След "МОЧА" предлагат да се премахне "Альоша"

• 13 004
  • 338
  •   1
Отговори
# 105
По повод разходите по събарянето му, смятам, че трябва да се представи сметката на Митрофанова и Корнелия. Както аз си плащам на общината да се занимава със сметта, която произвеждам така и те да си плащат за тяхната.

# 106
Да махат, бре. Това да ви е проблема. Много ни е изтрябвал альошата

# 107
Това което искам да кажа, че за Пловдив Альоша си е Альоша, той не е окупатор, не е червената армия. Той си е нашия Альоша и ние не го харесваме, защото е съветски паметник, а защото е нашият паметник. Като се прибирам към Пловдив и още в далечината като видя тепетата и Альоша, знам, че съм си у дома вече. Не знам как да го обясня, ако имаше там стар дъб, или летяща чиния или дори статуя на Филип Македонски в далечината щях да виждам тях и щях да изпитвам това чувство за собственост, за "у дома" и към тях, но там е Альоша и аз си го харесвам, не защото е някой си от някъде си, а защото си е там у дома.

Е как така, не знаеш ли на какво е паметника?

Иначе на мен ми е все тая, като махнаха МОЧА се надявам поклонението да се премести там, но ми стана интересна такава аргументация.

# 108
  • Пловдив
Цитат
Съответно не виждам смисъл софианци, варненци, бургазлии и който още се сети да се включва в тази тема.
И който живее в Кючук Париж, Тракия и на повече от 10 минути от паметника.
Дааааа, ама аз имам постоянен адрес на десет минути от него, на една от страничните улици към "Руски", като за записването в детските градини - колко точки ми дава, без настоящ? Wink
Не се сдържах, сори за лигавенето.

Смятам, че в някаква степен са и общодържавен въпрос всички тези паметници. А във форума във всички теми се повтаряме муцуните.

И наистина не мога да разбера как може хората да ги радват знаците на прекланяне и свеждане на глава (непропорционално, необичайно, биещо на очи, да не говорим за нереципрочно) към ЧУЖДА държава, ама всеки с неразбирането си.

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 07:49 от Магдена

# 109
Смятам, че в някаква степен са и общодържавен въпрос всички тези паметници.
Кога бутнаха паметника в София, рязко стана общодържавен въпросът. И на мен много ми харесва така - моето си е мое, чуждото е общо Wink

# 110
Така като го гледам, тоя паметник много лесно може да се префасонира, каквато е и идеята на въпросното предложение, То, доколкото виждам е за трансформация на пространството, а не нещо да се взривява.

Нашият поне се виждаше от определени позиции, този стърчи над целия град, ама че напаст. Че чак и тепето преименували.

# 111
Ето една снимка от центъра на Виена

Паметник на Съветската армия, никой не го пипа, блести в злато.
Горките австрийци, те как нямат нашите проблеми....

# 112
След окупацията имат договор да го пазят, но са боядисали с украинското знаме постамента.
 И не са били като нас в руски кръг  толкова под крило.

# 113
Австрия е била окупирана от Хитлер и Червената армия ги е освободила. Ха да видим у нас как стои паралелът с Австрия:
- Да сме били окупирано случайно?
- ЧА да ни е освобождавала от нещо?

# 114
О, не, пак ли...

Снимка на Паметника на Червената армия във Виена подвежда за отношението на австрийците към него

https://bnr.bg/factcheck/post/101922740/snimka-na-pametnika-na-s … triicite-kam-nego

След фактическото започване на демонтажа на Паметника на Съветската армия в София миналата седмица, в социалните мрежи се появи стара снимка на Паметника на Червената армия във Виена.
Публикацията е споделена над 5000 пъти. На нея се виждат поставени цветя в основата на монумента, с което се внушава, че в австрийската столица този вид паметници са на почит и никой не им посяга. Снимката е качена от личен профил във Фейсбук още на 9 май 2020 г.
Малко след като войната започна, стената зад паметника във Виена беше изрисувана с цветовете на украинското знаме, като знак за солидарност с украинския народ. Снимката е направена през октомври 2023 г. от Весел Цанков.
ТВЪРДЕНИЕ: Паметникът на Червената армия във Виена е на почит и никой не му посяга
Историята на паметника

...

Вандалски прояви

През годините паметникът често е бил обект на вандалски прояви. Често се разгарят и спорове около него заради действия на съветските военни по време на окупацията. Както и Паметникът на Съветската армия в София, така и този във Виена на няколко пъти е бил заливан с боя – през май 2011 г., април 2012 г. и май 2014 г.

за видеонаблюдение.

Съвсем скоро след началото на войната в Украйна през 2022 г., стената зад монумента, която е част от двореца Шварценберг, е боядисана в цветовете на украинското знаме – синьо и жълто. Инициативата е частна и е на собственика на двореца.

Това не е първото подобно внушение с Паметника на Червената армия във Виена. През февруари 2023 г., когато част от Паметника на Съветската армия в София беше счупен с чук, хиляди потребители в социалните мрежи бяха споделили снимка на монумента във Виена, показваща го в перфектно състояние. Тогава АФП опроверга твърдението.

Заключение
Твърдението, че Паметникът на Червената армия във Виена е на почит и никой не му посяга, е ПОДВЕЖДАЩО. Снимка, споделена хиляди пъти през последните дни, която показва състоянието на паметника към 9 май 2020 г., прави внушения, които не отговарят на истината. През годините паметникът неколкократно е бил обект на вандалски прояви, а стената зад него е изрисувана с цветовете на украинското знаме. Освен това австрийската държава е задължена да съхранява паметника по силата на държавен договор подписан през 1955 г.

# 115
Снимката е лична и е от 21.12.2023.
Факт е, че паметникът е там, непобутнат.

# 116
  • Пловдив
Цитат
Австрия е била окупирана от Хитлер и Червената армия ги е освободила.
От Хитлер, който е австриец.
До ВСВ не са се делели на немци и австрийци по народност, но Хитлер е роден в Австрия и е не по-малко австриец от примерно Моцарт. И също толкова германец. Обаче е нещо като политкоректно да се разграничават австрийците от него като от чужд завоевател. Wink
Като факт го казвам, не като довод към темата. Във връзка с доводите и аз смятам, че е несравнимо - първо, нас наистина не са ни освобождавали през ВСВ, второ, както писах - непропорционално на всеки друг е у нас кланянето на Русия. Паметникът в Австрия не е нависоко на тепе между бул. "Руски" и улица "Волга", а Австрия не беше доминирана от СССР десетки години. Wink

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 11:29 от Магдена

# 117
Ако пловдивчани си направят референдум  "Съгласни ли сте паметникът на Альоша да стане паметник на Левски" какви ли ще са резултатите?  Simple Smile

# 118
Факт е, че паметникът във Виена си е там, да. Никой не го оспорва.
Но каква е историята на Австрия, каква е ролята на Съветската армия там и каква е ролята й тук? Какви са последващите събития в Австрия и в България, които освен историческото си значение, носят своите тежести и имат значение за настоящите настроения?
Нас от какво ни е освободила въпросната армия, че да е нужно да й отдаваме почит?

# 119
Цитат
Австрия е била окупирана от Хитлер и Червената армия ги е освободила.
От Хитлер, който е австриец.
До ВСВ не са се делели на немци и австрийци по народност, но Хитлер е роден в Австрия и е не по-малко австриец от примерно Моцарт. И също толкова германец. Обаче е нещо като политкоректно да се разграничават австрийците от него като от чужд завоевател. Wink
Като факт го казвам, не като довод към темата. Във връзка с доводите и аз смятам, че е несравнимо - първо, нас наистина не са ни освобождавали през ВСВ, второ, както писах - непропорционално на всеки друг е у нас кланянето на Русия. Паметникът в Австрия не е нависоко на тепе между бул. "Руски" и улица "Волга", а Австрия не беше доминирана от СССР десетки години. Wink

Австриец, ама фюрер на немския райх. Не се хващай за детайлите.

Общи условия

Активация на акаунт