Естествено раждане - въпроси от първескини

 • 3 488
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 33
Здравейте мами,

Пожелавам ви една прекрасна 2024! 😊

Отварям темата за въпроси от бъдещи мамчета. Ето го и моят:

Имах малко по-рискова бременност и особено последните 3 месеца от бременността не се движа много. Стана време да се избира как ще раждам - естествено или секцио. Аз много искам да родя нормално, тъй като ме е страх от секциото - по специфично, страхувам се кога ще ми слезе кърмата, кога мога да кърмя след упойка и обезболяващите, които се включват и т.н.

От друга страна ме притеснява дали ще мога да родя нормално и да напъвам, при положение, че не съм имала почти никакво движение по време на бременността и не знам дали мускулите ми няма да ме предадат 😀. Има ли майчета, които са родили естествено при такива обстоятелства - може ли да споделите опит, моля? Трудно ли се напъва, има ли риск за бебчето и тн?

Предварително благодаря!! 🤗

# 1
 • Мнения: 9 096
Странно ми е, че  в БГ пациентите да взимат тези решения, а не лекарите, и  изобщо пациентите говорят с толкова медицински термини. Трябва да има лекарски протокол, как се случват ражданията, кога се прави секцио и кога не. Лекарят трябва да обясни на пациента, като дойде време за раждане и да се дискутират всички начини за обезполяване и раждане, говорим  за конкретната майка и бебе, имат се предвид медицинските показатели, измервания, общо медицинско състояние.

Моят съвет, ако ти трябва да избираш,  е нормалното раждане. От гледна точка на бебето е по-добре да мине през родилния канал. За майката също, според мен е по-леко възстановяването, болките спират с раждането на бебето. Разбира се, че ще можеш да го родиш, напъването е последната част на раждането, в началото не се напъва, а се чака т.нар. разкритие, отварят се родовите пътища до 12 см, за да мине главичката на бебето.  Съответно през това време, бебето не спи, ами се подготвя за раждане. Не е като да го събудят след секцио и да му кажат: "Хайде вън!" Simple Smile
Самото напъване трае няколко минути. Има си естествени движения на матката, контракции, и майката трябва просто да подпомогне малко бебето в този момент, после си почива и чака следващата контракция.
Ако си се движила, съответно това помага при раждането. Но там са важни коремните мускули, мускулите на тазовото дъно, които дали се тринират с ходене, не мисля.
Друга причина в полза на нормалното раждане, е, че се дава шанс на бебето да излезе, когато е подготвено, развито, а не когато майка му си е решила, че датата и харесва.
Кърмата слиза по-късно, може  и след 1 -2 дни, първо има коластра, която е много ценна за бебето в първите часове от живота му.  Те в родилните домове веднага им дават изкуствено мляко. Аз съм раждала в чужбина, държаха ги гладни, голям рев беше. Аз дето съм против изкуствените неща, отидох да ги моля да го дохранят, да не реве, но бяха непреклонни, нищо няма да му стане на бебето. Факт, издържахме. На жени със секцио, не знам кога слиза кърмата.
Има толкова клипове на раждания в интернет, че може да си гледаш. Simple Smile Не е трудно. Природата го е измислила. Медицината е напреднала и може да се справи с едно раждане. Е, има и някои по-тежки случаи, те са малко. Медиците имат начини да изтеглят бебето, ако трябва бързо да излезе. Но в повечето случаи, му дават шанс да излезе естествено.

Успех! И не се страхувай, защото предаваш страх и на бебето! Майките понякога от свои страхове, забравят, че и бебето има страхове също. "Как ще се родя?",  "Ще мога ли да дишам?", "Ще има ли майка?" ,.. и кой знае още колко.

# 2
 • Мнения: 5 778
На мен пък ми е странно в 21 да нямаш думата как искаш да родиш, освен ако не е животозастрашаващо, разбира се.
Не мисля, че обездвижването може да "помогне" за по - тежко раждане. Както го чувствате, така родете.

# 3
 • Мнения: X
Аз пък избор нямах в чужбина. Няма да разказвам за моето раждане че беше предизвикано. И естествени да е на някои не им се отдава кърменето-като на мен например. Като видях жените след секцио не бих препоръчала, по време на ест. раждане пак не е за препоръчване☺️, но после скокваш и си супер. Много зависи.
 По темата за движението. Живеех с една, тя през цялата бременност не се по мръдна, не че и беше зле, тя и преди едва мърдаше(става въпрос за човек, който така се успива, че като стане, смяната му вече е свършила) ☺️😂. Повече от 200 крачки дали е правила не знам.Роди за час някъде, никой не разбра кога е отишла през нощта.

# 4
 • Мнения: 2 562
Няма правила и нищо не може да гарантира или изключи лесното или тежкото раждане. Аз избрах за себе си нормалното раждане, при все че се опитаха да ме минат със секцио, защото съм имала очни проблеми, пък пренясяла съм, пък не-знам-си-какво-друго, и не съм съжалявала изобщо. Болките (за мен) първо не са нещо кой знае какво, а после толкова бързо се забравят, че сякаш не е било.

# 5
 • Мнения: 836
Здравейте! Родилните напъни са накрая и лекарите показват нагледно какво трябва да направите, ако не се усещате, че не напъвате. Има много лесни тактики, като с издуване на бузите, и те ще ви ги кажат. Никакви притеснения не трябва да имате за тази част, т.е може да се обясни с думи как да напъвате. Дали ще родите лесно или трудно/ при равни други условия, т.е приемаме, че няма сериозни заболявания, които биха възпрепятствали безпроблемното раждане/ зависи от това какъв е бил начинът ви на живот, преди да забременеете, не по време на 9-те месеца. Преди това през годините е важно дали сте живели адекватно - без медикаменти за най-малкото, с достатъчно движение и почивка и редовен прием на минерали и витамини, натурални - от храните. Едва ли повечето жени се движат кой знае колко, защото има много “екстри”, които вървят в комплект с бременността, поне при повечето жени е така. Но така или иначе, с екстри или без, бременността е по-особено състояние.  Примерно, аз повръщах много 2/3 от бременността, почти всеки ден, задължително по няколко пъти. То какво да вървя, от всичко ми се гади, всичко повръщам. Спрях, взеха че ми се подуха зверски краката, кошмар, така отекоха, че не е истина. Спях много, 11-12-13 часа. Спеше ми се и спях. И имах много лесно и бързо естествено раждане.

# 6
 • Мнения: 1 084
Здравей! Най-важно е да си спокойна, послушай сърцето си. Аз родих секцио по спешност, исках нормално, но не се получи. Сега, като се замисля секциото ми харесва, макар че повече от месец не можех да се възтановя, нямам намерение за второ дете, но ако имам, бих избрала секцио. Щом си искала нормално, дръж се за него, довери се на тялото си, няма да те предаде. Не се вслушвай в други хора, слушай себе си, каквото и да избереш, това е най-правилното, за теб, и за твоето бебе. Желая ти леко раждане.

# 7
 • София
 • Мнения: 353
Не го мислете, всичко се случва естествено. И аз исках много да родя естествено, 9 месеца се подготвях, но уви.. не се получи. Преносих, бебето не искаше да излиза, отделно беше голямо и така, родих секцио. Не съм умряла, възстанових се бързо. След изписването почти бях забравила, че съм оперирана. Такава ми беше нагласата. Понякога това, което много искаме, не е най-доброто за нас. Съдбата си знае работата. Успех и леко раждане Simple Smile

# 8
 • Мнения: 669
Аз също бях на легло за задържане последните месеци, а родих супер леко естествено. Така и не усетих болезнени контракции, родих я с няколко напъна по време на които също не усетих болка, чак при шиенето нещо се усети, но слабо. Не съм спортувала редовно и преди да забременея, а бях и на 35 години. Но все пак е добре да се види дали ти конкретно нямаш някакви противопоказания за нормално раждане, аз ако имах, не бих рискувала.                                                             И само да споделя, че и в България има болници в които трудно дават АМ. В тази е която раждах беше така, а детето  и се роди с по-ниско тегло, завиден апетит и беше важно да се храни. А кърма не тръгваше, въпреки, че тя дърпаше добре, а си помагах и с помпа. Няма да забравя Новата 2010 година, която посрещнах в болницата как обикалях с бебе, увито в одеала и захласнало се от плач, белким намеря някой да ми даде АМ. Ако сега трябваше да избирам болница, бих гледала и това и бих предпочела такава, в която майката избира дали да се дава АМ. В 21 век, нека да е личен избор дали да се кърми, дали не. Аз по принцип исках и до 11 и половина месеца детето беше на смесено хранене, но и не бих го държало гладно.

# 9
 • Мнения: 2 562
Терминът е нормално раждане -  partus normalis.
Не знам сега да има в София болница, където да не дават изобщо адаптирано мляко. Не включвам разни измишльотини, като "Св. Лазар" ли, каквото беше. Може би при изрично настояване на майката и пак кой разбрал, кой не. Аз бих искала да има болница (истинска, с добра неонатология), където бебето не се взима след раждането да нощува задължително при тях, както и изписването да не е след 3 дни, но засега това е нашата реалност.
Свекърва ми е лежала от 2 месец в болница и ражда много лесно и бързо веднага след като са ѝ свалили серклажа. Мисля, че в тези случаи разкритието се получава по-лесно, тъй като цяла бременност целта е била да се задържи точно този процес, а прочетох, че и авторката е със сходен проблем.

# 10
 • Мнения: 9 096
. Аз бих искала да има болница (истинска, с добра неонатология), където бебето не се взима след раждането да нощува задължително при тях, както и изписването да не е след 3 дни, но засега това е нашата реалност.
Аз бях в такава, но исках да го слагат време повече на корема на майката и да не режат веднага пъпната връв. И да не го ваксинират, без да питат майката иска ли.

# 11
 • Мнения: 2 562
Не разбрах много добре, но слагането върху корема се практикува на много места, а за ваксините има един лист към комплекта документи при постъпването. Могат да бъдат отказани.
Имах предвид взимането на бебето след раждане - след двата часа насаме. Не знам как става при дневните раждания, но при моите 2 часа след раждането, след като постоях с тях, засукаха и т.н., ги отнасяха за наблюдение, а мен ме настаняваха в стаята. При Вас са оставяли бебето, без да го отделят изобщо ли?

# 12
 • Мнения: 669
Да при мен след двата часа бебето си беше с мен. Сутрин идваха акушерките да я къпят, на визитациите детските лекарки я преглеждаха. Това в единствената държавна болница в областен град преди 14 години.

# 13
 • Мнения: 2 562
А все още ли е така?

# 14
 • Мнения: 548
Четох, четох ... Ама някак не повярвах ! От опит ще кажа , че естественото раждане ( поне моето ) не е това което прочетох в коментарите ! След раждането ме боля ужасно много ! Повече от 15 дни не можех да седна 🤐😒. В Майчин дом, можеш да избираш дали бебето да е при теб постоянно или да го взимаш само в часовете за хранене !

Общи условия

Активация на акаунт