Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 13

• 7 325
  • 119
  •   1
Отговори
# 105
При нас захранването се случи изключително хаотично. Със сигурност можеше о да е по-добре, но за щастие няма непоносимости и всичко протича гладко.
За стола - ние купихме Трип Трап, но още преди раждането. Това ни е една от топ покупките. Бебето си беше още от началото про нас в началото с приставката за новородено, а сега с табличката. Изключително доволна съм, но не съм убедена дали си заслужава парите, ако трябва да се купува на етап захранване. Има доста по-бюджетни опции (то и ние фо взехме втора ръка, ама все пак).

# 106
  • София
Здравейте, момичета! ☺

Предстои ни захранване, решили сме да видим дали бебчо ще има интерес към ЗВБ. Взела съм си книгата на Магдалена Пашова и тепърва ще я чета, но реших и тук да попитам тези от вас, които вече са минали и са наясно. Имам няколко въпроса:
1. Изчакахте ли бебчето да навърши 6 месеца преди да го захраните?
2. С какъв зеленчук започнахте? Колко дни предлагате един зеленчук и в какво количество? (Педиатъра ни каза - 5 лъжички, после 10, 15, 20, 25)
3. Кога му дадохте да ползва прибори и кога да държи шише с вода само?
4. И последно - какъв стол за хранене е подходящ и сте доволни?

Много благодаря предварително! ☺
1.Магдалена Пашова не е добър източник за ЗВБ. Тя хваща вълната на това, което е модерно и събира чужди статии и си ги стъкмява за книга. Сигурно миналата година е осъзнала, че съществува ЗВБ.
Мария Нориега е превеждала статии на Рапли и на педиатри, практикуващи ЗВБ още преди 10 години...дали не и повече, защото нейните момичета са захранвани така, а са поне на 12-13(минимум). Тя е писала и статии по въпроса в блога си За близнаците. От тук-бг мама е тръгнал интереса към този начин на захранване-Мари Нориега, както голяма част от консултантите на Ла Лече Лига и основателите на НАПК са пишели и подържали подфорума за кърмене. И покрай това Мария е превеждала статии и е търсила информация. През годините от тогава не веднъж е участвала в различни уебинари, писала е статии(тя е журналист и преводач), гостувала е в предавания, издаде книга. Има огромен опит със ЗВБ и реално е човекът "донесъл" този метод в България.
Магдалена Пашова може да я четете за някоя рецепта(която е твърде възможно да намерите в Pinterest).
2. Не помня какъв им е бил първия зеленчук...май и двамата почнаха с плодове. На големият е била сигурно краставица...или тиква, ако я броим за зеленчук.
Малкият е опитал сигурно домат, помня че един от първите дни му дадох сладък картоф.
Всеки ден съм предлагала различно нещо, по няколко парчета. Може би е повтарял първата седмица на захранването, защото бяхме в хотел с шведска маса и сигурно съм им давала домат/краставица/нектарина всеки ден.
3.Шише с вода започваха да държат още в началото на захранването, значи 6 месеца и 1-2 седмици.
Прибори и на двамата около 10-и месец. Големият на годинка успяваше да ядес лъжица нещо гъсто. Малкият се научи чак на година и 2 месеца...през това време всекидневно съм му давала прибори.
4. Ползвала съм антилопата на Икеа и за мен това е идеалното столче. С големият ползвах 2-3 седмици един от онези големите, разгъващи се с 2 меки положки на седалката, регулиращи се табли и подобни. Още след първата седмица не можех да го понасям и го подарих.

# 107
+ още един глас за книгата на Мария Нориега.
1. Да. Преди това не можеше да седи даже подпряна с възглавници, а се килваше напред.  Освен това червата не са готови за твърда храна преди шестия месец, в книгата на Мария Нориега е добре описано защо.
2. Краставица, сладък картоф и пащърнак, после вече каквото съм купувала и за нас. Още първата седмица опита риба - шаран.  Глутен, цяло яйце дадох още първия месец. Единствено имаше реакция към ягоди. Общо взето давам каквото имам, като проверявам в solid starts как и кога се дава съответната храна.
Това с лъжичките е за педиатричното захранване, при ЗВБ няма как да се контролира колко яде. Млякото е основна храна, другото е за опитване, докато детето не реши само да замества хранене. Няма как да му набутате 25 лъжици ядене в устата и да си мислите, че правите ЗВБ.
(Почти никой педиатър не признава метода ЗВБ, така че трябва да се подхожда предпазливо при разговори с тях, най-добре е ако има как темата да се избягва, иначе се влиза в напразни спорове.)
3. Малки лъжички от началото, пълня ги и подавам в нейната ръчичка. По време на хранене пиене на вода от малка чашка, навън от шише с биберон с дръжки.
4. Антилоп на Икеа с възглавничка и допълнително купена степенка за краката.

# 108
Здравейте! От 3 седмици захранвам бебето ми по метода, започнах когато навърши 6 месеца, но в повечето дни предимно мачка храната, която му предлагам и почти не слага от нея в устата си. Дали с времето ще започне да проявява по-голям интерес към храната?

# 109
  • Варна
Здравейте! От 3 седмици захранвам бебето ми по метода, започнах когато навърши 6 месеца, но в повечето дни предимно мачка храната, която му предлагам и почти не слага от нея в устата си. Дали с времето ще започне да проявява по-голям интерес към храната?

Да! Голямо търпение е всичко… отнема месеци. Много месеци. И пак има периоди после

# 110
На дъщеря ми й отне месец и половина изобщо да сложи нещо в устата си. Сега е почти на годинка и на всеки 4-6 седмици забелязвам огромен напредък. Не се обезкуражавайте.

# 111
  • София
Изчакайте още малко. Обикновено мачкат само първите седмици. Рядкост са децата, които наистина ядат-аз имам и от двата вида. И всяко от децата успяваше да научи нещо по различно време.
Малкият тъпчеше като невидял и ядеше наистина още от началото. Лакомията, обаче, го лиши от търпение и трудно се научи на прибори-грабеше с ръка и буташе в устата до късно. И сега е лаком, няма никаква мярка, бута цяло парче в устата и натиска с ръка да влезе навътре. Смесва различни храни и може да яде непрекъснато. Затова и все го боли корем. Има и по начало проблеми с бъбреците, склонен е да образува камъни в бъбреците и е вечно внимаване да не прекалява със солта, сиропи които да помагат на бъбреците.
Батко му прояде трудно, той чоплеше, нямаше апетит. Прояде на година и 5 месеца, след терапия с добавки, че имаше специфична анемия. Но пък на 11 месеца гребеше внимателно с лъжичка и си хапваше кисело мляко с бисквити(едно от малкото неща, които ядеше).
Сега като голям има мярка, яде разнообразно, има преценка, че нещо е вредно, друго е по-добър избор. Че ако яде много сладко може да му стане лошо и си оставя за следващ ден, хапва нещо смислено, за да не гладува организмът му. Малкият си се роди гладен и според мен вечно ще си остане гладен.
Та всяко дете е различно, по различно време достига някакви моменти, постижения.

# 112
Благодаря за куража! Той си беше изключително лаком през първите 4 месеца, след това започна да мрънка, когато го храня, а сега дори започва да пищи, когато го взимам за хранене. Започна и да отказва да стои в шезлонга, общо взето , когато е буден и не сме на разходка се намира на килима с играчките, ако може ще стои там докато не му се доспи. В момента изпива цялото си мляко преди нощен сън, а пред останалото време пие около 120 мл. и започва едно мрънкане, рев и бутане, докато не го оставя да си играе отново.

# 113
Здравейте,
Тъй като навсякъде съм чела, че едно от условията да се започне със ЗВБ е детето да може вече да сяда, та искам да попитам тук, където има много майки вече с голям опит по този метод, наистина ли вашите бебета сядаха само на 6 месеца? Първият ми син много късно почна да сяда, но той късно започна да си държи главата изправена, после и късно проходи. Та при него ясно, че нормата си му е била по-различна и всичко късно си се развиваше.
Сега гледам 2-ри син, та при него от самото начало имаше огромна разлика. От 4семечен си се върти вече и от корем по гръб, и от гръб по корем. Сега вече почти на 8 месеца има наченки на пълзене на зад, много е подвижен и за няколко секунди "обикаля" от единия на другия край на хола, предимно с въртене и плъзгане на назад. Но това седене.. нещо не му се получава. Имаме бебешко столче без презрамки, което баткото още ползва. Слагала съм малкия там, но все килва на едната или другата страна. Сега го храня в количката, защото там е завързан с призрамките, но по този начин той няма пред себе ти "тавичка" сам да си взима храната. Много искам да го сложа вече в столчето, да може там напълно сам да си яде, но правилно ли е да изчакам докато не може напълно сам стабилно да седи? Сега в количката аз му давам парченца. Много добре е усвоил вече пинсетния захват, взима си от ръката ми и си яде много добре. Също така ако има в гърлото някое по-голямо парче, си се закалшя и си го изплюва без проблем. Таткото в тоз момент побелява, но успявам да го укротя и да не тръгва да му бърка с устата, та бебчо си се справя много добре и си го изплюва сам без проблем. И все пак удачно ли е да продължавам така да го храня в количката и все аз да му давам парченца храна, докато не започне да седи стабилно?
Благодаря предварително.

# 114
На 6 месеца стартирахме захранването в икейския стол с надуваемата възглавница. С него няма как да се килне и коланите му никога не сме ги слагали.

# 115
Важното е да не се килва напред. Иначе в началото и ние слагахме надуваемата възглавница на икейското столче. Ако няма, може да се подпре с други възглавнички или със сгънати кърпи.
Коланите съща не съм слагала, за да мога бързо да реагирам и да я извадя от столчето, ако се задави.
Също така понякога я храним седнала на коленете ни.

# 116
Здравейте,детето ми е на 1г., захраних го с пюре.Сега вече яде и от нашата храна,не е претенциозен.Само едно нещо не направих,когато трябваше.Да го науча да яде храна с ръце,давам му парче хляб,той я троши и бута трохите от масичката.Ако му дам да си отхапе,ще го направи.Свикна от бисквитите.Имах и все още имам голям страх от задавяне,затова се боях все да му давам храна в ръката,че да не отхапе голямо парче.Как да го свикна да яде с ръка?Моля за съвет.

# 117
Давате в ръчката и насочвате към устата. Показвате как вие ядете най-демонстративно и театрално. Давате му то да ви храни от ръка. Можете да му дадете да си топи в нещо - сос, супа, кисело мляко. Или като го натроши да го сложи пак към нещо течно и така да го изяде.

# 118
  • София
Както се учи 6 месечно да го прави, но с малко повече насочване. Нарежете зеленчуци, плодове, хлебче на дълги резени/пръчки и му дайте. Нека хване и му покажете накъде да го насочи. Седнете заедно на масата и взимайте и вие от чинията и яжте, за да види от вас как се прави. С времето ще стане, не очаквайте първите 1-2 пъти да се справи добре.

# 119
Днес пробвахме.За един ден направи доста голям напредък,благодаря ви за съветите.Вече отхапва сам от хляба,докато го държи.Купих му дълги царевични пръчки и с тях схвана как става.Яде ги с мерак.Постепенно мисля да пробвам с банан и други зеленчуци и плодове.

Общи условия

Активация на акаунт