Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 454
  • 290
  •   1
Отговори
# 75
  • Далечният изток
Не останах с впечатление, че го иска, а че това и се струва най-лесно за мигриране към друга дисциплина.
В предишната ѝ тема.

# 76
  • София
Баща ѝ иска лекар в семейството, за да има кой да го гледа. Верно гнусна работа. Той никога няма да го признае на глас, вероятно дори не го съзнава експлицитно.
...
Зет ми е лекар, кардиолог, но когато свекърва ми или аз имаме други болячки, некардиологични, не ходим при него, а при специалисти. България е малка държава, само 5 млн души сме, дали по препоръка тук от форума, дали по препоръка от приятели, все се намира начин да стигнеш до най-добрия лекар в специалността му.
...
Имам съученик, завършил медицина и работил като такъв само един ден, който направи световна кариера в Big Pharma. Няма да забравя разказа му за този един ден...На твое място бих поразпитала за работа във големите фарма компании в България, какви са шансовете да те вземат на работа с медицинско vs. с фармацевтично образование и тогава бих се местила. T.e. решението за смяна на специалност да се базира на данни, не само на емоция.

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 21:03 от Sharky*

# 77
Не останах с впечатление, че го иска, а че това и се струва най-лесно за мигриране към друга дисциплина.
Нищо не каза... Беше пускала и тема, че иска да учи ИТ ...
съвсем не е наясно девойката Simple Smile Ама за момента се държи като тийнка, да прави на пук на техните Simple Smile
Дано измисли какво й се прави.

# 78
Теоретичните изпити не са ми проблем, но болниците не ми понасят. Затова се спрях на фармация. Няма да ми се налага да се сблъсквам с пациенти и ще си осигуря нормален доход. В ИТ сферата не мисля, че ще успея да се реализирам.

# 79
Добър избор, имам близко дете в тази сфера. (отдавна не е дете), харесваше си работата. А в кварталната аптека са се събрали млади чаровни внимателни и да, компетентни млади жени. Едната говори руски (не е чудо невиждано), другата - японски-, чух я да говори по телефона. Невероятен екип в една (махленска) аптека. Дано да е от сърце изборът този път! Успех!

# 80
Аз не съм видяла да напише, че знае какво иска. По-скоро е решила, че знае, какво не иска.
Може би ако дадеш на вашите нормална алтернатива, няма да са чак толкова против промяната. Ама ако само се тръшкаш, че спираш да учиш, едва ли им е забавно точно по същия начин...
духи, ама не е края на света ако не знае какво иска. Прекъсва, работи и така. Разбира се това има последствия (ако дълго време не се ориентира и се остави на течението).

# 81
Не прочетох всичко, но ще кажа само едно:

Защо толкова мнението на баща ти е важно за теб ??  На тебе не ти харесва тази професия и просто не продължаваш. Даже изобщо не е трябвало да почваш. Живота е твой а не на баща ти!!!!  Ако е добър родител ще те подкрепя да учиш/работиш това което ти харесва !!! Всичко останало е токсично. Да е станал той лекар като толкова много иска лекар в семейството !!
Много се дразня на такива майки/бащи.

# 82
съвсем не е наясно девойката Simple Smile Ама за момента се държи като тийнка, да прави на пук на техните Simple Smile

А защо е нужно точно в момента на минутата да измисли на къде да поеме. Да знаеш, че това не е твоя път и да спреш да крачиш по него е добро начало.

Някой от вас са като бащата "Оооо лекарка! Оооо парички! Оооо добър статус, е айде сега не ти харесвало - голяма работа. Тинейджърски лигавщини! Важното е, че НИЕ смятаме професията за супер и ни се иска НИЕ да сме лекари"!Защо вие не завършихте медицина?

А да завършиш едно толкова трудно учене с мисълта, че ще работиш в Здравната каса или в Служба по трудова медицина или ще си търговски представител и ще ходиш да нахалстваш по кабинетите на ДЕЙСТВАЩИТЕ КОЛЕГИ трябва да си много... ами много неориентиран да положиш толкова труд, нерви, живот за едно голямо НИЩО.

# 83

А защо е нужно точно в момента на минутата да измисли на къде да поеме. Да знаеш, че това не е твоя път и да спреш да крачиш по него е добро начало.

Някой от вас са като бащата "Оооо лекарка! Оооо парички! Оооо добър статус, е айде сега не ти харесвало - голяма работа. Тинейджърски лигавщини! Важното е, че НИЕ смятаме професията за супер и ни се иска НИЕ да сме лекари"!Защо вие не завършихте медицина?

А да завършиш едно толкова трудно учене с мисълта, че ще работиш в Здравната каса или в Служба по трудова медицина или ще си търговски представител и ще ходиш да нахалстваш по кабинетите на ДЕЙСТВАЩИТЕ КОЛЕГИ трябва да си много... ами много неориентиран да положиш толкова труд, нерви, живот за едно голямо НИЩО.

Подкрепям
Защо бащата не е завършил медицина като толкова много иска лекар в семейството?
Не виждам никъде че момичето иска да прави на пук…

# 84
Не мога да се прехвърля фармация и няма да ми признаят никакви изпити, защото е излязъл някакъв закон миналата година. Ще кандидатствам юни месец. Майка ми ще ме подкрепи. Тя никога не ме е натискала и за нея щастието на децата й е най-важно. Наистина съм благодарна, че имам такава майка.

Ако имаш познати аптекари - поговори с тях иди за ден на работното им място да разбереш   в какво точно се състои работата им и да се увериш, че не гледаш на фармацията през силно розови очила.   Познатите ми, които завършиха фармация отдавна работят друго, защото всъщност бяха едни продавачки.  Една замина в ОК да работи нещо в болница, но май в крайна сметка мина към някаква администрация. 

Следването е 5-6 години - работата след това - 40, че и отгоре...  (Аз живея в Белгия, пенсионната възраст тук я направиха 67, като по-ранното пенсиониране е свързано със самофинансиране).  В тая връзка преди да хвърлиш на вятъра 5-6-7 години услия помисли много внимателно  кое какви  врати отваря 40+ години след завършването.

@Дорис,  комерсиалната част на медицината ХИЧ НЕ Е НИЩО и е доста  добре платена.    Някои части от нея са достъпни само с медицински дипломи и предлагат  доста добри възможности за бърз растеж.  Самото завършване предполага интелект, концентрация и упоритост, които се играждат с години и са много желани от работодателите transferable skills.

Всеки прясно завършил започва на ниска/ непрестижна позиция и расте (или не) в зависимост от способностите си, дипломите си и адаптивността си.   Единственият започнал  на свръх-висока позиция, за когото се сещам е  Чарлз трети.

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 23:16 от F major

# 85
Простете, но ми стана много интересно Вие какво сте завършили обмисляйки всички аспекти на бъдещата си професия - заплата, среда, възможности, клиенти, какво ще е след 10+, 20+, 30+, 40+, 50+ години, възможности за следпенсионна работа, как ще се отрази на майчинството, а на второ, трето, пето, ще замърси ли планетата, колежките дали са забавни, какви са мечтите на всеки от родата, родова карма, констилации, регресии от минали животи и хиляди други неща, кои се вменяват на авторката, че трябва внимателно да обмисли.

F major, и баща и така мисли и дирижира НЕЙНИЯ живот. Тя може да иска да е продавачка. Представяш ли си?
После какво следва да и изберете мъж и да и кажете колко деца да роди?

# 86
Точно затова младите хора се страхуват да пробват нещата, които искат, толкова им вменяват страх и вина, че няма да успеят.

# 87
  • Paris, France
Идеята на F major да се поговори с аптекари и работещи във фармацевтичната индустрия е много добра. Мисля, че авторката има малко романтична представа за работата на такива места. Половината ми приятели и познати, които завършиха фармация не работят в областта. Да не стане така, че след три години авторката да пита информатика ли да започва или архитектура!

Мисля си, че щом е избутала втори курс с най-трудните изпити, все ще избута още 3 години и после може да запише здравен мениджмънт, примерно, магистратура по международни отношения (ако владее езици), да се пробва в Big pharma или нещо подобно. Идея е да продължи със специализация по фармакология.

Neva7, готова ли си да избуташ още 3 години клиника и да запишеш клинична фармакология, имунология или някаква такава специалност? Ще работиш основно на бюро, в изследователски институт, фармацевтична лаборатория или фармацевтична компания и няма да помирисваш на работа болни, уродливи, увредени хора, нито да имаш досег с телесни течности и тъкани. Имах две приятелки в твоето положение и едната стана клиничен фармаколог и след стаж в Glaxo (преди да се обединят със Smithcline) отиде да работи в лаборатория, която се занимава с фармакогеномика. Другата завърши здравен мениджмънт, поработи в здравни фондове, но не и хареса и отиде да учи IT.

# 88
Простете, но ми стана много интересно Вие какво сте завършили обмисляйки всички аспекти на бъдещата си професия - заплата, среда, възможности, клиенти, какво ще е след 10+, 20+, 30+, 40+, 50+ години, възможности за следпенсионна работа, как ще се отрази на майчинството, а на второ, трето, пето, ще замърси ли планетата, колежките дали са забавни, какви са мечтите на всеки от родата, родова карма, констилации, регресии от минали животи и хиляди други неща, кои се вменяват на авторката, че трябва внимателно да обмисли.

F major, и баща и така мисли и дирижира НЕЙНИЯ живот. Тя може да иска да е продавачка. Представяш ли си?
После какво следва да и изберете мъж и да и кажете колко деца да роди?

Ако въпосът е към мен -   перспективна навремето инженерна специалност, която допълних с докторат в приложен дял на физиката. По мат и физика в гимназията бях (скромно ) супер добра и много ми харесваха.  Имах план да емигрирам от последните класове на гимназията - тогавашното му пре-интернет прочуване ми показа, че инженерите в САЩ  са в пъти по-търсени от физиците  -  избрах инженерството. 

Животът ми се стече така, че в САЩ ходя само на екскурзия, защото започнах   в северна Европа почти веднага след доктората. Това през далечната 2000, когато трябваха разрешителни за работа, визи за да ида на интервю и т.н. и т.н.  От моята камбанария дипломите по трудни дисциплини отварят порти.

Не останах с впечатлението, че момичето мечтае за фармация от 5ти клас, по-скоро търси да избяга от медицината щадейки егото на баща си.  Не мисля също, че е наясно  какво всъщност правят много от завършващите фармация.

И последно, не  виждам какво лошо има в това, решенията, които в немалка степен оределят бъдещето да се вземат на база факти и сериозен размисъл в хоризонт по-дълъг от 5 семестъра.

# 89
Здравейте, благодаря за мненията и предложенията. Говорила съм с познати аптекари. Общо взето наистина са по-образовани продавачи. Споменаха ми, че не е толкова лесно, особено сега с електронните рецепти. Но предполагам, че никъде няма лесна работа.
Не мисля, че ще мога да изкарам останалите 3 години. 6 курс са само болници, доколкото знам. Този семестър ходих няколко пъти и направо се отвратих и потресох. По възможност не искам да стъпвам там. По-добре ще е да не го продължавам.

Общи условия

Активация на акаунт