С какво ви дразнят свекървите? -- 153

• 36 363
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
Ще стигне... даже ще си купи речник да превежда дума по дума, защото няма форуми на нейния език, ами ще рови в българските . Joy

# 421
Хората са чужденци, доколкото знам, но и българи да са, то какво ли не се пише и разказва в бгмама, та това да е проблем.

С кого да сподели зълвата, ако не с най-близките си хора - родители, брат или сестра, подбрани приятели.

Смешно, една се сърди, че не е казано, друга мъмри, че е!?

# 422
  • София
...

С кого да сподели зълвата, ако не с най-близките си хора - родители, брат или сестра, подбрани приятели.
...
С някой по-дискретен от свекървата, явно е трябвало.

# 423
За съжаление, психичните заболявания са голямо клеймо и навсякъде се гледа по-различно на хора с такива проблеми. Пък и един път "отключено" психично заболяване, винаги има риск от повторни кризи. С подходяща терапия човека ще може да води сравнително нормален живот. Пожелавам му бързо възстановяване и много търпение и кураж на близките му.

# 424
Здравейте, пиша ви с молба за съвет в следната ситуация:
Преди време свекърва ми ни дойде на гости за няколко дни, всичко беше нормално, докато едната сутрин видях, че по шкафовете е пипано и местено, някои неща,според нея непотребни, са хвърлени и тн. Не ми направи голямо впечатление, но все пак реших да и направя забележка, като всъщност приятелят ми по телефона и звънна пръв да я пита къде е това и онова, защото нея я нямаше. И тогава избухна скандала, тя се върна, започна демонстративно да прибира нещата на мястото си, хвана си багажа и си тръгна. Приятелят ми нямаше намерение да хуква след нея, но аз го помолих, защото се притесних, че си тръгва в такова състояние. Тя му е наговорила куп неща, че той не би имал нищо против и че аз съм виновната за всичко, че нямам право да и правя забележка, защото тя е изчистила и оправила в нас, че той не взимал никакви решения в нашата връзка и че съм го настройвала След няколко часа ми писа дали съм “щастлива”, че съм скарала майка и син и че аз съм виновна за всичко.Толкова ли било трудно после да си ги преместя или и това било задължение на приятелят ми.( впрочем единствените му задължения са да мие чиниите и да простира, тъй като съм нисичка и не стигам простора) Но според нея той не трябвало да има абсолютно никакви задължения. Седмица по-късно след като от нея нямаше никакъв контакт приятелят ми и звънна тя не му вдигна, защото била разстроена. След още няколко седмици тя започна да му пише едни романи как може да постъпваме така с нея, разказа на цялата рода и се почна едно звънене и молене от баби и тн. да и се обадим и да и се извиним. Днес, вече няколко седмици след “скандала” приятелят ми и звънна и искаше да поговорят, за да се изясним, каза и че е удачно да се извини за думите и реакцията си, а тя се развика, че няма за какво да се извинява и че аз трябва да се извиня, защото аз съм започнала всичко. Упрекна го, как може толкова време да не се е поинтересувал от нея- добре ли е, как е и какво го е накарало толкова време да не потърси контакт. Тръгнала си е за да не си отвори устата и да каже неща след които няма връщане назад.Разговора приключи много грозно, няма да изпадам в подробности, но това което разбрах от него е че е казала, да не и звъни повече и да си живее живота.Искам да вметна, че с жената досега сме имали конфликти, но никога не се е стигало до тук. Цяло лято живяхме заедно и бяхме в много добри отношения. Разбира се имало е неща, които ме дразнят, но винаги съм ги преглъщала, за да са добре нещата между нас, защото тя е изключително труден и властен характер.Аз съм много обидена и не знам дали някога нещата между нас двете ще се оправят, но те все пак са майка и син. Приятелят ми се чуди сега като се приберем дали да не я потърси отново, но си мисли, че до никъде няма да стигнат. А на мен ми е много болно, че заради една забележка се стигна до тук. Ако знаех, че така ще стане просто отново щях да преглътна всичко и да си замълча.

# 425
Не ги приемай лично нещата , мина ли се енда възраст въпросите за бебе и тн са неизбежни, пускай си я покрай ушите.

Аз имам репродуктивни проблеми за които тя не знае. Не знае и че със сина й може би никога няма да се решим да имаме деца (една от причините заради които сме заедно). Ако разбере - психиатрията не ми е мръднала.

# 426
Peneloppe98, остави мъжа си да се оправя с майка си. Не я обсъждай и не я кани на гости. Ако той я покани, ще трябва да я изтраеш любезно, без да я следиш под лупа и да се "обиждаш".
Къде живеете, в смисъл жилище под наем или на някого?

# 427
За първи път чувам думата "водянка" или "воденка", не разбрах точно как се произнася, а съм чела много за фолклорните традиции. Доколкото става въпрос за извеждането на булката- има своето място в ритуала, както и захранването и тн.
Въпросът е, че няма нищо задължителнои наистина сватбата трябва да е такава, каквато си я харесват младоженците. Още повече, че какво извеждане, като в масовия случай си живеят заедно. Така че по темата за оркестъра, бъдете настоятелни сватбата да бъде изцяло по ваш вкус.

Само като страничен наблюдателна вметна нещо- казвате"не искам да ме гледат като мечка", но в съвременните сватби има не по-малко "мечкадарско" по  показност. Извеждането от дома с оркестър ви е селско, ама воденето на булката от бащата под арка от изкуствени цветя би трябвало да е "умиляващо". Същата работа. Особено под неграмотните приказки на някой водещ, съвсем се разбива на пух и прах западният, уж изискан маниер. Чувала съм "младоженека...", "Сега ще влезне..." и ред още диалектизми, които нямат, според мен място на точно такъв ритуал, бил той и фалшив.

"Европейци сме, ама не съвсем" - кило шоколад за който се сети откъде е цитатът! Joy

# 428
В интерес на истината смятам, че психичното състояние на приятеля на зълвата е по-тежко, отколкото го представят. Няма кой да го вкара в психиатрия с тежка депресия за три месеца. Много често при диагноза шизофрения, близките "заместват" с тежка депресия, така да го кажа за благозвучие.
Всъщност заболяването депресия в остра форма не е просто да не си на кеф и се дължи на химични дисбаланси, които не могат да се лекуват само с психотерапия, а си трябват медикаменти и лекарски мониторинг. Не са редки случаи на суицидни мисли и поведение от страна на болните, които са много тежки и за близките. Не рядко са наследствени - някъде в рода има близки с такова състояние или някакви други зависимости.
Предполагам, че не е лесно да се говорят и обсъждат такива неща дори и с по-широк кръг от роднини, независимо, че в чужбина темата за менталното здраве не е такова табу като у нас.
Дано човекът да има подобрение и да може да продължи живота си по по-ведър и лек начин.

Свекървата, която е ровила по шкафовете - изобщо не е редна подобна намеса в дома на когото и да било, ако не си помолен. Майка ми така много обича да отваря шкафове вкъщи, което ме влудява и ми отне известно време да се изясним по въпроса. В споделения случай е много незряла и последвалата й реакция - да се цупи, сърди и тръшка сеедмици след случката вместо да се извини и да затворят темата. Понякога си мисля, че това е някакво поколенческо нещо, защото съм го наблюдавала и при други.

# 429
Пенелопе, хич не се връзвай на тези панаири. Изключително обидно е нейното поведение, а не твоето. Хайде стига сме преглъщали хорската несъобразителност, да не кажа наглост.

# 430
Това е форма на контрол: мама знае най-добре и вие не разбирате, защото сте млади/деца.
Някои възрастни изобщо не се усещат.

# 431
  • София
Peneloppe98, не намирам грешка в теб, на твое място въобще не бих си и помисляла да се извинявам. Тя е невъзпитана и нахална, и се цупи като малко дете, че някой не желае да й търпи нахалството. Да си се цупи. Според мен не трябва да се месиш (и да се опитваш да оправяш) отношенията между нея и сина й. Големи хора са, имат глави, да се оправят.

# 432
 Оставете сина да се разправя с майка си.Не повдигайте въпроса и не се месете в техните отношения.Дръжте се любезно и на дистанция.Щом не живеете заедно,няма страшно.
На стринки и лели отговаряйте също любезно,че не е тяхна работа или ги препращайте към мъжа си.

# 433
Ако сега авторката отиде и се извини, неизвестно за какво, поставянето на граници в бъдеще няма да става по-лесно. Големи хора са и подреждат/не подреждат дома си спрямо собствените си стандарти за уют, чистота и удобство. Дори това да не допада на роднините, няма никакво значение.
Сега ако споделят едно домакинство, ще трябва да намерят някакъв компромисен начин на съжителство, но случаят не е такъв.

# 434
Здравейте, пиша ви с молба за съвет в следната ситуация:
Преди време свекърва ми ни дойде на гости за няколко дни, всичко беше нормално, докато едната сутрин видях, че по шкафовете е пипано и местено, някои неща,според нея непотребни, са хвърлени и тн.
Скрит текст:
Не ми направи голямо впечатление, но все пак реших да и направя забележка, като всъщност приятелят ми по телефона и звънна пръв да я пита къде е това и онова, защото нея я нямаше. И тогава избухна скандала, тя се върна, започна демонстративно да прибира нещата на мястото си, хвана си багажа и си тръгна. Приятелят ми нямаше намерение да хуква след нея, но аз го помолих, защото се притесних, че си тръгва в такова състояние. Тя му е наговорила куп неща, че той не би имал нищо против и че аз съм виновната за всичко, че нямам право да и правя забележка, защото тя е изчистила и оправила в нас, че той не взимал никакви решения в нашата връзка и че съм го настройвала След няколко часа ми писа дали съм “щастлива”, че съм скарала майка и син и че аз съм виновна за всичко.Толкова ли било трудно после да си ги преместя или и това било задължение на приятелят ми.( впрочем единствените му задължения са да мие чиниите и да простира, тъй като съм нисичка и не стигам простора) Но според нея той не трябвало да има абсолютно никакви задължения. Седмица по-късно след като от нея нямаше никакъв контакт приятелят ми и звънна тя не му вдигна, защото била разстроена. След още няколко седмици тя започна да му пише едни романи как може да постъпваме така с нея, разказа на цялата рода и се почна едно звънене и молене от баби и тн. да и се обадим и да и се извиним. Днес, вече няколко седмици след “скандала” приятелят ми и звънна и искаше да поговорят, за да се изясним, каза и че е удачно да се извини за думите и реакцията си, а тя се развика, че няма за какво да се извинява и че аз трябва да се извиня, защото аз съм започнала всичко. Упрекна го, как може толкова време да не се е поинтересувал от нея- добре ли е, как е и какво го е накарало толкова време да не потърси контакт. Тръгнала си е за да не си отвори устата и да каже неща след които няма връщане назад.Разговора приключи много грозно, няма да изпадам в подробности, но това което разбрах от него е че е казала, да не и звъни повече и да си живее живота.Искам да вметна, че с жената досега сме имали конфликти, но никога не се е стигало до тук. Цяло лято живяхме заедно и бяхме в много добри отношения. Разбира се имало е неща, които ме дразнят, но винаги съм ги преглъщала, за да са добре нещата между нас, защото тя е изключително труден и властен характер.Аз съм много обидена и не знам дали някога нещата между нас двете ще се оправят, но те все пак са майка и син. Приятелят ми се чуди сега като се приберем дали да не я потърси отново, но си мисли, че до никъде няма да стигнат.
А на мен ми е много болно, че заради една забележка се стигна до тук. Ако знаех, че така ще стане просто отново щях да преглътна всичко и да си замълча.

Наистина трябваше да си преместиш нещата обратно и да не повдигаш въпроса.
Не защото не си права, напротив, а защото свекърва ти явно е човек, с който няма оправия. Майка ми е същата - прецака човека, след което, ако я упрекнеш, почват едни панаири и драми колко е оскърбена, какво пак е направила, докато изкара накрая, че трябва да получи извинание задето е толкова уязвена.

Сега ги остави да се оправят майка и син, той би трябвало да и знае номерата и гледай да си максимално дистанцирана.

Общи условия

Активация на акаунт