Счетоводител в нужда се познава 21

• 36 604
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, имам малко нетипичен въпрос и ще помоля, ако някой е наясно, да ме насочи какво трябва да се направи. Възложиха ми като допълнителна задача да направя доста забавени авторски договори. На хората е платено, сега трябва само документално да се оправят нещата. Има ли някакви правила /и къде мога да прочета за тях/ какво трябва да съдържа един такъв договор, защото разбрах, че трябва много подробно да се опише какво е правено. Чудя се дали мога да обобщя някак информацията, за да си улесня поне малко работата, защото става въпрос за писане на статии и ако трябва да се изброява всяка една къде и кога е публикувана, договорите ще бъдат като романи Smile И при евентуална проверка гледат ли се такива документи или ги интересува само дали е направено съответното плащане към всички?

# 271
Здравейте в декларация по чл. 50 ако имам изпратени пратки и получен наложен платеж , премахвам тези редове тъй като не е с цел търговия!?
Да, премахвате всичко което не подлежи на облагане.

# 272
Здравейте! В ГДД по чл. 50 при зареждане на данните от НАП ми слага доход от продажба на имот в прилож. 5. Имотът е наследствен и съгл. чл. 13,ал.1,т.26 от ЗЗДФЛ е необлагаем. Т, е. мястото му е в прил. 13, което има пожелателен характер. Та се чудя да го попълвам ли изобщо?

# 273
  • София
Не попълвам нищо с пожелателен характер - "таралеж в гащите".

# 274
Здравейте! Възможно ли е в един и същи ден, да се сключи трудов договор и да е първият работен ден на ново работно място? Не е ли необходимо предварително да се подадат някакви данни към някоя от институциите, като НАП или НОИ например? Сигурно е възможно да става в един ден или със задна дата, но се замислих... Ще се радвам ако някой може да ми разсее съмненията. Благодаря предварително!

# 275
  • Балчик
Здравейте! Възможно ли е в един и същи ден, да се сключи трудов договор и да е първият работен ден на ново работно място? Не е ли необходимо предварително да се подадат някакви данни към някоя от институциите, като НАП или НОИ например? Сигурно е възможно да става в един ден или със задна дата, но се замислих... Ще се радвам ако някой може да ми разсее съмненията. Благодаря предварително!
Задължително е регистрацията на трудовият договор пред НАП да е преди началото на работният процес, може и в същият ден, но да е доказуемо, че е било преди започването на работа. Също и подписването на трудовият договор, длъжностната характеристика и началният инструктаж и др. е добре да се предоставят преди началото на действието на трудовият договор.

# 276
Възможно е, ако сте сключили договора и сте уведомили НАП. Например в 8 ч подписвате и прашате уведомлението, то се връща и в 9 започва работа. Или пък е втора смяна, нощна...

# 277
Здравейте, моля за отговор на въпрос, свързан с годишната данъчна декларация, който вълнува няколко човека в темата за TBI.
В автоматично заредените данни в годишната данъчна декларация излиза ред за 22,22 лева облагаем доход от ТБИ банк. Миналата година при регистрация за карта Неон се получаваха 20 лева бонус по сметката.
Въпросът е, ако някой вече е подал декларацията, трябва да прави корекция?

# 278
Здравейте, един въпрос свързан с ДМА предоставен за ползване от МОН за срок от 10
Години. С каква счетоводна статия бихте го завели като ДМА .

# 279
  • Русе
martitedi,  вие каква организация сте?

# 280
Община?

Още един въпрос, възможно ли е лице което е назначено на ТД на осем часа да се осигурява само на още четери . По подробно фризьор ще е в салон на осем часа , но иска на още четери да се самоосигурява доптлнително?

# 281
Община?

Още един въпрос, възможно ли е лице което е назначено на ТД на осем часа да се осигурява само на още четери . По подробно фризьор ще е в салон на осем часа , но иска на още четери да се самоосигурява доптлнително?

Ако е по допълнителен договор може максимум още на 2ч и то с разрешение от първия работодател. Допълнително може да се осигурява като самоосигуряващо лице без ограничение на часовете. Но там осигуровката е пълна върху МРЗ плюс ДОД защото ще полага личен труд,

# 282
  • Русе
martitedi, Д-т гр.20/Кт 7612, макар че не съм много сигурна, особено за 7612, но така чета в Сметкоплана на бюджетните организации. Но това е ако ви го предоставят безвъзмездно, но щам трябва да го връщате след 10 год, не знам.

# 283
  • sofia
Здравейте,

Имам питане, свързано с попълване на данъчната декларация. Моля, ако не е за тук, насочете ме към правилната тема. Имам фирма и съм СОЛ, ако има значение. Гледам, че повечето неща са попълнени в декларацията, но имам доходи от наем за миналата година, които не са отразени. Наемателят е физическо лице и е под наем от март 2023. Все още не сме плащали данък във връзка с наема, тъй като си мислех, че това се случва с подаване на данъчната декларация, но днес тръгнах да търся информация и ми излиза, че на всеки 3 месеца се плаща данък за наема и се притесних да не сме в нарушение с мъжа ми. Проблем ли е сумата от наеми за миналата година да се декларира сега? Също така, след като и двамата сме съсобственици на въпросния имот, ако аз декларирам цялата сума за по-удобно, да не търсят сума и от него? При него декларцията е подадена вече от работодател. Или трябва да декларирам половината сума за наем?

Благодарая предварително на всички! 🌷

# 284
  • София
truetrue, данъкът върху наема се декларира и внася на тримесечие само ако наемателят е юридическо лице и тогава е негов ангажиментът да го удържа от наема и да го внася в бюджета. Във Вашия случай декларирате дохода от наем за цялата година наведнъж, с годишната данъчна декларация и съответно плащате данъка до 30.04. Щом с мъжа Ви сте съсобственици, всеки декларира доход и плаща данък пропорционално на дела си в имота.

Общи условия

Активация на акаунт