща по дворове и тераси е пълно,на мен първото ми впечатление като снаха тук беше именно наличието на толкова много гледане за зокуми
Yum
И ние имаме Голдън Ретривър самосиндикално е по двор и гараж,но не го интересуват цветята ..

# 458
Точно това обичат - жега и слънце. Ако правилно си спомням какво от къде чупих и аз трябва да видя жълт цвят това лято. Че моите повечето са разновидности на розовото. Simple Smile

# 459
  • гр.Пловдив
Точно това обичат - жега и слънце. Ако правилно си спомням какво от къде чупих и аз трябва да видя жълт цвят това лято. Че моите повечето са разновидности на розовото. Simple Smile

Като цъфнат ще ти снимам и ,ако нещо ти хареса ,ще ти пратя израстъци,те дават много разклонения целогодишно

# 460
Теди, изпреварили са ме, ни да кажа и аз - отровни=отровни. Не бих рискувала здравето и живота на детето, моето е на 2 г. и 5 м. в момента. Харесва много цветята ми, гали ги, понякога иска да "откъсне букет за мама". За това няма да рискувам все още със зокум, но ще се радвам на вашите. Иначе имам идеалните условия- слънце и много жега.

# 461
И аз много ги харесвам тия зокуми макар и отровни особено жълтите кичести😍.
Аз имам два големи стари, а миналата година успях от резници да си захвана още 7 броя. Четири знам какви трябва да цъфнат, но другите три не и ще чакам да ме изненадат с цвят.
При мен не знам от къде идва проблема, но не цъфтят. Единият стар го имам от 2021 и още не съм го видяла цъфнал. Той е в една саксия, която не мога да преценя какъв размер е, но стои наклонен и при вятър пада затова питах за размера на саксиите, в които ги отглеждате.
Малките тези дни ги пресадих в саксии ф25 и се чудя дали не трябваше по-големи да взема, че да не се занимавам с пресаждане всяка година.
Миналата година смених саксията на другия стар и изведнъж дръпна супер много на височина, сигурно беше станал над 180, че и цъфна и го видях какъв е.
Дано тази година ми цъфнат всички и малките се прихванат.
Аз тази година големите ги оставих вън, всички в Пловдив зимата ги държат вън. Малките обаче бяха вътре, защото половината ноември май ги садих и ме беше страх. Сега и те са вън след прераждането, но не на открито още.

# 462
Моите наблюдения са - колкото по-голяма саксия, толкова повече расте и цъфти цветето, независимо какво е. И не се налага да го ториш. Аз не съм по торенето, затова гледам да са в максимално големи саксии всичките ми цветя.
Пресаждането също им се отразява добре, все пак саксията е с много ограничен обем и бързо изчерпват хранителните вещества в почвата. Винаги като пресадя нещо, избухва да расте следващия сезон и ми се отблагодарява. Веднъж годишно ги пресаждам в нова пръст, и после само поливам, друго не искат.
Само розите пресаждам по-рядко, защото хем са в огромни саксии, хем са бодливи. На тях им сменям част от пръстта когато забележа, че вече не се развиват добре.

# 463
  • Козлодуй
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BA%D1%83%D1%81_%D0 … s_benjamina_1.jpg  - много съм щастлива за моя фикус бенджамин - плодчетата ги обичали някой птици в естествената им среда - имам го от години и е забравен на терасата - за първи път има плодчета не мога да повярвам освен това и кактуса ми цъфна от зор - защото никой не ги вижда дори ги забравям да ги поливам Simple Smile

# 464
То като стана дума повечето цветя у дома също са отворни . Скоро май една дама пусна линк с отровни цветя . Но тук става дума за деца и трябва да се внимава . Heart

Общи условия

Активация на акаунт