Счетоводител в нужда се познава 21

• 36 603
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря и аз. Това за латиницата ми беше най-важно, защото за следващите не знам дали ще се оправи.

# 256
  • София
Имам контрагенти на латиница в дневниците за покупки и продажби, системата ги приема без никакъв проблем. Глобата е на късмет, първият път има малък шанс и да ви пропуснат, при втори пропуск обаче, почти сигурно от НАП ще "почерпят".

# 257
Аз имам предвид, че е написано името (подаващ) на латиница.

# 258
  • София
Аз ви разбрах. Няма значение, подаващ или контрагент, щом системата на НАП приема латински букви.

# 259
  • Тра-ла-ла
Здравейте, рових в нета, но не намерих отговор на следните
въпроси.
1. Мaĸcимaлният ocигypитeлeн дoxoд е брутото за работника или това, което той струва тотал на работодателя?! 
2. Ако МОД е мaĸcимaлнaтa cyмa, въpxy ĸoятo ce плaщaт пeнcиoнни ocигypoвĸи - какъв е смисълът човек да се осигурява НАД тавана?! (освен доходи на светло). Какво друго печели работника?!

# 260
  • София
1. Брутната заплата на работника, в момента 3750 лв.
2. Смисълът е различен, официално високи заплати, не са осигурителен доход, но са чист разход за фирмата. Служители на високи заплати искат да ги осигуряват на висок доход, за да могат да оправдаят произхода на парите си, да кандидатстват за кредити, получават обезщетения на база брутна заплата и т.н. Под формата на високи заплати се намалява печалбата на фирмата и например оставащата част, която се разпределя като дивидент и още, и още, зависи от нуждите на ръководството.

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 22:32 от buni

# 261
  • до най-прекрасния мъж
Привет, днес следобед е качена информацията в НАП за доходите на физически лица за 2023. Понеже трябва да подам данъчна декларация от името на мъжа ми, веднага отворих и се заех с попълването. Очаквах, че ще ми излязат доходите автоматично, но въпреки че четох няколко пъти ръководството за попълване, нищо такова не се случва при мен. Опитах и с електронен подпис, и с ПИК от НАП. Не се попълва и това е. Дали вече е налична тази опция или може би да опитам след ден-два?
Другото, на ММ му излиза някаква глоба от 2009 г, която отдавна е с изтекла давност, подавал е и молба да му се заличи, но не е. Къде трябва да се плати, защото в противен случай не му приема декларацията?
Трябва да подам декларация, за да ползваме данъчно облекчение за детето. Аз бях в майчинство, а неговият работодател му е отказал да приеме декларацията.
Благодаря предварително.

# 262
Джулая, максималния осигурителен доход е максималната сума върху която се внасят осигуровки и НЕ може човек да се осигурява над максималния осигурителен доход, а заплатата няма максимален праг, може да е и 50 000 лв месечно (чули сме и за такива заплати)
blue.angel, не са заредени все още данните, опитайте след няколко дни....сигурно ли е, че тази глоба от 2009 е дължима....вижте за не е в таблица, в която има информация за погасени по давност задължения, прочетете от горе какво пише...
Все пак ако е дължима и не ви се ходи до НАП да проверите до къде е стигнало заявлението за погасяване по давност, може да го платите пак с ПИК...търсете "справка за задължения с възможност за плащане" и следвайте стъпките.

# 263
  • до най-прекрасния мъж
blue.angel, не са заредени все още данните, опитайте след няколко дни....сигурно ли е, че тази глоба от 2009 е дължима....вижте за не е в таблица, в която има информация за погасени по давност задължения, прочетете от горе какво пише...
Все пак ако е дължима и не ви се ходи до НАП да проверите до къде е стигнало заявлението за погасяване по давност, може да го платите пак с ПИК...търсете "справка за задължения с възможност за плащане" и следвайте стъпките.
Да, там проверих и видях, че се води дължима. Не е в таблицата за погасени по давност задължения, а в тази за дължими. Интересно е, че в Изипей не излиза дължимо, а е глоба от Общината. Освен да отида до районното кметство да попитам и да платя, поне ми е близо. Преди години служебно съм ходила да проверя какво става с една подадена молба за заличаване на изтекли по давност задължения на фирмата. Показаха ми един том от над 500 страници с такива случаи и ми казаха, че Информационно обслужване ги бави с обработката. Тогава ходех до някаква Агенция за събиране на вземанията или нещо подобно. Те се обаждаха горе в НАП, за да ми издадат чисто Удостоверение за липса на задължения. Бяха големи разправии всеки месец. След година-две го оправиха. Но аз нямам толкова време, защото искам да подам за данъчно облекчение за дете и ми е по-изгодно да ги платя тези 30 лв.
Интересно, че толкова години никой не го е потърсил за тези пари, даже две години си взема облекчението през работодател. Но сега, когато трябва сам да подаде ГДД, греда!

# 264
  • София
Скрит текст:
Да, там проверих и видях, че се води дължима. Не е в таблицата за погасени по давност задължения, а в тази за дължими. Интересно е, че в Изипей не излиза дължимо, а е глоба от Общината. Освен да отида до районното кметство да попитам и да платя, поне ми е близо. Преди години служебно съм ходила да проверя какво става с една подадена молба за заличаване на изтекли по давност задължения на фирмата. Показаха ми един том от над 500 страници с такива случаи и ми казаха, че Информационно обслужване ги бави с обработката. Тогава ходех до някаква Агенция за събиране на вземанията или нещо подобно. Те се обаждаха горе в НАП, за да ми издадат чисто Удостоверение за липса на задължения. Бяха големи разправии всеки месец. След година-две го оправиха. Но аз нямам толкова време, защото искам да подам за данъчно облекчение за дете и ми е по-изгодно да ги платя тези 30 лв.
Интересно, че толкова години никой не го е потърсил за тези пари, даже две години си взема облекчението през работодател. Но сега, когато трябва сам да подаде ГДД, греда!
blue.angel обичайно в таблицата за задължения, които са разпределени към публичен изпълнител, където би следвало да се вижда въпросната глоба, има данни за изпълнителното производство, както и данни кой е публичният изпълнител, и телефон за контакт. Чуйте се с публичния ако има тези данни. Можете да подадете искането за отписване по давност и с електронен подпис - самото заявление се подписва с електронен подпис, и се изпраща по мейл на изпълнителя, като и самият мейл следва да е подписан с електронния подпис(за целта трябва да изпратите от мейла, който е вписан в самия електронен подпис) Обикновено реагират бързо, до ден-два, така че имате време, все пак срокът е 30 април. Аз лично правих това упражнение преди около две седмици, и реагираха за около два дни. На ул. Триадица 6 иначе са публичните на НАП, може да отидете и там на място, ако имате възможност.

# 265
Джулая, работника печели чисти отношения с работодателя и закона. Не забравяйте, че работника подлежи на проверки например от НАП като физическо лице. При проблем с р-ля може да претендира за пълния размер на доходите по съдебен ред. И т.н. и т.н
По принцип не се сещам и в живота си да съм попадала на работодател, който да дава пари в сивия сектор и да няма някакви други проблеми от разнообразен характер. В крайна сметка винаги работника го отнася по някакъв начин.

# 266
  • Тра-ла-ла
Питах за финансовата страна на въпроса. Моралната и законовата са ми ясни. Hug

# 267
Въпросът ти не съдържаше уточнение за това кое те интересува, а и предвид, че не си наясно какво изобщо е максимален осигурителен доход, реших, че явно се интересуваш като цяло. То моралната води до финансова част, но обикновено се мисли за тук и сега, а после се реве, че ни експлоатират и се търсят съвети.

# 268
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря на всички.
Днес ММ се оказа в неочакван отпуск и ходи до НАП. Учудили са се защо не е отразена молбата за отпадане на глобата по давност, както и че никой не го е потърсил вече 15 години, за да плати, ако все още задължението е дължимо. Така или иначе, решил е да ги плати тези 30 лв там на място и да не се занимава повече. Уж беше дадено за разпределение на публичен изпълнител, в тази таблица беше записано задължението. Но няма посочено дело и дата, нито при кой изпълнител е. Явно някъде някой си е свършил половинчато работата и е останало да виси като неплатено, но и на изпълнител не е разпределено. Вече задължението е погасено и успях да подам ГДД.
Ако някой ще подава, данните вече са заредени и се попълват автоматично.

# 269
Здравейте в декларация по чл. 50 ако имам изпратени пратки и получен наложен платеж , премахвам тези редове тъй като не е с цел търговия!?

Общи условия

Активация на акаунт