Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 13

• 9 810
  • 154
  •   1
Отговори
# 135
Може отначало да дадете лъжички, с които бебето да се храни само. Аз ползвам num num gootensils, дадох ги отначало като гризалки и после сложихме парче от пюре по тях и тя сама си ги яде. Сега взехме да и даваме парченца по малко и добре се справя. Та пробвайте с лъжичките

# 136
И такива лъжички предлагам, но не за всичко са подходящи. Като е парченце класическо тип размер на пръстче и остане ли част от храната по езика - паника

# 137
Здравейте, около половин месец захранвам бебето, но много тегаво върви. Първоначално драмата тръгваш още от слагането в столчето, въобще не поглежда храната. Ако е в мен, с интерес пипа, разглежда, поднася към устата. Сега в някои от случаите успява да седне, къде само разбутва храната, къде близне/хпане една хапка. Но вече 3ти път ми прави впечатление, ако попадне истинска хапка в устата му, панира се и започва да реве неутешимо, все едно замръзва. Предлагам вода, говоря му, накрая се налага да му махам с пръст храната, което знам, че е непрепоръчително. Страх ме е че ще развие съвсем нежелание и страх да дъвче.

Моля ви за съвет и успокоение, някой да е минал през същото?

На колко е бебето? Възможно ли е да не е готово за захранване? Проявява ли истински интерес към вашата храна?

Аз направих грешка като започнах захранване на около 5м и половина, беше прекалено рано. Според педиатъра ми и всички около мен трябвало още по-рано, а всъщност ако се водех наистина по детето щях да почна някъде 1 месец по-късно, т.е. на 6м и половина.

Друго важно - някои деца изобщо не са за ЗВБ в началото, а предпочитат пюрета. Сигурно ще ме анатемосат точно в тази тема, но това си е самата истина. Водете се по детето.

# 138
Здравейте, около половин месец захранвам бебето, но много тегаво върви. Първоначално драмата тръгваш още от слагането в столчето, въобще не поглежда храната. Ако е в мен, с интерес пипа, разглежда, поднася към устата. Сега в някои от случаите успява да седне, къде само разбутва храната, къде близне/хпане една хапка. Но вече 3ти път ми прави впечатление, ако попадне истинска хапка в устата му, панира се и започва да реве неутешимо, все едно замръзва. Предлагам вода, говоря му, накрая се налага да му махам с пръст храната, което знам, че е непрепоръчително. Страх ме е че ще развие съвсем нежелание и страх да дъвче.

Моля ви за съвет и успокоение, някой да е минал през същото?

На колко е бебето? Възможно ли е да не е готово за захранване? Проявява ли истински интерес към вашата храна?

Аз направих грешка като започнах захранване на около 5м и половина, беше прекалено рано. Според педиатъра ми и всички около мен трябвало още по-рано, а всъщност ако се водех наистина по детето щях да почна някъде 1 месец по-късно, т.е. на 6м и половина.

Друго важно - някои деца изобщо не са за ЗВБ в началото, а предпочитат пюрета. Сигурно ще ме анатемосат точно в тази тема, но това си е самата истина. Водете се по детето.

Непредвидими са децата. Макар и върл фен на ЗВБ, бих приела че има деца които предпочитат пюрета. Като цяло децата си имат всякакви периоди - избират храната по вкус и консистенция, а пюретата не са изключени все пак.
Може да му се предложи пюре, да си цапа ръцете и да ги облизва, или нещо такова.
Но на мен друг въпрос ми изниква, когато чета поста на Герка.
 Герка, как се случва храненето? Сядате ли да се храните заедно, детето има ли достатъчно наблюдения върху процеса на хранене, и ако да, то храната ви подобна на тази на детето ли е, или коренно различна?

# 139
Алпака, вече нямаме проблеми, детето яде всичко, и само, и ние го храним, всякакви консистенции. На почти 10м е. На някои от храненията го слагаме с нас и ако е подходящо, хапва от нашето.

В началото, когато започнах захранване, нямаше абсолютно никакъв интерес към храната и към нас докато се храним. Слагах го всеки ден (още преди да почнем захранване) с нас на масата (в шезлонг върху столчето му). Още тогава трябваше да ми светне, че не е готов, но уви слушах педиатъра.

# 140
Алпака, вече нямаме проблеми, детето яде всичко, и само, и ние го храним, всякакви консистенции. На почти 10м е. На някои от храненията го слагаме с нас и ако е подходящо, хапва от нашето.

В началото, когато започнах захранване, нямаше абсолютно никакъв интерес към храната и към нас докато се храним. Слагах го всеки ден (още преди да почнем захранване) с нас на масата (в шезлонг върху столчето му). Още тогава трябваше да ми светне, че не е готов, но уви слушах педиатъра.

Извинявай, мисля, че трябваше да адресирам Сиси. Объркала съм се

# 141
Сядаме заедно, да, още от няколко месеца го слагам на столчето/шезлонг с нас като вечеряме. Храната е различно и еднаква понякога и различна, винаги предлагам и от моето, ако е различна.

Също си помислих да не би пък той да е за пюрета, защото на едно от сливи се размаза от кеф. Но на зеленчуково не обърна внимание, не знам и колко настоятелно да предлагам. За уцелването на точния момент и аз се терзая, че не е съвсем ок, той е роден почти месец по-рано и мислех да изчакам до края на 6тия. Личната от 5тия дава зор да захранвам, на 6тия вече съвсем, защото наддава малко и малко претупах нещата. Започнах няколко дни преди 6м. А вече като съм започнала няколко седмици ми се струва тъпо да спра.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 22:54 от sisi11

# 142
Сиси, при това положение аз бих пробвала с вкусно и калорично пюре. Какво значи вкусно - ами моето дете отказа всякакви купени (освен плодови) и определено усещаше когато има месо или жълтък, без тях хапваше само с кърма. Щом му е харесало от сливи, пробвай с по-сладък зеленчук, например комбинация картоф, тиква, с кърма/АМ. Може да пробваш и с жълтък или месо.
Успоредно продължавай да предлагаш и парчета. Не се притеснявай, че детето щяло да се обърка. Аз бях много притеснена в началото, защото бях чела всякакви глупости, че не трябвало да се смесват ЗВБ и пюрета, моят опит показва обратното.

# 143
Сиси, ЗВБ не значи захранване с парчета, може да се дава всякакви видове храни. Даже е желателно да се дават храни с различна консистенция, за да могат децата да ги опипват и опитват.
Това го четох в Solid starts и бяха дали пример с броколите, че може да се даде цяла розичка броколи и намачкани на пюре с варено яйце.
Важното е детето да се храни само и с желание, а не да му се бута насила лъжицата в устата. Като даже аз моето го храня понякога аз, защото то така си иска и пак не се притеснявам много, щом е с желание от негова страна. Давам му и на него една лъжица (а по-късно и вилица) в ръката и давам да бърка с тях или с ръка едновременно с предлагането от мен.
И при моето дете имаше много гагване в началото, даже често повръщаше като гагне. До десетия месец почти не ядеше твърда храна, пиеше мляко по 7 пъти на ден.
Беше ни притеснено, разбира се. Мъжът ми тъкмо почна да споменава пюрета и детето взе че прояде, но пак не беше кой знае колко и пак си гагваше често.
Но пък се научи да дъвче много хубаво даже без зъби, въпреки това.
Вчера бяхме на гости и направо шашна хората, като сама си взе вилица от масата, набоде си краставица от чинията на чичо си и я изяде. Голяма, нормална вилица. На година и пет месеца е.
Но още изтръпвам като се сетя как гагваше и повръщаше в началото, и как ме гледаше мъжът ми, защото аз го навих за този метод.
Така че, моят съвет е да продължавате да давате храна с различна консистенция, включително течна, пюрета, парчета, каквото ви дойде на ум. Водете се по детето - давайте да маже с ръчичките, зареждайте лъжици и подавайте, може и да му давате в устата, а паралелно и то да си взема с ръчички. И дъвчете демонстративно срещу него, и му говорете за храната. Аз винаги казвам: "ммммм, колко вкусно, много ми харесва, на теб харесва ли ти?", издавам някакви звуци на удоволствие, дъвча така че да ме вижда.
Като всяко нещо, в началото ще бъде трудно, после става по-лесно. Някои деца по-лесно се научават, други по-трудно.
Но при всички положения смятам, че няма как дете да се научи да дъвче за по-малко от един, два месеца. Отстрани изглежда, че някои деца прояждат от първия път, но аз съм скептична за това. Иначе и аз мога да извадя клипчета, на които много сладко се храни, но на едно такова хранене се падат десет други, при които съм ревала, докато събирам храна от пода и изгребвам върната храна от лигавника.
Кураж, успех и до ви е живо и здраво детенцето! Heart

# 144
В такива случаи определено бих заложила на висококалорично пюре с отлични вкусови качества. Със сигурност детето би го харесало, а и ползата ще бъде двойна, имайки предвид полезните вещества, които ще влязат в организма му.

# 145
В такива случаи определено бих заложила на висококалорично пюре с отлични вкусови качества. Със сигурност детето би го харесало, а и ползата ще бъде двойна, имайки предвид полезните вещества, които ще влязат в организма му.

В какви случаи? Ти наясно ли си в каква тема се намираш и че има ред на включване на храните? Започва се с най-лесносмилаемите от стомаха и с най-ниска алергенност. Какви са тия висококалорични пюрета???

# 146
Полезните вещества трябва да идват от млякото на тази възраст.
Не знам какъв е този зор детето да започне да яде като възрастен толкова рано.
Кърмаче значи мляко, не смляно месо и картофи.

# 147
  • Варна
Здравейте, моето дете е абсолютен фен на кърмата и не признава друга храна. Проблемът е, че има проблеми с желязото, има остър дефицит.
На годинка е, но все още няма интерес към храната. Какво ще ме посъветвате?

# 148
Аз знам, че анемия и дефицити не могат да се попълнят само с храна, особено при деца.
Трябва да намерите добър педиатър, който да ви предпише нещо, ако е нужно.
Иначе на тази възраст и моeто дете нямаше голям интерес и ядеше предимно ам. Просто го изчаках без да го насилвам.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 23:27 от Opossum

# 149
И моето дете около тази възраст беше с железен дефицит, въпреки че имаше интерес да яде много храни. Хематолог ни назначи железен сироп за 3 месеца и всичко се оправи.
Според мен, докато децата растат добре и са енергични, няма смисъл да се втелявате колко твърда храна са изяли. Както и всеки възрастен, те също имат индивидуални предпочитания и количества, които ги държат сити.

Общи условия

Активация на акаунт