Счетоводител в нужда се познава 21

• 36 588
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
ДДС редовни (не коригиращи) декларации и със закъснение се приемат от системата. Само в случай на коригираща декларация извън срока се отхвърля
Същото важи и за ГДД по чл.50, стига да не е за преди 5 години например, както и за д1 и за д6...
Системата отхвърля коригиращи декларации извън законния срок.

# 241
  • на последния етаж
Не знам дали това е правилната тема за въпроса ми. Имам 6 дни останал отпуск от 2022 година. До края на 2024 ли трябва да си ги взема? Ако не успея - има ли възможност да ми бъдат изплатени? Благодаря!

# 242
  • Русе
Законово не могат да бъдат изплатени, а изгарят. Някои частници ги плащат на ръка, а пък те водят, че си ги използвал. Каква е причината  да не можеш да ползваш тези 6 дни, не са много. Работодателят ли не ти разрешава отпуск или ти не искаш да ги ползваш?
Не изгарят, ако през тези 2 години обаче си била например по майчинство, болнични.

# 243
  • на последния етаж
Не знам дали ще имам възможност да ги използвам (по лични и служебни причини), та затова ме интересува има ли начин да ми бъдат изплатени или ще ги загубя. Работодателят е мултинационална компания.

# 244
Във връзка с въпроса за отпуските - мисля, че ако работодателя е съгласен може да ви позволи ползването на отпуска и след 2024. Кодекса на труда само определя от кой момент работника губи правото да претендира ползване или заплащане на неползваното.

# 245
Отлагане на ползването на платен ГО /КТ/

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

обаче малко по-долу КТ казва:

Погасяване на правото на ползване

Чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 246
Здравейте, имам нужда от помощ, ще може ли да ми кажете от коя година въведоха да се подават едновременно Д1 и Д6, тъй като имам да правя корекции за минал период.
Благодаря, предварително!

# 247
  • София
Мисля, че от януари 2014

# 248
Здравейте, тъй като виждам че темата за ДДС е повдигната, ще задам моите въпроси в последните дни. Регистрирано лице по ДДС (чл.97а, Ал.2), подава нулева декларация за януари със закъснение, няма извършени услуги. Ще има ли глоба? Другото е, че поради настройки на компютъра изписва името си на латиница, въпреки това системата приема декларацията. Може ли да глобят и за това? И за вбъдеще, ако се подава така?

# 249
Мисля, че от януари 2014
Здравейте благодаря Ви, но дали има и друг да подкрепи вашето мнение за срока или сте сигурна!

# 250
Аз даже мисля, че от 2013 е едновременното  подаване на 1 и 6 - единия начин да проверите е да отворите Наредбата, другия да подадете само декл.1 разбира се с придружително писмо и предписанието на НОИ и да чакате да се свържат с вас от НАП и да поискат и декл.6
Jery-sweet, регистрирано по ДДС лице, независимо по кой член, в случай на подаване на декларация извън законоустановения срок, подлежи на санкция - дали ще ви санкционират или ще ви предупредят никой тук не.може да каже....за латиницата няма глоба

# 251
  • София
Мисля, че от януари 2014
Здравейте благодаря Ви, но дали има и друг да подкрепи вашето мнение за срока или сте сигурна!
https://old.nra.bg/news?id=2044

# 252
Здравейте, ако се осигурявам над максималния осигурителен праг и искам да сключа граждански договор с фирма, длъжна ли съм да обявя точния размер на целия доход пред фирмата или е достатъчно да декларирам, че внасям на максималния?

# 253
  • София
Здравейте, ако се осигурявам над максималния осигурителен праг и искам да сключа граждански договор с фирма, длъжна ли съм да обявя точния размер на целия доход пред фирмата или е достатъчно да декларирам, че внасям на максималния?

Достатъчно е да декларирате, че се осигурявате на максималният осигурителен доход за 2024 г.

# 254
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт