Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 36 295
  • 629
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Сливка, много неприятно. Надявам се това да не е повлияло на изпитите. Това с  документите са бели кахъри.

Да знаете, че като обяви българската лична карта за открадната, може да се прибере с документа, който ще получи в полицията. Няма нужда от паспорт.

# 616
Момичета, кажете кои райони в Брюксел да избягвам? Търсим студио за двама

Да се похваля - дъщерята от есента ще бъде на 5-месечен стаж в институция на ЕС в Брюксел.
Конкурсът беше много труден, но успя.
Вярвайте - нашите деца могат. В конкурсите ученето в чужбина е предимство (наричат го интернационализация).  

И понеже тя е в Льовен още 10-на дни, ако може да използва да отиде на огледи сега. За наемането - след 01.09.2025 г.

# 617
  • София
Здравейте,
имам един въпрос - приетите студенти в Льовен как смятат да изпатят дипломите си?  Посочените варианти са https://www.kuleuven.be/english/apply/degreeverification.
Дали ще приемат дипломата от https://regdiploms.mon.bg/, но пък в този случай трябва да им се даде ЕГН-то, което е в разрез с ГДПР-а?
Миналогодишните първокурсници как ги изпратиха?

# 618
  • София
Момичета, кажете кои райони в Брюксел да избягвам? Търсим студио за двама

Да се похваля - дъщерята от есента ще бъде на 5-месечен стаж в институция на ЕС в Брюксел.
Конкурсът беше много труден, но успя.
Вярвайте - нашите деца могат. В конкурсите ученето в чужбина е предимство (наричат го интернационализация).  

И понеже тя е в Льовен още 10-на дни, ако може да използва да отиде на огледи сега. За наемането - след 01.09.2025 г.
Моят син е препоръчвал тези райони “ Диамант, нагоре от Meiser, Plasky, около Josaphtat park, Quartier des Fleurs”.

# 619
Игривата слива, благодаря за бързия отговор.

А районът около Гара де Норд как е? Намирам много изгодни цени на повече имоти и почвам да се съмнявам, че е районът е кофти???

# 620
  • София
За biborana:
Това от моя син: "Най-добре в Etterbeek, Ixelles, Woluwe-Saint Lambert, Plasky като едновременно безопасност и локация"

# 621
  • София
biborana, да се избягва!
Скарбек също е добър, но нямало добър транспорт от там.

# 622
Скарбек е един от трите района, които винаги са в съветите да се избягват. Аз поне момиче не бих пратила да живее там. Другите са Моленбеек и Андерлехт. Въпреки че има някои части, които са сравнително цивилизовани - тези към Evere и Woluwe, за да стигнеш с ГТ в посока центъра или европейския квартал, се пътува с неособено приятни хора, особено вечер. Съседните райони до тези също са ми в графата кофти. Районите около гарите Midi и Nord са още по-зле. Saint Gilles е един от скъпите квартали, но е ок в частта далече от Gare de Midi.

Към списъка на danien допълвам още Uccle (но е по-отдалечен и не толкова добре свързан), Auderghem, другото Woluwe (Saint Pierre). Също Kraainem и Wezembeek Oppem - водят се извън Брюксел, но са свързани чудесно със STIB и до европейския квартал се стига лесно. Всъщност много зависи и къде ще е стажът. Има сгради на ЕК в Евер, а някои от агенциите са в Моленбеек, за съжаление.

Има селища на половин час с влак, но за стажант не ги препоръчвам, защото макар и да може да се възползва от хоум офис 2 или 3 пъти седмично, е по-добре да ходи в офиса всеки ден. Контактите през тези 5 месеца са много важни, ако иска да продължи в институциите.

# 623

А районът около Гара де Норд как е? Намирам много изгодни цени на повече имоти и почвам да се съмнявам, че е районът е кофти???

Както писаха по-горе - не е добро място гар де Норд, а също и гар де Миди.
Ако искате, то можете да проверите адреса на генералната дирекция и отдела, където ще бъде стажът. Това е карта на сградите на ЕК в Брюксел https://commission.europa.eu/get-involved/visit-european-commiss … ncies-brussels_en

# 624
@biborana

Районите около Gare du Nord и Gare du Midi, както и кварталите Molenbeek, Anderlecht и Schaerbeek е добре да се избягват. Има една малка част на Schaerbeek, сравнително близо до Berlaymont, която не е лоша и няма негативната репутация на останалата част от квартала.

Sint Pieters Woluwe е един от най-добрите и скъпи квартали, предпочитано място за местни семейства/експати с деца и хора с чувствително по-високи доходи. Uccle също е много безопасен и приятен, но е малко по-отдалечен и смяната на трамвая с метро обикновено е на Gare du Midi...

Ixelles е популярен сред студентите и младите хора, богат е на социален живот.

# 625
Здравейте, да попитам за приетите в Howest изпратихте ли вече дипломите преведени към университета?
И съответно върнаха ли ви някакъв отговор за потвърждение, че студентът е окончателно приет.
Благодаря.

# 626
  • софия
Момичета, позволявам си да пусна нова тема
Cледващите седмици няма да имам възможност, a в първия пост съм опитала да събера и обобщя информация, която сме обсъждали в настоящата. Надявам се, че е коректно отразена. Имам 24 ч. да коригирам.

Благодаря на всички, които отделяте от времето си да споделяте и помагате.

Слънчево, незабравимо лято на настоящите и бъдещи студенти 🏖️🩴

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 17:24 от zvаnchе

# 627
Здравейте, да попитам за приетите в Howest изпратихте ли вече дипломите преведени към университета?
И съответно върнаха ли ви някакъв отговор за потвърждение, че студентът е окончателно приет.
Благодаря.
Ние чакаме от Унифай да преведат дипломата и да качат в сайта, но до днес нищо не се случва Sad Някои вече са се записали, поне това знам от дъщеря ми, която е в група с бъдещи студенти. Чудя се дали плащането на таксата ще е ведно със сумата за платения софтуер, защото ако е така, отново ще надвишим 3000 лв. за едно плащане, което е повече от допустимото за български банкови карти и ще трябва да се ползва Револют или нещо друго. Между другото, от писмото получено от Howest, разбрах че след качването на окончателната диплома, трябва да им се изпрати имейл, иначе изобщо нямало да разгледат документите. Ако си вършите всичко сами е добре да погледнете в пощата си и да видите на кой имейл трябва да се изпрати това уведомяване.

# 628
  • София
За банковите карти може да си вдигнете лимита - понякога е възможно направо през банкирането (може и да е безплатно), проверете.

# 629
  • Sofia
Благодаря.
Ние чакаме от Унифай да преведат дипломата и да качат в сайта, но до днес нищо не се случва Sad Някои вече са се записали, поне това знам от дъщеря ми, която е в група с бъдещи студенти. Чудя се дали плащането на таксата ще е ведно със сумата за платения софтуер, защото ако е така, отново ще надвишим 3000 лв. за едно плащане, което е повече от допустимото за български банкови карти и ще трябва да се ползва Револют или нещо друго. Между другото, от писмото получено от Howest, разбрах че след качването на окончателната диплома, трябва да им се изпрати имейл, иначе изобщо нямало да разгледат документите. Ако си вършите всичко сами е добре да погледнете в пощата си и да видите на кой имейл трябва да се изпрати това уведомяване.
Заедно е таксата за университета с допълнителната такса. Явно са ги вдигнали малко, миналата година беше малко под 3000 лв общо.

Общи условия

Активация на акаунт