Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 071
  • 629
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте,
Включвам се импулсивно в темата ви – признавам си, все още не съм прочела всичко 😊, но със сигурност ще го направя.
Дъщеря ми е в 11. клас и в момента е доста объркана и хаотична в желанията си. От всички университети, които е разглеждала досега, единственият ѝ избор е KU Leuven в Белгия.
В момента учи в 5-та езикова гимназия във Варна, с първи език немски. Профилните ѝ предмети са история и философия. Миналата година посетихме Белгия за няколко дни, именно за да разгледаме университети, и тя се влюби в Лювен. Остана с усещането, че един ден ще се върне там Simple Smile .
Желаната ѝ специалност е Европеистика, като психологията също е възможна опция. Имахме среща с консултант от център за кариерно ориентиране, но изглеждаше неподготвен по отношение на този университет и конкретните специалности.
Забелязах, че няколко деца на майки, които пишат тук, учат в KU Leuven, затова си позволявам да задам няколко въпроса.
- За тези специалности (Европеистика и Психология) необходимо ли е полагане на изпит по математика или представяне на SAT сертификат? В официалния сайт на университета не открих такава информация, но консултантът беше категоричен, че това е задължително. Знам, че за Бизнес факултета това изискване съществува, но за избраните от нея специалности не намерих потвърждение.
- Каква тежест има оценката от Държавните зрелостни изпити при кандидатстване? Освен по БЕЛ, вторият ѝ задължителен изпит ще бъде по английски език. Препоръчително ли е да държи трета матура и ако да – по какъв предмет?
- Какви специфични трудности срещнахте в процеса на подготовка? Има ли нещо важно, което бихте споделили от личен опит?
Освен всичко останало, тя не е напълно убедена, че това е правилният избор за нея, което допълнително я обърква. Затова ще съм безкрайно благодарна, ако някой сподели своя опит или съвети.
Благодаря предварително! Simple Smile

# 376
  • Бургас
Благодаря на всеки, който отговори на въпросите ми! Бяхте много изчерпателни! Още веднъж - благодаря за отделеното време!

# 377
  • софия
Университетите в Белгия не са особено популярни сред консултантите.
Мога да споделя нашия опит с уговорка, че дъщеря ми кандидатства в различен от вашия факултет.
... Имахме среща с консултант от център за кариерно ориентиране, но изглеждаше неподготвен по отношение на този университет и конкретните специалности.
Забелязах, че няколко деца на майки, които пишат тук, учат в KU Leuven, затова си позволявам да задам няколко въпроса.
- За тези специалности (Европеистика и Психология) необходимо ли е полагане на изпит по математика или представяне на SAT сертификат? В официалния сайт на университета не открих такава информация, но консултантът беше категоричен, че това е задължително. Знам, че за Бизнес факултета това изискване съществува, но за избраните от нея специалности не намерих потвърждение.
Трябва да прочетете внимателно изискванията за конкретната специалност. Всичко е описано ясно и пълно.
Със сигурност ще се иска сертификат за владеене на език и в информация за специалността е отбелязан какъв.
Ако се има изпит по мат, ще е отбелязано изрично, но за вашите специалности няма логика да се изисква.
Някои консултанти знаят по-малко от кандидатите.

- Каква тежест има оценката от Държавните зрелостни изпити при кандидатстване? Освен по БЕЛ, вторият ѝ задължителен изпит ще бъде по английски език. Препоръчително ли е да държи трета матура и ако да – по какъв предмет?
Никаква 🙂
Трябва да прочетете внимателно изискванията. След приема получавате подробно описание какво се очаква от детето.
Дъщеря ми няма да държи трета матура. Няма никакъв смисъл. Minimum effort, maximum results. (пак с уговорка, че сме сигурни, че не се изисква трето ДЗИ)

- Какви специфични трудности срещнахте в процеса на подготовка? Има ли нещо важно, което бихте споделили от личен опит?
Никакви. Т.е. аз не съм участвала, дъщеря ми сама си следи, попълва и подава документите, но не е мрънкала за нищо 🙂
Нямам идея мотивационното писмо каква тежест има. Нейното беше много хубаво, но тя има добър опит в писане на подобни стилове. Преди да го предаде го четоха двама консултанти по кандидатстване.

Освен всичко останало, тя не е напълно убедена, че това е правилният избор за нея, което допълнително я обърква. Затова ще съм безкрайно благодарна, ако някой сподели своя опит или съвети.
Препоръчвам за всяко нещо, което не ви е ясно или ви притеснява да пишете директно на университета. Отговарят бързо и подробно.

Моята дъщеря е убедена, че това е нейната специалност и университет. Всъщност това беше неин единствен избор, въпреки че е приета навсякъде, където подаде документи. Дали е така предстои да разберем. Все още не сме ходили да видим университета, чудим се къде да вместим посещението преди заминаването 🙃, но градът ни е познат, имаме близки приятели, на които можем да разчитаме и може би затова не се притесняваме. Дано не е измамно.

Пожелавам успех в избора 🙂

Доп. Все пак аз съм доволна от нашия консултант. Предпочетохме да имаме човек, който има опит, за да не пропуснем нещо. Основно разчитахме за останалите университети нищо, че след като дъщеря ми беше приета спря да кандидатства. Беше отговорна, внимателно следеше всичко, чете мотивационното писмо, въпреки че дъщеря ми толкова искаше да учи в KULeuven, че и сама си следеше, качваше, учи за мат, пуска документи.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 06:38 от zvаnchе

# 378
  • София
Добре дошла, Galka!

Моето дете учи Европеистика в KUL: Аз съм съгласна с дъщеря ви, че Льовен е прекрасен. Мнение, което моето дете не споделя. Но няма никакво намерение да прекъсне, защото това, което учат й е много интересно.
За кандидатстването: изиксва се IELTS с резултат над 6 точки, мотивационно писмо и ще й дадат тема за есе. Също така ще трябва да посочи какви major и minor предмети би искала да изучава. Ще получи списък от който да избира. На база този избор ще разбере кой е стартиращия й университет. Както и къде ще бъдат major и minor програмите. Давам пример: моето дете започна в KUL, след това ще отиде в Компултенсе в Мадрид и накрая Болоня. Синът на Deni стартира в Мадрид и ще пътува за KUL за мейджъра. Не помня срока за кандидатстване, мисля, че беше април. Списъците с приетите излизат май месец. Оценката от ДЗИ няма никаква тежест. Единствено трябва да се даде линккъм електронната диплома, за да се удостовери, че кандидатът е завършил.

Ако имате още въпроси, насреща съм. Имайте предвид, че разликата в специалността тук и там е от земята до небето. Имат много интересни гост лектори, насърчават ги да споделят различно мнение и да водят дебати. Моята дъщеря обожава това, което учи. В същото време трябва да сте наясно, че е трудно. Много бързо осъзнават, че не е важно с каква оценка са минали изпитите, а дали са ги минали. Дъщеря ми май подцени сложността и вече я чакат два поправителни. Държат ги нащрек през целия семестър с есета, проекти и контролни. Определено е трудно. Дъщеря ми идва от училище в което учеха много. Каза, че за 5 години там не е учила толкова, колкото за един семестър в KUL.

Другото много ценно на тази програма е, че са събрани, буквално, от цял свят. Има състуденти дори от САЩ, Канада, Япония, Австралия.... Това дава поглед върху много различни култури и гледни точки. И мисля, че е безценно.

# 379
Здравейте,
Включвам се импулсивно в темата ви – признавам си, все още не съм прочела всичко 😊, но със сигурност ще го направя.
Дъщеря ми е в 11. клас и в момента е доста объркана и хаотична в желанията си. От всички университети, които е разглеждала досега, единственият ѝ избор е KU Leuven в Белгия.
В момента учи в 5-та езикова гимназия във Варна, с първи език немски. Профилните ѝ предмети са история и философия. Миналата година посетихме Белгия за няколко дни, именно за да разгледаме университети, и тя се влюби в Лювен. Остана с усещането, че един ден ще се върне там Simple Smile .
Желаната ѝ специалност е Европеистика, като психологията също е възможна опция. Имахме среща с консултант от център за кариерно ориентиране, но изглеждаше неподготвен по отношение на този университет и конкретните специалности.

Добре дошли ! Прекрасни отговори са ви дали момичетата по-горе. Аз не мога да помогна относно темата за консултантите, защото моя син си прави всичко сам, но от това което чета ви съветвам да го смените . Никаква математика не се държи за Европеистика, държи се за бизнес администрация и бизнес инженеринг и то е тест , има и примерен такъв в сайта на KU Leuven . Матурите нямат значение. Сертификат за английски ще ви трябва като ielts например . За психология не кога да помогна с информация , но математика изпит няма за нея.

# 380
Много ви благодаря за топлото посрещане и полезната информация! Hug

Разгледахме сайта обстойно, а когато бяхме в Лювен, посетихме и основния кампус. В нещо като информационен център имахме възможност да се срещнем със съветник – допуснаха ни вътре, което беше много мило. Като цяло обаче отговорите се свеждаха до: „Всичко е написано в сайта.“ Simple Smile Поздрави дъщеря ми за отличното ѝ ниво на английски и ѝ каза, че я очакват.

Всъщност, тя разбра за университета съвсем случайно, но именно спецификата на програмата ѝ допадна. Единственото ѝ притеснение е свързано със статистиката – смята, че би се справила с всичко останало.

Колебанието ѝ идва от факта, че не може да прецени доколко тази специалност отговаря на нейната визия за професионално развитие. Тук се крие и основният ѝ проблем – все още няма ясна представа в каква насока иска да се развива.

Всяко ново разглеждане на университети и специалности я обърква допълнително. Аз не искам да я насочвам, защото смятам, че изборът трябва да бъде изцяло неин. В момента се е разпиляла доста в подготовката – ще покрива TestDaF, след това предстои IELTS, а освен това е съсредоточена и в БЕЛ, тъй като другият ѝ категоричен избор е СУ. Липсата на конкретна цел и мотивация понякога я обезсърчава. Ако SAT не е необходим за тази специалност, намирам за напълно излишно да губи време и финансов ресурс за него.

Ще прочета темата, за да видя какви казуси сте срещали и вярвам, че ще ми бъде много полезна. Дъщеря ми със сигурност ще зададе въпроси и към университета, но вашият опит би бил много полезен за нас.

etomira, пожелавам на дъщеря ви не само успех в предстоящите изпити, но и преживявания, които емоционално ще я свържат с Лювен. Ние бяхме там само за един ден, но усетихме спокойствието и академичната атмосфера – именно това наклони везните в желанието ѝ да учи там.

deni_den, успех и на вашето момче, благодаря за отговорите!

zvanche, трябваше да започнем отнякъде, затова първо избрахме среща с консултант. Според мен KU Leuven не му беше познат и просто ни предостави някаква първоначална информация, с която разполага. Успех на дъщеря ви! Винаги съм се възхищавала на деца с ясно изградена визия за бъдещето си и упоритост в сбъдването ѝ.

При нас нещата не са толкова ясни, но вярвам, че всичко ще се нареди, че дъщеря ми ще се пребори с емоциите си и ще започне да мисли по-рационално. Simple Smile

Имам още няколко въпроса, над които се чудя:

Доколко е удачно да се кандидатства в две специалности? Дали няма да направи лошо впечатление с липсата на категоричност?
Малко ме притеснява и финансовата страна, която трябва да бъде добре обмислена и планирана предварително. Винаги сме говорили, че ще се наложи да работи, дори на 4 часа или колкото програмата позволява след първата година. В тази специалност обаче ми се струва, че такава възможност трудно би се намерила, предвид че през втората и третата година обучението е в различни университети.
И един по-деликатен въпрос – колко приблизително е годишната издръжка на студент в Белгия според вашия опит? Осъзнавам, че е много индивидуално, но все пак някаква ориентировъчна сума би ни помогнала в планирането.
Още веднъж благодаря за насоките и съдействието! Relaxed

# 381
  • София
Аз съм с момче, разход 408 Е за общежитие и 500 Е джобни на месец.
По принцип не е препоръчително да работи студента през първата студентска година.
За по- натам не мога да кажа.

# 382
  • софия
galka77, категоричният избор произтече от категоричният избор какво да НЕ бъде, отне доста време, търсене и посещения на различни изложения. Беше потвърден от кариерен консултант (и от него съм доволна, но и двамата консултанти, с които работихме, бяха препоръчани от хора, на които имам доверие в преценката). Разбирам децата и ако съм аз, бих била и съм била в тяхното положение. Много е трудно да избереш какво искаш да учиш и след това да работиш. По-скоро какво искаш да работиш, за да учиш за това Simple Smile Колко от нас са знаели на техните години? Малцина. Както е и сега. Важното е изборът да е техен и да се справят, и харесват след това да го учат. Важно е да знаят, че ако не е тяхното могат да опитат друго. Не до безкрай, разбира се.

По въпроса какво ще работят - след една от поредните ни срещи с консултант запомних, че никой не знае след 10-20 години какво ще работи някой и какви професии ще има. Факт. Отделно от това, животът е показал, че ако не си учил тясна специалност като архитектура, медицина, право и още няколко други, можеш да се реализираш в много сфери и дори и в момента малко хора работят това, за което са учили. Да не говорим, че около мен имам примери за учили медицина, културология и цял живот работещи като висококвалифицирани ИТ.   

Подкрепям изводът, че ако няма да се кандидатства някъде, където се изисква SAT (повече в американските университети), няма нужда да се прави. IELTS е напълно достатъчен.

Не смятам, че да се кандидатства повече от една специалност дава негативен сигнал. Съвсем нормално и естествено е да се кандидатства повече от 1. специалност и в повече от 1. университет. Най-малкото нямаш сигурност, че ще те приемат.

В наборната тема обсъждахме работата по време на следване и според мен дали това ще се прави е строго индивидуален избор според детето. Аз лично съм на кантар, като клоня към против. За момента имам отговорно дете, което учи, засега финансово не е проблем да я подкрепяме и не бих настоявала да работи. Около мен имам пример за деца, учещи сериозни специалности (в България), които започват да работят след 1. курс, справят се, получават добро заплащане, стават финансово независими и в един момент работата взема превес над ученето, и като резултат завършването на университет става все по-далечна (и ненужна) перспектива.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 11:43 от zvаnchе

# 383
  • София
Galka, не виждам проблем да кандидатства в две специалности.
Относно финансовата част, мисля, че съм писала в темата, но ще обобщя:
такса 2250 евро
наем - ние плащаме 575 евро, но мисля, че може да се заложи среден бюджет 600 - 650
Даваме й по 600 евро на месец. Аз исках в тази сума да влизат и самолетните билети, но баща й се наложи (нали е на тате голямата принцеса) и ги купуваме отделно. Не й даваме никакви други пари.
В Мадрид и Болоня обучението се води по Еразъм и получават помощ в размер на 370 евро на месец.
Отделно има редица облекчения за студентите: карта за спорт - 35 евро на година, за култура - 25 евро, в стола на факултета обядът е между 5 и 6 евро, в един от клубовете си купуваш чаша за 8 евро и пиеш безплатни чай и кафе в нея (докато оцелее, после си купуваш нова). Самият Льовен е доста по-евтин от Брюксел, което си е бонус. В кафе ПолитикА, което е на факултета бирата е по 1 евро и вечер правят различни партита.
Нашата дъщеря работи когато е в България и по този начин си помага финансово.

# 384
Благодаря! Hug

zvаnchе, точно в тази насока са и нашите разговори. Поне е ясно, че ще се насочи към хуманитарната и социалната сфера, но пътят дотам може да бъде различен. По време на бакалавърската програма ще израсне, ще се сблъска с житейски ситуации и различни хора, ще се променят възгледите и възприятията ѝ. Вероятно след това ще има по-голяма яснота и възможност за последваща специализация или магистратура.

Понякога кариерният избор е съвкупност от обстоятелства, а дори и от късмет. Ако човек няма изявен талант в дадена област или не е решил да учи нещо строго специфично, до почти всичко останало може да стигне по различни начини.

Ако е удобно, бих помолила за контакт с конкретен консултант. Ако прецениш, че не е уместно да го споделиш тук, може и на лично съобщение. Във Варна възможностите за кариерно консултиране не са много, но предполагам, че повечето предлагат и онлайн срещи.

Дъщеря ми категорично ще кандидатства в няколко университета, но ми се иска да се съсредоточи върху по-конкретна подготовка. Двете специалности в KU Leuven са в различни факултети, но според прочетеното в сайта, изискванията за прием са идентични. Вероятно ще се потърси насоки от университета и ще го мисли Simple Smile

Относно работата по време на обучението – има по-малък брат, имат две години разлика и в някакъв момент ще стане доста сложно за нас, но с добро планиране вярвам, че ще се справим. Също така съм напълно съгласна, че първата година е най-добре да не се работи – изграждат се нови навици, има процес на адаптация, особено в чужда страна. В тази програма това ще се случва няколко пъти, така че мисля, че ще ѝ е изключително трудно да съчетава всичко.

etomira, мисля, че именно от теб по-назад в темата прочетох за условията на програмата „Еразъм“ – това определено е облекчение. Blush Дъщеря ми също е "принцесата на тати" – всеки път, когато заговорим за темата, му става лошо, че изобщо иска да замине... но ще му се наложи да се справи с емоциите си. Smile

Аз бях изчислила, че годишната ѝ издръжка ще бъде около 17 000 – 18 000 евро, потвърждавате го.

Ще следя темата и ще си позволявам да задавам въпроси, ако Белгия остане нейният избор и цел.

Успех на всички деца!  Hearts

# 385
Аз бях изчислила, че годишната ѝ издръжка ще бъде около 17 000 – 18 000 евро, потвърждавате го.
Твърдо ЗА кариерен консултант. Преди 5-6 години имаше проект към МОН за безплатни кариерни консултанти: https://orientirane.mon.bg/careerGuidanceCenters. Предлагаха много добра услуга с външни експерти (не от МОН). Приятелка и дъщеря й бяха много доволни, но нямам скорошни отзиви.

Издръжката е според възможностите - може и с 30-40% по-малко от Вашите изчисления.
Основно перо е квартирата. Стая в общежитие в Льовен към Стуво е 440 Е. Цените в Брюксел на храните са като в София и дори по-ниски. Дъщеря ми си готви сама, царица е на промоциите и е вегитарианец (там месото е по-скъпо). Първата година като ми казваше колко малко харчи за ядене, мислех, че гладува. Всъщност ядеше разнообразно, включително пресни плодове и зеленчуци.
Също така могат да се намерят и евтини самолетни билети.
Успех!

# 386
  • Varna
Здравейте, момичета, чета ви от близо година, радвам се за успехите на всеки от вас и ви благодаря за полезната информация, която споделяте.
Родител съм на 11 класничка, която предстои на есен да подава документи за университет и към момента фаворит е KU Leuven с Бизнес инженерство.
Есента бяхме на обиколка на университетите в Белгия и тя излезе леко уплашена от този университет, защото консултанта на място в университета многократно се опита да й обясни, че не е за нея тази специалност и че математиката е на ужасно трудно и високо ниво. Препоръча й да се насочи към бизнес администрация, обаче си имам един инат, който имам чувството че като му кажат, че нещо е трудно за нея и сякаш я мотивират още повече. И така 4 месеца по-късно все повече това остава като основен и почти единствен избор за кандидатстване.
Това което ме притеснява е, че в сайта на няколко места чета, че искат оценка по физика или химия, а тя не ги изучава като предмет в 11 и 12 клас. Някой запознат ли е за тази специалност освен изпита по математика и сертификата за език дали има изисквания за хорариум. Относно математиката не се притеснявам, защото тя е в МГ и е състезател по математика вече 10 години... Обича математиката и никога не е имала трудности там.
И още един въпрос относно по-опитните. Как стои въпроса с общежитието след първата година. Доколкото съм запозната в Холандия 90% от местата са за първокурсници, и само 10% са за 2 и 3ти курс и нямат никакво предимство с това че досега са живяли там... В Белгия има ли нещо такова или може да си запазят с предимство за следващите години стаите. Необходимо ли е всяка година да търсим и чакаме квартира.

# 387
  • софия
Как консултантът е преценил, че не е за нея тази специалност? На каква база?

Вероятно оценката от първи етап по физика/химия е достатъчна. Не се изисква нещо специално.

# 388
  • Varna
Как консултантът е преценил, че не е за нея тази специалност? На каква база?

Вероятно оценката от първи етап по физика/химия е достатъчна. Не се изисква нещо специално.
Честно казано и аз не знам, но бях там с нея и видях как няколко пъти се опита да й каже да разгледа бизнес администрация, защото при бизнес инженерството щяло да й е изключително трудно и че математиката била наистина много трудна. После влезе в тяхната система да провери училището, в което учи дъщеря ми. И аз и тя останахме с впечатление, че все едно не е за нея тази специалност. Няколко месеца след това зъщеря ми изчете за стотици други специалности и университети, но отново се връща към тази специалност. Сигурно е доста трудно и ще иска много учене, но това не я плаши, освен ако не става дума за високо ниво на физика или химия, но поне аз не открих никъде в сайта такава информация. .. А иначе консутантката беше много любезна, много търпелива, изключително изчерпателна за всичко което ни интересуваше, но излизат още и още въпроси в последствие.

# 389
  • софия
При нас физиката и химията от първи етап беше достатъчна. Не сме срещали по-специално изискване. При кандидатстването беше приложена справка за предметите. Какво съдържаше ще излъжа, защото не следях детайлно кандидатстването, но съм сигурна, че училищата знаят какъв формат трябва да подготвят.

В програмата нямат физика и химия - https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/opleidingen/e/SC_54764298.htm#bl=all

Общи условия

Активация на акаунт