Термин Август 2024 ♥ - тема 2

• 41 208
  • 723
  •   1
Отговори
# 495
  • гр. София
Здравейте, бременелки!
Не бях влизала от 2 дни, така че малко със закъснение, но ще се включа по някои въпроси. Предварително се извинявам за километричния пост. Relaxed

Frisu, с първата ми бременност глюкозата ми беше 5,2-5,3 някъде и на проследяващия АГ не му хареса, каза, че е предпоставка за развитие на гестационен диабет, както и, че при бременност не е желателно да е над 5,1. Ограничих въглехидратите и падна на 4,3-4,6 и не развих ГД.
Това го споделям не за да те плаша или притеснявам, а за да ти дам още една гледна точка, и то от специалист. Докторът е сравнително млад и се интересува от съвременните здравни препоръки в световен мащаб. Друго интересно, което каза, че в много западни държави изследването за ГД е стандартно за всички бременни и той самият също го назначава на всичките си пациентки, без значение от нивата на КЗ, кг, големина на бебето и тн. Но от раждали приятелки знам, че повечето АГта в БГ не обръщат много внимание на КЗ, камоли да назначават изследване за ГД.

Мама2288, имам читави снимки едва сега от ФМ, преди това не. Още малко търпение и съм сигурна, че и ти ще имаш. Heart

FutureMum24, за мен има смисъл от количките 3в1 като при нас и трите коша имат сенници.

NI_CI, не знам на какво може да се дължи отлепянето, док каза, че не го притеснява и не ми е забранявал да вдигам детето, аз сама реших да понамаля за всеки случай. Каза, че ще се оправи от само себе си с времето.

За феталната ехокардиография - аз споменах вече, че съм се насочила към д-р Румен Маринов, защото за него беше мнението на съфорумката, но със сигурност има и други добри специалисти.
Разбирам донякъде тези от вас, на които всяко допълнително изследване или преглед им се струват излишни, в повечето случаи е така (когато бебето е здраво), но понякога могат да спасят живот, както в случая със съфорумката, за която споменах. При нейното бебче сериозен проблем със сърцето, който изисква операция, не е бил видян дори от светило в областта на ФМ, а обикновените проследяващи АГта пък съвсем нямат такива допълнителни специализации.
Не искам да плаша никого, споделям какво прочетох тук и какво смятам да направя аз, в случай, че на някой му е полезно.

Към тези, които ще са мами за пръв път: подкрепям Ивчони за важността на помпата, особено в самото начало, още от болницата и най-вече ако бебето не е при вас известно време (ако родите секцио или се наложи бебчо да е в кувьоз, както в нашия случай). Още първите часове след раждане поставят основите на успешното кърмене, така че ако няма възможност бебче да е на гърда, на помощ идва помпата.
Също подкрепям Вики и Гамора, че няма смисъл пък да купувате предварително стерилизатор и шишета (е, може 1 за всеки случай), защото при екслузивно кърмене са абсолютно неизползваеми. Да, изкушаващо е да се цедиш и да оставяш на татко/баба да храни бебето, а ти да излезеш, но някои бебета отказват шише и си искат гърда (синът ми беше така, та в крайна сметка не ползвах ни шишета, ни стерилизатор).

# 496
  • София
А може и без стерилизатор, аз ползвам съд с вряла вода и стерилизирам до 6тия месец. След това бебето вече пипа и лапа всичко и се губи смисъла.
Нашата количка също е 3 в 1 и съм доволна. За гестационен диабет знам, че има значение и възрастта на жената. Снаха ми и една приятелка бяха бременни за първи път на и над 35 и много се пазеха, по препоръка на АГ. Не знам колко им е била кръвната захар, но приятелката ми ограничаваше всичко сладко, макар че е много слаба.

# 497
Mama 2288
Аз също нямам нормално изглеждащи снимки и на двете.
Надявам се на следващият преглед да можем да ги видим вече ясно Simple Smile))

# 498
Какви са изследванията за гестационен диабет? И кога се пускат, предполагам по-нататък?

# 499
Леле момичета , аз днес бях с децата и мъжа на”офроуд” , по един много скапан път .. бая го раздрусахме бебето.Нямам някакви болки , ама се излегнах , че се поизплаших.Някоя тренираща и подскачаща да ме поуспокои?

# 500
  • София
Какви са изследванията за гестационен диабет? И кога се пускат, предполагам по-нататък?

На мен ми казаха, че ще ми пуснат ОГТТ в 24 г.с.

# 501
Марбела, не съм от тези, но не се притеснявай, добре си е бебо. Можеш да вземеш две ношпа за твое спокойствие
Някъде към шести месец го правих обременяването за гестационен диабет последния път, но не помня точно коя седмица. Frisu, 5.37 ми е сега захарта. Като съм бременна винаги ми е по-висока от нормално. Досега не съм развивала гестационен диабет

# 502
  • гр. София
По-натам, да, между 24 и 28 гс.
Изследването е почти същото като това за инсулинова резистентност - трикратно вземане на кръв и обременяване с глюкоза междувременно, просто по време на бременност не се гледа инсулинът, а само кръвната захар. Но е на същия принцип: взимат ти първо кръв на гладно, после изпиваш 75 гр глюкоза, разтворена във вода, след 1 час пак ти взимат кръв и след още 1 час пак (общо 3 пъти). И после докторът гледа какви са нивата на кръвната захар при трите измервания.

# 503
Днес по-рано започнах да пиша, но телефона ми изтри написаното и сме цял ден в движение. Благодаря за отзивите, Me myself&I, Ivchoni, Деси. Доосега все едно бвбе визуализирам добре. На другите снимки има някакви формички като пиленце с навирено краче, но може да е ефект от снимката. Мислех си, ако правя албум, да мога да сложа и на двете снимки, а не знам кое е на коя снимка. Следващия път ще си питам, така реших.

Относно обременяването с глюкоза, аз го правих преди година и е неприятно. По принцип обичам сладки неща, но тази сладост, която се пие там е отвратителна. Аз ще си го спестя по тези причини. Небременна съм го правила и на първия час кръвната ми захар падна на 2,16. Между другото, има си редовна тема специално за ГД и там може също да си зададете въпросите. Аз ще заложа на диета. По принцип здрави хора успешно регулират само с диета.

# 504
И аз не желая да ме бодат 3 пъти в рамките на няколко часа и не бих го правила това обременяване с глюкоза, освен ако не е наистина наложително. Храня се балансирано, със съвсем малко добавена захар и си мисля, че едва ли бих имала проблеми точно с глюкозата. Освен това съм фен на съветите от “Глюкозната революция” и се старая да ги спазван. Другото много важно - старая да се движа всеки ден, най-малкото да си направя 20тина минути йога вкъщи.

Marbella, аз ходя на народни танци и там редовно “раздрусвам” ембриона с Дайчово хоро, Чичово хоро и тн 😄 Няма какво да му е станало от малко друсане!

# 505
  • Гр. София
Здравейте, мами,
Днес не съм много неспокойна и реших да споделя с вас. Прегледът ми е след няколко дни и не знам как ще го дочака. Направи ми впечатление, че не ме болят гърдите. Като цяло от няколко дни не ме болят. И значително се чувствам по-добре от десетина дни. Вие как се чувствате? В 11 седмица не е ли рано да намалява неразположението? Наплаших се дали бебчо е добре...

Привет на всички,
FutureMum24, да споделя относно симптомите - Почти веднага след +тест започнаха МНОГО да ме болят гърдите, 2 седмици по-късно болката намаля почти до нулева точно за ден и половина. Изплаших се, бях сигурна, че това е лош знак (вече имам 2 мисед аборта), пуснах двукратно ЧХГ през 48 часа - растеше мноооого бавно. Това стана точно преди Коледа. Та от Коледа до 5-ти януари се скъсах от рев, пълна депресия. На 5-ти януари бях на преглед, за потвърждение и насрочване на кюретаж и.. докторът ми каза "Ами, то в момента бременността нараства съвсем нормално, бебето има пулс и си отговаря на седмицата." Та откакто спряха да ме болят гърдите нямам никакви, ама наистина абсолютно никакви бременни симптоми (като изключим едно-единствено повръщане, след като схрусках едно горчиво хапче 😅), но всичко при мен се развива добре. В 10+3 съм в момента, на 2-ри февруари съм на ФМ (тогава ще бъда 12+2), термин - 15.08.2024 г. 😊
С една дума, като съвет - най-добре да не се тревожим толкова от симптоми или липса на симптоми, защото, както се оказа, изглежда всяка бременност е различна 🙂

Имам питане към дамите с повече опит - чудя се дали си струва да се запиша на ЖК по ЗК. Т.е. дали проследяването по ЗК е, така да се каже, за сметка на качеството. До момента се следя в Щерев и си плащам всичко.
Благодаря предварително за споделените мнения!

Успех на всички, спокойна и щастлива бременност и пухкав финал! ❤️💙

# 506
  • гр. София
Ооо да, не е приятно, съгласна съм. Даже не толкова заради боденето, а точно заради пиенето на глюкозата, както писа Мама2288.

На мен ми беше предписано от лекар (и то въпреки че захарта към онзи момент ми беше ниска, хранех се здравословно, движех се, не бях качила почти никакви кг, а и по принцип съм доста слаба, фамилна обремененост също нямам), на когото имам пълно доверие, така че го направих за мое, а и на доктора спокойствие.
Но както казах, повечето АГ неглижират тази тема и не го назначават.

Иначе да, с нисковъглехидратен режим по принцип не би трябвало да се развие нито ИР, нито диабет, но по време на бременност не знам дали това е достатъчно като превенция, надявам се, че да.

ПП Извинявам се, ако това се стори като спам за някого, просто споделям личен опит и инфо от док, пък оттам нататък, всеки преценява сам как да действа.
И ще дам един пример:
Моя приятелка с първата бременност качи 30 кг, бебето се роди 4 кг и то 2 седмици преди термин. Изследване за ГД не е правила, даже доскоро не знаеше нищо по темата.
Сега с втората бременност се следи при друга докторка, която като е разбрала за нейните и на бебето кг с предната Б, ѝ е казала, че е много вероятно да е имала ГД и сега вече задължително да направи изследването.
Но сега на нея ѝ е малко тъпо, че не знае и вече няма и как да разбере дали тогава е имала ГД или не и съответно дали може това да има някакво отражение върху детето.

# 507
И на мен ми изчезнаха симптомите рязко за един ден. Ходих на извънреден преглед, точно със същите мисли..обаче бебчо си беше съвсем добре. Вярно е че бременност с бременност не си прилича, нищо общо няма с предния път. Мъжът ми се беше хванал за главата с мене в недоумение защо като се чувствам добре, го карам да ходим на лекар. 😅
Ако не ви се купуват шишета предварително, то това не е проблем. В болницата за няколко дни ще стане ясно на къде вървят нещата с кърменето. И ако трябва шише и адаптирано мляко, лесно ще купи някой.

Един съвет за покупки. Столчето за кола според мен е една от най-важните покупки. Като не е ОК си проличава още с първите возения. Задължително пробвайте как стои монтирано във вашата кола. Защото често седалките имат наклон и детето не е в легнала позиция и когато заспи главата му клюмва надолу или се лашка настрани.

# 508
  • София
Аз с първата бременност правих изследване за гестационен диабет.
Имах много околоплодни води и голямо бебе .Много се бях шашнала ,а на самото изследване ми стана лошо от глюкозата . Нямах ,сега си гледах даже пак резултатите от изследването.

# 509
Добър вечер, днес съм абсолютен парцал, утре отиваме на доктор да видим защо се мъчим вече толкова време без изгледи за оправяне.

Глюкозните тестове при нас са два - малък и голям. Малкия е за всички, големия само ако има нещо на малкия. При нас този с трите бодения е големия, с малкия само 1 път беше, но вече ще излъжа колко време след като пих глюкозата. Бях изчела куп коментари от германски тогава колко отвратително било на вкус, щото било много сладко. Аз обичам сладко и си викам няма проблем тогава. Ми не беше вкусно сладко, ама не беше и чак толкова ужасно. После разбрах че имало няколко различни като вкус.

Имам и спомен, че приятелката дето бременяхме тогава заедно ме беше наплашила колко много ще ме бъдат всеки път да ми взимат кръв, и колко много кръв й взимали на нея. Ми на мен не са. За желязо ми взимаха на всеки преглед, ама то е една капка от пръста. А от вена си спомням май само 1 път, може да са били примерно 2 макс 3 до края.

NI_CI, не са ли ни далече този тип столчета? Или има и кошници дето стоят по-изправени?

Да попитам и друго по-опитните, не оставят ли бебето при майката след секцио? Моето си беше при мен откакто ме изведоха от операционната.

Общи условия

Активация на акаунт