Петокласници-2023/2024-2 тема

• 31 710
  • 798
  •   1
Отговори
# 120
  • shumen
Нашите още са на училище,но ще изпитват децата,който са останали за оформяне.
В Понеделник ще правят контролно по Математика на събиране и изваждане на десетични дроби.По История им е казала,че вече ще започва да ги изпитва за 2 срок.
Моя нали не беше 2 седмици след ваканцията на училище и малко  намали оценките.На контролното по Английски има 4,по Български също.
За оформянето една част са им казали за срока,но госпожите по Английски и Математика са им казали,че те оценки не казват,а като ги нанесат в електрония дневник щели да си ги видят.
И да се оплача и тук деца от класа са започнали да тормозят моето.Онзи ден преди допълнителния час по физическо в съблекалнята са му хвърляли якето,суитчера и раницата по тоалетните и са го ритали и са го заплашвали,че ако каже ще го пребият.Прибра се разплакан и разстроен.Като ми каза побеснях и веднага говорих с класната и уж говорила с тях.Вчера обаче пак се повтаря само,че този път ритат някакъв айрян в съблекалнята и моето казва на госпожата и го нападат отново с обиди.Говорих отново с госпожата и каза,че в Понеделник ще говори с тях в час на класа и ще извика и педагог и директор,но малко ме съмнява.

# 121
Непоискани съвет, ама все пак...
Детето е 5 клас, като те чета по темите го обгрижваше и се държиш с него като с първокласник. На тази възраст вече се заявяват в групи и естествено си личи, ако има големи разлики в поведението...
Малко промени вкъщи нещата, за да си няма описаните проблеми...

# 122
danaeka, много е тъжно това, което пишеш. Оценките са просто оценки, които могат да бъдат променени, а голяма част от тях нямат никакво значение в житейски план, но менталното и емоционалното здраве на детето е изключително важно и това е нещото, което има много по-важно значение за развитието му.
На твое място бих внесла писмена жалба до директора и класния ръководител, в която да опиша по дни какво е станало и съответно да заявя, че желая училището да вземе всички необходими мерки за санкциониране на насилниците и да предотврати бъдеща агресия, както и да поискам среща, на която директорът съвместно с психолог да ми разяснят какви мерки ще предприемат за преустановяване на проблема.
Работете и върху самочувствието на детето, както и на способността да отстоява себе се и поставя граници. Квалифициран психолог би помогнал в тази ситуация. Децата са много интуитивни и когато усетят, че някой е по-слаб, започват да го нападат, защото не е “част от глутницата”.
Когато наборчето беше в първи или втори клас, едно дете беше разсипало супа върху него. Обадих се на майката, обясних ситуацията и я помолих да се срещнем с нея и детето. Образно му обясних постъпката, усещането и дискомфорта, който е създал на сина ми. Години след това детето като ме видеше ми обясняваше, че е разбрало и повече никога не е правило така. Може би и тези деца имат нужда от насока и работа с тях . Дано да се справиш със ситуацията, ако не-  пиши. На първо място ще свалиш напрежението, на следващо - може да помогнем.

# 123
Едни наши познати имаха проблем в класа с тормоз на детето им от друго дете. Майката издири родителите на въпросното дете и им обясни ситуацията, а те за щастие се оказаха разбрани и взеха мерки. Повече не се повтори поведението.
Като е група е малко по-сложно, защото отговорността е размита, но обикновено има тартор и подстрекател. Аз лично бих почнала от разговор с родителите и от там нататък бих ескалирала ако няма ефект.

# 124
  • shumen
Силан,Мишленце,аз опитах най-напред с родителите да говоря,но и трите деца,които са нападнали моето казват,че не са те.Едното и го е блъснало и се е ударил в ръба на вратата на тоалетната.
Вчера моя сам казва на класната,че отново го тормозят и обиждат,а тя гледа да покрие случая и му казва,че в Понеделник ще говорят с педагожката и директор в час на класа,което ме съмнява.
Духи,според теб да оставя да го тормозят ли е по добре?Дали на твоето дете ще му е приятно да му хвърлят якето,суитчера на тоалетната и раницата, да го блъскат и обиждат и то на турски.Все пак той не знае езика,а друго дете му превежда какво казват.
Аз няма да оставя така,ако класната не се заеме и ще стигна и по нагоре,ако трябва и ако продължат.

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 19:47 от danaeka

# 125
Разбира се, че не. Но поведение се гради първо в семейна среда. И на жертва, и на насилник (дори да не е в двете крайности). Двустранно е.
Аз също бих говорила с родителите и класната. Това ясно, за конкретната случка.
Обаче детето трябва да има основа, за да може да се заяви и защити. Ако това не е изградено вкъщи, а чака винаги да се оплачи и да се скрие зад някой друг, особено пък за момче.. ако го гледаш под похлупак и прекаляваш с треперенето, това си личи много .. и не му правиш добра услуга.
Ама явно не ме разбираш...

# 126
  • Варна
Честно казано и аз съм склонна да закрилям моето прекалено, но от година две гледам да му втълпявам, че да не разрешава да го ползват за изтривалка е първо негова грижа, защото няма как аз да съм все до него. Което не пречи да избеснявам, ако някой го тормози. Но съм му казала, че няма начин да се оставя в положение на жертва. И трябва да работи в посока да не допуска подобно поведение. Преди 2 месеца някъде получих забележка и лично съобщение в школо от класната, че участвал.в бой, било недопустимо, дрън-дрън. Като го разпитах се оказа, че е реагирал в резултат на тормоз. Та казахме му, че изцяло заставаме зад него в подобни случаи, обясних на класната, че моето дете жертва няма да става и нещата за момента се успокоиха. Тя щеше да говори с родителите на въпросното, не знам дали го е направила или просто то е размислило относно поведението си. Тънка е границата, хем трябва да се учат да се оправят, хем няма начин да игнорираме и неглижираме тормоза спрямо тях, трябва да усещат подкрепа.

# 127
duhi_puhi, макар да е ясно какво се опитваш да кажеш, е добре да се отчете, че тук сме различни хора, с много различен образователен и социален статус. Това, което за теб е приемливо, за други би изглеждало странно от възпитателна гледна точка. Поради горното е препоръчително да бъдем по-внимателни и в квалификациите, и в изказа, защото можем да навредим повече, отколкото да помогнем🫶.

# 128
  • shumen
Духи,той се е опитал да се защити,но насилниците са трима,а той е сам.При това най-напред той е говорил с класната,тя не взема сериозно нещата и той тогава ми се оплаква и се заех и аз.Няма да оставя да тормозят детето ми,а и още повече в училище да го обеждат на турски.Това не е позволено.

# 129
Да нека, и ние миналата година имахме проблеми с едно момче. Няколко пъти говорих с класната и тя неглижираше проблема. Накрая написахме писмо, в което се позовахме на правилника на училището и го изпратихме през школо, т.е. официалния канал. Естествено написахме, че ако не се променят нещата ще се обърнем към директор и пр. Резултатът беше бърз - разговор с родителите,юобясни им, че е напълно възможно детето да бъде изключено и да стигне до Детска педагогическа стая, подейства и нямахме повече проблеми.
Тази година в класа е много сложно, много агресия сред момчетата, вече няколко имат забележки като при пет ги изключват. Класният е много разбран, говори много с тях, вика психолог, но минават през труден период. Даже приятели до вчера се бяха сбили и стигнали до Пирогов. За момента не закачат момичетата, но има голям проблем. При нас родителите са отговорни и се опитват да взимат мерки и те, но днешната младеж, може и ние да сме били така, пали от малко.
Про всички положение изпрати жалба, да имаш нещо черно на бяло, до класната, поискай да се прегледат камерите и поискай децата да получат забележки, защото това е начинът да бъдат изключени ако продължават. Поразпитай и други родители ако и тяхното дете е пострадало. Винаги се обръща внимание ако са повече.
Извинявай, но онзи ден един татко ревеше, че на неговото издърпали ухото, а ти ще мълчиш, че го тормозят.

# 130
В такава ситуация и аз бих заложила на официална жалба и то до директора на училището. Класната очевидно неглижира проблема. Дали през Школо или на лист хартия ( но искаш входящ номер и посочваш мейл, на който държиш да получиш отговор), няма значение. Подробно описваш всеки случай на агресия, дори и да липсва физическа такава. Ако училището е читаво, ще има ответна реакция,ако не... има и по-горна инстанция. Съученик на по-големия ми син беше изключен точно заради сбиване и макар да не зная подробности около казуса, факт е, че такова поведение не се толерира и не е редно да се оставя без последствия.

# 131
  • shumen
Гиги,Детелина,нашите не са с школо,а с админ плюс.Там не знам как се пишат такива жалби.Това става в съблекалнята,а там камери няма и затова и си позволяват.
Ще изчакам да видя дали в Понеделник класната ще направи нещо и ако не ще се заема аз.

# 132
В админ вероятно също има начин за комуникация.
Камери няма, но се вижда кой влиза и после кой как излиза.

# 133
Други момчета от класа сигурно са свидетели. И да няма камера, сигурно има деца, които са видели какво се случва. По този повод да кажа, имаме редовно разговори с моите деца на тема кой какво е видял или чул и дали е редно да се казва всичко на учител или друг възрастен. Ако виновният ми е приятел, истината ли да кажа? Ненавиждам докладващите за щяло и нещяло. Но ако те питат какво се е случило - няма приятел, няма враг. Казваш това, което си видял. Утре ти може да си в такава ситуация и ако не си от групата приятели и върви, че обяснявай. Напиши си жалба, предай я в дирекцията, поискай входящ номер. Няма как да не отразят официален сигнал.

# 134
  • shumen
Детелина,нямало е други деца,а и да е имало никой не казва,защото ги е страх от побойника.Аз от моето дете разбрах,че и това не му е за първи път.
Аз още като ми каза най-напред исках разговор с родителите и децата,но класната веднага написа,че първо трябва да мине през нея и тогава,ако не се разберат тогава по нагоре да се отиде.Но продължават ли аз няма да оставя нещата така и ще отида и по нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт