Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 462
  • 290
  •   1
Отговори
# 60
Аз се сещам и за друго, не знам доколко е приложимо за медицината - да прекъсне примерно за година, да поработи и да и се избистрят нещата. След това да вземе решение.

# 61
Според мен, да се измести фармация и да не им казва щом няма да я издържат, ако избере друго. Така и така баща ѝ ще е сърдит, поне тя да има някакво образование и професия. Фармацията никак не е лоша идея. От една страна няма да са пропилени подготовката и постигнатото вече до тука, от друга няма кръв и телесни течности и хора. Знам, че е неморално да се лъже, но и баща и постъпва тъпо и си го заслужава. Да прекъсва и да работи няма смисъл. Фармация се учи по-кратко.

# 62
  • ЯМБОЛ
И работа в Здравната каса,няма кръв,н:blush:яма болни,а контрол над други доктори.

# 63
Тя фармация трябва да започне отначало. От първи курс. Малко изпити ще й признаят. Даже сигурно трябва и да кандидатства за прием.

# 64
  • Paris, France
Разбирам те много добре. Абсолютно същото са причинили на майка ми преди 66 години нейните родители. И тях ги разбирам, но не е било честно. Майка е завършила със златен медал и е била приета ядрена физика, което е било мечтата и. Вместо това е натисната да се премести и да учи гнусна, тежка, трудна специалност, с една година повече от образованието по физика. Учителят и по физика е бил много разочарован и не е вярвал, че е приета и се е отказала. Тогава тя не е имала избор. Били са следвоенни времена с висока безработица. Майка е завършила медицина с отличие и е била приета докторантура. Пенсионира се в мръсната, заразна, гнусна, тежка и отговорна професия, в която родителите и са я натикали. Работеше я чинно, старателно и страничен човек не би разбрал как се чувства. Имаше хобита, токаше се извън работа и така.

Жалко, че не си била ясна и настоятелна в желанията си още като си кандидатствала, но това вече е минало.

Вече си премислила плюсовете и минусите на прехвърлянето в друга специалност. Въпросът е ще ти се получи ли финансово ако баща ти откаже да те издържа. Родителите ти са длъжни да те издържат до 25г ако учиш редовно. Сега си на 20-22г. Още 3 или 5г можеш да искаш издръжка и край. Баби или дядовци биха ли помогнали?

Фармация се учи само редовно. Познавам десетки хора, които се прехвърлиха да учат фармация от медицина в България, но беше преди 1989г и правилата бяха други. Ще ти признаят доста изпити като химия, биология, биохимия, физика, биофизика, език, разни стандартни, но ще трябва да започнеш от първи курс, защото има ботаника и други изпити, за които има упражнения и практики. Едно време фармация се учеше 4.5 години, сега е 6, а във Франция 7. Много е тежко следването и после професията не е лека. Има много бумащина, доставки, занимаване с битовизми ако аптеката е твоя. Ако си на заплата в аптека, пак ще имаш досег с болни хора, че и опашка чакащи. Лекарства едва ли ще приготвяш. В днешно време аптеките, които приготвят илачи по рецепта са малко, а и лекарите не си играят да изписват рецепта със съставки, а само готови лекарства.

Ако учеше стоматология (дентална медицина), зъботехника, акушерство, щях да те посъветвам да завършиш. Проблемът с медицината е, че не можеш директно да идеш да работиш след завършване. Трябва ти специализация, която е още 4-5 години и на практика имаш още 8-10г учене.

Сещам се за епидемиология, имунология, генетика. В тези специалности има варианти да не срещаш пациенти, особено ако се ориентираш към научна и изследователска дейност.

Аз бих завършила трети курс, но бих проучила възможностите.

Не се притеснявай! Дори и да не успееш да се прехвърлиш, има и чиста работа за лекари! Майка имаше колежки от университета, които работеха в ХЕИ, министерства и болен човек не пипваха и не виждаха.

А майка ти би ли те финансирала?

# 65
Не мога да се прехвърля фармация и няма да ми признаят никакви изпити, защото е излязъл някакъв закон миналата година. Ще кандидатствам юни месец. Майка ми ще ме подкрепи. Тя никога не ме е натискала и за нея щастието на децата й е най-важно. Наистина съм благодарна, че имам такава майка.

# 66
Много родители знаят какво еэнай-добро за децата им, което всъщност не е добро, защото се върви  срещу чужда съдба и живот. От това насилие да градиш живота на детето си през твоите възприятия и мечти, резултата е винаги пагубен. Трябва да те  води душата и сърцето по пътя на твоя живот и съдба. Можеш да направиш грешка и да осъзнаеш, че на 20 не си взел правилното решение, но това е личен избор и тази грешка не е нещо негативно, тя е опитност. Всички грешим и така израстваме, но когато носим грешки от наложени чужди избори и влияния тогава наистина е агония.  Не се опитвай да угодиш на баща ти, да се оправдаваш, това е твоят живот.

# 67
Авторке, на твое място бих се напънала да завърша и после ще си търся подходящ вариант, така че да не се налага да пипам пациенти. Има не малко варианти. А на 3тата заплата ще се изнеса от вкъщи и няма да разчитам на родители.

# 68
Най- голямата грешка на родителите- да сбъдват своите  неосъществените мечти, чрез децата си.
Това не е просто професия, а призвание. Ако те отвращава средата, пациентите и не си емпат, добър лекар, няма да станеш.
По- добре да учиш нещо, което е твоето, отколкото цял живот да се мъчиш в неудовлетворение.

# 69
Аз не съм видяла да напише, че знае какво иска. По-скоро е решила, че знае, какво не иска.
Може би ако дадеш на вашите нормална алтернатива, няма да са чак толкова против промяната. Ама ако само се тръшкаш, че спираш да учиш, едва ли им е забавно точно по същия начин...

# 70
Аз не съм видяла да напише, че знае какво иска. По-скоро е решила, че знае, какво не иска.
Може би ако дадеш на вашите нормална алтернатива, няма да са чак толкова против промяната. Ама ако само се тръшкаш, че спираш да учиш, едва ли им е забавно точно по същия начин...

Именно. И аз нямаше да я окуражавам да стисне зъби и да довърши, ако беше казала, че не иска медицина, защото иска филология, например. Но след като тя не каза, че иска нещо и го предпочита, нещата са различни.

# 71
  • Далечният изток
Каза - Фармация.

# 72
Понеже, постоянно работя със студенти по медицина, виждам колко е паднало нивото последните години, а някои изобщо и не знаят къде се намират и каква отговорност, всъщност трябва да поемат.
За съжаление, в книгите е едно, а действителността съвсем различна, та трябва съвсем сериозно да се сблъскат с реалността.
Който учи и работи с желание и знае, какъв точно иска да стане, успява. Другите са по течението.

# 73
Не останах с впечатление, че го иска, а че това и се струва най-лесно за мигриране към друга дисциплина.

# 74
Молекулярна биология вариант ли е? Нямам идея каква е реализацията в България, но в чужбина е много перспективна и доходоносна.

Фармацията е чудесна и сериозна специалност, на твое място бих се решила за нея преди да изгубиш още години в учене и чудене.

Отношението на баща ти е цинично и отвратително към цялата гилдия, в която иска да те набута. Със сигурност има печелбари, особено в България, но има и прекрасни специалисти, за които да си лекар е призвание.
Не позволявай да се превърнеш в образа, който баща ти рисува.

Общи условия

Активация на акаунт