Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 425
  • 290
  •   1
Отговори
# 195
Е, откакто няма разпределение, има търговия с дипломи. Младите колеги, понеже са много знаещи и можещи - как ще идат в малкия град, друго си е на голямо. Като чета как се насърчава и дава като пример за подражание мързела и безотговорността в професията - ми онова, горното, се е напълно в унисон  с обществените отношения.
Едно е сигурно - момичето много добре знае, че не става за лекар и не желае да се измъчва повече.

# 196
Не мога да се сдържа, но къде са тези GP-та, които са добре платени /т.е. имат записани много пациенти/ и си клатят краката по цял ден? Защото при моята лекарка си е жив късмет ако в този период на годината минеш с 1 час чакане. При това редовно приключва много след обявеното работно време и има изключително опитна сестра.

# 197
Разсмяхте ме. Повечето хора около мен ми предлагат такива специалности. Изкарват го все едно лекарите взимат пари само за едното добро утро и по цял ден си клатят краката. Баща ми и другата част от родата са ме убеждавали с такива доводи, че само ще си стоя в кабинета, ще изписвам рецепти и ще давам направления - направо работа мечта.
Благодаря за мненията. Явно проблемът ми е не е, че не знам какво искам, а че ме е страх да се отделя от нашите и да нося отговорност за действията си.

Аз определено смятам, че ти не знаеш какво те влече истински (или не смееш да го признаеш пред себе си) и затова и не можеш да решиш какво искаш. Оттам идва и проблемът в дискусията с родителите  ти - ти де факто нямаш позитивен довод *искам да уча АВС, защото ме влече еди-какво си*. Като почнеш да се плъзгаш по наклона *ама тая професия е сигурна и платена*  нещата съвсем естествено завиват към медицината.
Пак ти казвам първо си изясни  какво те мотивира и увлича. Случайните подскоци са обикновено от трън на глог.

# 198
Последно ще кажа нещо по темата.
Не се обричай на нещо, което ще ти носи неудовлетворение цял живот. Нито ще си добра в това, което правиш,  нито ще си удовлетворена.
Моят живот мина в болницата, и децата не си отгледах сама,  на всички празници съм дежурна, на всички рожденни дни, тържества на деца и т.н ,мен ме нямаше. Но, случих на разбиращ мъж.
Ако, не си готова да направиш, такава жертва, не се захващай.
Разликата е,че аз съм доволна от постигнатото и за мен си заслужава,но за теб, мисля Не.

# 199
Ако няма много работа и си клати краката, няма да има и пари. Кога ще си го избием това мислене, че някъде има далаверка и сладка работа, която е и добре платена, пък нищо не правиш. Дори в далаверите няма нищо сигурно и вечно и има много стрес, та се гътват рано-рано.

# 200
Естествено, че психическото здраве и личното щастие трябва да са по-важни от кариерни амбиции, финансови съображения и прочее, но при всичките му грешки баща ти ти е дал голям шанс, осъзнаваш. Не всеки има финансова възможност да следва висше, не всеки притежава способността по здравословни или каквито и да е причини, макар че който иска да се учи и трупа знания, успява да го прави и сам, без университетско образование. Колко хора чакат с години за място в медицински факултет или драпат със сетни сили, учат и работят като санитари паралелно, защото не си представят да работят нещо друго, освен медицина. Сред всички дискусии относно заплата, удобство и престиж, се пропуска най-важното, а именно че медицината е една от най-хубавите специалности, които носят смисъл и удовлетворение, но затова трябва да се чувства като призвание. Отраснала съм с тази професия, може да се каже, с двама лекари вкъщи. Виждала съм въпреки стреса, натоварването и данъка върху семейството, какво лично удовлетворение носи да знаеш, че всеки ден вършиш нещо смислено и в края на деня всичко си заслужава.

# 201
  • ЯМБОЛ
Тя тепърва влиза в клиниките.Може пък да остане интересно някъде.Вероятно има и кръжоци по различни специалности.Три години труд и пари ,никаква наклонност към определена професия на една не детска възраст вече...Богданка да излезе от саксията.Пък ако има толкова големи колебания,прекъсва една година,работи  за минимална заплата  и решава с главата си.

# 202
Ми то и сега не ходи на упражнения, което как става не знам..но факт явно.
Но саксията е добра, никаква ориентация. Хубаво си пишем, но не се научават детайли за занаята и избира професия от форум.
Аз не разбрах, какво иска да следва, и защо не запише паралелно дистанционно щом я влече.
Позволявам си лично серт изказване- това с отвращението от хора ми е базово кофти изказване, извън всякакви лекари и клиники. Те душа носят все пак! Всички сме хора..или някои са по-малко отвратителни за гледане и пипане?

# 203
  • ЯМБОЛ
Ако й се наложи да обслужва гол родител,мъж,дете,ще го изостави ли?Време й е да порасне,да стане отговорен човек.Лесно се харчат чужди пари.Добро решение е да замине лятото на бригада,да поработи на бензиностанция,в супермаркет,да бере плодове и да види другата страна на живота.

# 204
То е ясно, че някои са по-малко отвратителни за гледане и пипане, но за един лекар този въпрос изобщо не би трябвало да се поставя, той трябва да е устойчив на неприятни и страховити гледки, да не се бои от смъртта, от морги и да може да гледа как режат хора. Даже и да не му се налага да го прави конкретно в своята сфера на дейност, би трябвало да не го плашат и погнусяват такива неща, иначе що за лекар е това.

# 205
Окончателно реших да не продължавам с медицината. Няма смисъл да се дискутира повече. Не съм готова да си посветя живота за такава професия и да нямам време за семейството ми. Предвид че не обичам да пипам хора, също не е много удачно. Знам, че не съм много нормална в това отношение. Дори и ръкостискания са ми неприятни. След болниците си миех ръцете по 5 пъти до лактите. Едва ли ще е много приятно и за пациентите да виждат, че лекарят е отвратен от тях и не иска да ги докосва,  все едно са прокажени.
За сега ще си потърся работа и с времето ще реша дали да следвам нещо.

# 206
Момиче, събери си акъла и не прави глупости. Първо реши какво искаш да учиш и тогава се отказвай. Вземи си изпита сега, не се самосаботирай.
Ако мислиш, че в хранителен магазин да работиш не е гнусно, много се лъжеш. И пак с хора работиш.
Мисли, много мисли преди да правиш каквото и да е. Лесно никъде няма, в държавната администрация дори не рядко се налага работа след работно време, в събота и неделя и т. н. Имало е месеци наред, в които преди 21.00 не съм се прибирала. Та много зависи и къде ще попаднеш...

# 207
  • ЯМБОЛ
Интересно това уж твърдо решение дали е обявено в къщи....Реакции?

# 208
Първо трябва да го направя, за да го обявя. Иначе само си говоря. Не знам защо някои ме съветват: "не се лигави, завърши го, ама не искам да попадам на теб".

# 209
Не знам, защо я разубеждавате. Мисля че човек, ако не се чувства добре някъде, трябва да избере това, което го прави щастлив и удовлетворен. Защото е избор за цял живот. Избор, който взима много, и ако не си готов да го понесеш, всъщност ще се чувстваш ограбен за цял живот.
Тя много добре преценява, че не е нейното и по- добре 3 години на вятъра, отколкото цял живот в капан.

Общи условия

Активация на акаунт