Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 029
  • 629
  •   1
Отговори
# 420
  • столицата
Аз плащам от моя сметка в България. Тя няма сметка там.

Имам въпрос за здравна осигуровка. Къде може да си направи здравна застраховка или да се регистрира някъде, за да е в сила здравното осигуряване от България?
Ние направихме здравна застраховка към Алианц още преди да замине. А аз ходих в Общината с бележката, че е приета в Белгия и у нас не плащаме здравни осигуровки.
В този случай в Бг ще бъдат прекратени здравноосигурителните права на студента.

# 421
  • София
Здравейте,
Радвам се, че ви открих.
Дъщеря ми я одобриха по Eразъм за KDG Antwerp. Тя учи в Бреда и се чудим дали да остане в квартирата си там и да пътува. Затова гледам картите за отстъпка при  пътуване с влак. Виждам, че има например "Студентски Multi Roosendaal", но не мога да се ориентирам каква е цената. Може ли да ме насочите?
Благодаря предварително на отзовалите се!

Днес синът ми е взел карта за 10 пътувания с влак за 33 Е.
Каза, че когато ги изразходва, ще я зареди пак.

# 422
  • София
Сливка, днес е платила прегледа. Дали са й фактура за да й я възстановят от застраховката. Преди да замине четох, че няма нужда от допълнителна застраховка. А сега се оказва, че не е така и аз искам да направя. Не искам да се притеснява да отиде на лекар.

# 423
  • София
Тук в Бг трябва да ѝ възстановят разхода. Но не знам как и къде, ако има запознат, нека се включи.

# 424
  • София
Здравейте,
Радвам се, че ви открих.
Дъщеря ми я одобриха по Eразъм за KDG Antwerp. Тя учи в Бреда и се чудим дали да остане в квартирата си там и да пътува. Затова гледам картите за отстъпка при  пътуване с влак. Виждам, че има например "Студентски Multi Roosendaal", но не мога да се ориентирам каква е цената. Може ли да ме насочите?

Днес синът ми е взел карта за 10 пътувания с влак за 33 Е.
Каза, че когато ги изразходва, ще я зареди пак.
Благодаря! А дали за същия студентски пакет става въпрос?
То при нас е малко по-сложно - като работещ студент в Нидерландия може да закупи билет с отстъпка (травъл продукт) 100 % на територията на Нидерландия. Интересува ни ако вземе в допълнение този студентски пакет в Белгия, колко още отстъпка може да ползва (за територията на Белгия). Не знам дали ясно го обясних.
За медицинските прегледи - съжалявам да го кажа, но не знам да може да се търси възстановяване, ако няма застраховка в Бг. Аз за тази цел миналата година направих здравна застраховка за студент в чужбина в SDI. Сега спрях, защото работи и сключи в Нидерландия здравна застраховка - съответно преглед и лекарства от личен лекар са й безплатни.

# 425
  • Sofia
T04itsa, не е нужно това периодично плащане. Аз всеки месец превеждам парите за квартирата от моята сметка. Иначе дъщеря ми има сметка в KBC, където й пращаме пари. Опитах и аз предварително да й отворя сметка, но не става без белгийска лична карта (както и договора за телефон - към Hey! telecom). Като се регистрирате в общината, след около месец излиза личната карта и след това онлайн всичко може да направите.

# 426
Здравейте,
Радвам се, че ви открих.
То при нас е малко по-сложно - като работещ студент в Нидерландия може да закупи билет с отстъпка (травъл продукт) 100 % на територията на Нидерландия. Интересува ни ако вземе в допълнение този студентски пакет в Белгия, колко още отстъпка може да ползва (за територията на Белгия). Не знам дали ясно го обясних.
За медицинските прегледи - съжалявам да го кажа, но не знам да може да се търси възстановяване, ако няма застраховка в Бг. Аз за тази цел миналата година направих здравна застраховка за студент в чужбина в SDI. Сега спрях, защото работи и сключи в Нидерландия здравна застраховка - съответно преглед и лекарства от личен лекар са й безплатни.

Sunny bunny,
трябва да пита на място в двете държави и да прецени кое е по-изгодно. Много са различни намаленията.
Дъщеря ми цял семестър живееше в Брюксел и пътуваше до Маастрихт. Понеже не е студент в Белгия имаше право само на намеление за млади хора до 26 г., което не е голямо. Но пак купуваше билет отиване и връщане от Белгия. В НЛ нямаше травъл продукт и излизаше по-скъпо билета.

Сега е по Еразъм в Белгия (Льовен) и студентските намаления са огромни - например 10 билета (5 двупосочни) Брюксел-Льовен са 13 евро, а месечна карта за същия маршрут с неограничен брой пътувания е 29 евро! Единичен билет е 16 евро. Но ходи някъде на гарата със студентската карта от Льовен, за да получи това голямо намаление.

Но когато се минава границата с НЛ - там има съвсем различни правила, така че трябва да се пита.

# 427
  • София
Много благодаря, biborana Flowers Hibiscus

# 428
  • София
Sunny bunny, взел е карта за учащ до 26 години.
Но и аз мисля, че трябва да се пита. Може да пробва с имейл да пише. Дано ѝ отговорят бързо.

# 429
T04itsa, не е нужно това периодично плащане. Аз всеки месец превеждам парите за квартирата от моята сметка. Иначе дъщеря ми има сметка в KBC, където й пращаме пари. Опитах и аз предварително да й отворя сметка, но не става без белгийска лична карта (както и договора за телефон - към Hey! telecom). Като се регистрирате в общината, след около месец излиза личната карта и след това онлайн всичко може да направите.
Благодаря! Simple Smile Някой беше писал, че на 15.08 Digg са поискали плащане за наем през сметка за периодични плащания и затова се замислих. От друга страна, мисля че Револют ще ми свърши работа, пък после ще видим.

# 430
  • София
Игривата слива,
Благодаря за отговора! Ще я накарам по имейл да пита.
Искам да вземем решение по-отрано, за да знам да търсим ли квартира в Антверпен. Тя иска да пътува, защото си харесва квартирата в Бреда. Но от друга страна помощта по Еразъм ще покрие доста голям процент от евентуален наем, аз по-скоро натам се ориентирам. С транспорта е малко несигурно, гледам сега - стачка Confused

# 431
  • София
Точица, не пречи първото плащане да ви е от бг сметка.
После като отворите белгийската, през приложението ще управлява регулярните плащания.

# 432
Игривата слива,
Благодаря за отговора! Ще я накарам по имейл да пита.
Искам да вземем решение по-отрано, за да знам да търсим ли квартира в Антверпен. Тя иска да пътува, защото си харесва квартирата в Бреда. Но от друга страна помощта по Еразъм ще покрие доста голям процент от евентуален наем, аз по-скоро натам се ориентирам. С транспорта е малко несигурно, гледам сега - стачка Confused
Сливке,
за стипендията по Еразъм - просто питайте дали ще я получи, ако квартирата е в друга държава. Но опишете точно нещата - не е далече... км, има директна връзка с влак и е само 35 минути. За да е ясно, че може да посещава лекции, че ще учи реално, а не се цели заобикаляне на правилата.

С транспорта освен стачки, се сетих за друг проблем. При вас има директен влак, но дъщеря ми прекачваше. През деня имаше много влакове, но след 19:00 ч. секваха - за последна лекция имаше само 1 възможност за прекачване с престой над 2,5 ч. Ами наложи се да пропусне няколко лекции.

# 433
  • София
Сливка ми отговаря за транспорта, аз се интересувам от Еразъм Blush
По-скоро по Еразъм ще дадат без проблем помощ при предоставен договор за наем, а разноски за ежедневно пътуване няма да одобрят ( има таван на разходите за път). Затова съм в дилема.
Благодаря, че ми отделяте внимание Hug

# 434
  • Sofia
Днес получихме мейл от Дигит да потвърдим до 17-ти март дали ще продължим с наема на квартирата. Така че след това ще излязат свободните стаи за другата година.

Общи условия

Активация на акаунт