Счетоводител в нужда се познава 21

• 36 577
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
Чакай малко, че го оплетохме  - м.01. и отдолу 31.01. мисля...малко ще прочета....

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 20:24 от ЗориБ

# 196
  • София
Чета цял следобед Grinning. При ГД в т.18 трябва да пиша 29.02., но не зная дали ще мога да подам декларацията с период м.01 и дата 29.02 Confused. Ще си  подам д1 и д6 за служителите на ТД и след това ще подам отделно декларации за лицето на ГД.

# 197
Така, така - последно Grinning отгоре м.01. отдолу 29.02. - вероятно няма да ги приеме системата, тъй като е бъдеща дата, но на 29.02. със сигурност ще влезе
ето тук един експертен отговор

# 198
  • София
Зори, благодаря ти! Ще звъня и на НАП утре, да видим какво ще ме посъветват.

# 199
  • Балчик
Въпроса беше много общ "как отчитате нощния труд".
Отчита се с превръщане. Отделно се дължи доп.възнграждение за действително отработени те часове между 22 и 6.(ккато вече сте написали по-нагоре)
Отделно тр. да се съобрази, че някои категории работници трябва да декларират писмено съгласие за полагане на н.труд.
Да, със сигурност и аз така знам, така и правя...
Зададох си въпроса към Инспекцията и ще публикувам тук отговора.

# 200
  • В полите на Пирин планина
Да дам и аз моите 5 стотинки по въпроса...

Плащат се реално отработените нощни часове.
Преобразуването е само, за да се приравнят към дневните часове и да се начисли извънреден труд.

При деклариране на извънреден труд тези часове от преобразуването обаче не влизат.

# 201
Здравейте, имам следния проблем.
Живеем в София и ни предстои кандидатстване на детето в ДГ. То в момента посещава СДЯ, когато кандидатствахме миналата година аз още бях по майчинство , но от септември ме освободиха в изпитателен срок. Сега съм на бюрото по труда и планирам създаване на фирма ЕООД с дейност, която от отдавна планувах. Казуса обаче ми е следния:
При кандидатстване се изисква да се отбележат трудовите правоотношения в два различни сегмента : 1.Трудово правоотношение/Служено правоотношение/ Договор за управление и 2.Самоосигуряващо се лице
Не съм сигурна към кое от двете ще спадам? Фирмата ще я създам март, през април ще си платя осигуровките за месеца през фирмата, но не знам това значи ли ще се самоосигурявам или просто плащам осигуровките си като управител. А ако направя договор за управление, това задължава ли ме да изплащам и заплата на себе си като физическо лице, защото няма да имам такава събрана.
Двата вида отношения предвиждат и различни документи при записване , при управлението се иска само служебна бележка, а при Самоосигуряването искат и документ за платени осигуровки. Няма проблем да си извадя подобен документ, но не съм сигурна дали това е правилния ми ход. Ще съм благодарна , ако някой ми изясни ситуацията, защото получих много и различни мнения по въпроса.

# 202
Здравейте, имам отхвърлена Справка по чл,73 ал.1 за некоректно подадени имена. Проблема е, че според справката от Централен депозитар откъдето съм ги взела, имената са коректни, но НАП не е на това мнение. Да не говоря, че бяха много учудени, че не подавам само за изплатените дивиденти, а и за начислените. Интересува ме програмата им прави ли засечка между Декларация по чл.55 с която съм декларирала данъка и Справката по чл.73 ал.1? Някой имал ли е такъв случай и как процедира?

# 203
Според мен електронно няма как да се прави засечка между декл. по чл.55 и справка по чл 73 ал.1. Трябва да се съберат електронно подадените за четирите тримесечия декларации по чл. 55 и да се сравнят със удържания данък в справка по чл.73 ал.1.Абсурдно ми се вижда. Още повече че и справката по чл . 73 ал. 1 може да е повече от една. Да си пропуснал някое ЕГН и после да го добавиш с нова справка по чл. 73 ал.1.

# 204
Според мен електронно няма как да се прави засечка между декл. по чл.55 и справка по чл 73 ал.1. Трябва да се съберат електронно подадените за четирите тримесечия декларации по чл. 55 и да се сравнят със удържания данък в справка по чл.73 ал.1.Абсурдно ми се вижда. Още повече че и справката по чл . 73 ал. 1 може да е повече от една. Да си пропуснал някое ЕГН и после да го добавиш с нова справка по чл. 73 ал.1.
Благодаря, пет пъти проверявах отхвърлените имена и не разбирам какъв им е проблема на НАП. Ще ги подам без тях и каквото, такова.

# 205
  • София
Провери ли за паузи между име, презиме и фамилия?

# 206
Провери ли за паузи между име, презиме и фамилия?
И това проверих. Всичко е както трябва.

# 207
Служител е съкратен на 05.02.2024 г. На 05.03.2024 трябва да напише декларация, че не работи, за да му се плати обезщетение по член 222 от КТ. Заплатите се изплащат на 10-то число. Т.е. обезщетението трябва да се изплати на 10.04.2024 година-за месец февруари и за месец март-до 05.03.2024?

# 208
# 209
Служител е съкратен на 05.02.2024 г. На 05.03.2024 трябва да напише декларация, че не работи, за да му се плати обезщетение по член 222 от КТ. Заплатите се изплащат на 10-то число. Т.е. обезщетението трябва да се изплати на 10.04.2024 година-за месец февруари и за месец март-до 05.03.2024?
Аз бих изплатила обезщетението наведнъж с мартенските заплати, а за подаването на декл. 1  и декл 6 винаги препрочитам следния линк /защото по-рядко  имам изплащане на такова обезщетение и забравям как се попълваше декл.6/:
https://accountingnews.bg/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D … BA%D1%82-102.html

Общи условия

Активация на акаунт