Термин Август 2024 ♥ - тема 2

• 41 327
  • 723
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Момичета, които се следите изцяло на частно, проверете дали не трябва все пак и по ЗК да се регистрирате, защото май е свързано с издаване на болничен и майчинство.
Аз съм с допълнително здравно осигуряване от Доверие и ще проверя колко и какво покриват, с втората ми бременност още не им беше част от пакета. Засега го давам смесено, по ЗК и съм платила веднъж за ехограф.

# 346
  • София
Не мисля, че има общо. Аз съм в болничен и ще ми го удължават с 45 дни всеки път. Никой не е казвал, че трябва да се запиша по ЗК.
+ Майчинството изобщо няма общо как си се следил.
А за Начев - аз съм доволна и виждам резултат. Вярвам му на преценката. Всеки си намира лекаря, важното е да сме доволни.

# 347
Кукличка, би ли споделила от кой ендокринолог си доволна? Как установи дефицит на селен?

Аз съм чела за селена, че е много противоречиво дали трябва да се суплементира. И затова просто гледам редовно да хапвам бразилски орех 😃

Да попитам и още нещо всички. Чета, че в Германия на всички бременни се препоръчва допълнителен прием на йод. Вие взимате ли? Предполагам, е включен в общите витамини, но виждам и много момичета, които като мен не пият мултивитамини, а поотделно. И доколкото знам йодът е много важен за правилната функция на щитовидната жлеза.

# 348
  • София
Кукличка, би ли споделила от кой ендокринолог си доволна? Как установи дефицит на селен?

доц. д-р Катя Тодорова - репродуктивен ендокринолог. Прочетох за нея именно тук, във форума. Страхотна е - назначава всички възможни изследвания при Хашимото (витамини, минерали и т.н.). При мен имаше дефицит на селен и цинк. Права си, че не трябва да се пие просто така селен, за цинка важи същото. Ако се предозира с цинк получаваш недостиг на мед. Всичко е свързано.
Само да вметна, че лекарката работи в Плевен и идва в София веднъж в седмицата. Доста е търсена и малко трудно е записва час. Откакто вкарах всичко в норма и си пускам само профилактични изследвания не съм ходила.

# 349
Герка, не само в Германия, препоръчват го. Аз към йодът съм малко по-резервирана. Освен това не съм сигурна с тази йодирана сол, която ядем, дали не си го набавяме. Интересна тема сте захванали. За Селена само да вметна, че два бразилски ореха са напълно достатъчни на ден

# 350
Аз пия витамини Огестан, аг каза, че са едни от най добрите

# 351
На мен нито сега нито с предната бременност са ми казвали нещо специфично за йод. И тогава и сега докторите ми казаха да си преценя дали да пия витамини за бременни или само фолиева, казаха че им е важно определено количество фолат на ден за първото тримесечие. Докато си пазарувах витамините за следващите месеци гледах че има специално опаковки, които са без йод, но не съм се замисляла особено защо.

Между другото, момичетата в Германия, ако смятате да пиете витамини за бременни до края ви препоръчвам да си ги вземете на големи опаковки от някоя от онлайн аптеките, излиза доста по-изгодно, а в крайна сметка продуктът е един и същи. Като цяло важи за всякакви лекарства, които не са ви спешни и можете да изчакате доставката.

# 352
Аз също, имат всичко необходимо ! 🫶🏻
Аз пия витамини Огестан, аг каза, че са едни от най добрите

# 353
Кукличка, относно твоята шефка, аз бих предприела нещо. Имаш няколко опции, първата е разговор с доверено лице. При всички случаи, след като вече си била принудена да споделиш, представи на човешки ресурси амбулаторен лист за бременността и поискай да го входират. Можеш да споделиш и с тях неловката ситуация, но там трябва да се действа внимателно. Най-добре с доверено лице или лично на по-висшестоящ от теб.
.....

Не е готино....

# 354
Здравейте! Включвам се при вас с термин 08.08.2024г момче. Имам един 3 годишен тарзан вкъщи, а от лятото ще са двама 😄. Вероятно ще съм секцио, както и предното ми раждане и датата ще се измести да е юлска, затова ще съм паралелно в двете групи.
Предната бременност  карах до 6 месец на работа, сега работя на две места и смятам в средата на месеца да изляза в болничен на основната работа, постепенно ще намаля и другата.
Иска ми се да позабавя малко темпото, защото после с две деца осъзнавам, че ще е още по-различно.

# 355
  • София
Мама Лиса, добре дошла и честито!

Mama2288, изобщо не е готино, аз се чувствах два дни направо изтерзана. Аз съм на държавна работа и нищо не може да стане, нищо няма да се промени, не могат и да ме уволнят както се казва. Sweat Smile 
Днес съм на преглед в 11+4 и ще попитам за лист удостоверяващ бременност за пред работодател, мислех за такъв чак в 4-тия месец, но няма смисъл да чакам.

# 356
Мая, много съжакявам, ще се получи и ще си щастлива мама. Оижелавам ти да е по-скоро.

Мама Лиса, здравей и добре дошла. И аз ще надзъртам в юлската, но засега нямам много време.

Кукличка, ако не разчиташ на връзки, шанса ти да получиш някакво възмездир, така да се каже, е само някой, който не е подвластен на игричките, ако има някой по-висшестоящ готин началник. А иначе, много е гадно да се тормозиш без вина, знам какво е. Ами тогава, за да не се чивстваш изолирана, подиггана, подценена или нещо такова, купи едни бонбони и тържествено почерпи оо случая. Няма да падаш по гръб. Искай си амбулаторен лист, всеки ще ти свърши работа. Прегръщам те!

# 357
Чак пък възмездие…шефката явно е любопитна лисица и е подозирала. Естествено, че не и прави чест как е притиснала Кукличка, но аз до колкото разбрах не е било злонамерено, нито е клюкарствала после.
Разбирам, че чувството е на унижение и безсилие, дамата явно не е добър ръководител, но май поне не е от лоши подбуди…което не е малко.

# 358
Чак пък възмездие…шефката явно е любопитна лисица и е подозирала. Естествено, че не и прави чест как е притиснала Кукличка, но аз до колкото разбрах не е било злонамерено, нито е клюкарствала после.
Разбирам, че чувството е на унижение и безсилие, дамата явно не е добър ръководител, но май поне не е от лоши подбуди…което не е малко.

Има много по-деликатни начини да се отиграе тази ситуация, да не говорим, че не е бил належащ разговора. Било е разговор насаме ок, но това само показва, че въпросната шефка лекинко си превишава правомощията и е деликатна само към себе си. Няма свидетели, чиста работа.

Има как да се отреагира, но ще значи начало на война. Всичко в писмен вид. След като и входират мед. документ удостоверяващ бременност, пише официален отговор, слага пи-голям шеф в кореспонденцията и пише: В продължение на разговора ни от... давам и официалния си отговор. Поради следните причини, фактори, номер на вх. документ, отклонявам получената покана да водя проект... поради здравословен риск.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 10:22 от Mama2288

# 359
Аз я разбирам как се чувства, отнето й е правото да сподели тогава, когато намери за добре. При мен близките ми знаят от ден 1, но от останалите хора пазя ревностно. В работата имам две приятелки, което знаят. Едната ми е и шефка, но не непосредствена. На мен ми се наложи да съм в болничен от много рано и непосредственият ми ръководител обърна света, за да му споделя какво ми е. Моят отговор беше: не ми се говори за това, когато се чувствам готова, ще споделя. Еми не искам да му казвам, това си е мое право. При мен обаче едва ли подозират бременност и по-скоро се притесняват за здравословен проблем, защото всеки ден по някой колега ми пише (уж несъгласувано), белким призная Simple Smile
Днес съм на лекар, стискайте ми палци ❤️

Общи условия

Активация на акаунт