Термин Август 2024 ♥ - тема 2

• 41 281
  • 723
  •   1
Отговори
# 420
  • София
За киселини нищо не ми е помагало на мен, освен да огранича храните, които ги предизвикват. Иначе в някои периоди много се изострят и съм карала на сухи храни и кисело мляко, варени яйца, ей такива. Никакво пържено и мазно, както и никакви сокове, без домати под никаква форма.
За бъбречната криза - взимай си каквото са ти предписали, докторите имат предвид, че си бременна и съобразяват с това какви лекарства да предпишат.

# 421
Момичета да ви се оплача, снощи такава бъбречна криза имах, заедно със страшен цистит.. Преди това боледувах около 10 дни с магарешка кашлица бях , настинка.. Та веднага се свързах с АГ и ми изписа спазмалотичен коктейл- рингер с но шпа х1, бусколизин х2, папаверин х2; чай на Ламбрев за бъбреци и Феманоза прахчета за цистит 2х1.. Не са ли твърде много лекарства според вас.. И възможно ли е болката от бъбреците и цистита да навреди по някакъв начин на бебето 😞 10+ 3 съм

Като за начало бързо възстановяване 🙏
Довери се на лекарската преценка. Стой на топло и другото, за което се сещам и на мен ми помага при цистит са червените боровинки.
Доста бременни приятелки около мен са имали бъбречни кризи. Не знам на какво се дължи, може би бебчо притиска.

# 422
Шефката ми я няма на работа, а се бях настроила да й казвам. Само й написах да поискам няколко почивни дни, за да мога да пътувам и за прегледа си в 12та седмица, та следващата седмица в петък вече ще й кажа след прегледа. Тогава ще си взема и направление за проследяване на бременността. Днес  се чух с акушерката да я разпитам , много разбрана жена пита ме ще правя ли БХС, казах че имам прена тест и следващият й въпрос беше, а болничен ще искаш ли?
За въпроса прена тест или бхс, според мен се доверете на лекаря каквото ви препоръча. Моята първа бременност е прекъсната по медицински причини , на бхс излязоха притеснителни резултати след това и на видеозона, повече не ми се разказва. Следващата успешна бременност с едно диване на 3 години на бхс беше хубав резултата и като се чух с националната генетична лаборатория ме успокоиха да не правя прена тест. Сега  лекарят каза, нищо не го притеснява като гледа бебето и , а иска да се поуспокои и да не гледа бебето под лупа да направя главно за годините , на почти 40 съм и на бхс би излязло нещо само заради това също, защото е и статистическо самото изследване.
Аз ако не бях направила щях да ходя на поне още 1-2 специалиста плюс частния при който съм и този по ЗК, а кому е нужен този стрес и вглеждане. Та си преценяте сами според това какво ви казва лекаря.

# 423
Вики да, правилно си разбрала. Просто излезе от пренаталния, че е момче. Иначе ставаше въпрос,че и на феталната се виждат понякога, затова коментирах, че наистина понякога рано се вижда полът Simple Smile

# 424
Да, на мен директно ми препоръчаха да направя Прена тест, заради възрастта. Тази година ставам на 39. Спорен 3-ма различни лекари (нали ходех често от страх), има голяма вероятност БХС да покаже завишен риск и ме посъветваха да го пропусна и да направя тест директно.
С първото дете бях да 27 и нямах никакви страхове. Всичко беше наред с БХС и първата ФМ и бях толкова сигурна, че ще бъде добре, че отказах осталите ФМ и каквито още проверки ми предлагаха.
Сега, след като имам и лош опит, вече не мога да съм толкова спокойна.

# 425
Да, може би наистина годините са водещи, само че пренатален тест не може да замени скрининга за прееклампсия, който също е част от БХС, доколкото знам.
Ако не се прави скрининг за прееклампсия, то всеки път ще ни следят подробно кръвотока ли - не съм запозната 🤷
Иначе аз в началото се бях надъхала при всички случаи да направя прена тест, даже бях почнала да проучвам варианти (не че се спрях на нещо конкретно), но засега ще изчакам.

Все пак е интересно тези от вас, които ще правят или вече са направили - към кой точно са се насочили.

# 426
...без домати под никаква форма...
Оле, сега като го прочетох се сетих след раждането, че акушерката ми каза за доматите, че аз като ям домати, особено пък вечерно време, това също чрез кърмата дразни и стомахчето на бебето, не само на мен да прави киселини. Спрях да ям домати поне вечер тогава и "коликите" почти изчезнаха при него. А аз тогава и през бременността и след раждането умирах за домати и сирене и ако съм знаела по-рано може би съм можела да си спестя и киселините тогава и на детето мъки в началото.

# 427
  • София
Скрит текст:
Момичетата от София, бихте ли препоръчали АГ, следящи бременност, работещи по ЗК? И аз мисля да се запиша все пак, ще продължа да ходя успоредно и на частно. Но нямам никаква идея къде да се запиша.
Кукличка, с теб май сме сравнително близо, нали и ти ходиш в Марковс, къде смяташ да се запишеш по ЗК?

Лекарката, която ме следи до тук ми препоръча Д-р Мариета Сирманова в Неоклиник. Каза, че е много внимателна и си гони бременните за всички необходими прегледи и изследвания. Пуска болничен и дава направления, когато поискаш, пуска изследвания, ако нещо те притеснява. Мисля да се запиша при нея след феталната.
Аз имам лош опит с тази докторка и не бих стъпила повече при нея.
Накратко, искаше да ме праща на кюретаж (“диагностично абразио”) заради зацапване, продължаващо седмица след цикъл. Освен това ме наплаши супер много, наговори ми страшни глупости за миомата ми - че зацапването било от нея, че трябвало по спешност да се оперира и какво ли още не. Тръгнах си разстроена и разплакана. Интересното е, че заради тези оплаквания посетих още бая лекари (доста по-добре подбрани от въпросната, при която попаднах случайно) и никой не спомена нищо за кюретаж, даже се учудиха. И за миомата ме успокоиха, че изобщо няма никаква спешност, по-добре да се махне, но не е задължително.
Е, оказа се, че причините за тежкия цикъл и зацапването са били киста (която излекувах с билки), а миомата 3г по-късно си е на същото място и със същия размер…

Благодаря, че сподели! По принцип се доверявам на моята АГ с препоръките, но с д-р Сирманова само веднъж говорих случайно и някак не ми вдъхна хубава енергия (колкото и абсурдно да звучи) и затова много се чудя. Поначало се чудех дали да се записвам по ЗК или просто да се следя на частно, гледах и пакетите за проследяване в Токуда. Струва ми се много важно решение това със следенето и не знам на кого да се доверя..

# 428
Здравейте, момитета,
Днес бях на преглед. 8+1 седмица съм. Отново имам леко отлепване на плодния сак и ще съм в режим на почивка. Явно прекалявам с вдигането на детето и трябва да го огранича до минимум. Иначе всичко друго върви добре.

И аз, като при някои от вас, се наблюдавам при един АГ, но като ми дойдат смущаващи мисли ходя и при друг АГ в Щерев, че ми е близо и много удобно там.

# 429
  • гр. София
Здравей, Цвети, би ли споделила при кого ходиш в Щерев? Аз с предната бременност се следях и раждах при Певтичев и бях много доволна, сега мисля пак при него. Мои приятелки пък бяха/са при Милчева, също доволни.

На останалите също здравейте отново, че не бях се включвала няколко дни. Много пишете хаха, което е страхотно, просто ми е трудно да ви следя и да пиша по всяка тема. По цял ден съм сама с малкия, само като легне на обяд имам малко време за мен, ноо то кое по-напред…

Иначе при мен:
Вчера дадох кръв за БХС и днес бях на фетална. Всичко е наред и с двете бебчета, даже перфектно, супер ниски излязоха рисковете за всичко, така че според доки няма нужда от пренатален тест, вика ме направо на следваща ФМ 20-22 гс. Тогава мисля да направя за всеки случай и фетална ехокардиография.
Написа на листче предполагаемия пол и на двете, като все пак предупреди, че не е съвсем сигурно. Като се прибрах, го отворихме заедно с мъжа ми, беше много вълнуващо. 95% момичета пише, каквото е и нашето желание, а и каквото предчувствахме. Със сина ми също ми беше вярно предчувствието. Grinning
Иначе по начало исках второ момче, да си играят по момчешки с баткото, но откакто разбрахме, че са 2 бебчета, започнах да мечтая за 2 момичета, защото ми се иска като са близнаци, да са си от един и същи пол и да са в 1 стая, а пък 3 момчета щяха да ми дойдат много. А 2 момичета близначки тъкмо ще ги сложим в отделна момичешка стая, а баткото ще си е в негова момчешка. Нагласих ги. Grinning

# 430
А тази фетална ехокардиография кой я прави и кога е препоръчително да се прави?

# 431
Tsvety0, колко голямо е твоето дете? Аз моето го вдигам, уж не много все пак вече е достатъчно голям, но пък си тежи и напоследък ми е трудно.

Me, Myself & I, честити хубави новини! Много сладко ми стана от разсъжденията ти с половете. Да, доста сме се развихрили в темата, даже гледах че с тази скорост на 2-3 седмици ще ни трябва нова тема. И на мен ми харесва, нека си споделяме, теми ще си отваряме колкото ни трябват, а и тепърва ни предстоят обширни теми от прегледите, за половете, за покупки, за коремчета, кой почнал да рита...

# 432
Здравейте момичета ,престраших се и аз да се запиша с бъдещите майки тук.Термина ми е  на 28.08.2024г.Преди няколко дни чухме сърчицето на малкото съкровище.Леко прокървих в края на 5г.с и нямах кураж да се запиша тук,а само ви четях.Надявам се всичко вече да е добре Simple Smile Радвам се да съм част от тази група.

Последна редакция: пт, 19 яну 2024, 16:20 от Mimka 13

# 433
Много пишете ей! Ще съм кратка, малката спи, а аз имам 100 неща да свърша.
Някой питаше за киселини, на мен ми помага Neobianacid, разрешен е за бременни.
Към Gerka и kuklichka, в болница Лозенец има много добри АГ. Не мога да препоръчам конкретен, само съм чувала много добри отзиви.
В Геника правят пренатални тестове на доста разумни цени.

# 434
  • гр. София
Вики, благодаря! Ще очаквам и от всички вас също хубави новини.
Иначе относно вдигането на дете - аз също вдигам сина ми (11 кг) и днес на прегледа се видя леко отлепяне (а кървене не съм имала). Доки каза, че не е притеснително, но все пак ще се опитам да понамаля вдигането.

Марбела, феталната ехокардиография се прави или от специалист по ФМ, но е желателно да е специализирал допълнително за това или от детски кардиолог около 20 гс.
Насочила съм се към д-р Румен Маринов, който е детски кардиолог, по препоръки от форума.
Със сина ми не съм правила, защото дори не знаех за този тип специализиран преглед.
Но последните месеци доста четох други теми във форума и съвсем случайно разбрах за важността на този преглед от една мама на детенце, което се е родило с вродена сърдечна малформация, която не е била хваната на стандартните фетални морфологии (а пренаталните тестове изобщо не хващат такъв тип малформации).
Така че малко се наплаших и още тогава реших да направя.

Общи условия

Активация на акаунт