Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 438
  • 290
  •   1
Отговори
# 165
Да обобщя какво разбрах до момента. С медицинско образование може да се работи като лекар предимно (рентгенолози, дерматолози и подобни,  макар че изглеждат по-леки, също са такива), но и странични други длъжности, ако успея да си уредя специализация и имам добри академични постижения. С фармацевтично образование може да се работи като аптекар или изследователска дейност. Някои хора в темата мислят, че ще е по-добре да го продължа, защото ще ме издържат още 5-6 години и след това, въпреки че ще си мразя работата, ще изкарвам много пари. Не знам колко хора харесват това, което работят, но явно е по-добре поне заплатата да си заслужава. Така ли да погледна на нещата?

# 166
# 167
Да.
Напъваш се да завършиш и ако решиш да практикуваш си  избираш специалност като радиология, анестезиология и която ниша на медицината се сетиш, която може да си представиш, ще че работиш 40 години и ще водиш добър стандарт на живот.
И не е задължително специализацията да е в България.

Втори вариант са фарма концерните, съфорумките изписаха доста.

Трети вариант - записваш нещо, което наистина те влече и искаш да правиш, ако ще и да е учителка в детска градина, без изобщо да подценявам техния труд.

Отдавна не си дете и трябва да си вземеш решението сама и да си носиш отговорността.

Желая ти успех!

# 168
Много далеч съм от образованието по медицина, но темата се задържа и от любопитство пуснах един бърз гугъл. Та, веднага ми излезе "Факултет по обществено здраве" https://mu-sofia.bg/obuchenie/specialnosti/fakultet-obstestveno-zdrave/ както и сродни  специалности в медицинските университети в други градове. Т.е. има много възможности, за да избягаш от болните. Доколко е възможно трансфер в момента, за да използваш вложения труд, или ще трябва да завършиш бакалавър - не знам.

Ако имаш някаква мечта/талант или поне яснота какво наистина би правила с удоволствие  няма смисъл да дълбаеш в тази насока.

И се надявам да не се самозалъгваш  и да си търсиш в момента оправдания, за да не си вземеш изпитите през тази сесия.

# 169
Ще изкажа едно непопулярно мнение. Вероятно момичето е ненициативно и изпълнително по рождение, и затова бащата се е заел да го "ориентира", че и за кабинет да мисли.
От темата става ясно, че авторката знае единстено какво не иска.
Ами, съжалявам, но ми звучи като Богданка. Не е казано да учи , каквото не иска. Тя реално си е измислила повод да спре и единственото сигурно нещо, с което може да излезе от ситуацията, а именно- добро образование с много възможности.
Слушала баща си, слуша и съфорумките. И пак не знае какво да прави.
Дали авторитарният баща е унищожил мечтите и, или тя поначало такива е нямала.

Пожелавам и успех. Но много добре да помисли какво наистина иска и може. И сигурнаа ли е, че ще може нещо, което да я направи всеотдаен професионалист, или трябва да учи нещо с началници.

# 170
…кучето на месаря щеше да е най-добрият касапин. Simple Smile
Ако вземе, че нещо не ѝ хареса образната диагностика, защото далеч не предполага само гледане, или анестезиологията, която все още не ми е известно да се практикува на фантоми и е една от най-амортизиращите специалности - да заповяда пак тук. Ще ѝ кажем - еми, тва е положението, ти какво очакваше.
След 3-4 години не е ясно каква ще е конюнктурата по отношение на специализациите. Работата в нашата сфера е “каква я мислех, каква стана”.

# 171
В кръга на шегата, но винаги може да стане един общо практикуващ лекар, който се доближава повече до администратор, отколкото до лекар. Сега ако едно дете с шарка или обрив те отблъсква, не знам как ще станеш майка изобщо. Освен това не се работи в болница, също и специализацията няма да е в болница.
Един спортен лекар и ще гледаш млади, красиви футболисти по цял ден.
Ако искаш пък и на кораб можеш да работиш.
Или пък на детски лагер.
Или лекар в завод.
Повярвай по цял ден ще четеш вестници и списания.
Възможности безчет.
Относно фармация, тя е с много висок риск от автоматизация.

# 172
Значи не можеш прехвърлиш фармация, сигурна ли си?
Виж по-добре дали има и минимален шанс за това, че да не ти отиде образованието в канала. Както казаха съфорумките после имаш много по-големи шансове и няма да пипаш болни хора.
Прекъснеш ли ще трябва сама да си финансираш образованието (това, което си избрала). Запитай се как ще работиш и учиш едновременно? Запитай се и какво искаш да учиш всъщност?

# 173
Не мога да се прехвърля фармация категорично. Говорила съм с учебен отдел, изпращах молба до ректора и я отхвърлиха. Изпитите не ме притесняват. Тази сесия взех 2 от 3, като на третия не съм се явила още. Не съм прекъснала с медицината окончателно, иначе нямаше да се чудя. Tays, цялото ви мнение е напълно правилно. Свикнала съм да ми се казва какво да правя и да изпълнявам. Бях перфектното дете, само отлични оценки, никога не правех бели, не съм ходела по купони, не съм ходела по момчета. Общо взето нищо не правех освен да уча и сега още е така. Не знам дали ще си остана с такъв характер и да си търся работа с началник, както предложи някой. Може би ще е най-добре да не записвам следващия семестър и да започна работа като продавачка или нещо подобно.

# 174
Джипитата основно мерят кръвно, пресллушват и гледат гърло, пишат рецепти . За другото пращат на специалист, основно административна работа вършат, а и доколкото знам, за тях не се изисква специализация. Някои, ако имат много пациенти, и печелят добре. Моето например, няма много пациенти, само старците около кабинета, и работи по два часа дневно, сутрин от 8 до 10...

# 175
Нева, ти беше написала, че си добра в математиката. Не би ли искала да продължиш в сферата на икономиката, счетоводството?

# 176
Ти си умна и IT специалист може да станеш без проблем. И наистина не са само програмисти. Щом си толкова трудолюбива и всеотдайна ще се справиш и преуспееш и там. И където и да е.

Натъжих се като написа "Бях перфектното дете, само отлични оценки, никога не правех бели, не съм ходела по купони, не съм ходела по момчета."
Ако не си изживееш бунта, няма да я скъсаш тая пъпна връв. Не е добре за теб.

Вашите няма да те оставят да си просто продавачка, сигурна съм, че ще омекнат и ще те подкрепят в един момент. Ако не го направят и сама ще се справиш перфектно. Нямаш заеми, нямаш деца. Имаш ум в главата и обувки на краката.

# 177
Скрит текст:
В кръга на шегата, но винаги може да стане един общо практикуващ лекар, който се доближава повече до администратор, отколкото до лекар. Сега ако едно дете с шарка или обрив те отблъсква, не знам как ще станеш майка изобщо. Освен това не се работи в болница, също и специализацията няма да е в болница.
Един спортен лекар и ще гледаш млади, красиви футболисти по цял ден.
Ако искаш пък и на кораб можеш да работиш.
Или пък на детски лагер.
Или лекар в завод.
Повярвай по цял ден ще четеш вестници и списания.
Скрит текст:
Възможности безчет.
Относно фармация, тя е с много висок риск от автоматизация.
Чудя се как се размахват такива обобщения. Колко от тези длъжности сте работили и лично ли гарантирате? Simple Smile Може много по-рядко реално да се работи с пациент /примамливо за авторката/. Ама че всички си клатят краката по подразбиране...

Само давам 1 пример за лекар в 1 сериозен завод, наблюдения като колега и "пациент", скривам да съкратя поста:   
Скрит текст:
Съдейства за всякакво оплакване на място "на 1-ва линия" да прецени проблема и съдейства ако може, разполага с основни медикаменти и консумативи, изписва, третира при нужда, насочва за изследвания, дава болнични. Според случая.  Не дай боже да стане по-сериозен инцидент на терен, оказва помощ. Има и куп административна работа по линия на трудова медицина, профилактични прегледи, отчети. Обучения тип тренинг по безопасност също. Всичко това към / въпреки наличието на здравно осигуряване.  А и лекарят е със специалност, та оказва помощ и по тази линия в рамките на опита и фирмените ресурси.
Та, нещо между лекар, джипи и администратор. Ангажираност на макс, но и човекът е отдаден...

Иначе към авторката, не съм в сферата нямам съвет, но се ядосвам на ситуацията. Сякаш отдавна са те сгънали и си се примирила от покорство към бащата. Не съм съгласна с мнение на tays, няма такова нещо по рождение, нито това е начинът да й реди живота с ултиматуми и да се фука после на неин гръб.

Виж си заглавието... Дали фармацията не е достатъчно "приемлива" алтернатива, с която да не ядосаш много баща си? Да има мир в семейството /а ти къде си/? А ако пак е недоволен и те притиска? Не си се разгърнала да мислиш обективно ти какво искаш, цялото ти кандидатстване е било начертано.  За мен преди да вземаш следващи решения, работи да преодолееш този страх и зависимост, защото те владеят твърде много. Звучиш ми, че още не си се "освободила" от това, за да намериш адекватно себе си и желанията си.

# 178
  • ЯМБОЛ
Тя още не знае какво иска за съжаление и май скоро няма и да научи.

# 179
  • София
Когато аз следвах УНСС (преди 9ти), от него излизаха само сетоводители. От мен счети не стана (ама изобщо, не съм и опитвала), но пък работя точно това, което съм мечтала, икономическото образование ми беше нужната база. Всичко отгоре съм надграждала. Сферата е много специфична, IT,  а клиентите ни са изцяло извън България. Мисля, че и след медицина има чудесни варианти за надграждане - биомедицина, медицинска информатика, клинични изследвания. В София има филиал най-голямата световна фирма за медицински проучвания, IQVIA https://www.iqvia.com/bg-bg/locations/bulgaria. Обади им се да ги разпиташ имат ли интерес към кадри като теб.

Общи условия

Активация на акаунт