Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰4

• 35 567
  • 525
  •   1
Отговори
# 480
Важното е да си вярваш!
И ти така 😂

# 481
  • Melmak
Здравейте, обмисляме подарък на свекърите кафеавтомат.
Те пият ежедневно кафе  - дълго и нормално. Не си правят капучино и подобни.
Притеснява ме, че често тези машини са "бъгави", искам да им вземем нещо хубаво.
Има ли наистина добър автомат? Те имат кафе машина с цедка, ползват си я, просто искам да ги поглезим.
Бюджет 1000-1500 лв.

# 482
  • В небето
petiaivanov, това че вие не познавате не означава, че няма! Нужно е да прочетете малко назад.

Няма нужда се чете назад, нито да се пита AI, както е модерно.
Автомата има плюсове, най-големия е, че кафето става след натискане на един бутон.
На всеки е ясно, че автомата прави от лошо до посредствена напитка, който иска да се самозаблудата и вярва, как е топа.
Който не държи на добро еспресо, автомата е добра опция.

Обяснете на уважаемата аудитория "как е топа".
В момента има достатъчно добри автоматични кафемашини, включително и за професионална употреба (напр. Jura Giga 10).
Не може да се отрече, че при "ръчните" кафемашини възможността за напасване на еспресото е по-голяма, но пък и времето за напасване отнема от удоволствието от кафето. Отделно, закупуване на самостоятелна мелачка, модификации по нея и по кафемашината, пък мерене на температура, пък мерене на време на изтичане на напитката и пр. Тия неща са за отбран кръг хора. Освен това, за получаването на добро еспресо значение освен майсторлъка, имат кафето и водата.
Само това ми остава - сутрин, гурелив, да си играя половин час, докато достигна нирваната при кафето. Лично съм доволен от моята Gaggia Anima Prestige - може да не е топа на топа (по пиленцата от Монако), но прави достатъчно добро кафе, за да задоволи моят неаристократичен вкус.

Pandora1, можете да се доверите на Delonghi Dinamica Plus&: https://electron.bg/produkt/delonghi-dinamica-plus-ecam37095t-ka … 450-bar-p-349509/, има доста възможности за настройки, но цената е висока.
Предполагам, обаче, че свекъра и свекървата Ви са вече на средна или над средна възраст. Поради тази причина бих Ви препоръчал да купите автомат с по-опростено използване. Например този, който използвам аз - GAGGIA Anima Prestige: https://www.tehnomix.bg/kafemashina-gaggia-anima-prestige-ri8762-01. Цената е много приемлива. Няма общо с ширпотреба на Philips. След като пият късо и дълго кафе, при Gaggia има възможност за регулиране на дължината на кафето (постоянно, не всеки път); може да се правят две кафета едновременно; има възможност за настройка на аромата и интензитета (силата) на кафето; ако желаят понякога да си направят капучино или лате, има каничка за мляко, която е вградена, а не с отделен маркуч, което е предимство според мене.
Имайте предвид, че автоматичните кафемашини се нуждаят от обслужване. Всяка вечер трябва да се изхвърлят контейнера за отпадъци и ваничката, в която се събира вода. Веднъж месечно поне трябва да се почиства кафе-блока под течаща вода, както и пространството около него (изобщо - необходимо е да се прави един вид основно почистване). На определено време машината ще иска да се прави декалциране (прочистване от котлен камък). Това са все неща, свързани с поддръжката и безпроблемната работа на всяка автоматична кафемашина, които на пръв поглед могат да притеснят потребителите, но основното почистване не отнема повече от 10 минути.
Ако някой Ви даде аргумент за предимство на ръчните еспресо машини пред автоматичните именно "хамалогията" по почистване, то този аргумент не е валиден. И ръчните еспресо машини имат нужда от почистване - след всяко правене на кафе се изхвърля остатъка от кафе, докато при автоматичните това се прави веднъж дневно при домашни условия на ползване; и ръчните еспресо машини имат нужда от декалциране през определен период от време; и ръчните еспресо машини трябва да бъдат периодично обслужвани. И най-вече - както при автоматичните еспресо машини, така и при ръчните доброто еспресо зависи, както споменах по-горе - от добро кафе, адекватно смилане (защото хубаво еспресо се прави не с готово смляно кафе) и добра вода.

# 483
  • Бургас
Аз бих ви препоръчала базовия модел на Делонги магнифика.
https://www.tehnomix.bg/kafemashina-delonghi-magnifica-evo-ecam290-21-b

Не ви трябва кана за мляко, щом не пият капучино. Настройки се правят и за дължина, и за температура.
Имам такава, съжалявам, че не я купих по-рано.
Само не се лъжете да вземате Филипс.

# 484
  • Melmak
Много Ви благодаря за съветите! Аз също съм любител на кафето, но само аз пия кафе вкъщи и съм с една обикновена кафемашина Дедика.
Свекърите ми обичат кафе и са над 60 г вече, имат 2 кафемашини в къщата си, но искам някак да ги поглезим, говорили сме си за тези автомати и мисля, че са им интересни, но просто не биха вложили такава сума в уред. Заслужават много и се чудех какво можем да им подарим, което да ползват и двамата, а като се съберем да си пием заедно кафе.

# 485
  • Варна
Здравейте, идвам да се похваля. Вече месец съм с този бюджетен кафеавтомат:

https://zora.bg/product/ea810570-1

Даже го забърсах на черен петък само за 350 лв. Бюджетът беше двоен, но избрах този модел заради габаритните размери. Всички останали са супер дълбоки, почти колкото дълбочината на стандартен кухненски плот, а този е дълбок едва 30 см и ми е идеален, понеже нямам място на плота и седи на една малка помощна количка.

Знам, че е стар модел, няма дисплей и 15 вида напитки, но не ми пука. Ние с мм пием само чисто еспресо и сме много доволни от вкуса и консистенцията на кафето. Не сме някакви маниаци, но не сме и съвсем паднали от луната. Аз съм била барманка няколко години и съм работила с професионални машини, а мм от своя страна е с доста претенциозен вкус.

# 486
Здравейте, обмисляме подарък на свекърите кафеавтомат.
Те пият ежедневно кафе  - дълго и нормално. Не си правят капучино и подобни.
Притеснява ме, че често тези машини са "бъгави", искам да им вземем нещо хубаво.
Има ли наистина добър автомат? Те имат кафе машина с цедка, ползват си я, просто искам да ги поглезим.
Бюджет 1000-1500 лв.

Базовото Делонги Магнифика, дето е около 500лв. Скъпите модели са, ако искаш кафе напитки (капучино). Но баш съветът ми е да търсиш друг подарък освен, ако не ти се оплакват, че е занимавка със сегашната им машина. Автоматът едва ли ще прави по-добро кафе, а повечето възрастни не обичат да учат и да свикват с нови неща, дори и да е лесно.

# 487
Имам чувството, че някои хора живеят за да разубедят всеки дръзнал да реши да купи кафе автомат.

# 488
  • Бургас
Понеже описаният типаж много наподобява моите свекър и свекърва, донякъде съм съгласна.
Освен това - хубаво кафе става с хубаво кафе. Масовите кафета от магазините, които възрастните купуват по промоции, не са подходящи за автомат. Еле любимата на това поколение "Нова Бразилия".
Докато улуча точната комбинация вкъщи бая кафета смених.
Най-хубавото кафе става с прясно изпечено кафе от пекарна, което не е от евтините.
Да не стане тъй, че да почнат да се оплакват и да ги изнервят настройките.

# 489
  • В небето
Понеже описаният типаж много наподобява моите свекър и свекърва, донякъде съм съгласна.
Освен това - хубаво кафе става с хубаво кафе. Масовите кафета от магазините, които възрастните купуват по промоции, не са подходящи за автомат. Еле любимата на това поколение "Нова Бразилия".
Докато улуча точната комбинация вкъщи бая кафета смених.
Най-хубавото кафе става с прясно изпечено кафе от пекарна, което не е от евтините.
Да не стане тъй, че да почнат да се оплакват и да ги изнервят настройките.

Вярно е, че не всяко кафе става за автоматична кафе машина. Обаче при пекарните има поне три проблема: първо, доста често веднъж взимаш страхотна смеска, следващият път няма общо. Второ, прясно изпеченото кафе трябва да престои известно време, т.е. не може да се използва веднага (говоря за днес или вчера изпечено кафе). Трето, цената е неприлично висока.
Има и пакетирани кафета, които са доста прилични - например Illy правят добри смески; лидълските Bellarom 100% арабика и кауфландските Friends Етиопия са ок.

# 490
Кафе от пекарна е безсмислено за автомат, камо ли скъпо. Мако като скъпо вино с лимонада.
Някои пекарни имат кафета за автомат, но са единици.

# 491
На Illy, Етиопия,ми е едно от любимите кафета!Не съм експериментирала много с пекарни,само няколко вида на Дъбов съм пробвала,но пия доста кафе,и го усещам чувствително по джоба си.Няколко пъти взимах,даже в момента съм на такова,Био кафето от Лидл.Благодаря за препоръката за Bellarom,ще го пробвам,че често го заглеждам.
Аз само мелачката регулирам,когато сменям кафето.То се и усеща,когато не е особено ок с текущата настройка.
Обичам кафето,не съм профи,голям кафеджия,или подобно,но определено се радвам,че смених обикновената кафемашина с автомат.Едно,заради улеснението сутрин (но пък си иска повече грижи от една обикновена кафемашина),и заради възможността,да изпробвам повече видове кафета.

# 492
Кафе от пекарна е безсмислено за автомат, камо ли скъпо. Мако като скъпо вино с лимонада.
Някои пекарни имат кафета за автомат, но са единици.
Безмислено за теб!
Явно си опитвал вино с лимонада, което е показателно за вкуса ти.
Качествено кафе направено на хубав автомат е равно на хубаво кафе!

# 493
Пан някои подскачат като ужилени.
Купувай даже от най-скъпите кафета, бухай в автомата и си свиркай

Като няма какво смислено  да кажеш, по-добре си трай.

# 494
Купувам каквото реша, бухането го оставям на теб свиркането също.
За съжаление във всяка тема има такива всезнаещи индивиди, лечението е игнор.
Понякога кафето не е достатъчно, пийте си и хапчетата 😃

Общи условия

Активация на акаунт