След "МОЧА" предлагат да се премахне "Альоша"

• 13 171
  • 338
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Ще има доста, които смятат, че за абитуриентите и младите двойки няма да е същото без паметника - зер заради него са се качвали, Пловдив ще загуби важен символ и т.н. То се вижда и тук.
Надявам се да не са мнозинство, но допускам и да са.

# 121
Ама той ще си остане, само че ще е на Левски, Левски не е ли им по-мил от Альоши разни.

Даже прилича, малко му трябва.

# 122
Ако пловдивчани си направят референдум  "Съгласни ли сте паметникът на Альоша да стане паметник на Левски" какви ли ще са резултатите?  Simple Smile
А какви щяха да бъдат, ако въпросът беше "Съгласни ли сте паметникът на Альоша да стане паметник на Делян Пеевски?"
Вече имаме доказана неспособност на държавата и преобладаващата част от общините да изградят свястна концепция за градоустройство и оформяне на пространствена архитектура. В тази връзка, всякакви отговори от типа "рушенето и граденето могат да вървят ръка за ръка" са манипулативни и целят удовлетворяване на лични желания, прикрити зад обществени блага.

# 123
Нямаме такава доказана неспособност.

Не разбрах защо сравняваш Левски с Делян Пеевски?

# 124

А ти защо сравняваш Левски с Альоша? Защото е доста удобно ли?

Ако видя Паметникът на съветската армия в София законно и правилно реставриран, реновиран и на подходящо място, можем да говорим пак. Дотогава не ме търсете на тема неспособност на държавата, защото 30 години струваме сеир и лаем и ако се удаде случай, пускаме теми на какво още може да се види сметката.

# 125
  • София
Да, във Виена, в която не се е състоял геноцид от ЧА, паметникът не е бутнат.
В Полша, Румъния, Унгария, Прибалтийските републики, паметниците или са бутнати, или набутани в незнайни музеи и хранилища. Държавите от Източна Европа помнят доста добре червения ботуш.
Ако Беларус и самата Русия видят по-светли дни и те ще набутат съветските паметници незнайно къде.

# 126

Ако видя Паметникът на съветската армия в София законно и правилно реставриран, реновиран и на подходящо място, можем да говорим пак. Дотогава не ме търсете на тема неспособност на държавата, защото 30 години струваме сеир и лаем и ако се удаде случай, пускаме теми на какво още може да се види сметката.

Разбира се, че е удобно. Единият стърчи до небесата, другият се не види, най-удобното е да е обратното.

Видях, че тази идея отдавна съществува, както и че не само аз съм забелязала, че си приличат по лице. Има даже мнения - видяха ми се не особено правдоподобни, но все пак -че скулптурите нарочно са направили лицето на солдата да прилича на Левски, както и такива, че ги е движил Божият промисъл.  
 Не допускам да има и един пловдивчанин, който принципно да предпочита Альоша пред Левски.

Доколкото се ориентирах, несъгласието е по друга линия - някои считат, че е осквернение в паметник на националния ни герой да се превръща монументът на окупатор и грабител, други все пак искат да си задържат окупатора и грабителя като такъв.

Относно МОЧА, аз лично едва ли ще го видя повече, но  желаещите  ще могат да го направят.

# 127

Защото ситуацията е точно такава - грамаден паметник на единия на върха, и малък паметник на другия в подножието.

# 128
Аз предлагам да спрем да се караме за това кого да сложим на върха, за да не се налага пак някой ден да го сваляме. Вместо това да направим конкурс за издигане на някое хотелче и ресторант с гледка от това хубаво място, да му се радват всички Hug Може дори да го обявим за паметник на алъш-вериша.

# 129
  • София
Значи червената армия и комунисти, които взривяваха църкви и бутаха паметници на български герои, нямат абсолютно никаква култура и бутането на техните паметници, не е свързано с разрушаване на културното наследство. Казусът е решен.

# 130
Ако Беларус и самата Русия видят по-светли дни и те ще набутат съветските паметници незнайно къде.
Ти сериозно ли го мислиш това? Никога няма да посегнат на паметниците, свързани с ВОВ - 28 милиона души загинали, 1/3 от населението на Беларус - изгорени живи, убити, това не се забравя. За разлика от нас, те успяха да преосмислят и да почетат и загиналите в ГУЛАГ, разпадането на монархията и съветския период. Това е тяхната история и те не се отричат от нея.
Колкото до паметника на Альоша, не общинарите трябва да го решат, а жителите на Пловдив.

# 131
  • София
БСП лъжат, а наивниците им се връзват. Предложението за Альоша е да бъде преместен в музея на соц. изкуство, а не нарязан.

# 132
  • Пловдив
"Света Неделя" все пак не е взривена от властта и не е взривена с цел унищожаване.

# 133
Ти сериозно ли го мислиш това? Никога няма да посегнат на паметниците, свързани с ВОВ - 28 милиона души загинали, 1/3 от населението на Беларус - изгорени живи, убити, това не се забравя. За разлика от нас, те успяха да преосмислят и да почетат и загиналите в ГУЛАГ, разпадането на монархията и съветския период. Това е тяхната история и те не се отричат от нея.
Колкото до паметника на Альоша, не общинарите трябва да го решат, а жителите на Пловдив.

Да, ама всичко това си е все тяхна вътрешна работа, а не е свързано със завоевател. Да имат паметници на Наполеон или на някой татарски хан случайно?
Освен това при тях монархия, съветска власт  и постсъветски период са все едно и също в различен образ - все е диктатура. те демокрация никога не са имали, не са опитвали и май не са и способни да живеят с такава.

# 134
  • Пловдив
Извинявам се. Flushed
Скрит текст:
Понеже аз горе се опитах да иронизирам един пост с тази дума, затова реших, че е към мен.

Общи условия

Активация на акаунт