Счетоводител в нужда се познава 21

• 36 573
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
Напротив,зависи от практиката на фирмата, относно това какво е сходна длъжност. Но трябва да е разписано в правилата за РЗ или друг документ на фирмата. Съответно да е кристално ясно, и за служителите, и за лицето, което ги прилага.
Има и практика основната плюс клас да формират договорената обща брутна по договор... което не е незаконно точно, но е доста обидно и дребнаво. Причините са разнообразни, понякога защото ръководството или компанията -майка не разбират или не са ок с нашенския клас. Възможно е и дребнавост просто за дребна сума. И така. Зависи от практиката, без да е незаконно точно.
Съгласна съм, че работодателя има право да избере какво е "сходна" длъжност, но трябва да го напише подробно във Вътрешните правила за РЗ.
Въпреки тях, работника има право да потърси консултация и съдействие от Инспекция по труда за признаване на аналогичен стаж.
Но не виждам работодателя как законово оправдава договаряне на БРУТНА заплата, като по КТ (чл.66 Ал.1 т.7) е длъжен изрично да посочи в ТД ОСНОВНАТА и допълнителните суми.
Тъпото на всичко това е, че инспекция по труда издевателства за 2 лв над малките фирмички, а в големите дори не влиза - чака чинно на портала. Международните пък се правят, че не разбират. Как в собствените си държави спазват, независимо от това дали разбират или не.
Писах в предишен пост, че ми направиха предписание в ТД и доп.споразумение класа да бъде записан с конкретна сума в лева. Е аз какво да правя - да пиша хартии при промяна на заплата, при промяна на стаж. Ами какво правим, ако месеца не е пълен.
Както и да е, това са общи недоволства извън казуса, зададен от потребителката.
Но те подкрепят общото усещане за несправедливост на средата.

# 181
  • Балчик
Здравейте, въпроса ми е провокиран от "колега" - как отчитате нощният труд при СИРВ ? Може ли да споделите вашите практики?
Също и във връзка с по-горе коментираната ситуация - неначисляване и неизплащане на класа при стаж.

# 182
Какво значи как го отчитаме? Нощния труд е дълга тема с няколко аспекта.

# 183
  • Балчик
Ок ще задам конкретно въпрос : При формирането на нощен труд следва ли да бъде преобразуван с коефицент и така платен? Като тук акцента е при СИРВ, а не по график.

# 184
  • Пловдив
Момичета, благодаря!

Да питам друго Simple Smile
Личните депозити Не се декларират и облагат, нали?

# 185
Ок ще задам конкретно въпрос : При формирането на нощен труд следва ли да бъде преобразуван с коефицент и така платен? Като тук акцента е при СИРВ, а не по график.
Превръщат се нощните в дневни, събират се с отработените дневни и се пресмята дали има извънреден труд съобразно периода на отчитането му.

Депозитите не се декларират, депозити се облагат когато изкарваш парите 😜, а не когато ги депозираш, лихвите по лични депозити не се облагат.

# 186
  • Пловдив
Дари, абе и аз тъй знам, ама колега пита и твърди, че "до 2022 имало нещо" и се облагали Grinning

Мерси!

# 187
  • София
Във връзка с нощния труд:
Допълнителното възнаграждение за нощен труд е 1,40лв. – смята се върху реално отработените нощни часове, а не върху преобразуваните?

# 188
Ами да, защото двете неща са отделно. Едното е заплащане на 0.15 процента от МРЗ за всеки реално положен час нощен труд. Другото е преизчисляване на часовете нощен труд по 8/7 или 1.14, при смени с 4 или повече часа, за да се изчисли има или няма извънреден труд спрямо нормата. Това дето колегата помни, е, че ИТ по едно време си сменяха мнението кой ИТ да им се декларира. Затова казвам, че при нощния труд има много неща и зависи за какво е въпроса. Реално се декларира извънредния труд, а не нощния.

# 189
  • София
При смени с повече от 4 часа нощен труд , въпросът е за заплащането на допълнит.възнаграждение за нощните часове.
Например 88 часа нощен труд , сумата която трябва да се плати е 88*1,40лв. или 100,6*1,40лв.?
Според мен е 88*1,40лв. Обръщането е само за изчисляване на РВ и евентуално дали ще има извънреден труд.

# 190
За всеки час реално положен труд. Може и да е само 1 за целия месец. Не се превръща.

# 191
  • София
Имам въпрос. Сума начислена по граждански договор на лице ( лицето има и трудов договор с друга фирма) за работа извършена от лицето през месец януари.  Сумата ще бъде изплатена на 29.02. - дължат се осигуровки и ДОД.
Редно ли е да подам Д1 и Д6 сега (базирам се, че положеният труд е през м.01) и в д6 като отбележа вид плащане 4
горе отбелязвам период м.01, а в т.18  - 29.02? Д1 вид осигурен 14, период м.01.24
Или трябва да чакам да мине 29.02, съответно плащането и тогава да подавам и двете д1 за м.02 и д6 - м.02 и т.18 - 29.02.

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 19:48 от buni

# 192
Въпроса беше много общ "как отчитате нощния труд".
Отчита се с превръщане. Отделно се дължи доп.възнграждение за действително отработени те часове между 22 и 6.(ккато вече сте написали по-нагоре)
Отделно тр. да се съобрази, че някои категории работници трябва да декларират писмено съгласие за полагане на н.труд.

# 193
buni, за м.01 ви е и декл.1, съответно 6 - точно с код 4 са ви осигуровките в декл.6
Данъкът ще го декларирате с декл.по чл.55  за първо тримесечие, чак през април

# 194
  • София
Въпросът ми е в т.18 дата 29.02 ли трябва да напиша в д6, а период за начисление м.01? От всичко прочетено видях, че в т.18 при ГД се пише датата на последния календарен ден от месеца, в който е извършено плащането?

Общи условия

Активация на акаунт