Счетоводител в нужда се познава 21

• 36 579
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
При мен линкът не се отваря.

# 211
  • Варна
Провери ли за паузи между име, презиме и фамилия?
И това проверих. Всичко е както трябва.
Пишете на информационния мейл на Нап, бързо отговарят. Пратете булстат и опишете казуса. На мен съдействаха за един чужденец.

# 212
Здравейте, не намерих отговор на подобен като моя казус, затова пиша с въпрос:
Имам фирма по ДДС, която в момента не е активна, в която се водя  самоосигуряващо се лице. В момента обаче съм назначена съм на ТД в друга фирма. Реално моята фирма няма дейност в момента, но счетоводителката, с която се разделихме доста бързо, не по моя вина, ми е написала, че трябва да се подава ежемесечно нулева ДДС декларация до възобновяването на дейността след няколко месеца.

# 213
Имам фирма по ДДС, която в момента не е активна, в която се водя  самоосигуряващо се лице. В момента обаче съм назначена съм на ТД в друга фирма. Реално моята фирма няма дейност в момента, но счетоводителката, с която се разделихме доста бързо, не по моя вина, ми е написала, че трябва да се подава ежемесечно нулева ДДС декларация до възобновяването на дейността след няколко месеца.

Какъв е въпроса?
Но като в "Последният печели" ще ви отговоря - да подава се. Всеки месец докато фирмата е регистрирана по ДДС. Подаването става с електронен подпис или ПИК на фирмата по електронен път. Трябва да имате и програма (има такава в сайта на НАП) с която да генерирате празна справка декларация и дневници.
И в допълнение - не, няма необходимост да се осигурявате. Обикновени административни дейности, произтичащи от законови задължения на фирмата (за подаване на всякакъв вид декларации) не се считат за упражняване на дейност и основание за осигуряване на собственика.

Моля, дайте ми 80 точки, ако съм уцелила правилния отговор на не зададения въпрос.

# 214
Давам от раз 80 точки,мисля че това е точният отговор на липсата на въпрос.
Лек ден!

# 215
Имам фирма по ДДС, която в момента не е активна, в която се водя  самоосигуряващо се лице. В момента обаче съм назначена съм на ТД в друга фирма. Реално моята фирма няма дейност в момента, но счетоводителката, с която се разделихме доста бързо, не по моя вина, ми е написала, че трябва да се подава ежемесечно нулева ДДС декларация до възобновяването на дейността след няколко месеца.

Какъв е въпроса?
Но като в "Последният печели" ще ви отговоря - да подава се. Всеки месец докато фирмата е регистрирана по ДДС. Подаването става с електронен подпис или ПИК на фирмата по електронен път. Трябва да имате и програма (има такава в сайта на НАП) с която да генерирате празна справка декларация и дневници.
И в допълнение - не, няма необходимост да се осигурявате. Обикновени административни дейности, произтичащи от законови задължения на фирмата (за подаване на всякакъв вид декларации) не се считат за упражняване на дейност и основание за осигуряване на собственика.

Моля, дайте ми 80 точки, ако съм уцелила правилния отговор на не зададения въпрос.

Извинявам се за липсата на въпрос, исках да го обясня подробно и съм се омотала тотално...
Давам 100 точки!

А относно подаването на нулевата декларация какъв е срока - до 10-то число през следващ месец или до последно число на месеца?
Имам електронен подпис и ще се пробвам да я подам сама, надявам се да не е вече късно.

# 216
  • София
Срокът е до 14-то число на следващия месец.

# 217
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, моля за помощ по следния казус.
Освободена съм по чл.328, ал.1, т.2. Месец след това все още не съм намерила работа и съответно съм подала декларация за изплащане на обезщетение по чл.222, ал.1 към работодателя. Все още не ми е изплатено, ако това има значение. Зная, че трябва да си платя сама здравните осигуровки за този един месец. Подадох онлайн Приложение 7 към НАП, но все още чака обработка. Ще преведа онлайн дължимите суми. Въпросът ми е, обаче, понеже периодът обхваща два месеца - януари и февруари, какви суми трябва да преведа? Ползвах калкулаторът в сайта на НАП, но там ми излиза, че трябва да платя пълните здравни и за двата месеца. Това така ли е? Реално здравните до средата на януари ще ми ги плати работодателят, понеже съм се водила на ТД при него, а от средата на февруари ще ми ги плаща държавата. Ако аз платя сега пълните здравни за двата месеца, няма ли да се получи двойно?

# 218
Ако си освободена през януари, мисля че за януари не трябва да плащаш, само за февруари, дори и да имаш само няколко отработен дни през януари.

# 219
  • София
Когато Ви платят осигуровките за февруари той също ще излиза като месец в който сте осигурявана. Ако след това не излиза, че имате да доплащате нещо мисля че и за двата месеца може да не доплащате разликата.

# 220
blue.angel, в декларация 7 трябва да сте написала датата от която не ви осигуряват - да кажем че е 15.01.2024 и да кажем, че ще започнете да получавате обезщетение за безработица от 15.02.2024 - така ще дължите здравни осигуровки от 15 до 31.01.2024 - това е 37,32 ÷ 22 раб.дни за м.01 * 13 раб.дни, които вие дължите = 22,05 лв
И за февруари от 01. до 15 - пак смятаме 37.32 ÷ 21 раб.дни за м.02  * 10 раб.дни, което вие дължите = 17,77 лв
Или общо за двата месеца 39.82лв.
Но след като получите информация, че декларация 7 ви е обработена, влезте в справка "задължение с възможност за плащане" и ако сте подали коректна дата, системата ще ви е изчислила с точност какво дължите

# 221
  • до най-прекрасния мъж
blue.angel, в декларация 7 трябва да сте написала датата от която не ви осигуряват - да кажем че е 15.01.2024 и да кажем, че ще започнете да получавате обезщетение за безработица от 15.02.2024 - така ще дължите здравни осигуровки от 15 до 31.01.2024 - това е 37,32 ÷ 22 раб.дни за м.01 * 13 раб.дни, които вие дължите = 22,05 лв
И за февруари от 01. до 15 - пак смятаме 37.32 ÷ 21 раб.дни за м.02  * 10 раб.дни, което вие дължите = 17,77 лв
Или общо за двата месеца 39.82лв.
Но след като получите информация, че декларация 7 ви е обработена, влезте в справка "задължение с възможност за плащане" и ако сте подали коректна дата, системата ще ви е изчислила с точност какво дължите
Благодаря Ви. Точно така стана. Понеже повече от 24 часа декларацията стоеше със статус Чака обработка, се притесних, че трябва да предприема някакви стъпки по плащане, за да я обработят. Всъщност, вчера в късния следобед вече беше приета и обработена и ми излезе дължимата сума, която заплатих за януари. Предполагам за февруари ще ми излезе сумата на по-късен етап, когато стане дължима. Подала съм и декларация към НОИ чрез БТ, че ще ми се изплати обезщетение по чл.222, ал. 1. Предполагам, когато го въведат в системата, ще ми преизчисли сумата само за този период през февруари. В момента за февруари нямам никакви задължения.

# 222
Точно така, за февруари ви съветвам да изчакате да мине 25.03. или да следите кога от НОИ ще подадат данни за вас,  тъй като на 1-2.03. в сметката ви ще се появи пълна осигуровка за февруари (37,32лв) и след като от НОИ подадат данни (декларация 3) с дата от която имате осигуровки, системата ще преизчисли дължимата сума...та така чакате сумата да стане в по-малък размер и тогава плащате,  иначе ще надвнесете ненужно

Последна редакция: ср, 28 фев 2024, 13:53 от ЗориБ

# 223
  • SF
При договорена твърда заплата, работодателят иска общ трудов стаж. От къде се взимат данните? И трябва ли много точно да му се кажат или може и да се закръглят на 10 г., 15 г....?

# 224
Данните се вземат от трудовата книжка или ако са няколко тр.книжки, от всичките. По принцип трябва да се гледа професионален стаж /този по професията, която ще практикувате/, а не общ трудов стаж. Годините трябва да са точни, а не закръглени и си мисля, че счетоводителят на новата ви работа ще трябва да определи стажа, а не вие като работник.

Общи условия

Активация на акаунт