Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 43 203
  • 781
  •   1
Отговори
# 735
Моля, за отзиви за тази фурна. Някой ползвал ли е?
https://www.technomarket.bg/furni/gorenje-bps6737e03x-09201789
Недей, миличка, ще береш ядове с нея. В последните години качеството на изработка е много ниско, за разлика от старите на марката и като гледам, че има и пиролиза, мога да си представя колко много са спестили от всичко почти, за да докарат тази цена.
Ако е въпрос на бюджет (то винаги е, де, и при мен е така), по-добре обмисли вариант на изплащане и вземи някой от моделите на Бош, които не са с висока цена, но далеч по-високо качество - Вилемина по-назад ги е давала, не се сещам сега за конкретните модели. Дано и тя скоро се включи да помогне пак.
Аз пък мисля, че фурната си е много добра, особено с тези функции и на тази цена. Имам сходен модел - BOP737E20XG от около две години и съм доста доволна от печенето. Поне засега нямам забележки и към материалите, качеството или работата на пиролизата. Доколкото знам, моделът е от по-старите, може пък там качеството да е било по-добро. За този бюджет си е перфектна.
Именно. Много функции, при това изискващи издръжливи и качествени материали, няма как да се постигнат на ниска цена и фурната да издържи достатъчно време без проблеми при ползване. Точно това е и съмнителното. Цените на материалите и останалите производствени ресурси за всички производители са общо взето сходни, а от тях зависят качествата и цената на крайния продукт.
За мен светва една предупредителна лампичка, но всеки ще си прецени за себе си. Все пак се пита - казвам мнение.
Една машина (фурна или каквото и да е) се разбира колко е качествена едва след изтичане на гаранционния срок, понякога и по-рано, но до срока на гаранцията почти всички се държат добре. Е, точно след този срок, и то доста след него, се виждат разликите с друг клас уреди от същия вид.

# 736
Засега фаворит ми е Боша. Да видях че е била от 1800лв нагоре. Аег го дадох просто защото е на безлихвен лизинг. Приемем и предложения до 1500лв. В момента бош ми харесва и това, че е е 8 серия произведена в Германия. Телескопични водачи ще и взема по-късно, които мисля са около 200лв.

# 737
  • София
Здравейте!
Тъй като вече имам срок за закупуване на уредите в кухнята, който ми даде моя майстор, искам да се допитам до всички вас.
Питането ми е разбира се и след консултация с Vilemina, на която съм безкрайно благодарна за насоките, но все пак да чуя и вашето мнение за фурна и плот, които съм харесала. Ето и моделите на които съм се спряла
1/ https://www.technomarket.bg/furni/whirlpool-w7-om5-4s-p-09166053
2/ https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOF4P56X/p/707654
3/ https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/HBA554EB0

За плотове съм се спряла на следните модели:
1/https://www.technomarket.bg/plotove/whirlpool-wl-s7960-ne-09181067
2/ https://vimax.bg/induktsionen-plot-za-vgrazhdane-bosch-puj61rbb5e-seria-4.html

И още едно питане за фурни на Eurolux. Ако има някоя от вас, която в последните 4-5 години е купувала такава фурна и е доволна да сподели.
https://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=10&c=215&pid=3294

# 738
Евролукс не съм купувала и не смятам, но моя близка приятелка взе такава (щото нали все щяла да пече, няма да я кара да пере) и още след първите 2-3 месеца имаше ядове и идваха техници - прегряваше и не можеше реално да я ползва. На място ги гледах, отварях и намирам, че в сравнение с Бош, са направо нестабилно изработени, това от снимка няма как да се види и усети, ако пазаруваш онлайн.
За фурна бих се спряла на Бош (за модела от твоя линк обаче пише, че още не се предлага), Евролукс бих изключила за всякакъв уред.
Сигурна ли си, че искаш фурна без пиролиза?

# 739
  • до най-прекрасния мъж
Моята е на 14 години и водачите й ръждясаха, задния панел, който покрива вентилатора, пада и я пенсионирах да пече на село. Уж старата техника е по-качествена от новата. За моделите от последните години не мога да дам мнение, но не очаквам да са по-хубави. Тя си беше и толкова пари на времето всъщност. Към 500 лв струваше, АЕГ-тата бяха по 1000 и нагоре. Но пък печеше много хубаво и равномерно. За това не мога да си изкривя душата. За тези години един долен реотан има сменен, никакви грижи. Но ламарината излезе некачествена.

# 740
  • София
Моята е на 14 години и водачите й ръждясаха, задния панел, който покрива вентилатора, пада и я пенсионирах да пече на село. Уж старата техника е по-качествена от новата. За моделите от последните години не мога да дам мнение, но не очаквам да са по-хубави. Тя си беше и толкова пари на времето всъщност. Към 500 лв струваше, АЕГ-тата бяха по 1000 и нагоре. Но пък печеше много хубаво и равномерно. За това не мога да си изкривя душата. За тези години един долен реотан има сменен, никакви грижи. Но ламарината излезе некачествена.
Коя марка е, Eurolux ли?
Моята в момента е Електролукс и е на 17 години. За тези години съм сменяла 3-4 пъти крушката на фурната и все всичко й работи, само дето ръждяса и тя. Буквално се отчупи и ми падна в ръцете ламарината отгоре, между вратичката и реотана, а капака на вентилатора, на гърба на фурната се крепи на един винт.

Относно почистването, аз искам разбира се с пиролиза, но тъй като са по-скъпи, специално за Бош гледах с 3 каталитични панела.
Интересува ме мнението ви за Whirlpool и Electrolux. Кой от двата бихте избрали? И двете в момента са на добри промоции, но не знам дали Уирпула е с телескопични водачи.
Малко тъп въпрос, но от скоро ви чета, та да питам на всяка фурна ли може да се сложат тези водачи и за всеки модел индивидуални ли са?

# 741
  • до най-прекрасния мъж
Евролукс е старата ми фурна. Отзад панела се крепи на 4 винта, но много бързо ръждясаха и мъжа ми ги смени с по-дебели, за да държи резбата. Но и те изпуснаха и панела си пада. Отделно металните водачи и решетката ръждясаха. Явно слаба ламарина, с друго ядове нямам, но тази ръжда върху храната не ми е ОК и я махнах.

# 742
Искам да попитам тези, които имат фурна с пиролиза и когато я ползват има ли опасност за шкафовете в близост до фурната, чувала съм че някои от тях променят цвета си. От това ме е страх.

# 743
За 4 години редовно ползване не съм забелязала такова нещо.
По тази логика и продължителното готвене на по-високи температури  ще води до същия ефект. Дали е въпрос на качества на бои и фурни, не мога да кажа.

# 744
Искам да попитам тези, които имат фурна с пиролиза и когато я ползват има ли опасност за шкафовете в близост до фурната, чувала съм че някои от тях променят цвета си. От това ме е страх.
Това зависи от две неща: фурната и шкафа 😀
Имам стара кухня, която за времето сигурно е била много добра, сега вече има много по-добри материали на плотовете (така да кажа). Фурната ми е вградена във висок шкаф, отгоре има друг шкаф, отстрани е свободно. Имала съм няколко фурни, всичките Siemens с пиролиза. Има много голяма разлика. Най-старата нямаше пиролиза, но дори при готвене горе беше топъл шкафа.  Едната с пиролиза действително нагряваше и можеше да се усети топлина по плоскостта. Сегашната ми изобщо не нагрява така. За съжаление не мога да посоча модели в момента. Вярвам, че може да има проблем при комбинация от много некачествена мебел и фурна с много лоша изолация.

# 745
  • София

Опасението ви е основателно. Напълно подкрепям казаното от Di Soleil - това зависи от фурната и от шкафовете, а и двете са се променили значително за 20-тина години, откакто пиролитичните фурни стават по-масови.

Само бих допълнила, че в това отношение има голяма разлика между фурните на различните производители. Например, в инструкциите на сегашното поколение Бош пише, че шкафът, в който ще се вгражда фурната, трябва да издържа на нагряване до 90-95 градуса. В инструкциите на други производители съм срещала различни препоръки, някои от които - до над 120 градуса, дори и за фурни без пиролиза.

В общи линии, съвременните плоскости издържат на такава температура, но все пак е добре да изберете по-хубава фурна, а не от най-евтините.

# 746
Сигурнили сте, че и Аег се произвежда в Германия? Че напоследък много лщоядня качеството на тази марка, хората много се оплакват от сушилни те им вече. Утре ще ходя в полиса да ги глесам, но засега най гюхаресвям Боша. Гледах и една АЕГ за 1600, но нещо се резервирах към марката.
Искам да попитам, продават се телескопичните водачи отделно и са за 3 нива. Т. Е. За 1 2 и 3. За колко нива ми трябват? Практични ли са по принцип?

# 747
И къде точно се оплакват много баш от сушилните им?
Четете си параметрите на всяка фурна и си решете какво точно за Вас върши работа и какво - не. Телескопичните водачи са хубаво нещо, че фурните са дълбоки и трудно се манипулира с тавите, особено за ниски дами с къси ръце.
За АЕГ не съм се интересувала, но на моделите на Бош могат да се добавят и допълнително, ако самият модел няма. 
Аз ползвам пета година вече фурна на Бош и втора година - на Neff в друго жилище, и от двете съм много доволна, здравината е извън съмнение, вече откъм екстри, функционалност и бюджет всеки си преценява. Бих препоръчала да е с пиролиза.

# 748
Ами навсякъде се оплакват от АЕГ, от както Електролукс ги взе. Приятел колега 2 пъти прави мотора, днес сложи вече чисто нов, който ще изкара 2 3 години. Шурето ми на 3 години сушилня, прецака се платката, ремонт, после друго се прецака. Както и да е.
Спрял съм се на Бош фурната от линка, които съм посочил. Знам че водачите са отделно, просто има водач за ниво 1 ниво 2 ниво 3, предполагам означава, ще ще имаш 1 2 или 3 водача закрепени, въпроса 3  видача ли ми трябват или 1 или 2?
Като всеки си чете ръководствата едвли ще има нужда от форум,тово първо, второ се пита дали са здрави даден марки модвли, че лично аз за 10 години 2 смених, изгнили проби ли и така нататък. Когато нямате желание да пишете или са дадате мнение, което би било полезно, ноклой не ви кара на сила. Сега прочетете последните редове 5 пъти и решвтв, кое ви е от полза и кое не....

# 749
  • София
Сигурнили сте, че и Аег се произвежда в Германия? Че напоследък много лщоядня качеството на тази марка, хората много се оплакват от сушилни те им вече. Утре ще ходя в полиса да ги глесам, но засега най гюхаресвям Боша. Гледах и една АЕГ за 1600, но нещо се резервирах към марката.

Да, Електролукс имат в Германия фабрика за фурни и плотове. Част от моделите и на двете марки се правят там:

Фурни АЕГ, произведени в Германия

Плотове АЕГ, произведени в Германия

Фурни Електролукс, произведени в Германия

Плотове Електролукс, произведени в Германия

Компанията е голяма, някои от уредите им са добри, други - не толкова, та няма как да се обобщи. Сушилните са съвсем друга техника, която се прави от други хора, в други заводи и качеството им няма общо с това на фурните. Затова и се обсъждат в отделна тема.

Щом сте харесали Бош, взимайте я, аз също предпочитам техните фурни, което обаче не означава, че фурните АЕГ са лоши.

Искам да попитам, продават се телескопичните водачи отделно и са за 3 нива. Т. Е. За 1 2 и 3. За колко нива ми трябват? Практични ли са по принцип?

Ако искате тавата или скарата да може да се изважда като чекмедже и да стои стабилно, докато бъркате ястието или обръщате пържолите, са практични. Ако сте свикнали да си изваждате тавата, да я слагате върху някой плот и после да си я връщате във фурната, тогава няма да са практични.

Повечето нива дават повече възможности, така че, ако ще ползвате телескопични водачи, по-добре е да са на повече нива.

Общи условия

Активация на акаунт