Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 45 900
  • 781
  •   2
Отговори
# 435
  • София
Здравейте, препоръчаха ми тази фурна https://technika.bg/product/29024/furna-za-vgrazhdane-teka-steak … pSbEaApATEALw_wcB
Струва ли си парите според вас?

Според мен е страхотна, направо шедьовър на „фурненото“ изкуство. Дали си струва е въпрос на лична преценка. Както се казва: „кеф цена няма“, така че за феновете на скарата и барбекюто, които нямат двор или балкон, със сигурност си заслужава. Няма друга фурна на пазара с такива приспособления за грил и барбекю.

Повечето фурни имат функция грил, но тя се осигурява от обикновен реотан, който не може да даде такова интензивно излъчване на топлина, а стандартните телени решетки на другите фурни не могат да се сравнят с чугунената скара на тази Тека. Но ако изключим тези две неща, всичко останало се предлага и от фурни за 1200-1500 лв.

Имайте предвид, че при приготвяне на скара във фурната се вдига много пушек, помещението се задимява, а самата фурна след това е направо за чистене с пиролизата. Съответно, ако имате двор или достатъчно голям балкон, една електрическа скара би свършила почти същата работа с по-малко щети.

С други думи, въпрос на приоритети и бюджет. Фурната е прекрасна, но печенето на скара в нея има своите недостатъци. Същевременно, същата фурна без въпросните приспособления струва с 1000 лв по-малко, а електрическа скара за 100-200 лв би могла да ги замести, стига да имате място за нея.

# 436
Здравейте, препоръчаха ми тази фурна https://technika.bg/product/29024/furna-za-vgrazhdane-teka-steak … pSbEaApATEALw_wcB

Според мен е страхотна, направо шедьовър на „фурненото“ изкуство. Дали си струва е въпрос на лична преценка. Както се казва: „кеф цена няма“, така че за феновете на скарата и барбекюто, които нямат двор или балкон, със сигурност си заслужава. Няма друга фурна на пазара с такива приспособления за грил и барбекю.

Повечето фурни имат функция грил, но тя се осигурява от обикновен реотан, който не може да даде такова интензивно излъчване на топлина, а стандартните телени решетки на другите фурни не могат да се сравнят с чугунената скара на тази Тека. Но ако изключим тези две неща, всичко останало се предлага и от фурни за 1200-1500 лв.

Имайте предвид, че при приготвяне на скара във фурната се вдига много пушек, помещението се задимява, а самата фурна след това е направо за чистене с пиролизата. Съответно, ако имате двор или достатъчно голям балкон, една електрическа скара би свършила почти същата работа с по-малко щети.

С други думи, въпрос на приоритети и бюджет. Фурната е прекрасна, но печенето на скара в нея има своите недостатъци. Същевременно, същата фурна без въпросните приспособления струва с 1000 лв по-малко, а електрическа скара за 100-200 лв би могла да ги замести, стига да имате място за нея.
Много благодаря за мнението. Точно това си мислех че функция грил, с такава плоча в къщи не е много подходяща. Всичко ще се задими при едно отваряне на фурната. А аз съм в къща с двор, който иска скара вън на двора Simple Smile
Но все пак трябва да купя фурна едната която съм харесала е тази https://vladives.bg/Furna-za-vgrajdane-Bosch-HBG5780B0?search=HBG5780B0
Другата която съм одобрила е тази https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bs1
Ако имате мнения и съвети за други модели ще съм благодарна да чуя за тях.

# 437
Нитритната сол ако се ползва правилно не става канцерогенна, а именно не трябва да има термична обработка над определени градуси. Всички колбаси в магазинната мрежа се правят с такава сол. Ако не се ползва такава сол има опасност от бутолизъм. Това също е доста опасно Wink Темата е доста дълга.
....

Нямам никакво намерение да нападам или поучавам някого, въпреки че изглежда да има засегнати. Беше едно добронамерено предупреждение. Ако някой има желание, е свободен да хапва  всякаква сол и с лъжицата директно, аз не давам насоки, кой какво да консумира.
Готови колбаси БЕЗ съдържание на нитритната сол се намират, макар и не лесно, и написаното обобщение, не е вярно, както повечето обобщения между впрочем. А идеята да си приготвиш нещо сам, вместо да консумираш купешко, да сложиш същата химия като масовия производител и да разчиташ, че витамин С ще я неутрализира тази безвредна иначе химия, обезсмисля начинанието за мен. Ако един прочел написаното от мен се замисли до толкова, че да се информира малко повече, за мен ще е достатъчно.
А иначе по темата, на всички пожелавам приятно готвене с новите фурни и добър апетит. Аз имам още малко време до покупката, ще продължавам да следя за полезни съвети в тази насока.

# 438
  • София
Скрит текст:

Много благодаря за мнението. Точно това си мислех че функция грил, с такава плоча в къщи не е много подходяща. Всичко ще се задими при едно отваряне на фурната. А аз съм в къща с двор, който иска скара вън на двора Simple Smile
Но все пак трябва да купя фурна едната която съм харесала е тази https://vladives.bg/Furna-za-vgrajdane-Bosch-HBG5780B0?search=HBG5780B0
Другата която съм одобрила е тази https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bs1
Ако имате мнения и съвети за други модели ще съм благодарна да чуя за тях.

Дайте ориентир какъв ви е бюджетът и горе-долу какво искате от фурната, защото в диапазона 1500-2500 лв. хубавите модели и възможности са много. Има голямо разнообразие от дизайнерски и технически решения, както и най-различни допълнителни функции. В този клас добри фурни има не само Bosch, но и Neff, AEG, Teka, SMEG и др.

Иначе, към моделите на Bosch, бих добавила HBG6764B1, която е подобна на HBG675BS1, но има сонда за месо, по-голям дисплей и система PerfectBake за автоматично изпичане с хрупкава коричка:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg6764b1

Неотдавна обсъждахме този модел тук, в темата:

Скрит текст:
HBG6764B1 е сред най-добрите фурни на марката. Тя е от предходното поколение, с дизайн подобен на HBG675BB1, но е с по-голям, графичен дисплей. Фурната има PerfectRoast и PerfectBake.

Първото е сонда за месо, която измерва температурата не в една, а в няколко точки. Това позволява на управляващия електронен модул по-точно да „прецени“ кога е достигната зададената вътрешна температура и да се избегнат грешки, причинени от недобро позициониране на сондата.

PerfectBake пък е функция, която с помощта на оптичен сензор следи процеса на печене и автоматично изключва фурната при достигане на нужната степен на запичане. Това е много рядка екстра, която се предлага само в няколко модела Bosch. Дори при NEFF няма такава. Само Miele имат подобна система, но фурните с нея са няколко пъти по-скъпи.

Така че тази фурна е подходяща за хора, които обичат удобствата, както и уреди, способни да „готвят сами“. От трите модела, аз бих избрала именно HBG6764B1, защото тя може да прави повече неща, отколкото другите две, а струва само 100 лв повече от HBG7741B1.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 13:46 от Vilemina

# 439
След много прегледани модели стигнах до тази фурна https://www.aeg.bg/kitchen/cooking/ovens/oven/bpe748380m/
Някакво мнение за нея? Аз прегледах всички функции харесват ми. И сега се чудя какво да правя между този модел на AEG bpe748380m и Bosh HBG5780B0?

# 440
Здравейте!
Предстои ми закупуване на нова фурна за вграждане.  Старата ми фурна е ТЕКА без почти никакви екстри. Сега купувайки нова ми се иска да има възможно най-много екстри, но съм и с ограничен бюджет, но държа и на качеството....уф много изисквания... Бюджета, кой съм отделила за фурна е около 1200 лв. Загледах този модел на Електролукс:
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-electrolux-eoe8p39wx
Какво е мнението ви за този модел? Заслужава ли си?
Благодаря!

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 12:09 от BUB4I

# 441
Аз имам фурна Електролукс. Преди 3-4г беше 1000лв, така че може би е от нивото на тази за която питате. Пече добре, то аз и нямам много претенции за програми. Но след едно пускане на пиролизата и то половин програма, изглежда така:

За мен не е драма, защото въобще не държах на пиролиза, а на фасон да е чисто черна.😆
Сега ще купувам нова за друга кухня и ще взема Бош.
И имам въпрос: в Електролукса, когато е изключена и има храна се образува много конденз. Дали не е защото е много уплътнена заради пиролизата? С другите фурни нямам такъв проблем. Сега лятото готвя на едно дърто вградено аег, пече си супер и леко се замъглява, когато изключа, но не се стичат вади.
Ако е заради пиролизата, ще търся следващата да е без.
Знам че за повечето от вас това е супер удобно, но аз явно съм индианка за мен не е.😆 Чистя си редовно и често и въобще не ми тежи. Дълго време изобщо не се сещах, че имам такава екстра и след злощастния първи и последен опит тотално не я искам тая пиролиза. Ако си харесам модел, който има, не ми пречи, просто няма да я използвам, но ако кондензът е заради нея, ще я избегна.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 12:55 от Чи лу

# 442
Здравейте, след няколкото мои питания в темата, много обсъждахме, мислихме с мъжа ми и се спряхме на фурна на Bosch Серия 4 модел HBA573BB1 , понеже назад в темите беше един от препоръчваните модели, има си всичко, което считам за нужно (най-вече пиролиза) Innocent Това, което затвърди финално решението ни ,предвид орязания ни бюджет, беше че е на чудесна цена в момента в Техномикс - 999 лв. Надявам се скоро да имам и по-детайлен отзив за модела и да ми е вярна помощница дълго време. Yum

# 443
Хаха, нашата Електролукс стана също така след пиролиза, и то кратката програма, чудя се дали да не потърся гаранционна смяна на пластмасата, ама не ми се занимава много. И да, не се ли отвори след ползване събира страшно много конденз.

# 444
Имах и аз повредена фурна, но след 2 или 3 пиролиза. На друга марка беше, но звънна  на сервиз. В моя случай подмениха цялата фурна. Аз бих се обадила и бих ползвала пиролизата. Ако е с 5 г. гаранция, като новия Електролукс, който имам и 3 пъти даде същия дефект ще си искам парите!

По въпроса с конденза да споделя, че нашата супер евтина фурна, която няма дори вентилатор става точно така. Не ми пречи, защото НЕ тече навън, т.е. от стъклото надолу по шкафа, но Електролуксът в България тече и това въобще не ми харесва, защото ще раздуе челото на чекмеджето в един момент (той също няма пиролиза, но пък има вентилатор).

# 445
  • до най-прекрасния мъж
След много прегледани модели стигнах до тази фурна https://www.aeg.bg/kitchen/cooking/ovens/oven/bpe748380m/
Някакво мнение за нея? Аз прегледах всички функции харесват ми. И сега се чудя какво да правя между този модел на AEG bpe748380m и Bosh HBG5780B0?
И аз се колебаех между двете. Бошът не ме впечатли наживо. Взех АЕГ-то и за момента съм доволна. Но с това уточнение, че я имам отскоро и все още не съм готвила много в нея. Но каквото съм направила е било страхотно.

# 446
  • София
На мен този Бош ми правеше адски много конденз веднага като се изключи - https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/cookers- … n-ovens/HBA554ES0

# 447
И аз се колебаех между двете. Бошът не ме впечатли наживо. Взех АЕГ-то и за момента съм доволна. Но с това уточнение, че я имам отскоро и все още не съм готвила много в нея. Но каквото съм направила е било страхотно.
Да и аз видях Боша на живо, то като на е включена в тока няма и кака да се видят всички функции. А докато в Youtube има много ревюта на AEG bpe748380m, и всъщност така придобих по ясна представа за нея. Поне от видеата, всичко което изгледах,  много ми харесаха всички екстри. Във вторник  ще я доставят в магазина , и дано да я харесам.

# 448
Ако не се лъжа, се оплакваше и от печенето или друга потребителка беше?
Всички фурни правят конденз, когато се остави в тях открито ястие с повече влага, неизбежно е. Проектантите все още не определят, нито дерогират законите на физиката. В такива случаи или захлупвам ястието, ако трябва да престои във фурната, или просто го изваждам - тогава нямам никакъв конденз. Също съм с Бош.  Дори в упътването му пише да се вади ястието след изпичане, ако е без капак, за да не се образува конденз.

# 449
Селектирах си моите скромни изисквания за фурна - бош, чисто черна и да няма реки от конденз. Щом на аег-то няма и на предната ми стара аристон също нямаше, значи може.

Общи условия

Активация на акаунт