Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 723
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
В моя случай всички клиенти са от България.
Доколкото разбрах след цяла сутрин четене и ровене, трябва да се регистирам в Агенция по вписванията, като ми трябва лична карта, документ удостоверяващ, че мога да изпълнявам съответната професия и да платя някаква такса. След това вече като започна дейност подавам декларация в НАП и така. Мога да издавам фактури, като те са без начислено ДДС и са от физическо лице т.е от мен.
Трябва да се осигурявам минимум на минималната работна заплата, която в момента е 933 лв.

Общо взето ако например дохода ми като свободна професия за месеца е 2000 лв., махам около 28-30%, които са за осигуровки и данък и чисто ще ми остават 1400 лв. на месечна база. 
Това е, което разбрах и го обясних по най-простия начин, като за несчетоводители като мен.

# 601
Здравейте! Служителка има повече от 10 години стаж във фирмата, в която работи. Подала е документи за пенсиониране. Четох някъде, но не мога да открия къде беше, че само ако прекратим трудовия договор, има право на 10 брутни заплати. Тоест ако остане да работи, без да се прекратява трудовия й договор, работодателят не е длъжен да й плаща обезщетение. Права ли съм?

# 602
Обезщетение при пенсиониране се изплаща само след излизане на решението от НОИ след прекратяване на договора, без значение дали има право на две заплати или на шест, или пък се е договорила за повече. При действащ трудов договор не можете да начислявате обезщетение. Прочетете чл. 222, ал.3 от КТ.

# 603
8.3.3. Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение след придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст – чл. 222, ал. 3 КТ

При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е придобил при същия работодател или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.

Тук пише, че не след излизане на решение от НОИ, а след като служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

# 604
НОИ определя дали служителя е придобил право на пенсия, не друг. Представи си, че в минало време служителя е бил СОЛ и при проверката не му признаят някоя година стаж.Скоро имах точно такъв случай.

# 605
Това не е ли достатъчно? Годината е 2016, възрастта за пенсия не е такава към момента, но текста е същия.

Глава шеста.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ

Раздел I.
Пенсии за осигурителен стаж и възраст

Препратки от статииПрепратки от практикиПрепратки от процедуриБележки
Придобиване право на пенсия

Чл. 68. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) (1) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 21:20 от jof

# 606
А, достатъчно е, но ако се добави и "осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете...", ама пак НОИ трябва да се произнесе.

# 607
НОИ определя дали служителя е придобил право на пенсия, не друг. Представи си, че в минало време служителя е бил СОЛ и при проверката не му признаят някоя година стаж.Скоро имах точно такъв случай.

Стана ми интересно при какви обстоятелства не признават стаж на СОЛ ? Т.е за кое да се внимава докато сме СОЛ Wink

# 608
  • София
Ако осъществявате дейност дължите осигуровки поне на минималното. На края на годината изравнявате.
Клиентите ако са от ЕС ще трябва и регистрация по ЗДДС.
Защо трябва регистрация по ЗДДС, след като сумите няма да са големи и няма да надхвърлят 50к годишно?

Специфични случаи на регистрация по ЗДДС /защото 1 от случаите е този/
https://old.nra.bg/page?id=417

# 609

Стана ми интересно при какви обстоятелства не признават стаж на СОЛ ? Т.е за кое да се внимава докато сме СОЛ Wink
Имало е периоди, в които минималният осигурителен доход за СОЛ е бил като скала, в зависимост от облагаемият му доход в годината, преди предходната
Например съгласно тази таблица
https://nssi.bg/wp-content/uploads/Samoosigureni.pdf
през 2014 г. СОЛ е трябвало да се осигурява на 550 лв., защото облагаемият му доход за 2012г. е бил над 7500 лв,а той се е осигурявал на 420 лв. Ако не доплати разликата от 420 до 500 не му признават стажа.Но това е по-благоприятният вариант, защото има възможност да доплатиш осигуровките.+ лихвите.
По-неблагоприятен вариант съм срещала: СОЛ - земеделски производител. Подавана декл.1 за съответната година, внесени осигуровки за съответната година. И при пенсионирането инспекторът установява, че лицето не се е пререгистрирало като земеделски производител през съответната година в Областва дирекция Земеделие - и НОИ не му признава осигурителния стаж. Казва, че нямало трудова дейност, един вид си е купило евтин трудов стаж без да има трудова дейност. Разбира се като не му признаха трудовия стаж, подадохме искане и му възтановиха внесените за периода осигуровки.

# 610

Имало е периоди, в които минималният осигурителен доход за СОЛ е бил като скала, в зависимост от облагаемият му доход в годината, преди предходната
Например съгласно тази таблица
https://nssi.bg/wp-content/uploads/Samoosigureni.pdf
през 2014 г. СОЛ е трябвало да се осигурява на 550 лв., защото облагаемият му доход за 2012г. е бил над 7500 лв,а той се е осигурявал на 420 лв. Ако не доплати разликата от 420 до 500 не му признават стажа.Но това е по-благоприятният вариант, защото има възможност да доплатиш осигуровките.+ лихвите.
По-неблагоприятен вариант съм срещала: СОЛ - земеделски производител. Подавана декл.1 за съответната година, внесени осигуровки за съответната година. И при пенсионирането инспекторът установява, че лицето не се е пререгистрирало като земеделски производител през съответната година в Областва дирекция Земеделие - и НОИ не му признава осигурителния стаж. Казва, че нямало трудова дейност, един вид си е купило евтин трудов стаж без да има трудова дейност. Разбира се като не му признаха трудовия стаж, подадохме искане и му възтановиха внесените за периода осигуровки.

Много благодаря за изчерпателната информация:heart_exl:

# 611
  • Варна
Фирма е платила наем на чужд.ФЛ, сега трябва да декларирам данъка в декларацията по чл.55, обаче се обърках - в Част IV на ред 3 ли да е - Окончателен данък по чл. 37 и чл. 38 от ЗДДФЛ ?

# 612
  • София
Фирма е платила наем на чужд.ФЛ, сега трябва да декларирам данъка в декларацията по чл.55, обаче се обърках - в Част IV на ред 3 ли да е - Окончателен данък по чл. 37 и чл. 38 от ЗДДФЛ ?

Ако лицето не е местно за данъчни цели на България, данъкът е окончателен 10% и няма право на приспадане на НПР 10%, така че облагате цялата сума, и деклариране на реда за окончателен данък.

# 613
  • Варна
Да, това съм направила, просто не съм сигурна в коя точка на декларацията по чл.55 да посоча данъка.

# 614
  • София
Да, това съм направила, просто не съм сигурна в коя точка на декларацията по чл.55 да посоча данъка.

в Част IV на ред 3, както сте написали. Този данък е окончателен и попада в текста на чл. 38

Общи условия

Активация на акаунт