Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 729
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Предизвестието започва да тече от деня, следващ деня, в който сте дала предизвестието. Брои се в календарни дни, в общия случай са 30.

# 586
Предизвестието започва да тече от деня, следващ деня, в който сте дала предизвестието. Брои се в календарни дни, в общия случай са 30.
Много благодаря за отговора!

# 587
Здравейте, дали някой може да помогне с информация за този казус - служител на трудов договор работи хоум офис, но му се налага да отиде в чужбина за няколко дни, като са се разбрали с работодателя да не прекъсва работа. Според вас трябва ли да си пусне официално отпуск за времето, когато няма да бъде в страната?

# 588
Здравейте, дали някой може да помогне с информация за този казус - служител на трудов договор работи хоум офис, но му се налага да отиде в чужбина за няколко дни, като са се разбрали с работодателя да не прекъсва работа. Според вас трябва ли да си пусне официално отпуск за времето, когато няма да бъде в страната?
Ако няма изрично упоменат адрес на хоума мисля, че не би трябвало да има проблем да му се водят работни дни.
Не знам как стои въпроса с безопасни те условия на труд. Дано да не му се случи нищо докато е извън страната.

# 589
dariVale, много благодаря за мнението! Колегите ми също мислеха, че няма да има проблем, само аз имах известни притеснения, защото напуска страната, но май все още не са уточнени всички подробности при този вид работа Simple Smile

# 590
  • На плажа
Здравейте,ако лице работи като самоосигуряващо се лице-маникюрист,на патент,трябва ли да подава на всяко тримесечие  декларация по чл. 55?

# 591
  • София
Здравейте,ако лице работи като самоосигуряващо се лице-маникюрист,на патент,трябва ли да подава на всяко тримесечие  декларация по чл. 55?
Лицето плаща патентен данък.
Напр. ако плаща наем за салона на физическо лице като наемател трябва да подава на 3месечие декларация по чл. 55.

# 592
Здравейте, ще осчетоводявам фактура - продажба ( наем на зем.земя ) която няма ДДС. Трябва сумата да влезе в Дневника в колона ( ДО на освободените доставки и освободените ВОП ) . На програма Ажур съм ... Просто при съставянето на статията трябва да отбележа видът на данъчната доставка , а те са следните:

1. Облаг.дост.със ставка 20%
2. Доставки със ставка 9%
3. Доставки със ставка 0% по глава III
4. ВОД на стоки със ставка 0%
5. Доставки по чл.140,146,173
7. Услуги на територията на ЕС
8. Доставки по чл.69(2), вкл.дист.пр-би
9. Освободени достав.без чл.70,ал.1, т.3-5
10. Доставки по чл.70, ал.1, т.3-5
11. Доставки посредник в тристр.операции
12. Доставки по чл.82, ал.2-6 от ЗДДС

Това са ми възможните видове , връщам се назад и гледам че там е разнасяно. Но кофтито на Ажура е , че не мога да коригирам и да трия операции , а трябва да сторнирам ... А не ми се иска да правя мазало.
Простете за невежеството , прочетох членове алинеи , но тотално се сбърках.

# 593
  • На плажа
Здравейте,ако лице работи като самоосигуряващо се лице-маникюрист,на патент,трябва ли да подава на всяко тримесечие  декларация по чл. 55?
Напр. ако плаща наем за салона на физическо лице като наемател трябва да подава на 3месечие декларация по чл. 55.
Благодаря ви,не плаща наем.
От отговора разбирам,че след като плаща патентен данък,не трябва да подава декларация 55.Така ли е?

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 08:06 от Дaни

# 594
Здравейте, моля за вашето мнение. С колежка спорим ,нашата дейност е друг сухопътен транспорт без разписание , ви,им хора по екскурзии. Командировките на шофьорите по кое приложение се определят 2 или 3. Ходила съм в инспекцията и са консултации и проверки и сме плащали по приложение 2 , за всяка страна има таблица с определни  командировъчни . А  тя казва че трябва по приложение 3- командировъчни пари на персонала на сухоземни транспортни и специални средства, където е фиксирано. 50 евро на ден.Благодаря предварително.

# 595
  • София
Здравейте,ако лице работи като самоосигуряващо се лице-маникюрист,на патент,трябва ли да подава на всяко тримесечие  декларация по чл. 55?
Благодаря ви,не плаща наем.
От отговора разбирам,че след като плаща патентен данък,не трябва да подава декларация 55.Така ли е?
Само за дохода от патентната дейност /маникюрист/ не подава. Плаща се патент, не се плаща данък върху дохода за тази дейност.

# 596
Здравейте, питането ми е следното:
Работя на трудов договор, но искам допълнително да извършвам услуга (става въпрос за дигитален маркетинг) и за други клиенти. Вероятно трябва да се регистрирам като свободна професия (имам диплома и сертификати) и да издавам фактура за услугата? Прочетох как става регистрацията, лесно е, но не ми е ясно как стои въпроса с осигуровките и данъците. Например за месеца може да имам само един клиент и примерно сумата, която ми е заплатил е 1000 лв, в такъв случай какво трябва да плащам?
Мисълта ми е дали е задължително да плащам осигуровки на минималната работна заплата или не?
Ще бъда много благодарна ако някой ми помогне.

# 597
  • София
Ако осъществявате дейност дължите осигуровки поне на минималното. На края на годината изравнявате.
Клиентите ако са от ЕС ще трябва и регистрация по ЗДДС.

# 598
Ако осъществявате дейност дължите осигуровки поне на минималното. На края на годината изравнявате.
Клиентите ако са от ЕС ще трябва и регистрация по ЗДДС.

Защо трябва регистрация по ЗДДС, след като сумите няма да са големи и няма да надхвърлят 50к годишно?

# 599
Аз зададох подобен въпрос за едночасова услуга, която предоставих на евро институция. Не се наложи да се регистрирам по ЗДДС, за да имам VAT номер. При фактурирането просто не се начислява допълнително ДДС. Да речем, за услугата съм договорила 1000 евро. Във фактурата тези 1000 евро вече включват данъци и % ДДС е 0. Клиентът ми е базиран в Ирландия. Фактурата ми е автоматично генерирана от тяхна система.

Общи условия

Активация на акаунт