Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 36 291
  • 629
  •   1
Отговори
# 585
  • Burgas
Благодаря, аз гледах модели на Acer TUF и съм в чуденка от къде да го купя

# 586
Благодаря, аз гледах модели на Acer TUF и съм в чуденка от къде да го купя
Намерих това: https://plasico.bg/asus-tuf-gaming-a16-2024-fa607pi-n3093-16-wux … 203.html#upgrades
Но цената му е дори малко по-висока, отколкото предлагат в сайта, препоръчан от университета - там този модел с Win11 е 1600 евро.

# 587
  • Burgas
Благодаря за информацията, ще пиша на сайта как става поръчката и дали може септември месец да се вземе на място от Howest.
Ще пиша, когато имам информация.

# 588
  • софия
Момичета, ще полудея с тези белгийци! Имам чувството, че 3 месеца наемаме стая.
Първо чакахме не-знам-колко време да ни отговорят какви свободни стаи има. После питахме някакви неща - не отговарят. После писахме, че искаме конкретна стая. След пак не-знам-колко време ни пуснаха условията. После проект на договор. После отговориха бързо, че не правят промени в него, но не и как да го подпишем. После след ново не-знам-колко време да влезем в някаква платформа, в която нямаме регистрация.
Абе, направо е ужасно! И всичко е по мейл. Не контактували по телефон. Сега, може би, евентуално, ще подпишем договор.

Благодаря на Silver Blade и игривата слива, че ме търпят с безумните ми въпроси 🤍🤍 Винаги във форума съм срещала неочаквана помощ 🤗

# 589
  • София
https://famiris.brussels/en/calculate-child-allowances/
Така, значи, когато се запишете в университет, имате вече адресна регистрация и лична карта, децата, които учат в Брюксел могат да отидат в тази социална служба и да подадат документи за социална помощ. Според сина ми, ще бъде в размер от 160 Е, но след …. три месеца ще ви кажа точно колко е получил. Носите си удостоверението за записване и личната карта.
Може и по имейл да поискате документи, но по- добре е лично да отидете,  защото документите идват на френски или холандски език. Там могат да обясня, какво да се попълни.
След това се заредете с търпение.
След това изпращат пак документи но не на имейл, а на поща на адреса. Пак взимате и пак отивате.
След това чакате .
За другите региони не знам коя е социалната служба.

# 590
  • Varna
Благодаря много за информацията за стипендията, надявам се като дойде времето за се справим и с това...
Звънче това за жилищата тип общежития ли се отнася? Може ли да споделиш през коя платформа или посредник наемате жилище?

# 591
  • софия
Благодаря много за информацията за стипендията, надявам се като дойде времето за се справим и с това...
Звънче това за жилищата тип общежития ли се отнася? Може ли да споделиш през коя платформа или посредник наемате жилище?
Да, сграда тип общежитие. Първо беше през mykod и после ни пуснаха линк към друга платформа, в която е самия договор.

# 592
  • София
Дъщеря ми получи разпределението за European Studies в KUL - стартов университет KU Leuven, след това мейджъра ще е в Universidad Complutense de Madrid. Не е класирана по първо, а по второ желание. Ще започваме търсенето на квартира.

# 593
  • София
Дъщеря ми получи разпределението за European Studies в KUL - стартов университет KU Leuven, след това мейджъра ще е в Universidad Complutense de Madrid. Не е класирана по първо, а по второ желание. Ще започваме търсенето на квартира.

Честито!  Има кой да помага там.

# 594
  • София
Честито, DeeSea, дъщеря ти върви по стъпките на моята. Тя сега е в Льовен и после Мадрид.
Ако имате нужда от съдействие или каквито и да било въпроси, ние сме на разположение.

# 595
  • София
Здравейте,
Досега само четях във форума и получих много полезна и ценна информация. Благодаря за това, че споделяте своя опит и преживявания!
Дъщеря ми е приета в KU Leuven European Studies. Днес получи потвърждение, че стартов университет е този в Льовен, след това заминава за Мадрид за major Communication management. Тепърва ще търсим квартира и от това, което сме разгледали, Льовен дава доста опции за общежития - както такива, които се управляват от университета, така и частни, които са в сътрудничество с него. Цените и на двата типа ми се струват сходни - от 450 за стая без баня и тоалетна, до 800 за студио с баня и кухня. Междинен вариант е 600-700 евро за стая със собствен санитарен възел. Участвахме  в един семинар, организиран от университета, в който споменаха, че месечно за един студент са необходимо около 1000-1300 евро (квартира + разходи за храна, учебници, транспорт). Може би тази информация е известна за повечето тук, но все пак споделям, за по-новите като мен Simple Smile
Ще се радвам да споделям тепърва и по-нова информация и опит.
Etomira, по-нагоре в разговора споменавате, че има месинджър група. Дали е възможно да включите мен или дъщеря ми (не разбрах дали е за майки или за студентите)?

# 596
И дъщеря ми получи разпределението за European Studies в KUL - стартов университет KU Leuven, след това мейджъра е в Краков, но тя ще опита да го смени за Болоня. Започнахме търсенето на квартира.
Благодаря за групата, много ми е полезна Simple Smile

# 597
Дами, чиито деца са приети European studies, вече има месинджър група за вашия випуск. Ако имате интерес пишете ми, дъщеря ми ми изпрати линк за вас.

Здравейте,  дъщеря ми е от приетите деца, може ли да ми пратите линка.
Благодаря предварително.

# 598
Здравейте,
Дъщеря ми си набеляза квартира, влезе в контакт със собственика, даже вече чакаме договор- в тази връзка си търси съквартирант- ако някой проявява интерес нека ми пише, квартирата се състои от 2 спални всяка със собствена баня, обща кухня и хол- наема е 500 евро, депозит 750 евро.
Ще помоля и за насоки какво да гледам в договора, ако го подпишем кой трябва да я регистрира в общината- всяка информация ще ми е от полза.
Благодаря Ви!

# 599
500e e подозрително ниска цена за двустаен апартамент, както и депозит, който не покрива дори 2 наема. Бъдете бдителни и се уверете, че не наемате стая в многостайно жилище - тип колок.

Общи условия

Активация на акаунт