След "МОЧА" предлагат да се премахне "Альоша"

• 13 180
  • 338
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Да, във Виена, в която не се е състоял геноцид от ЧА, паметникът не е бутнат.

Напротив, състоял се е . Многократно са давали по историческите канали, какво се е случило с местното население, когато е дошла ЧА да ги "освободи". Доста близко до геноцид.
На немците/австрийците е наложено да си живеят с дамгата и да си поемат отговорността за действията на нацистите, които масово са подкрепяли тогава.

# 136
На ход е и демонтажът на "Альоша": Общинари от ДСБ в Пловдив искат да стане до края на 2024 г

https://m.dir.bg/dnes/politika/na-hod-e-i-demontazhat-na-alyosha … o-kraya-na-2024-g

# 137
Ако Беларус и самата Русия видят по-светли дни и те ще набутат съветските паметници незнайно къде.
Ти сериозно ли го мислиш това? Никога няма да посегнат на паметниците, свързани с ВОВ - 28 милиона души загинали, 1/3 от населението на Беларус - изгорени живи, убити, това не се забравя. За разлика от нас, те успяха да преосмислят и да почетат и загиналите в ГУЛАГ, разпадането на монархията и съветския период. Това е тяхната история и те не се отричат от нея.
Колкото до паметника на Альоша, не общинарите трябва да го решат, а жителите на Пловдив.
Преосмислили ГУЛАГ друг път. Путин избива и затваря политическите си противници, а от екрана пропагандисти призовават да се създадат лагери за тези, които са против властта.

# 138
# 139
Какво честито? Внесли предложение.
Аз не съм родом от Пловдив, не харесвам Путин, не ходя на шествия в подкрепа на Русия, но въпреки това съм против да се рушат паметници.
Не знам дали е възможно да стане паметник на Левски?
Ако има референдум, не че искам, съм сигурна, че хората няма да са съгласни да се махне Альоша.
И за мен е много мил символ на моя дом и моя град, независимо, че не ми е рОден.
Никакви асоциации с комунисти, червени армии и СССР не правя.

# 140
  • София
Кои паметници ще бъдат разрушени? Предложението за Альоша е да бъде преместен, не разрушен. Кой ще бъде разрушен?

# 141
Какво честито? Внесли предложение.
Аз не съм родом от Пловдив, не харесвам Путин, не ходя на шествия в подкрепа на Русия, но въпреки това съм против да се рушат паметници.
Не знам дали е възможно да стане паметник на Левски?
Ако има референдум, не че искам, съм сигурна, че хората няма да са съгласни да се махне Альоша.
И за мен е много мил символ на моя дом и моя град, независимо, че не ми е рОден.
Никакви асоциации с комунисти, червени армии и СССР не правя.

Да, това е то добрата пропаганда, попила е в теб, свикнала си с нея и не я забелязваш. Нещо като зъбен камък - вреден, ама като ти го махнат и усещаш липса и езикът ти все там отива. И тази пропаганда е набита в съзнанието и в училище, и в медиите, и даже в разрешените нощни свалки около паметника (ние някога пък ходехме така при "Иглата" в Борисовата градина - Парка на свободата тогава). И от радиото ни облъчваха редовно:

Имаше я и на български, ама не я намирам.

# 142
Изобщо не е пропаганда. Точно мен никой не може да ме заподозре в прокомунистически пристрастия.
В неделя гледах сутрешния блок и хванах края, с Мария Касимова - Моасе,  за Червена звезда, блок 28. Та, това което ме впечатли и е и мое усещане, че дори да са ни говорили за Съветския съюз, да сме учили песни и стихотворения, ние не сме се чувствали като да ни вербуват в някаква любов към него или към Партията. Това което липсва в днешно време е грижата за човека, която тогава се усещаше навсякъде.

# 143
Е то това е идеята на промиването на мозъка. Ако го правят насилствено ще има обратен ефект, но ако има постоянен лек натиск отвсякъде накрая те докарват до положението първосигнално да браниш паметник на окупатор.

# 144
  • София
А, това, че в самия химн се споменаваше Москва и партията не е ли като вербуване да се обичат именно тези две неща? Със сигурност грижата за човек е била голяма. Трудови лагери, екзекуция за интелигенцията, а ако се опиташ да избягаш от този велик хуманизъм - разстрел по границата или затвор. Усещайте се малко като ги приказвате такива неща..

# 145
От голяма грижа и любов взе та фалира цялото хубаво.
 Икономическите закони са като всички други,  пропагандата не им помага в ръст, дори ги срива.
 Може група хора да са били добре и то голяма група.
 Може да  са се чувствали удовлетворени други хора. Но говорим за държава, за бъдеще, за сила.
 Още го няма това.
 Потисната лична инициатива, нюх  и възможности, дори семейни, занаятчийски предприемачества  оставят на милостта на Партията тогава да решава за всеки и то буквално. Привикваха ме да ми наложат касиер, иска една дама и толкова,  има връзките. Че не може да пише две думи на машина - ще се учи Че не е работила нищо подобно, длъжността изисква съвместяване с друга , просто иска и партията натиска.

Носталгия по дружелюбното, свързващото, съзнанието за общност - ами  грешката е другаде - поток към градовете към непознати хора и разкъсване родовите връзки. То започва много по-рано, но пикът дойде скоро.Най-голям дял е   отнемането на земята и  индустриализацията. Отнемат поминъка на хората и те тръгват.
  Аз съм закотвена по ред причини, възраст ,здраве, но убийте ме ,не искам онова време Не съм пострадала лично ,пази ме Бог от стрес.  Постигнала съм максимума си ,моят вътрешен.
 Все пак нека  преценяваме и своите възможности.
 Не  е това причината да не искам назад -  грешно беше,  измъчено беше.

Ще кажете и сега е така, задъхани дни, неспокойни за бъдещето - да , ама който може  се справя  и изплува. Негове  трудът му.

Не  е толкова гадно както го представят, продава се скандалът, а зад  сянката му е  доброто и то не е малко.
 За това проглеждат хората и  имат искания.
 Като например да свалят тотемите на едно минало  на заблуда.

# 146
Изобщо не е пропаганда. Точно мен никой не може да ме заподозре в прокомунистически пристрастия.
В неделя гледах сутрешния блок и хванах края, с Мария Касимова - Моасе,  за Червена звезда, блок 28. Та, това което ме впечатли и е и мое усещане, че дори да са ни говорили за Съветския съюз, да сме учили песни и стихотворения, ние не сме се чувствали като да ни вербуват в някаква любов към него или към Партията. Това което липсва в днешно време е грижата за човека, която тогава се усещаше навсякъде.

Ама нали точно затова говоря - леко, перманентно, неусетно внушение. Създава се нещо като постоянен пропаганден фон който не забелязваш докато не изчезне, точно като монотонен шум, с който си свикнала. И от това, че не се чувстваш облъчвана, влиянието на пропагандата не става по-слабо. Свикваш и приемаш за нормално и портретите на Тошо, Маркс и Ленин, и червените знамена, и дружбата с братския СССР, попиваш догмите как на два пъти са ни освобождавали...

# 147
И накрая  даже не се замисляш какво изобразява Альоша, а почваш да го възприемаш като символ на град, който има древна история, Античен театър, фантастичен Стар град и още хиляда неща много по-подходящи да го символизират, от солдат от окупаторска армия.

# 148
След внесените документи за преместването на Паметника "Альоша" в Пловдив не закъсняха реакциите на месните.
Цитат
Бранят паметника на Альоша с протест пред Общинския съвет

БСП активисти се готвят за протест пред Общинския съвет на сесията на 17 януари заради предложенията за паметника на Альоша.  Кандидатът за общински съветник от червените  Йовка Златева призовава в социалните мрежи за опазване на паметника на Альоша.
„ В Пловдив няма място за нацисти !Долу ръцете от Альоша!“, пише под призива.

На заседанието на местния парламент ще има поне две предложения за бъдещото на монумента. До този момент са внесени две – от съветниците от ДСБ, както и от ИТН. Днес те ще се разглеждат на комисии, за да се прецени да ли да бъдат допуснати до дневния ред. Възможно е да им и други проекторешения до сесията.

Едно от тях на групата на ИТН, които искат да се проведе местен референдум, който да реши съдбата на монумента.  Въпросът, който се предлага от общинарите от партията на Слави Трифонов е:

„Да бъде ли реализирано преместването на „Паметника на Съветската Армия, по-известен като Альоша, издигащ се на върха на хълма Бунарджик”.

Възможните отговори са – „да” и „не”.

Ако решението бъде прието, то кметът Костадин Димитров ще трябва да предприеме действия по провеждането на допитването до пловдивчани.
На сесията ще се гледа и друго предложение, свързано с паметника на Альоша, което е входирано от двамата съветници от ДСБ -- Владимир Славенски и Йоно Чепилски, част от групата на ПП – ДБ. Те предлагат паметникът да бъде демонтиран до края на 2024 година и преместен в в Музея на социалистическото изкуство.
https://trafficnews.bg/plovdiv/braniat-pametnika-alyosha-protest … iia-savet-300300/

# 149
Ух, ама разбира се, че ще се намерят защитници. И от кумова срама има и едно българско знаме, макар и малко и в края. Основното е култ към Россия и към правия път на Путин (вижте какво виси на заден план, с цветовете на колорадски бръмбар...).  И, разбира се,  обвинения в нацизъм. А тези хора дали схващат, че разликата между хитлеровия нацизъм и натрапения ни руски комунизъм е само в едно - едната догма почива на расова основа, а другата на класова. От там нататък всичко е еднакво, само врагът е различен - и смачкването на демокрацията, и лагерите, и убийствата, и пропагандата, и военната реторика... Само врагът е различен, но и в двата случая има външен враг и вътрешен такъв. За единия се поддържа армия, за другия полиция.

А Альоша не е само паметник и пропаганда за възхвала на "освободителите", но и напомняне, че ако кривнем от правия път той ще дойде да ни окаже братска помощ и да ни върне в коловоза. Всъщност идеята за гигантския каменен/бронзов колос, който ще оживее и ще победи враговете я има още от древни времена, не е била нужна голяма изобретателност.

Общи условия

Активация на акаунт