Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 13

• 9 839
  • 154
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, побутвам доста стара тема, но се надявам да дадете някой съвет. Бебе на 6м, реагира с колики и газове на яйца и млечни, ако се консумират от мен (кърмено), вчера предложих цяло яйце в зеленчуци и цяла нощ не сме спали.. не е алергия уж, но ме е страх да продължа с млечните(не бързам, просто го мисля). Някой да има опит с подобна ситуация? Педиатърката ни анатемосва ЗВБ и не ми дава адекватни съвети.

# 121
Изчакайте тогава с млечните и яйцата. Давайте други неща. След две-три седмици/ месец пробвайте пак с малко количество и следете за реакция. Поне това бяха съветите на моята педиатърка към мен, ако случайно има някаква реакция към яйце/ млечни.

# 122
  • Варна
По-скоро е нетолерантност/непоносимост, алергиите са много силни и щяхте да знаете. Забавете яйца и млечни и опитайте след време пак и така правете паузи, докато намалеят симптомите. Обикновено се израстяват като се развие храносмилателната система. Ние, възрастните, често имаме такива непосоимости, но не ни прави впечатление, че от нещо ни се подува корема или имаме газове и пак си го ядем. Но не тормозете бебето и себе си в момента според мен.

# 123
  • София
Може да е съвпадение, може да е първоначален дискомфорт от новата храна, все пак детето е на 6 месеца-храносмилателната система не става напълно готова в деня на навършването им.
Изчакайте 2-3 седмици, както са писали нагоре и предложете малко пак. Ако отново ма дискомфорт, вероятно за момента детето трудно ги понася. Това не значи, че автоматично е алергия...може неговото тяло да не е готово .
При кърменето, когато майката се съмнява, че бебето реагира на нейната храна също е добре да пробва няколко пъти, за да е сигурна, че не е съвпадение.

# 124
Синът ни е захранен по ЗВБ. С множество алергии е и си реагираше през кърмата.
Самата чревна пропускливост обичайно се израства до 6м,но е възможно да остане и до към 2 г.
Дали е алергия или непоносимост се установява с изследвания. Алергичните реакции са с натрупване.

# 125
Да си споделя и да питам Simple Smile Вкъщи имаме малко обратния на повечето случаи проблем - дребното не ще да се цапа. Не ще даже да рискува да се изцапа. Вече не е бебе, тресат я тодлърските емоции и е неприятно за всички страни, защото свикнах да се храним заедно и сега тия дни се налага да ѝ давам яйцето в устата, защото белтъка я цапа -.- (предполагам консистенцията ѝ е странна) Минава ли или от сега да я уча да си реже сама филийката с лютеница, за да си я яде с вилица?
За справка - захранена е с цапане, яла е с ръце, не е бърсана на всяка хапка, навън се рови в пръст, пясък, няма грижи. Евентуално ме кара да я избърша. Но не иска да си вдигне филийката, защото ще се изцапа -.-
Не, няма да я оставя да се оправя и ако иска да яде да намери начин Simple Smile Не питам това Simple Smile Подозирам, че с развитието на моториката ще се оправят нещата, но да си потърся мнения Simple Smile

# 126
  • София
Някои минават през такъв период-не искат д апипат, едно е зелено, друго било прозрачно.
Малкият ми син не искаше да яде кисео мляко, защото имало вода в него Rolling Eyes Разбъркването не вършеше работа.
Освен да се дават някакви храни, които според детето не цапат, друго не се сещам...
И да се учи на прибори, за да не ги докосва с ръце.
С времето ще мине, но ще дойдат други "капризи". Слагам в кавички, защото и аз имам такива, макар въобще да не съм злояда. Имам проблем с консистенции, външен вид, но ям какво ли не.

# 127
Това с киселото мляко го разбирам Joy Да, всеки си има някакви особености, не е да съм се впрегнала особено много Simple Smile Тя сама си казва изключително учтиво "Мамо, може ли виличка за Х?" и си яде. Просто ме изумява, че може да се въргаля къде ли не, а не може да си хване яйцето Joy

# 128
Аз ям баница и палачинки с вилица и нож, така че при някои деца не минава. Grinning

# 129
Здравейте, кога започнахте да давате ядки? Например да сложа смлени орехи/лешници в мъфини?

# 130
Проверих в solid starts и може да се дават след 6 месеца. Алергени са, така че се следват правилата за алергени.

Ако разбирате английски, свалете си solid starts - това е супер полезно приложение за ЗВБ. Трябва регистрация и имат платена версия, но базата данни за храните и как да се приготвят за всяка една възраст е безплатна. Много хубаво е обяснено, има и клипчета на дечица, които ядат храната

# 131
Давах алергени след 7ми месец. Мисля, че към 8ми дадох за първи път орехи.

# 132
  • Варна
След 6ти месец може да се дават. Аз лично въведох първо яйца, млечни и глутен и после директно ядки. Така че при мен е било 7-8 месец.

# 133
Здравейте, кога започнахте да давате ядки? Например да сложа смлени орехи/лешници в мъфини?
Почнах от края на 7-и месец просто защото преди това имаше други неща, които исках първо да въведа. И аче след 6-и месец може да почвате. Имайте предвид, че всеки вид ядка се въвежда отделни

# 134
Здравейте, около половин месец захранвам бебето, но много тегаво върви. Първоначално драмата тръгваш още от слагането в столчето, въобще не поглежда храната. Ако е в мен, с интерес пипа, разглежда, поднася към устата. Сега в някои от случаите успява да седне, къде само разбутва храната, къде близне/хпане една хапка. Но вече 3ти път ми прави впечатление, ако попадне истинска хапка в устата му, панира се и започва да реве неутешимо, все едно замръзва. Предлагам вода, говоря му, накрая се налага да му махам с пръст храната, което знам, че е непрепоръчително. Страх ме е че ще развие съвсем нежелание и страх да дъвче.

Моля ви за съвет и успокоение, някой да е минал през същото?

Общи условия

Активация на акаунт