Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 061
  • 629
  •   2
Отговори
# 390
  • София
Този консултант да не е объркал Инженерната специалност (изключително трудна с много физика, химия и по-малко математика) с Бизнес инженерството 😂.

# 391
  • Пловдив
@hana1 аз също мисля, че е станало объркване между двете специалности. Само за Civil engineering се изисква 8 часа математика в последните две години в училище и съответната матура. Но тази пециалност е също нумерус фиксус и има приемен изпит по математика. За всяка друга специалност, която иска хорариум по математика не е проблем за дете идващо от математическа гимназия.

Моята дъщеря кандидатсва в три университета в три държави, изискванията са различни и също така сроковете за кандидатсване, затова за мен ако има възможност нека да кандидатва на повече места. Накрая да се похваля с упешно премината първа сесия за бъдещата лекарка. Наистина е трудно за всички деца да преминат от позната среда в училище към нови изисквания и отговорности.

# 392
  • Varna
Благодаря за споделеното. Силно се надявам да е така и да не се разочарова после..
Засега явно твърдо ще се кандидатства в КУ Льовен и VUB. Може би и за там ще използваме консултант, а вече за допълнителни единични университети ще пробва и сама.
Сега остава да се фокусира за ielts. Вчера вече видя примерния тест по математика и честно казано за дете в МГ установи,  че само на 6 от 20 въпроса може да отговори и останалото не го е учила. Това леко ме притесни, защото си мислех, че няма да я затрудни, но пък нея Не - просто каза, че ще трябва да ги види...

# 393
И още един въпрос относно по-опитните. Как стои въпроса с общежитието след първата година. Доколкото съм запозната в Холандия 90% от местата са за първокурсници, и само 10% са за 2 и 3ти курс и нямат никакво предимство с това че досега са живяли там... В Белгия има ли нещо такова или може да си запазят с предимство за следващите години стаите. Необходимо ли е всяка година да търсим и чакаме квартира.
Хана1,
успех с кандидатсването и матурите.
За общежитията: с предимство са вече настанени студенти - те кандидатстват отделно (от 15.2 до 15.3) и преди желаещи стая за първи път (от 16.3 до 24.4).  Не знам дали им запазват същите стаи.
https://www.kuleuven.be/english/life-at-ku-leuven/housing/find-h … when%20to%20apply
В Белгия много, много по-лесно се намират стаи и цените (все още) са по-ниски от Нидерландия.

# 394
  • Пловдив
Повечето университети имат подготвителни курсове и там дават силабуса. Честно казано, даже и в Белгия има разлика в учебния материал по математика, между фламандската и валонската част и всички други международни училища. Моят съвет е да видите дали има подготвителен он-лайн курс и да мине материала. Така стана при нас, част от материала по физика и математика беше неизучаван в училище и затова изкара курс година преди да завърши училище, тогава напрежението е по-малко.

# 395
Благодаря за споделеното. Силно се надявам да е така и да не се разочарова после..
Засега явно твърдо ще се кандидатства в КУ Льовен и VUB. Може би и за там ще използваме консултант, а вече за допълнителни единични университети ще пробва и сама.
Сега остава да се фокусира за ielts. Вчера вече видя примерния тест по математика и честно казано за дете в МГ установи,  че само на 6 от 20 въпроса може да отговори и останалото не го е учила. Това леко ме притесни, защото си мислех, че няма да я затрудни, но пък нея Не - просто каза, че ще трябва да ги види...
Здравейте,
синът ми е приет инженерни технологии в КУ Льовен. Както писах по-горе, той сам се занимаше с кандидатстването, ние само го подкрепяме и придружаваме. Беше и на отворените врати в Брюксел ноември 24 . Учи в МГ. Изискват им часове по математика и физика/и/или химия. Но в МГ Варна, повечето са с профил математика, а той като трети си беше избрал физика/нямаше възможност за химия/, с идеята че вероятно ще учи някакво инженерство. Вероятно ако нямате профил математика и физика/ химия, така са отговорили на дъщеря Ви. Доколкото знам това е едно от условията за кандидастване заедно с изпит SAT или някой друг по математика, сертиф. по англ. и т.н.
Но това е за друга специалност, подкрепям, че вероятно консултатнта се е объркал.
Ако мога с нещо друго да помогна, с удоволствие.

# 396
Момичета здравейте, следя ви отдавна.Нашият син е първа година в KU Leuven.Двамата с баща му миналата година там на място намериха чудесна квартира на минути пешеходно разстояние от кампуса.Подозирам предвид резултатите от първата сесия , че ще я освободим най- късно в края на втори семестър.
Оказа се неподготвен за инженерната специалност, много му е трудно, от 6 изпита на 4 от тях е на поправителен. Усещам го , че е в шок, разочарован от себе си, но не показва, затворил се е и съм притеснена.
Старая се да проявя търпение, това което му се случва е житейски урок, но мира не ми дава.
Споделил е на приятел, че не иска да е там, но пред нас не се заявява.
Продължава да учи, често не спи през нощта, и на всеки въпрос, когато се чуем отговаря с “… не знам “Това си е депресия по учебник.
Моля ви за съвет

# 397
  • Sofia
ivadencheva, може би сте му казвали, но ако не сте или ако не сте били съвсем убедителни - кажете му, че го подкрепяте и няма проблем да се прибере още сега - оставам с впечатление, че сте ок с това. Не го чакайте да дойде от него предложението, защото вероятно го е срам от вас, че се е "провалил" и ви е разочаровал. А в крайна сметка, на 19 е по-вероятно човек да не е открил нещото за себе си или очакванията да са разминават с реалността, особено пък сам в друга държава. Ако пък можете сега да отидете при него за малко, там на място да поговорите или просто да прекарате време заедно, да усети подкрепата физически, би било чудесно според мен.

# 398
Момичета здравейте, следя ви отдавна.Нашият син е първа година в KU Leuven.Двамата с баща му миналата година там на място намериха чудесна квартира на минути пешеходно разстояние от кампуса.Подозирам предвид резултатите от първата сесия , че ще я освободим най- късно в края на втори семестър.
Оказа се неподготвен за инженерната специалност, много му е трудно, от 6 изпита на 4 от тях е на поправителен. Усещам го , че е в шок, разочарован от себе си, но не показва, затворил се е и съм притеснена.
Старая се да проявя търпение, това което му се случва е житейски урок, но мира не ми дава.
Споделил е на приятел, че не иска да е там, но пред нас не се заявява.
Продължава да учи, често не спи през нощта, и на всеки въпрос, когато се чуем отговаря с “… не знам “Това си е депресия по учебник.
Моля ви за съвет
Ние сме казали на дъщеря ни да пробва, ако стане-стане, ако не да се прибира и тук има какво да учи. На нея много и харесва в Кортрейк и й се иска да остане, но в Howest e по-трудно от бг университетите, като сравнявам с брат й, който е в УНСС. Все едно, млади са, имат време да опитват различни неща. Тя много искаше и отиде, пък каквото стане. Не я натискаме на всяка цена да завърши там.

# 399
  • София
Ivadencheva, аз трудно мога да ти дам съвет, защото съм в същата, та даже и по-лоша ситуация.
Вчера се върнах от Белгия, оставих я девойката с надежда за по-успешен втори семестър, но вътрешно знам че няма да се справи отново. Ще бъда най-щастливата майка, ако успее да ме обори и си вземе необходимите изпити за да запише втори курс. Първият семестър беше пълен крах - депресивно състояние съчетано с мързел. Много ми се иска да успее да превъзмогне себе си най-вече, защото това ще й даде мотивация да продължи, а тя такава в момента няма. Като майка чувствам провал в това, че не съм научила детето си да учи павече, да води "битка" със себе си.
Каквото и решение да вземе твоето момче е важно избора да е негов и осъзнат. Нищо относно университета не е на живот и смърт и ние като родители трябва да се научим да подкрепяме деца си в техните решения, макар някой път да не ни харесват.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 12:36 от brayan__

# 400
Ivadencheva, аз трудно мога да ти дам съвет, защото съм в същата, та даже и по-лоша ситуация.
Вчера се върнах от Белгия, оставих я девойката с надежда за по-успешен втори семестър, но вътрешно знам че няма да се справи отново. Ще бъда най-щастливата майка, ако успее да ме обори и си вземе необходимите изпити за да запише втори курс. Първият семестър беше пълен крах - депресивно състояние съчетано с мързел. Много ми се иска да успее да превъзмогне себе си най-вече, защото това ще й даде мотивация да продължи, а тя такава в момента няма. Като майка чувствам провал в това, че не съм научила детето си да учи павече, да води "битка" със себе си.
Каквото и решение да вземе твоето момче е важно избора да е негов и осъзнат. Нищо относно университета не е на живот и смърт и ние като родители трябва да се научим да подкрепяме деца си в техните решения, макар някой път да не ни харесват.

Не се обвинявайте в личен провал. Това са техните битки, те трябва да намерят себе си, да се заявят и да не се страхуват.
Търпението е големият ни проблем в тази ситуация, да ги оставим сами да задвижат нещата.
Голямото ми притеснение е депресията, която не е за подценяване.
Много благодаря на всички за подкрепата.

# 401
  • София
Ivadancheva, освен, че го подкрепяте, каквото и да реши, му кажете, че в този университет е много трудно да си вземеш изпит. Че първата година е най-голямата резачка там. И в никакъв случай не се е провалил.
Brayan, ти си последният човек, който е виновен за невзет изпит. Нормално е да са в депресия, там няма слънце. Тук може да е кучи студ, но слънцето кара всичко да изглежда по-добре.
И за да не изглежда, че ви успокоявам наизуст, да кажа, че моята мома е скъсана на 2 от 5 изпита, а френският е на ръба и трябва да изкара висока оценка втория семестър, за да го вземе.

# 402
  • София
Ivadancheva, на всички деца им е много трудно. В никакъв случай не му давайте да пада духом. Поправките са чак лятото. Имат време да се подготвят и да наваксат, за да вземат невзетите изпити.
Има много българчета и в Льовен и в Брюксел, нека ако може да си потърси приятелчета, някаква компания. Моят син е в Брюксел, ако искаш пиши ми, ще ти дам контакт. Той се събира и с други младежи, учат заедно, така че съм сигурна, че с радост ще приобщят твоето момче.

# 403
  • Пловдив
Като ви чета виждам, че не съм сама с притесненията си. За децата е шок цялата смяна на държава и място, независимо колко много са го искали и са се трудили. Моята дъщеря е само на 70 км, но се чувства като нова страна. Едно е езика, навиците в университета, да бъдат самостоятелни, сами да разпределят деня си и т.н. За съжаление е необходимо време да свикнат и за тях и за нас. Преди два дни ми се оплака, че си е мислила, че студентския живот е песен, а се налага да учи всеки ден преди и след лекции. Най- доброто е да се говори с тях и да ги оставим да разказват колко им е трудно, но на мен трудно ми се отдава да мълча без да дам съвет.

# 404
Ivadancheva, на всички деца им е много трудно. В никакъв случай не му давайте да пада духом. Поправките са чак лятото. Имат време да се подготвят и да наваксат, за да вземат невзетите изпити.
Има много българчета и в Льовен и в Брюксел, нека ако може да си потърси приятелчета, някаква компания. Моят син е в Брюксел, ако искаш пиши ми, ще ти дам контакт. Той се събира и с други младежи, учат заедно, така че съм сигурна, че с радост ще приобщят твоето момче.

Много благодаря за подкрепата, ще му кажа да се свържат и да се подкрепят заедно.

Общи условия

Активация на акаунт